DiDemon_96, в 18 July 2011 - 08:10 PM, написа:
Здравейте,много хубава тема.Отскоро почнах да я следя.Имам куче на 1 година.От малък го пускам на една полянка в парка и там си играе с другите.Но по принцип на разходките сме вързани(за съжаление).Няколко пъти съм го пускала свободно.Много искам да го пусна и да си върви свободно,на каишката не се дърпа.Изпълнява команди като седни,стой,тук я отработваме.Но главния проблем идва от това, че мен ме е страх да не хукне на някъде.Моля за помощ,ако някой е бил на моето място,да сподели,да помогне с каквото може.Ще съм благодарна на всички отзовали се.
Да ти кажа мен също ме е страх да пускам моето хъски да тича свободно, но го правя....постоянно. Просто се дистанцирам от мисълта, че може да избяга, да ми врътне някой номер, което се случва понякога. Имам чувството, че когато кучето усети, че му имаш доверие, някак то започва, как да го кажа...да слуша малко или много. Както Сизър Милан казва - не трябва да показваш, че си притеснен или те е страх. Направи така - преди да го пуснеш да тича свободно първо обиколете на повод парка или там където го пускаш, като ти му определяш границите, в които той може да ходи. Направете го няколко пъти, няколко дни. Второ - намери си още едно куче за компания, което да слуша стопанина си

И трето - пускай :) Ако кучето ти е от по-игривите, както моя, мисля, че няма да имаш проблем, ако другото куче слуша. Твоето постоянно ще се върти около другото. Викай го от време навреме, като викаш и другото куче. Така, когато непознатото куче тръгне към теб, твоето ще го последва. Давай наградки, нещо безумно вкусно и изкушаващо. Аз давам свински череб дроб

Когато видиш, че твоето куче загубва интерес към другото куче, и започва да души наоколо да се разхожда без така да се каже "да те следи", викни го, покажи му наградката, ако не идва започни да тичаш леко в обратна посока с весел тон. Най-важното ПРЕСТРАШИ СЕ!

не казвам, че няма да го гониш някой път.....Просто да кажем в началото го пускай на заградено, и го викай от време на време, за да се научи. Ох, много локуми разтегнах! Успех