"Връзка без обвързване" (без повод/каишка)
Публикувано: 15 July 2008 - 12:48 PM
първо и се карам, вадя и онуй нещо дето е лапнала от устата и я пускам, отдалечавам се на две крачки и има айде фаби, ела маме, идва щраквам я, и отиваме към буклука отново. тя пак посяга, коригирам. пак посяга, пак я дърпм. на трети- четвърти път разбира, зависи колко я привлича въпросния буклук. при следващи рацходки не го пипа повече ако го срещнем пак :)

she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..
Публикувано: 15 July 2008 - 01:09 PM
И въобще- как да изградя у нея доверие към мен, така, че дори и в такава заплаха за нея да потърси моята закрила а не да избяга към вкъщи?
Благодаря предварително!
Публикувано: 15 July 2008 - 02:33 PM

she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..
Публикувано: 15 July 2008 - 05:14 PM

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 15 July 2008 - 05:28 PM
Цитат
Погледни на фактите
1. намери майка ми и при първото повикване се спря пред нея и позволи да я хване.
2.Това е защото само аз повишавам тон
От това което ти написала виждам че кучето слуша твоета майка и, извинявай, ако някой така крещи на теб и ти би със сигурност избягала ;)
И така, още веднъж това което ти правиш не дава никакъв резултат.Ако така обичаш да крещиш идвай на някой футболен матч там това е неоценим принос към победа на твоята любима команда :yahoo:
И сега, ако искаш кучето да теб слуша, то трябва да теб "види" и да има доверие към теб.
Помисли, как би ти могла да убедиш своето куче в това че ти си най добрата приятелка за нея? Това е домашно

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 15 July 2008 - 05:52 PM
При теб, не знам колко е голямо кученце то ти. И така (този упражнение важи за всички) има упражнение "очички". Ние учиме куче да гледа в очи. Нищо по вече.
1 стъпка. Преди да дадете храна на своето куче, взимете купичка с храна в ръка, така да куче вижда че сега ще получи своята храна и чакате до този момент кога куче не погледне на вашето лицо и най добре в очи- ХОП! веднага давате храна.
2 стъпка. Куче вече веднага гледа в вашите очи, ако имате купичка храна в ръце? Удължаваме "контакт"- считаме до "едно" и даваме храна, след това до "1.2.3", след пак "1", или "1.2" вече правими различни вариации, така за да куче не знае веднага ли получи храна или със "секундно" закъснение. Може да броите на глас или да казвате "Хубово куче" или " днес е сълнечно время". Няма никакво значение дали говорите или не, важно куче да държи вас "под око"
Didka_puppy, след като твоето куче започне да гледа теб в очи, бавничко пробвай(на каишка) да излазеш със своето куче в нови места и да търсете "бели" и "гафове" малки и забавни- целта: куче трябва да е наясно(знае) че с теб интересно и забавно и каквото да ни стане ти ще й помогнеш. Ако измислиш някое "приключение" пиши ни. Не напайде котките те са опасни ;) Може да идвате в кучешки магазин и купете някаква лакома хапка и торжествено донесете това лакомство в къщи. Не знам. Мисли.

училище
Публикувано: 15 July 2008 - 08:58 PM
Благодаря отново.
Публикувано: 15 July 2008 - 09:54 PM
Цитат
Тук определено ще ми е нужна помощ! Майка ми прекарва много повече време с кучето. То спи при мама и татко, живее си на техния етаж, когато съм навън или на училище те са постоянно заедно, защото майка ми работи вкъщи, да не говорим, че от време на време и позволява забранени неща като човешка храна. За момента спрях да я мачкам, защото наистина попрекалявах. На всяко минаване покрай нея да я помачкам, да я почопкам... вероятно не и е било приятно. Сега я пипам когато дойде при мен, гоним се както тя обича по двора. Наистина незнам какво повече от това бих могла да направя.

Публикувано: 16 July 2008 - 07:48 PM
Има кучета кои изобщо не се сетят че имат стопанин. Нещо ги храни, Нещо ги извъжда на расходка, и това нещо горокото куче трябва да тегли след себеси целата расходка. По някога на куче случват хубови неща, а по някога...стават лоши. Това нещо напада на горкото куче, незнайно и неочаквано.Нещо като вие се расхождате така през юли и на вас пада голяма топка сняг :rolleyes: или "-Нападат марсианци!" :sos: Куче се вижда "чудеса"(храна, расходки,...) но не вижда "господаря". Куче не се сеща за връзката. И точно за това продолжава "напред" да върхи същото как и преди, прави какво то смята за найдобре за себеси. И всичко ще повторява- нещо й напада, куче ще плаши, и след как се вземе продолжава същото.Ако би куче чело вестници, то най вероятно би ходило към някаква врачка за да попита защо има лош късмет? лоша карма или гороскоп. ;D
Как да поможем на кучето? Само ако престанем да бъдем "извънземни" и станем Приятел на кучето. Ще погледнем на него от негова височина и на негов свят с негови очи, за да го разберем и за да станем негов ПРИЯТЕЛ!

училище
Публикувано: 16 July 2008 - 08:04 PM
Цитат
Хиляди години човек казва "кучето е най добрият приятел на човека". Хиляди години! Казва, но дали човек пробвал да помисли за това което казва?

училище
Публикувано: 16 July 2008 - 08:21 PM
Даже, миналата седмица като бяхме на морето имаше буря. От една близка гръмотевица явно се е уплашил, защото направо скочи върху корема ми да се сгуши (в тъмното не уцели ;D) и ме събуди по неприятен начин.
Това разбира се не значи, че в много други ситуации Мърфи не бяга, разбойническото куче :rolleyes:
Публикувано: 16 July 2008 - 08:25 PM
Цитат
Аз пак имам въпрос. Как да науча кучето да идва при мен когато го повикам. Понякога идва, когато е от другата страна на къщата и аз я повикам идва, но ако сме си играли и е дошъл човек, но тя не се е набягала отказва да бъде хваната. Върти ме около дърветата на двора като... все едно съм малоумна. Межо другото одеве и подхвърлих камъче, не за да я ударя или нещо, просто да видя реакция. Тя отиде, взе си камъчето и избяга. Постепенно хвърлях камъчето все по - към мен и разяждана от любопитство тя се приближаваше. Накрая когато се приближи достатъчно я хванах и я похвалих. После пробвах същото и с гранули, но явно не и хареса. Ако успея да намеря нещо, което да мога да използвам като награда, защото тя не харесва повечето гранули и кучешки бисквитки дали това, че и подхвърлям лакомство би могло да бъде разтълкувано правилно от нея и тя да започне да мисли, че колкото повече се приближава толкова по - добре ще е за нея?
Справяшся чудесно, само не бързай! не ти трябва сега никакви команди! сега ти трябва да спечелиш доверие на своето куче. Само! Не й глези! Трябва да ий даваш това което тя иска- глези, но и не глези! Играй с нея, давай храна но! Внимание! Това е важно- СПИРАЙ НАВРЕМЯ! Играеш с нея- супер! Виждаш че тя още иска да играе с теб- СПРИ! Спри още кога тя иска да играе с теб. Ако тя спре игра с теб първа - тя "господарката", ако ти спреш първата -значи ти сега "господарка". Спри кога тя иска още вкусни хапки. Така ще й подържаш интерес към себе. Пробвай да стане така - тя да търси теб за игра ;) Това е за начало. След това, ако тя вече започне да теб тормози ще продължим....

училище
Публикувано: 16 July 2008 - 08:29 PM
Публикувано: 17 July 2008 - 06:57 AM
От един сеттер няма как да стане куче пазач, от овчарско-ловно. Всяка една порода има своите породни белези,темперамент и способности. Това трябва винаги да помним, но не за да откажем, а за да исползваме в правилна посока.
Помня едно куче, обажава да бяга- и така бягайки ние учили Редом. Ако то станало до моят крак- значи сега БЯГАМЕ :yahoo: След това да бягами с разно темпо, в разни посоки и така ние научили да ходим, или ходим много бавно, или пък бягаме Редом.
Моето куче иска да прибере у дома, шом това иска- получи. Преди да се приберем скачеме през пейката, друг начин да дойдем у дома НЯМА ;) Само през пейката. И така Скок! а след този друг, а след время и не веднага идваме у дома, а след время правиме скокове на всякъде, дори през други кучета .

училище
Публикувано: 31 July 2008 - 11:35 AM
Аз съм доволен, друг може и да не е, по-важното е че на мен ми върши работа :)
Собствениците на далматини могат да опитат :) :P
Публикувано: 01 August 2008 - 10:33 AM
Кучето ми е женска , едногодишна , енергично куче , обожаващо да играе с играчките си и с други кучета , на лакомствата също реагира много добре , положителната мотивация при нея действа бьрзо , не мога да се оплача от непослушание, по принцип изпьлнява с удоволствие , но имаме проблем , когато срещаме кучета на разходка и сме на повод .
Общо взето реакцията и при среща е една и сьща , голямо дьрпане да се иде кьм кучето :huh:, ако отсреща започнат да я лаят , сьответно и тя започва да се ежи и отстрани изглежда че ако ги пуснем ще се сбият.В такива моменти трудно изпьлнява команди и единствената врьзка е повода . В момента в който се разминем с кучето отново става напьлно управляема.
Ако се приближат едно кьм друго да се душат , тя общо взето реагира доминантно спрямо кучето или ще го захапе(не зверски а леко , обикновенно дьрпа козината ) или ще скочи ,ако е по голямо от нея вьрху главата му.Няма страх ,че са по-големи или по-силни , а аз си давам сметка каква беля може да стане.А и тактиката която си е изградила обикновенно е печеливша спрямо другите по несигурни в себе си кучета,което затвьрждава още повече поведението и.
Пробвах докъто се разминаваме с кучета да я поставям седнала и да и давам лакомство , с едното око гледа кучето с другото лакомството и яде и сьответно похвали или да и показвам играчката и като се разминем да и я дам ако ме е гледала през цялото време .Общо взето се получава ,но не винаги , пак много зависи от отсрещното куче.
Някьде бъркам ...да тя най -много иска да отиде при кучето , и аз я спирам и "ред" до посиняване , похвали , награди , но май е трудно да се коригира това желание за лидерска позиция в кучешкото общество .
С приятелите си ,с които играе си имат йерархия и почти всички и отстьпват , сега се надявам на един нов младеж , който не и се д ава лесно.
Забравих да спомена , че когато е без повод няма такива прояви , общо взето само желание за запознанство и игра , а ако отсеща не проявяват интерес и тя губи моментално такъв .
Публикувано: 01 August 2008 - 10:44 AM
Публикувано: 01 August 2008 - 11:03 AM
В крайна сметка всички знаем ,че за проблемите на кучетата ни сме виновни ние .
Мисля че даже тук се е писало по този пробем , но неможах да го намеря .Ще разровя старите теми .
С положителната мотивация как мога да се справя с това или тук и корекциите са си нужни?
Публикувано: 01 August 2008 - 11:13 AM
Отвличане на вниманието става, но много зависи от другото куче. Трудно е, защото се получава омагьосан кръг - другите кучета също имат този проблем и при среща на повод все едното реагира зле.
При нас се формира от два фактора:
- няколко срещи с глутници, които изскачаха изневиделица да бранят територия, а аз размятам моя на повод;
- насадено у мен напрежение поради факта, че първото ми куче много се биеше. Това напрежение положих огромни усилия да скривам от Реджо, но не мога да скрия такова нещо.
Аз все още не съм се справила, но съм се амбицирала да се занимая сериозно и нарочно само с това, всъщност то ми е единственият проблем с моето куче.
Публикувано: 01 August 2008 - 11:53 AM
Интересно е , че когато е на места с много кучета (изложби напр.) и кьдето не може да подуши всички , няма и следа от такова безумно дьрпане , а там всички са вързани.
http://www.clickerso...sensitizing.htm :palec:
Открих каква грешка правя . Когато види кучето или се разминаваме не трябва да седим на едно място и аз да я хваля , а по скоро да я накарам да се движи като сьщевременно и давам лакомства , сьответно я разсейвам с тях, но не и да я фиксирам на едно място .