Санбернар
Публикувано: 28 October 2007 - 08:05 PM
Публикувано: 29 October 2007 - 07:41 PM
Цитат
Разкошна двойка, Адлер, за снимките от предната страница!!! Единствено внимавайте колко пъти ще бъдат заедно през проблемните 4 дни, защото в противен случай ще имате неприятности - аз съм отглеждал "кучила" от 12 и 14 кученца и мога да ви гарантирам, че е ад, ако искате да запазите всичките живи и ЗДРАВИ!!! Затова - до 2-3 съешавания максимум! Иначе възможностите нямат горна граница - може и над 30 бройки... ;D
И внимавайте при заклещването - винаги трябва да сте наблизо, за да ги успокоявате десетина минути. При дърпане може да си увредят органите - прекалено масивни са!
Васко, Бари не е бил късокосмест, а средно космест. Това се вижда от статуята му в Берн, а и не може да има късокосмести планински кучета - абсурдно е въобще като "идея"! Разделението започва около 1850г, когато са започнали да им обръщат внимание като порода и са започнали кръстосване с цел затвърдяване на определени белези - доколкото е известно, от Германия или Испания са докарани кучета тип "пиринейска овчарка" (от тях идват черното по муцуната и допустими черни кичури) и от тогава е започнало разделянето им на двата варианта като косъм. Интересното е, че при смесването им никога няма среднокосмести! Такава беше първата ми двойка - Неси бе късокосместа, но маляците бяха по равно и от двата вида!!!
Публикувано: 29 October 2007 - 11:38 PM
ЕДИТ: Относно бройката.Хипотетически наистина ли възможна цифрата 30? :yahoo:
Публикувано: 30 October 2007 - 05:24 PM
Цитат
Често се съобщава за 15-20 кученца - не помня точната цифра, но съм чел за кучила над 25 броя... Получава се когато кучетата са постоянна двойка и не са под непрекъснат надзор по време на разгонването. Това е, защото яйцеклетките са разположени подобно на семената на пъпеша и "колкото повече - толкова повече"... ;D
В развъдниците принципа е: едно заплождане на 2-ия ден, когато кучката допуска мъжкия (ден 12 от началото на разгонването) и контролно заплождане на следващия ден - и двете под наблюдението на ЛЕКАРЯ, който гарантира за ЧИСТОТАТА на породата, т.е. че няма примес от друга порода! Така кучилата са в границата на 5-8 кученца, които майката може да изхрани с работещите добре 6 зърна - останалите не функционират с пълна сила. А за всички живи същества е желателно да бъдат изхранени от майката до определена възраст, а не с изкуствена храна! Например много е важна коластрата (първото "мляко") - чрез нея майката дава естествен имунитет на маляците приблизително до 3-месечна възраст, затова недоумявам за акъла на "специалистите", които препоръчват да се държат затворени кученцата, докато навършат 3 месеца. Все едно дете до 3-4 години да не е видяло какво е това "улица" или "градинка". А и това е времето на началното "социализиране" на кучето, когато се учи да привиква да общува с другите животни...
Публикувано: 30 October 2007 - 05:31 PM
Цитат
Цитат
от тук
Явно заради това се поставя първа ваксина на 45 ден - майчините антитела вече са слаби, за да пазят бебето, а понеже са слаби - не могат да "унищожат" ваксината.
В противен случай щяхме да слагаме ваксина след 3-тия месец.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 30 October 2007 - 06:39 PM
Цитат
В противен случай щяхме да слагаме ваксина след 3-тия месец.
Благодаря - уточнението е много важно! Но по принцип в развъдниците преди "експедиране" на кученцето (стандартно след навършване на 1 месец) се поставя "бебешката ваксина" - тя е задължителна в медицинския паспорт при износ или внос.
По същия начин стои и въпроса с обезпаразитяването - "Дронцит"-а има сила на действие 6 седмици (лично съм питал представител на фирмата) плюс 14 дни карантинен период на повечето заболявания. Затова го и даваме на 3 месеца - един месец остава в "резерв"... :blink:
Публикувано: 31 October 2007 - 02:02 AM
Публикувано: 01 November 2007 - 06:11 PM
Публикувано: 01 November 2007 - 06:13 PM
Цитат

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 03 November 2007 - 10:55 AM
Публикувано: 11 November 2007 - 10:53 PM
Прикачени файлове
-
DSC00390.JPG (74.98K)
Брой сваляния: 137
Публикувано: 12 November 2007 - 09:48 AM
Публикувано: 12 November 2007 - 07:56 PM
Публикувано: 12 November 2007 - 08:01 PM