Dog.bg Форуми : Санбернар

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (89 Страници) +
  • « Първа
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Санбернар

#181 Потребителят е офлайн   Vasko07 Икона

• MadDog
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 20 April 2007 - 08:42 PM

Цитат

Цитат

Здравеите.. много искам да се сдобия с малко санбернарче.. които може дами осигури такова меченце или има инфо как да ми помогне да1 пише тук или наи добре Skype: powerlifter1 . Благодаря , Мерси много предварително.Преди няколко дена гледах Бетовен(не че преди несъм го гледал) и от тогава много се запалих да си взема такова кученце.;))))))

ouu ouu
Дааа, така стана и след като преди години даваха "101 далматинци" - хората решиха, че това са супер красиви играчки, продаваха се като топъл хляб. Резултатите са ... a) Изхвърлени, премятани от стопанин на стопанин кучета и т.н.
Вие, прочетохте ли нещо за породата? За характера й, за нуждите на едно толкова голямо куче?

естествено .. тази тема .цялата съм я изчел .. също така още една + още саитове как се гледат кучета като цяло и също по специално санбернари .. споко няма да тръгна да си зимам такъв звяр ако немога да го гледам.. аз самият много се привързвам към животните така че никога небих изхвърлил ено животно .. наиш колко котки съм сабирал от улицата ;))) Вярно много грижи си иска санбернара , но щом съм решил , че искам значи съм готов да поема отговорност за него.Така , че които може да ми помогне много ще съм му благодарен ;)))

#182 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 20 April 2007 - 08:49 PM

Цитат

естествено .. тази тема .цялата съм я изчел .. също така още една + още саитове как се гледат кучета като цяло и също по специално санбернари .. споко няма да тръгна да си зимам такъв звяр ако немога да го гледам.. аз самият много се привързвам към животните така че никога небих изхвърлил ено животно .. наиш колко котки съм сабирал от улицата ;))) Вярно много грижи си иска санбернара , но щом съм решил , че искам значи съм готов да поема отговорност за него.Така , че които може да ми помогне много ще съм му благодарен ;)))

1super cheers
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#183 Потребителят е офлайн   dontihon Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 20 April 2007 - 11:25 PM

Другата седмица ако дават "Дънди крокодила",знаете ли колко мераклии ще се навъдят да отглеждат крокодили b) ?? Ами ако пуснат отново "Хищникът1-2-3" от къде ще им търсим малки ?!?!?И кой ще се навие да ги развъжда?!"?! l) l)
Иначе Васко е сериозен. Пожелавам му да се присъедини към нас и да е добър стопанин!

#184 Потребителят е офлайн   Vasko07 Икона

• MadDog
  • PipPipPip
Публикувано: 21 April 2007 - 06:02 AM

хаха абе и крокодил може да си взема ама специално да ми изкарва 6-ците.Що се отнася до кучето наистина съм сериозен както вика донитхон или както там се пише ;)))) хах , сега само чакам да си намеря... които има малки да пише , или пък които може да ми помогне да намеря също да пише .. аиде чакам ви хора , пък аз отивам на даскало че кво да се прави ;))

#185 Потребителят е офлайн   cveti.26 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2007 - 02:44 PM

Васко,ти знаеш ли,че поне десет км трябва да навъраш на ден с това куче,за да се чувства то добре?Имам познат със санбернар и никак не му е лесно,ами многото кг ядене на ден? Вашите да не работят в месокомбината???

#186 Потребителят е офлайн   Vasko07 Икона

• MadDog
  • PipPipPip
Публикувано: 22 April 2007 - 04:24 PM

туи лесна работа имам мини.. кучето ше бяга с мене ако е така ;))) не бачкат в месокомбинат ама могат да минат на диета както и аз ;))) това на базик де :ССС кат сам решил ше си зема ;))) d) d) d)

#187 Потребителят е офлайн   Хинко Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2007 - 09:19 PM

Цитат

Васко,ти знаеш ли,че поне десет км трябва да навъраш на ден с това куче,за да се чувства то добре?

Привет на всички тук! Името ми го пише, от 30 години съм само с истински санбернари (родословието се подразбира). Изкарах и първия курс за съдии през 1987г, но не ставам за съдник! Имам огромен опит с тази порода, така че който желае да пита нещо за тях - отговарям веднага и тук, и по мейл.
Преди всичко да уточним породата! У нас са единици "чистите" бернари с родословие и то само от внос - тук няма кой да издаде такова! Можете да ги различите веднага по цената - в манастира стои от години твърдо на 1200$, сега е толкова в евро. В развъдниците на Чехия и Унгария е наполовина - 600 евро! Така че предложат ли ви бернар за 200-300лв - помислете си! Има нещо гнило... Не искам да засягам собствениците на "сторожевици", но нека не бъркаме нещата - смесването на бернара с кавказката овчарка е допринесла много за репутацията му като "пазач". А това са две много различни неща! Ако ми дойде крадец у дома, моят добряк ще му помага да изнасят... b)
Възпитанието започва още след като прогледне - имате само 3 месеца, за да го научите на "кухненски обноски". Те се равняват на първите 7 години при човека - след това е много трудно да се променят. Дресировка на бернар е невъзможна - те са работили сами в планината, човека не е бил до тях да им дава заповеди, както става с вълчетата, следователно сами е трябвало да решат какво да направят в дадена ситуация. От тук и огромната им самостоятелност във вземането на решения, изразяваща се в собствено мнение по всеки въпрос (и обикновено разминаващо се с това на стопанина). Но стопанина е "водача на глутницата" и кучето трябва да се подчини. Не го ли направи - този човек не му е господар!
Дали ще е злобно кучето или не - пак зависи 95% от стопанина и само 5% от характера на животинката. Не съществува добър стопанин и лошо куче, както и обратното! Ако стои вързано - винаги ще се озлоби. Бернара иска свобода и знае как да си я пази, за да не я загуби.
Преди 2 поста видях друга огромна заблуда - бернар да тича по 10км! Това е убийствена подготовка за кардиомипатия. Сравнение между вълче и бернар - първият е маратонец, втория е щангист! Вдига щангата, свършва си работата и ляга да спи! За едрите породи е противопоказно продължителното безсмислено натоварване на сърцето и белите дробове - при игра вече е друг въпрос.
За желаещите да си вземат "играчка", трябва да ги предупредя, че синоними на породата са "лиги" и "козина" - конструкциата на челюстта е такава, че в задния й край винаги "тече"... И отглеждането на малкото кученце е много трудно до навършване на 1 година. Труден е баланса на калция - необходими са не конски, а "слонски" дози и е нужно да има едно голо парче стена с мазилка, която да лиже. С това можете да регулирате нуждата му от Са - ако му е малко и лиже стената, увеличавате дозата. Спре ли - намалявате я, защото може да попречите на растежа - бързо калциране на костите и намалена височена.
За храната - най-доброто е да бъде пълен "помияр", да яде всичко! В планината няма "мултивитамини", а треви, които съдържат всичко необходимо за организма, затова ги и ядат! Не ползвам суха храна или консерви, а само сварени пилешки или патешки крилца, шийки, фенери и т.н. Два-три пъти седмично по някой добре сварен кокъл за занимавка - от тях няма полза като хранителна стойност, но след разграждането в стомаха служат за прочистване на червата.
Ако имате въпроси... b)

#188 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 22 April 2007 - 09:28 PM

Хинко, много полезна информация и много интересна! 1super
И добре дошли!
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#189 Потребителят е офлайн   mi6eto_i_ashley Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Retrievers, AGILITY
Публикувано: 22 April 2007 - 09:44 PM

Здрасти Хинко! cheers Наистина си написал много полезна информация- тази от личния опит! Това са кучета които бих гледала с такъв кеф...! w) От много малка искам да имам голдън(вече го имам r) ), лабрадор и санбернар! super best Единственото което за сега се сещам да те питам е колко ГОРЕ-ДОЛУ живееят? Много ми е странно и дали условията в българия са подходящи за санбернарите- в смисъл климат и такива неща...? И казваш за храната- не е ли все пак по-добре гранулираната храна? bl)
P.S. Пусни снимки на твоите кучета! 1super
User's Signature

The more people i meet, the more i like my Golden Retrievers!
Качена снимка

#190 Потребителят е офлайн   dontihon Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 April 2007 - 11:13 PM

ако може и по-подробна информация за развъдника .мисля да си взема още един бернар,че моята е на 6 години.също търся и мъжки с цел брак ;) b) ако е възможно..... s) .

#191 Потребителят е офлайн   dimow Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2007 - 06:48 AM

Хинко
колега ти като че ли отглеждаш мойте кучове bl)
точно това е начина за отглеждане на големи кучета w)
предлагам на всички да прочетът поста на колегата и да се
съобразяват с мнението му ако искат да гледат и се радват на
здрави и красиви кутраци
успех

#192 Потребителят е офлайн   soikata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2007 - 11:04 AM

Радвам се че при нас се включва и още един практик какъвто е Хинко. Напълно съм съгласен с първото му разяснение. Очаквам и аз да ни пусне снимки 1super

#193 Потребителят е офлайн   Vasko07 Икона

• MadDog
  • PipPipPip
Публикувано: 23 April 2007 - 12:15 PM

Цитат

Цитат

Васко,ти знаеш ли,че поне десет км трябва да навъраш на ден с това куче,за да се чувства то добре?

Привет на всички тук! Името ми го пише, от 30 години съм само с истински санбернари (родословието се подразбира). ...

Хинко евала ман разбираш много , но да те питам.Сега примерно ти викаш тряа да свиква да яде от всичко , но не е ли по-добре до навършване на 1 година поне да му се дава хубава храна с витамини и минерали .. заде не се попречи нещо на растежа, питам защото аз съм останал с такова впечатление.. ще чакам отговорът ти както и на другите които са опитни в тази сфера

Моля, не цитирайте излишно големи постове. Трудно е за четене.
(не поста е илишно дълъг, а цитата b) )
мод

#194 Потребителят е офлайн   Хинко Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2007 - 03:28 PM

Благодаря на всички, че задавате реални въпроси и не ме оплюте - нали знаете, нашенеца не обича някой да знае повече от него. Знам много, но не всичко - и аз все още се уча. Например до пролетта не ми бе известно, че носа не е критерий за здраве - куча ми имаше 40 градуса температура, а носа бе мокър и леден...
Храна - идеята е от малко да се научи да яде всичко - от кисели краставички през кора от диня или тиквички и т.н... Ползата е двойна - витамини за него и намаляване кофата смет за вас. b) А ако някой може да отделя пари да храни маляка всекидневно с пържоли с кокълчета - прекрасно е! Хубав е и чер и бял дроб - 2,50-3лв кило, свински крачета - 2лв и т.н. Зависи от джобчето... Но задължително всичко през варене - руската система "сурово месо" е неприемлива. Бернара не е "ловец" и тази диета не е за тази порода.
Суха храна давах първата година само като "разслабително" - след скитене в събота и неделя сипвам две шепи суха и на сутринта пода на банята е осеян с найлонови пликчета, обелки от кренвирши и т.н. - всичко, което е докопал от палатките или в лагера. И досега е така - ползвам я само с такава цел, защото не й вярвам. Помня храната, която носех преди 1990г от Германия и която ядяхме колективно - едно на мен, едно на теб, и правя разлика с тази, която се продава сега. Не агитирам никого - който както сам си прецени, но става дума за доброто на кучето! Все пак това е и "едностранчиво" хранене - няма ли "кокълче"...
Кадрите на кучетата ми досега са на диапозитиви - ще сканирам малко и ще покажа, но няма нещо особенно, освен слабо доловими разлики в окраската, както при 6-те бернара, които играят в "Бетовен". Забелязахте ли?!
Последните си 2 куча съм взел от Унгария, гр.Кечкемет, с ламинирани родословия от Унгарската федерация в Будапеща. От там насочват желаещите към наличните кученца в развъдниците и само там издават и родословията.
Живот - продължителността не зная с точност - за съжаление (или щастие) досега не ми е умирало куче от старост, все при инциденти. Но при 9 години бернара не е по-различен отколкото при 3 - това означава минимум 10-12 години, както е по принцип при голямите породи. Но много зависи и от начина на живот! При "дребните" е прието 16 години да се равняват на 100, но често срещам кучета и на по 19-20 години - живота е разтегливо понятие...
Климат - при минус 15 градуса спи на снега и хърка с удоволствие, при 0 градуса му е топло, при 10 - вече горещо и "джапанката" виси от едната страна на устата. Изход - езеро или басейн (трудно излизат от него...) или поне поливания с вода на обяд. След хубаво накисване винаги лягат на най-силното слънце, за да се изпарява водата по-бързо и да им е по-хладно. И като всяко куче не обича да лежи на течение - носа е винаги по посока на вятъра!
Знаете, че очите им са червени, което е от въздуха в градовете. След 2 седмици на х.Вихрен очите на куча бяха кристално бяли - просто мястото му е в планината, а ние го мъчим да живее при нас. Дано да ни прости, ако му даваме поне търсената от него обич! А той ни я дава дори без да я искаме...
Пропуснах единствената лоша черта на мъжките, по-точно инстинкт. Понеже са голями, винаги искат да са "водачи на глутницата" и се стремят да намачкат всяко срещнато голямо мъжко куче - под 10кг дори не ги забелязват. Въпреки че не ползват зъбите си, масата им е достатъчна да изкълчат някоя лапа на другото куче, а то да ги боцне със зъбче "за благодарност".
Стига, че прекалих и ставам досаден... b)

#195 Потребителят е офлайн   soikata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2007 - 03:52 PM

Хинко, радвам се че възгледите ти за начина на отглеждане и възпитание на санбернар съвпадат с мойте. Не зная дали е удобно но кажи каде гледаш твоите мечоци- двор или апартамент? Какво ти е мнението за желаещите да отгледат такова куче в гарсониера в центъра на някой град? Дай малко коментар относно дребните спорове на предишните страници 10-11 и т.н.

#196 Потребителят е офлайн   Хинко Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2007 - 08:14 PM

Благодаря за поканата за мнение по споровете, но вече казах, че съм бил съдия, но не мога да бъда съдник. Например по отношение породата "каракачанска" (доколкото с това име наричаме почти всички голями овчарски кучета) разполагам със запис на изказване на председателя на сдружението на каракачаните на събора на "Карандила" 1993 година, в което казва: "През 1986 године убиха (по време на хайката срещу кучетата - по-старите още я помнят) последното истинско куче." Не коментирам повече - нека всеки смята, каквото си пожелае. Затова и оценки на кучета отказвам да давам - всичките и със, и без родословие са наши дечица... b) Да не би някой да обича по-малко кучето си, ако няма "тапия"?! Лично аз съм търсел истинския характер на бернара и затова държа на произхода му, а не от снобизъм.
Отглеждането на бернар в апартамент е почти невъзможно, дори е гавра с кучето, макар че може да се допусне за маляк, ако има възможност за разходки минимум 3 пъти дневно поне по 2 часа и непременно извън града през празниците. На мен сега ми се налага да го държа до себе си в апартамент, въпреки че имам двор - добрината понякога не е "здравословна", защото ще тръгне с всеки, който го погали. l)
Има малък парадокс - бернара обича свободата и простора, но не за да тича, а да го съзерцава. Те са пословично мързеливи до момента, в който има нужда от него - тогава "избухва". Силата му е невероятна - не напразно рекорда по теглене на шейна от 2,5 тона е негов! d)
Козината - куче не се къпе! А с шампоан - изключено! Виждал съм коли голо като билярдна топка от шампоан. Всеки осапунващ елемент сваля защитната мазнина (ланолина) от козината и прави кучето беззащитно при дъжд и сняг - водата навлиза през подкосъма до самата кожа. А мазнината пречи точно на това. Дори след "кална баня", ако имате възможност да оставите кучето самичко да изсъхне, ще установите, че е по-чисто от преди! Изсъхналата прах пада от космите и бялата козина става наистина бяла. bravoS
Подстригване никога не съм правил. Излишната козина пада сама, затова поне през ден-два трябва да се реши. А наличието на "сплитки" говори зле за стопанина му! Перфектната четка (рядко се среща, но я има) е във вид на гребло с тънки 1мм и дълги 2-3см гъсти зъби - никакъв "фъндък" не би останал незабелязан. По този повод, "хвърлянето" на козина извън двата пъти годишно означава пък рязка промяна на времето през следващите 48 часа. Вгледайте се, ако кучето ви започне да го прави и ще се убедите. Дори Минчо Празников не може толкова точно да предсказва времето! nok
Нюф и бернар се различават практически само по външен вид - имат почти еднакви характери и изисквания при отглеждането им. Заминаващи си чужденци ми бяха оставили една двойка "на доизживяване" близо 5 години и затова мога да направя паралел между породите. Но за тях най-доброто място си остава живот край морето - ежедневното къпане в солената вода не може да се замени с нищо.

#197 Потребителят е офлайн   dimow Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2007 - 08:32 PM

Хинко
човече твойте постове все едно аз съм ги писал cheers
по повод на храната искам само да наблегна на
свински крака спортед мен няма по хубаво за подрастващо куче от
едра порода
буквално със всеки ден се наблюдават промените
за срдата за отглеждане
ако някой живеещ в апартамент желае да си вземе голям куч........
преди това да си земе кашон и да се опита да прекара в него само два дни
ще се убедите че мястото на голям дзвер не е в апартамен( това не значи че е невъзможно ОТГЛЕЖДАНЕТО )
бъдете здрави вие и вашите любимци и СПОДЕЛЯЙТЕ
никой от вас не е измислил топлофикация bl) b)

#198 Потребителят е офлайн   Vasko07 Икона

• MadDog
  • PipPipPip
Публикувано: 23 April 2007 - 08:41 PM

искам да попитам относно къпането .. щом нетрябва да има шампоан .. само с вода ли да го мокря .. и ако да през колко време .. също така намерих и 1 саит в които има всичко необходимо за домашния любимец- http://www.bg-pet.com/ >>> или поне така пише.. моля някои по-опитен да влезе вътре и просто да ми каже добри ли са цените дали неса много високи .. защото ако ми излезе късмета скоро маи ще имам санбернар( не е сигорно още) , та искам да знам по-от рано .. мерси много предварително c) d)

#199 Потребителят е офлайн   dontihon Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 23 April 2007 - 10:12 PM

ако искате бернара да пази направете като мен-взимате си второ куче от "някаква "подора да си седи до оградата и да лае(да буди поспаланкото) b) когато е с друго по-злобно куче и поведението му става по-заплашително. не е нужно много за да респектира неподготвените l)

#200 Потребителят е офлайн   Vasko07 Икона

• MadDog
  • PipPipPip
Публикувано: 23 April 2007 - 10:17 PM

охоо нека влезе някои да краде..аз ако съм крадец влезна и срещу мене бернар 80 кила.. ами просто ако имам пистолет гърмя се.. хем по-бързо хем по безболезнено ;)

• (89 Страници) +
  • « Първа
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни