Dog.bg Форуми : Premium храни?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Premium храни? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   SIcNeSS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 July 2008 - 10:38 AM

Искам да погледнете следните три линка и да се замислите за качеството на така наречените Premium храни у нас. Лично аз не съм и очаквал такова нещо:

Линк 1

Линк 2 - това го поразгледайте по-подробно. Забележете, че Eukanuba, Hill's и Royal Canin са с по една или две звезди.

И за десерт това:

Линк 3
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2008 - 11:00 AM

Защо така наречени? Премиум или висококачествени? Кои са такива тогава? Педигри и Фрискис? А това за звездите е коментирано вече. По лични проучвания една храна с 6 звезди в такава класация би струвала около 40 лв. килото. Дали ще има мераклии? Всъщност има няколко подобни храни за котки основно (където цената не толкова определяща) и хващат прах в магазините.
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   SIcNeSS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2008 - 11:07 AM

Цитат

Защо така наречени? Премиум или висококачествени? Кои са такива тогава? Педигри и Фрискис? А това за звездите е коментирано вече. По лични проучвания една храна с 6 звезди в такава класация би струвала около 40 лв. килото. Дали ще има мераклии? Всъщност има няколко подобни храни за котки основно (където цената не толкова определяща) и хващат прах в магазините.

Ами защо така наречени, защото ако беше наистина премиум храна, нямаше да съдържа неща, които кучетата трудно смилат, като царевица, соя и брашно, пилешки крака и човки... Прочети по-подробно описанието от линк 2. Иначе за 40 лв. килото си прав, да, сигурно толкова ще да е. Но тогава какъв клас ще са тези храни? Извънземен? Просто, мисля, че като за България, тези трите са най-високия възможен клас, но не трябва да бъдат определяни като премиум храни.
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2008 - 11:19 AM

Цитат

които кучетата трудно смилат, като царевица, соя и брашно, пилешки крака и човки... ...но не трябва да бъдат определяни като премиум храни.

Можеш да си ги определяш както си искаш по твои критерии, но висококачествени ги правят няколко неща, които не са присъщи на масовите и иконокични храни:
1. състав
2. технология на производството
3. произход на протеините
4. качество на транспорт и съхранение
5. ползи за кучето
6. дистрибуция и маркетинг
7. други :)
За Хил'с и РК не мога да бъда конкретен, но за Юкануба: Освен царевица (само като източник на нишестене - лесно смилеамо) не съдържа нищо от изброените неща. Нито соя, нито пшеница, нито човки и крака. Протеинът е 100% животински - от пилешко месо, пилешко брашно и яйца. Мазнините са животински и растителни за достигане на правилен омега баланс. Въглехидратите са нишесте от царевица и сорго, целулоза от цвекло, FOS и МОS. Нещо некачествено и несмилаемо?
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   SIcNeSS Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2008 - 11:41 AM

Цитат

Цитат

които кучетата трудно смилат, като царевица, соя и брашно, пилешки крака и човки... ...но не трябва да бъдат определяни като премиум храни.

Можеш да си ги определяш както си искаш по твои критерии, но висококачествени ги правят няколко неща, които не са присъщи на масовите и иконокични храни:
1. състав
2. технология на производството
3. произход на протеините
4. качество на транспорт и съхранение
5. ползи за кучето
6. дистрибуция и маркетинг
7. други :)
За Хил'с и РК не мога да бъда конкретен, но за Юкануба: Освен царевица (само като източник на нишестене - лесно смилеамо) не съдържа нищо от изброените неща. Нито соя, нито пшеница, нито човки и крака. Протеинът е 100% животински - от пилешко месо, пилешко брашно и яйца. Мазнините са животински и растителни за достигане на правилен омега баланс. Въглехидратите са нишесте от царевица и сорго, целулоза от цвекло, FOS и МОS. Нещо некачествено и несмилаемо?

Пилешко брашно? Това не го бях чувал досега. Иначе, просто чета това, което пише:

Цитат

The second ingredient is by-products. It is impossible to ascertain the quality of by-products and these are usually products that are of such low quality as to be rejected for use in the human food chain, or else are those parts that have so little value that they cannot be used elsewhere in either the human or pet food industries. We recommend avoiding any pet food using such ingredients. The AAFCO definition of chicken by-product meal is a meal consisting of the ground, rendered, clean parts of the carcass of slaughtered chicken, such as necks, feet, undeveloped eggs and intestines, exclusive of feathers, except in such amounts as might occur unavoidable in good processing practice.

За царевицата:

Цитат

The main grain in the food is corn. Corn is difficult for dogs to digest and thought to be the cause of a great many allergy and yeast infection problems. Brewers rice is a further low quality grain and by-product.

P.S. Дано не сте ме разбрали грешно. Не казвам хората да не купуват тази храна, защото просто няма какво друго да купуват. На нашия пазар това е най-доброто. Пък колкото и некачествено да е. Все пак, хората за себе си не мислят, камо ли за кучетата си (това не се отнася за всички разбира се). Самият факт, че кренвиршите още съществуват, води до мисълта колко неосъзнати сме в хранително отношение. Само добър маркетинг, както vlado zoo каза.
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 06 July 2008 - 11:45 AM

SIcNeSS, виж тук - пак за такива неща сме говорили, така и не стана ясно кое какво е точно.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#7 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2008 - 11:54 AM

Съставът на пилешкото брашно е такъв, но какво толкова? Ако това е важно то се използва и в много човешки храни. Що се отнася за пилешкото месо, което влиза в екструдера - това са фенери и обезскостено месо в съотношение на достигане на пепел в крайния продукт до 6%. Пилешкото брашно е характерно за 90% от храните за кучета. Може много да искаме да е само филе, ама такава е реалността.
Колкото да царевицата. Ако кучето е здраво, то царевичното нишесте не е проблем. Вярно е, че е алерген, но кучета с алергии към царевица и пиле са малко. За тях си има хипоалергенни храни. Цитираните храни са основни, за кучета без предиспозиции в нормална кондиция.
Няма най-добра храна. Има си храни за различни кучета и за различни стопани. Аз имам възможност да храня кучето си с храна с една звезда и с такава с 4 звезди на една и съща цена. След доста наблюдения и четене избрах първата. Класациите и коментарите не винаги са обективни. Написаното на опаковките също. В крайна сметка е важно да се сравнява статистически. Виждат се няколко кучета, хранени с различни храни и изводът сам идва.
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   Dian1972 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 July 2008 - 01:09 PM

защо да струват по 40 лв/ килото тия дето ги оценяват с 6 звезди? аз си купих миналата седмица чувал orijen adult за по-малко от 8 лв килото в софия, при това от магазин, не от склад на едро.
храната изглежда много добре и рики я яде с огромен апетит, поне засега.

#9 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2008 - 01:33 PM

Защото аке се внесе малко количество, малки опаковки, внос извън ЕС -такси, мита и т.н и т.н. цената скача драстично. Странно за ориен. Изненадан съм. Къде в Дружба казваш?
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   Dian1972 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 July 2008 - 01:42 PM

в един магазин до 22 бл. ще имат във вторник цялата гама, тогава ги зареждали. тази седмица бяха взели един чувал за куче и един за котка за проба - кучешкия го купих аз, котешкия некой друг щото като ходих да поръчам още един чувал за един приятел го нямаше.

#11 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 06 July 2008 - 02:49 PM

Само да уточня, царевичният глутен не нещо лесно смилаемо. Това е протеин, който е с възможно най-ниската усвояемост (45) и фактически е отпадък, негоден за употреба от хора.
Растителните протеини увреждат храносмилателната система на кучето в дългосрочен план. А как точно - подготвям тема за метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините.

#12 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2008 - 05:10 PM

Абсолютно вярно за глутена. Но нали се прави разлика от нишестето, което си е качамак така да се каже.
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 July 2008 - 08:24 PM

Разбира се. Нишестето пък е бавен въглехидрат, полизахарид, който чрез хидролиза се разгражда до глюкоза - доста безпредметен за късия храносмилателен тракт на кучето, защото преминава през него преди да се е оползотворил. Не храни, но поне и не вреди. Няма доказан минимум въглехидрати, необходим на кучетата. Те преспокойно си доставят глюкоза чрез глюконеогенеза от протеините и мазнините.
Повечето храни съдържат и двете.

#14 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2008 - 09:35 PM

Брех, mil_, респектираш ме. Айде още малко: кучетата катаболизират спокойно протеините и естествено мазнините. Но това да се разграждат протеини за енергия е все едно да се греем с огън от пари. Частично хидролизираното нишесте, каквото става след намокряне и термична обработка е лесно достъпен източник на глюкоза. И неговото разграждане се извършва в стомаха и в дванайсетопръстника. Т.е. дължината на червата не е от особено значение. Въпреки понижените количества на амилаза и малтаза при кучетата (ензими, отговорни за разграждането на нишестето) се препоръчват по-трудно усвоими източници на нишесте. Смисълът на това е да се осигури депо за плавна промяна на кръвната захар.
И сега ако ме обориш: шапка ти свалям!
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 July 2008 - 11:02 PM

Щом са частично хидролизрани - да, те се използват. Но тогава те също няма да повишават кръвната захар плавно, а рязко. Сътветно рязко ще повишават инсулина, той ще ги направи на мас, това ще блокира разграждането на мазнините, те също ще се трупнат вместо да се използват за енергия, отново ще падне кръвната захар и куч ще е пак гладен. Т.е. те вече не са бавни захари след като си ги направил бързи, разбирай частично разградил  ;).
Така се става гладен и дебел, питай мене, защото си устроих този купон с 10 г. лочене на бира. Това беше за бързите захари. Сега за бавните:
За ползата от нишестета и зърнени храни
Човек има амилаза и в слюнката, а кучето няма. Стомахът се мъчи, а в червата почти нищо не става. Абе, "не е проектирано" да използва бавни въглехидрати.
Значи ти искаш да ми кажеш, че царевичното нишесте е хем бързо, за да се усвоява от кучето, хем бавно, за да не качва рязко кръвната захар. Хайде, бе. Ако е така - значи е Храната с главна буква, искам и аз  ;).

За протеините си прав. Те не са предназначени за енергия, а за градивен материал. Затова аз съм привърженик на високомазнинен режим. Мазнините са най-ефективният източник на енергия, те дават повече калории за теглото си, могат да се складират и използват при нужда (стига да не блокираш това с въглехидрат) и при усвояването им няма отпадни продукти, а метаболитна вода. Само че трябва човек да знае какви мазнини. Точно по тези въпроси ми се иска да се разпрострем в темата, която подготвям.
Протеините пазят от травми, мазнините дават издържливост на работните кучета

ПП Не говоря за катаболизъм, това е разграждане на собствените протеини и никак не е желателно. Бтв при високовъглехидратно хранене има повече катаболизъм, отколкото при нисковъглехидратно. Въглехидрати са нужни колкото да поддържат запасите от гликоген в черния дроб и мускулите, гликогенът пък поддържа нивото на кръвната захар, но дори и да се изчерпят - имам интересни изследвания за кетозата и хипогликемията при кучетата. След гладуване (изчерпване на гликогена) и после захранване с чисти мазнини човек изпада в кетоза след 32 часа, а куче - след 5 дни и при кучето процесът е супер плавен. Кетотелата от мазнините заместват липсващата захар. Значи на кучето тя липсва много по-малко. Тези постове после ще е добре да ги преместим.

#16 Потребителят е офлайн   kivv Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2008 - 11:32 PM

Почти нищо не разбирам от това което пишете имам един простичък въпрос :
Ако имате достъп да всяка една произведена гранулирана храна в света и тя ви е безплатна каква бихте избрали за НОК?

#17 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2008 - 06:51 AM

Ей, значи вечният въпрос. 42. Всички искат една-единствена супер-ултра-най храна.
Ако ще храниш въглехидратно (което обяснявам, че не е естествено за кучето) - избирай си.
Ако ще храниш мазнинно няма готова храна подходяща. Колкото по-обработена и минала през висока температура е една мазнина, толкова е по-вредна, особено ако е растителна. Добрите мазнини са натуралните нерафинирани и по възможност не от хранени със зърно животни. Разбира се, това е в сферата на пожеланията, ама като питаш за най- това е най-. Пиле, теле и яйца от баба на село.
Пък точно за НОК - ами, сигурно трябва да се прави работен тест на пилетата  ;D

#18 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2008 - 07:33 AM

Малка корекция. Мазнината не минава през термична обработка поне за две от посочените марки (аз се сещам и за още една - две), а след като гранулите излязат от екструдера се впръсква под налягане.
Това за мазнините и нишестето пак ще пиша, ама малко да си опресня паметта.

Интересува ме дали засега правим извода, че тези храни са висококачествени или премиум (в сравнение с масовите) и дали са добре усвояеми. Нали за това е темата.
User's Signature

Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2008 - 07:41 AM

Аз категорично смятам, че въглехидратите не са добре усвояема храна за кучета.
Оттам нататък дали са примиум зависи от понятието.
vlado, а хидрогенирани ли са тези мазнини? Ако не са - как така не гранясват?

#20 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2008 - 07:46 AM

Запазени са чрез смесване с токоферол - форма на вит. Е и силен антиоксидант.
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни