Публикувано: 16 October 2007 - 10:49 AM
Привет, форумци! :blink:
Рядко се обаждам, защото знам доста, а нашенеца не обича някой да знае повече от него, та затова - да не "разлайвам" излишно кучетата... ;D
Поред: Обичам всички кучета (а и те мен...) и нямам нищо против никое, но не обичам да казват на лъжицата, че е вилица! Васко, Габи освен че е без доказан произход (т.е. липсва родословие), има някои белези в оцветяването, които не ми дават основание да я причисля към "чистите бернари". Вече ти го казвах и не искам да го повтарям, както и че не желая да оценявам кучета - кое е по-... И една лична молба - форума е за бернари, а не за всички видове и породи кучета и други животни, т.е. снимки на други породи и всякакви други животинки не са желателни, освен ако случайно не са попаднали в кадъра, но дори и тогава можеш да го кадрираш - не е сложно. За "семейните фотографии" си имаш два сайта - качвай си ги там!
Клуб на любителите на бернара ме накара да правя още през 1987г покойната Божана Димитрова, но егото в българина е прекалено голямо и в клубовете собствениците се джафкат повече от кучетата си - безсмислено е!
Моят куч не съм го мерил след първата му година - не отглеждам прасе за "Родопа"! Сега е между 70 и 80 кг - това не ме интересува! Важна е кондицията и пропорциите! Снимките му са показани на неговата страница в сайта ми за бернарите. Относно поведението му - ако видиш свободно бернар по улиците, значи е той, а аз си вървя с ръце в джобовете! Каишката е за наказание, защото знае да си пази свободата - не пресича сам, не гони котките, не се закача с хората (освен ако някой не го погали - тогава няма отърване). Това става, като го опазиш от "лош човек" - опазил съм го от ритане, блъскане и т.н. обиди от страна на хората и затова ги приема като "част от глутницата". Не го разхождам из града - ако искаш да го видиш, всеки ден сутрин и вечер минавам пред главния вход на Семинарията.
Относно сумите - всеки би искал да има къща на Канарските острови и "Бентли". Щом не може - ще се простира според чергата си! Но не и да се самозаблуждава (а и да агитира околните), че Суходолската локва е океан и колибката му е с течаща топла вода... Та и с кучетата е така - или е "истинско" или се нарича с точното му име, а не "нещо подобно"...
Лекарството за краката се нарича "движение на свобода", особено за подрастващите до 1г - пусни го на поляната да "дивее" по цял ден и ще има перфектни крака. Държането му в двора или разходката, особено на каишка, изобщо не може изобщо да се сравнява със свободното движение - като гледам нещастните живинки на повод ми е мъчно, но стопаните им като не са ги възпитавали когато трябва?! А оттам идват рахита, дисплазията, сърцето и всички други болестни проблеми - лекарствата не са панацея. Толкоз за сега! ;D