Premium храни?
Публикувано: 06 July 2008 - 10:38 AM
Линк 1
Линк 2 - това го поразгледайте по-подробно. Забележете, че Eukanuba, Hill's и Royal Canin са с по една или две звезди.
И за десерт това:
Линк 3
Публикувано: 06 July 2008 - 11:00 AM
Публикувано: 06 July 2008 - 11:07 AM
Цитат
Ами защо така наречени, защото ако беше наистина премиум храна, нямаше да съдържа неща, които кучетата трудно смилат, като царевица, соя и брашно, пилешки крака и човки... Прочети по-подробно описанието от линк 2. Иначе за 40 лв. килото си прав, да, сигурно толкова ще да е. Но тогава какъв клас ще са тези храни? Извънземен? Просто, мисля, че като за България, тези трите са най-високия възможен клас, но не трябва да бъдат определяни като премиум храни.
Публикувано: 06 July 2008 - 11:19 AM
Цитат
Можеш да си ги определяш както си искаш по твои критерии, но висококачествени ги правят няколко неща, които не са присъщи на масовите и иконокични храни:
1. състав
2. технология на производството
3. произход на протеините
4. качество на транспорт и съхранение
5. ползи за кучето
6. дистрибуция и маркетинг
7. други :)
За Хил'с и РК не мога да бъда конкретен, но за Юкануба: Освен царевица (само като източник на нишестене - лесно смилеамо) не съдържа нищо от изброените неща. Нито соя, нито пшеница, нито човки и крака. Протеинът е 100% животински - от пилешко месо, пилешко брашно и яйца. Мазнините са животински и растителни за достигане на правилен омега баланс. Въглехидратите са нишесте от царевица и сорго, целулоза от цвекло, FOS и МОS. Нещо некачествено и несмилаемо?
Публикувано: 06 July 2008 - 11:41 AM
Цитат
Цитат
Можеш да си ги определяш както си искаш по твои критерии, но висококачествени ги правят няколко неща, които не са присъщи на масовите и иконокични храни:
1. състав
2. технология на производството
3. произход на протеините
4. качество на транспорт и съхранение
5. ползи за кучето
6. дистрибуция и маркетинг
7. други :)
За Хил'с и РК не мога да бъда конкретен, но за Юкануба: Освен царевица (само като източник на нишестене - лесно смилеамо) не съдържа нищо от изброените неща. Нито соя, нито пшеница, нито човки и крака. Протеинът е 100% животински - от пилешко месо, пилешко брашно и яйца. Мазнините са животински и растителни за достигане на правилен омега баланс. Въглехидратите са нишесте от царевица и сорго, целулоза от цвекло, FOS и МОS. Нещо некачествено и несмилаемо?
Пилешко брашно? Това не го бях чувал досега. Иначе, просто чета това, което пише:
Цитат
За царевицата:
Цитат
P.S. Дано не сте ме разбрали грешно. Не казвам хората да не купуват тази храна, защото просто няма какво друго да купуват. На нашия пазар това е най-доброто. Пък колкото и некачествено да е. Все пак, хората за себе си не мислят, камо ли за кучетата си (това не се отнася за всички разбира се). Самият факт, че кренвиршите още съществуват, води до мисълта колко неосъзнати сме в хранително отношение. Само добър маркетинг, както vlado zoo каза.
Публикувано: 06 July 2008 - 11:45 AM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 06 July 2008 - 11:54 AM
Колкото да царевицата. Ако кучето е здраво, то царевичното нишесте не е проблем. Вярно е, че е алерген, но кучета с алергии към царевица и пиле са малко. За тях си има хипоалергенни храни. Цитираните храни са основни, за кучета без предиспозиции в нормална кондиция.
Няма най-добра храна. Има си храни за различни кучета и за различни стопани. Аз имам възможност да храня кучето си с храна с една звезда и с такава с 4 звезди на една и съща цена. След доста наблюдения и четене избрах първата. Класациите и коментарите не винаги са обективни. Написаното на опаковките също. В крайна сметка е важно да се сравнява статистически. Виждат се няколко кучета, хранени с различни храни и изводът сам идва.
Публикувано: 06 July 2008 - 01:09 PM
храната изглежда много добре и рики я яде с огромен апетит, поне засега.
Публикувано: 06 July 2008 - 01:42 PM
Публикувано: 06 July 2008 - 02:49 PM
Растителните протеини увреждат храносмилателната система на кучето в дългосрочен план. А как точно - подготвям тема за метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините.
Публикувано: 06 July 2008 - 08:24 PM
Повечето храни съдържат и двете.
Публикувано: 06 July 2008 - 09:35 PM
И сега ако ме обориш: шапка ти свалям!
Публикувано: 06 July 2008 - 11:02 PM
Така се става гладен и дебел, питай мене, защото си устроих този купон с 10 г. лочене на бира. Това беше за бързите захари. Сега за бавните:
За ползата от нишестета и зърнени храни
Човек има амилаза и в слюнката, а кучето няма. Стомахът се мъчи, а в червата почти нищо не става. Абе, "не е проектирано" да използва бавни въглехидрати.
Значи ти искаш да ми кажеш, че царевичното нишесте е хем бързо, за да се усвоява от кучето, хем бавно, за да не качва рязко кръвната захар. Хайде, бе. Ако е така - значи е Храната с главна буква, искам и аз ;).
За протеините си прав. Те не са предназначени за енергия, а за градивен материал. Затова аз съм привърженик на високомазнинен режим. Мазнините са най-ефективният източник на енергия, те дават повече калории за теглото си, могат да се складират и използват при нужда (стига да не блокираш това с въглехидрат) и при усвояването им няма отпадни продукти, а метаболитна вода. Само че трябва човек да знае какви мазнини. Точно по тези въпроси ми се иска да се разпрострем в темата, която подготвям.
Протеините пазят от травми, мазнините дават издържливост на работните кучета
ПП Не говоря за катаболизъм, това е разграждане на собствените протеини и никак не е желателно. Бтв при високовъглехидратно хранене има повече катаболизъм, отколкото при нисковъглехидратно. Въглехидрати са нужни колкото да поддържат запасите от гликоген в черния дроб и мускулите, гликогенът пък поддържа нивото на кръвната захар, но дори и да се изчерпят - имам интересни изследвания за кетозата и хипогликемията при кучетата. След гладуване (изчерпване на гликогена) и после захранване с чисти мазнини човек изпада в кетоза след 32 часа, а куче - след 5 дни и при кучето процесът е супер плавен. Кетотелата от мазнините заместват липсващата захар. Значи на кучето тя липсва много по-малко. Тези постове после ще е добре да ги преместим.
Публикувано: 06 July 2008 - 11:32 PM
Ако имате достъп да всяка една произведена гранулирана храна в света и тя ви е безплатна каква бихте избрали за НОК?
Публикувано: 07 July 2008 - 06:51 AM
Ако ще храниш въглехидратно (което обяснявам, че не е естествено за кучето) - избирай си.
Ако ще храниш мазнинно няма готова храна подходяща. Колкото по-обработена и минала през висока температура е една мазнина, толкова е по-вредна, особено ако е растителна. Добрите мазнини са натуралните нерафинирани и по възможност не от хранени със зърно животни. Разбира се, това е в сферата на пожеланията, ама като питаш за най- това е най-. Пиле, теле и яйца от баба на село.
Пък точно за НОК - ами, сигурно трябва да се прави работен тест на пилетата ;D
Публикувано: 07 July 2008 - 07:33 AM
Това за мазнините и нишестето пак ще пиша, ама малко да си опресня паметта.
Интересува ме дали засега правим извода, че тези храни са висококачествени или премиум (в сравнение с масовите) и дали са добре усвояеми. Нали за това е темата.