Dog.bg Форуми : Наказателен Кодекс за кучета и котките

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Наказателен Кодекс за кучета и котките Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 17 July 2008 - 09:21 AM

Нека се уточня, аз не поставям под съмнение поощрителните методи и отвличането на вниманието, те вършат страхотна работа.
В събота ни се случи следното: отидохме привечер на един гьол над Бистрица, празничко, кеф, пуснато куче. Като си затръгвахме срещу нас на пътеката не щеш ли един небезобиден юнак - беше някаква странна кръстоска, приличаща на бултериер с дого аржентино. Запречи пътя и не отстъпва. Реджо рече да го изгони, но получи яко захапване за врата. Не е свикнал на такъв достоен противник. Застанаха двамата един срещу друг, пъчат се, белят очи, рият с копита, а е тръгнал единият на бой, а захвърча козина. Никой не отстъпва, но не можем и да си проправим път. Какво да се прави? Не искам да го поощря да се сбие, не искам и да му казвам не, защото той де факто не прави нищо лошо - защитава своята глутница. Пък и ако го накарам да отстъпи другият може да го насмете.
Бях разказвала в другата тема, че той вижда особен смисъл в спасяването на давещи се вещи от вода. На мъжа ми му дойде идея, грабна един камък от земята и викна Реджи, дръж. Псето заряза и противник, и бой, и се метна в гьола  :yahoo: Противникът хукна след него, но като стигна до водата реши, че не си струва да се мокри и си замина. Е, после трудно извадихме нашия спасител, защото камъкът потъна, а той не искаше да излиза преди да е завършил спасителната мисия и понеже нямахме подръка друго бая време потърсихме някоя пръчка да я хвърлим, че да я спаси и да се успокои, вече се бях нашашкала, че ще плува и ще търси камъка докато се удави от изтощение.
Но дали това решение ми свърши работа за следващия път когато няма да имам гьол подръка?

#22 Потребителят е офлайн   insomnia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 17 July 2008 - 09:37 AM

Ами просто "Ела" не върши ли работа? Или така другото куче ще добие повече увереност? Защото ние много често излизаме по пусти места да се натърчи куч и се е случвало да ни изненада нещо - два пъти подгони заек, веднъж глутница кучета. Аз, да си призная бях почти в истерия, но за моя изненада "Спри!" последвано от "Ела!" свърши работа, не от първия път, но аз и толкова не очаквах...Но в нашия случай все надалеч бяха и при първия крясък само се замисли за момент, на четвърти-пети чак изпълни, имаше време за повторения, а наблизо надали щях да го спра.
User's Signature

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.

#23 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 July 2008 - 09:43 AM

Ела ще свърши добра работа, ако имаше адекватни стопани на другото куче, които също да го извикат. Психологическият двубой беше толкова сериозен, че се опасявах, че другият ако му види гърба ще го насмете веднага, това ни се е случвало и бая е пострадвал.

#24 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 July 2008 - 03:38 PM

mil_, много добри въпроси.

Искам и да ви разкажа за кучетата обучени с позитивни методи, които аз лично срещам често- та имам някаква идея за нещата. Всъщност има едно куче с кликер и няколко с подаване на команди и награда- топка с въже. Второто е някаква нова мода тука, та затова има повече кучета от кликера.

Та общо взето общото между всички тези кучета е, че са или бордер колита или лабрадори. Единственото куче, което не е от тези две породи е една бриарка, която обаче само е минала покрай послушанието, та е останало само желанието за обучение и системата, но не и резултата. Та всички тези кучета, казвам ви го без грам арогантност, като им познавам характерите, ще ги обуча и аз- без дори да налагам забранителни команди- с кликери, с топки, със сламки или листенца- ми те си гледат стопаните постоянно. Та те са толкова побъркани по плюскането и топките си, че дори да мине кон пред тях, няма да го забележат. Освен че искрено завиждам на стопаните им, не мога да не си задам въпроса, ако те имаха друг тип куче, дали щяха да се справят с озаптяването без забранителни методи.

Има и други случаи, пак бордер колита, но тези подготвяни за състезания с овце. Те са пък обучени без никакви специални награди. Един мъж ги води, 4 са, не знаят какво е това каишка- гледат го в очите и само да шъш-не се подреждат зад него като войничета. Като ги пусне хукват директно да си граят. Сега има пето, което е още бебе и го мъкне на каишка. Аз си обяснявам неговия метод с това, че тези кучета имат много строги изисквания за състезанията и той трябва да може да им казва предимно какво да НЕ правят, защото другото им е инстинкт.

#25 Потребителят е офлайн   Didka_puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 July 2008 - 06:02 PM

На места съм превеждала буквално, на места съм изменяла изцяло думите за да се разбере по- добре смисъла, но мога да поема отговорност, че превода е достоверен. Надявам се да съм помогнала! Ако някой има забележки да казва за да го поправя навреме.

Наказателен кодекс за кучета и котки:

Тренирам кучето си чрез кликер метода ( в основата му е теорията за бихейвиоризма или по- точно теорията за оперантното поведение) и се убедих от свой опит и опита на други познати за мен кучета, че този метод е възможно най- добрия, който в момента мога да приложа на моето куче. Този метод е по- хуманен, по -успешен и затова го препоръчвам на всички и във всякакви киноложки форуми. Много често, запознаят ли се хората с този метод, започват да мислят, че това е лигавене и глезене с кучето. И ето, че кучето къса мебелите, хапе хората и пр. Тогава какво? Как всъшност този "мек" метод кара кучето да се укроти и да се държи добре? За това има 7 метода:

Метод 1- най- разпространения и най- малко свързан с кликер метода- Собственото наказание:
Прибирате се у дома и виждате, че кучето е разкъсало новите ви обувки. Започвате да го гоните из целия апартамент с целта да го накажете. Този метод е предпочитан от всички, макар, че никога не дава дейтвителни резултати. Общо взето е просто, че хората вярват в силата на наказанията, понеже понякога действат иначе говорят, че сами попадаме в капана на случайното подкрепление. (тука нещо се омотах в превода)
Човекът се отличава от кучето с това, че може да се оприличи с действие, което не произлиза от него. От вашия крясък Сега ще те убия  кучето разбира, че вие ще го гоните с повода и ще му крещите та дори и да го набиете.
- Някой има ли цигари? Какво е написано на кутията им?
- Пушенето убива!
- Този надпис отказва ли ви от пушенето? Можете ли да си представите как точно пушенето ще ви убие? Да, това не би ви е отказало от пушенето, докато все още има цигари. А ето и друг пример-  някой има тежък махмурлук. Представете си свадба, празник, всички празнуват а  вие все пак знаете, че ще ви боли глава сутринта. Даже толкова близко и очевидно наказание на отказва човека. А впрочем кучето дори не е в състояние да свърже далечно събитие и настоящо порицание както например, веселото забавление с късането на чехъла и наказанието след 5- 6 часа, когато стопанина се е върнал у дома. Ако наказанието наистина носеше полза, тогава нямаше да има претъпници- рецидивисти.

Метод 2: Отрицателното подкрепление на основата на кликер метода.
Положителното подкрепление е когато даваме желаното в нужния момент, а отрицателното при нежеланото. Например ние искаме котката да седи на камината- само когато котката е на камината тогава даваме късче аншоа. Ние не искаме котката да стои на масата- в такъв случай само когато котката е на масата ние я пръскаме със студена вода. Котката обича аншоа- това е положителното подкрепление а отрицателното е студената вода. Поведението може да бъде сформирано изцяло от отрицателно подкрепление, както в повечето случаи на традиционната дресировка: конят се учи да се обръща наляво когато се обтегне левият повод, и се извръща защото завъртането ще предизвика край на неприятното усещане. Лъвът се мята на цирковия перон за да избегне дотегливата шибалка или палката, която е държана около муцуната му.
Да се съобразваме с времето е изключително важно при дресура чрез отрицателното подкрепление. В качеството на условен сигнал можем да използваме командата Фу или Не. Как да я научим: за това ще ви трябва малка тенекиена кутия от бира или газирана напитка.  В нея сложете няколко малки камъчета и лакомство, така, че да се получи като детска дрънкалка с лакомство. 1 етап- в този случай правим капан- слагаме лакомство на земята и се правим, че не забелязваме кучето. 2 етап-  само когато кучето посегне към лакомството хвърляме кутията в краката му и казваме рязко Фу. Само ако кучето хвърли лакомството хвалим и  даваме друго лакомство от джоба. Дори можем  в качеството на негативното подкрепление да използваме спрей с вода или кратко но силно дърпане на повода. Капана можем да устройваме на всяко нежелано от нас действие, главно за да подскажем на кучето, че поведението му е нежелателно, но изключително важно е след корекция от негова страна да го хвалим и даваме награда. Така, и с помоща на няколко положително подкрепления можем да затвърдим командата Фу. Тя означава, да се прекрати всичко с което се занимава кучето в момента. В никакъв случай наказанието не трябва да се прилага, когато животното вече е прекратило нежеланото  действие. Както и в положителното подкрепление, отрицателното трябва да съвпада точно с времето на престъплението- никога не наказвайте нито по- рано, нито по- късно. Ако не успеете- простете му!
Друг вариант на капана: ако не искате кучето само да си отваря вратата тогава вземете използвана метална кутия, пластмасова чаша или такава от лек метал. Сложете вътре сух грах или малки камъчета и ги поставете на леко протворена врата, така, че ако кучето побутне вратата да се изсипят отгоре му с гръм и трясък. После повикайте кучето и заедно с него минете през вратата, похвалете и го почерпете. От два- три пъти кучето ще разбере, че може да минава през вратата само с вас.
Ползата от негативното подкрепление в сравнение с традиционната е очевидна- ако ще е от алкохола, веднага шеше да ви заболи глава, така както на утрото би ви боляла, ако не бяхте пили.

Метод 3: Радикален- вие не учите кучето, какво да прави а просто го лишавате от възможността да го направи. Аз не зная дали Махараджа (явно става въпрос за име на куче) ще прегризе кабела или обувките вкъщи. Просто той няма да има възможност да го направи. От опита с първото ми куче усвоих още, че ако има нещо ценно за мен, то не трябва да бъде свободно достъпно за кучето- май не напразно всеки си помисли за шкафа за обувки. Например има куче което много обича да рови в саксиите- може да приберете кучето, може да приберете и саксията, а може и да оградите периметъра на кучето със саксии, пластмаси и още какво ли не.

Метод 4:  Потушаване (бел. Ред- гаснене, угасване, умиране)
Поведението предоставя възможност то да изчезне само по себе си. Един вид всичко е просто- но това е доста коварно- ако решите, че поведението на кучето ще премине само по себе си, то в никакъв случай не го поощрявайте, дори случайно и замалко. Случайното подкрепление може само да засили нежеланото поведение. Кучето може да се отучи да проси от масата, само ако твърдо сте решили да не му давате нищо. Ще похленчи ден- два, може и седмица, но скоро ще зареже това безперспективно занятие. Но ако не устоите и дадете дори много малко парченце храна, то кучето няма да ви даде покой.

Метод 5:
Изработване на несъвместимо поведение

Това означава да създадете такава ситуация, че кучето да може да избира между две действия. Първото- каквото то иска да направи, но не ви харесва и второто- това което повече ви се иска да направи с по- голяма мотивация от ваша страна. Котката ви изключително много обича да играе с топка и много обича да ви се хвърля на краката. Вие виждате, че котката се кани да се хвърли на краката ви- вие хвърляте топката в този момент, така че тя да се окаже по- близо до котката, отколкото вашите крака. Тогава интереса ще бъде в противоположната посока. Има две страни на дилемата- вашите крака или топката, една котка не е в състояниеда разкъса и краката ви и топката. На обществени места моето куче стои на стол. И не защото е Махараджа, а защото обича да плаши хората. Един път се разхождахме с него и той игра с едно друго куче. Тогава той видя, как друго куче изплаши момиче и успя да вземе участие в тази случка. Какво се започна след това! Той разработи цели комбинации от гримаси, че момичетата започнаха да пищят, махат с ръце и да го пъдят. Опитах се да предупредя момичетата да не се плашат, когато кучето се опитва да им устрои страшни гримаси. Целта на Махараджа не беше да ги ухапе а да ги въведе в тази игра. Надявах се кучето да загуби интерес към това и да отшуми с времето.  Това не се случи. Случвало се е да има момичета, на които Махараджа се радва, да пискат като гумени играчки от страшните му физиономии. Започнахме да ходим по кафенета, където има сервитъорки. Тогава го сложиха на стол и той имаше възможност да наблюдава, какво толкова се прави на един стол. Неможеше едновременно да седи на стола и да търчи около сервитъорките. Имаше ли стоене на стола имаше и лакомство. Така можеше спокойно да оставя кучето на стола и знаех, че няма шанс да изплаши някой, дори ако не гледам към него. Сегашния Махараджа е забравил вече, как се плаши момиче. Най- накрая спря да се интересува. Да правиш две неща е невъзможно и особенно ако са на различни места. Ако нервно се опитвате да запомните таблицата за умножение заедно с някоя молитва, ако се опитвате да контролирате дишането си докато четете молитва, не може  да се навиете и да се успокоите.

Метод 6:
Постигане на дадено поведение по сигнал
В последствие, ще престанете да давате този сигнал. Примерно вашето куче постоянно лае, изчаквате момента, когато залае и подавате команда глас. То лае а вие давате награда. После, в момента, когато тя не лае проверявате как е усвоила командата. Ако тя започне да лае по ваша команда, преминете на следващия етап. Дайте награда само ако лае по ваша команда и никога не поошрявайте, когато лае без команда. Скоро кучето ще осъзнае, че просто няма смисъл да лае и ще зареже това занятие.

Метод 7:  Сформиране (изграждане) на отсъствие- подкрепяме всичко угодно освен нежелателното поведение. Примерно не искате кучето да копае лехите с цветя, тогава започвате да поощрявате всички нейни действия в двора освен когато се насочва към лехата. След време кучето ще разбере, че двора е прекрасен и интересен а лехата е скучна и даже ще подхожда към нея безразлично, когато за лежане на верандата ще има лакомство, а може и повече.

При обучението на животното е важно да научи не само какво да прави, но какво и да не прави. За обучението какво да не прави може да използвате както един, така и комбинация от повече методи. Ако животното не ви разбира, помислете- може и да не обяснявате правилно. Успех!

#26 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 18 July 2008 - 06:06 PM

Didka_puppy Благодаря!
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#27 Потребителят е офлайн   Didka_puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 July 2008 - 06:50 PM

Няма защо- връщам си услугата! :drugarche:

#28 Потребителят е офлайн   Didka_puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2008 - 08:22 PM

Сякаш в началото малко хора разбраха всъшност за какво става въпрос (поради езиковите различия) и може би затова тази тема леко замря. За мен е изключително интересна, адски важна и е извор на много, много знания, а като се има впредвид, че няколко професионалиста рядко се събират в една тема за мен е чест и да се уча от тях.
Превеждайки текста, аз осъзнах истинския смисъл на думите на Апсо. В тях наистина има много верни неща. Плашещо е за мен именно новото начало и нетрадиционните методи, на които не съм била свидетел.
Въпреки това, приложих някой нейни препоръки. При прости действия от нейна страна (на Лиса- кучето ми), но така желани от мен си топвах пръста в една чаша с боза и и давах да го оближе. Предизвиквах тази ситуация многократно и по възможност на различни места, като едновременно с това ясно и давах да види, че все още има чаша с боза. Пречупващо за нея беше не само изпълнението на самата команда а нещо много по- остро- всеки път, преди да си топна пръста в бозата и и дам да го оближе- надигах сладко сладко чашата АЗ. АЗ пих първа, въпреки, че тя е направила нужното, за което естествено получава щедра награда, но е задължена морално да ме изчака първо аз да я получа. В този момент просто нещо сякаш ме жегна отвътре- говорех и с благ тон, правех само хубави неща за нея, подходих с игра и почти успях да чуя как се скършва всичко доминантно в нея. Въпреки, че Лиса е изключително послушна трябва да и показвам ясно, още преди да има нужда, че аз съм шефа. Впредвид породата и, която е мн темпераментна, може да се каже, че лесно би получила доминантност въпреки крехките и 3 месеца.
Благодаря на всички, които ми помогнаха да осъзная моя начин за обучение и ми показаха как без сила и натиск може да се постигне много!
Cheers!

#29 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 19 July 2008 - 08:46 PM

Отговарям на mil,относно запитването и кое в кликер метода замества корекцията./Аз лично не работя с кликер,но ползвам всички техники описани в наказателния кодекс без първия/-изработване на несъвместимо поведение.
Примера на Apso с Махараджа-гони момичета-сяда по команда на стол и получава награда.
mil,ами ти си направила същото в случая с пуиките.Здраво ''не'' с ''плац'',в случая не е корекция ,а команда.
И в двата случая кучето няма как да прави едновременно две неща.Предполагам след това си го наградила,ако не слакомство,то с одобрение и похвала от твоя страна.
User's Signature

Качена снимка

#30 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 19 July 2008 - 09:00 PM

Много неразбрано го написах. Вслучая изработване на несъвместимо поведение  замества корекцията.Иначе всеки един от методите или комбиниртани вършат работа.
User's Signature

Качена снимка

#31 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 July 2008 - 06:31 AM

Именно, Galiadogs. Аз не виждам разлика между тази методика и контрастния метод. Поне що се отнася до забраната. Използвам всички описани начини без първия, като пряката корекция - до възможен минимум, но все пак живея с мисълта, че работя по контрастен метод.

#32 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 20 July 2008 - 07:21 AM

Да,ако приемем термина корекция като акт на поправяне,а не като физическа такава или тъи нареченото позитивно наказание-неизпълнение-рязка корекция с повода.
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 July 2008 - 08:09 AM

Не разглеждам даден метод самостоятелно. В случая визирах хвърлянето на кутии, което си е физическо наказание и още как, дори доста по-драстично от дърпане на повод.
Мисълта ми е такава - в случая с гьола аз спрях нежеланото поведение, но не научих кучето си на забранителна команда. Продължавам да не разбирам как второто може да стане без корекция.
Като пак правя уговорката - не подценявам силата на първото.

Също така малко ми се объркаха понятията по кликер метода. Доколкото ми е известно там различават следната система:
- отрицателно наказание - отнемаш нещо приятно. Например кучето се дърпа към нещо желано, сменяш посоката - не му даваш възможност да достигне желаното. Тук попада и игнорирането - то иска внимание, ти не му го даваш. Родителят забранява на детето да излиза или да играе на компютъра.
- положително наказание - добавяш неприятно въздействие. Например хвърляне на кутия или дърпане на повод. Ето тук се обърках, защото Апсо го нарича отрицателно подкрепление, което пък обяснявам след малко.
- отрицателно подкрепление - отнемаш неприятно въздействие. Например вързал си кучето - отвързваш го. Дрънчал си му с дрънкала - спираш да дрънчиш. Пръскал си го с вода - спираш да пръскаш. По същество отрицателното подкрепление си е награда.
- положително подкрепление - добавяш приятно въздействие. Даваш лакомство или играчка.
Отчасти обяснено тук

#34 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 20 July 2008 - 10:24 AM

:rolleyes:

Цитат

Не разглеждам даден метод самостоятелно. В случая визирах хвърлянето на кутии, което си е физическо наказание и още как, дори доста по-драстично от дърпане на повод.
Мисълта ми е такава - в случая с гьола аз спрях нежеланото поведение, но не научих кучето си на забранителна команда. Продължавам да не разбирам как второто може да стане без корекция.
Като пак правя уговорката - не подценявам силата на първото.

Също така малко ми се объркаха понятията по кликер метода. Доколкото ми е известно там различават следната система:
- отрицателно наказание - отнемаш нещо приятно. Например кучето се дърпа към нещо желано, сменяш посоката - не му даваш възможност да достигне желаното. Тук попада и игнорирането - то иска внимание, ти не му го даваш. Родителят забранява на детето да излиза или да играе на компютъра.
- положително наказание - добавяш неприятно въздействие. Например хвърляне на кутия или дърпане на повод. Ето тук се обърках, защото Апсо го нарича отрицателно подкрепление, което пък обяснявам след малко.
- отрицателно подкрепление - отнемаш неприятно въздействие. Например вързал си кучето - отвързваш го. Дрънчал си му с дрънкала - спираш да дрънчиш. Пръскал си го с вода - спираш да пръскаш. По същество отрицателното подкрепление си е награда.
- положително подкрепление - добавяш приятно въздействие. Даваш лакомство или играчка.
Отчасти обяснено тук

Ще пробвам да внеся ред в мислението.
1.Забранителна команда-  как това изглежда на практика? Куче спира да прави нещо, като пример мога да приведа ловци, те исползват команда Легни! Виждаш че твоето куче иска да направи нещо, казваш Легни!(Стани!, Стой!) и твоето куче спира По принцип това е 5 метод. Ако искаш твоето куче никога не пипа нещо от земя, слагаш "капани" и с негативно подкрепление учиш своето куче на това че, ако то взима нещо от земя - "гром и трясък"- метод 2.
2."- отрицателно наказание - отнемаш нещо приятно. Например кучето се дърпа към нещо желано, сменяш посоката - не му даваш възможност да достигне желаното. Тук попада и игнорирането - то иска внимание, ти не му го даваш. Родителят забранява на детето да излиза или да играе на компютъра."
Искам да попитам относно термина "Отрицателно наказание"  :huh: (нямам думи)
Даго представим като "8 метод-отнемане на приятно", но искам да разберем имали такъв метод наистина  ;) и какво точно представлява този метод.
" За някои хора чашата на половин пълна, за други на половин празна"
Шом куче прави нещо което аз искам- давам веднага напрада. Това е кликер-метод.  Например, обучаваш куче на команда Редом, кучето се дърпа към нещо желано, сменяш посоката - не му даваш възможност да достигне желаното, до като то не разбере че ако идва с теб в крак стига където иска. Другият пример, кучето иска в къщи. Аз искам то да направи Скок!, няма скок-няма вкъщи. Има скок-веднага вкъщи- това е кликер-метод.
От другата страна, не давам това което иска куче, до този момент кога куче не направи това което аз искам от него. И на какво ви приличе този метод? Това е "негатив" от кликер-метод  ;D Обратна страна на медала. Само че при този "8 метод" вместо да гледаш на светлина, гледаш на сянка. А това може да доведе на не много хубови неща. Защото вместо система за обучение ,става система за тормоз.
  А иначе, отнемане на исканато върщи чудесна работа, особено ако куче много много иска това нещо, да кажем топката.  Куче иска топка, скочи, върти много е нервно, не може да се съсредоточи -Искам топката! дай ми я! :viking:  Скривате топката, и куче вече пита ви :"- Къде е?" О! вече е съсредоточило на вас и ви пита. Супер!
3.- отрицателно подкрепление - отнемаш неприятно въздействие.
"конят се учи да се обръща наляво когато се обтегне левият повод, и се извръща защото завъртането ще предизвика край на неприятното усещане"  Да разгледаме този пример по подробно. Тук има 2 части:
1 част теглим коне за повод- това е неприятно
2 част кон се извърта- и веднага спира неприятно усештене- това е награда.
Другият пример, куче вече знае, че ако взиме нещо от земя ще стане лошо-веднага, и минава по край на "капаните" без да се "стряска"- това е награда.
Още веднъж- отрицателно подкрепление- това е кога получавате неприятно усещане в момент действия. Висте сяднали да прочете нещо, пряк сълнечен лъч вам пречи да чете- това е неприятно, виесте местите така за да удобно да чете, избягате неприятното. Идвате на пикник, сядате на поляна- там има мравки- не е приятно, ви сте каково правите? търсите по приятно местенце  ;) Вие правите своят свободен избор къде да чете, да правите пикник... при това избягайки неприятни усещаня. Така и куче, започва да избяга неприятности. Няма смъсл да го бием, само да му покажем че тези хапки на земя не е "приятно нещо", а точно обратно " неприятно нещо".
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#35 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 July 2008 - 10:42 AM

Апсо, много ми е объркано, съжалявам.
Не мога да възприемам теория, в която наричат с термина "отрицателно подкрепление" две коренно протиположни неща. Някой твърди, че е награда, друг - че е наказание.
Аз не го коментирам, нито аз го измислям. Пише го в материалите за оперантно поведение. Ако искаш Виж и тук. Ето и на руски
Ето пък какво е негативно наказание
Забранителната команда не е нито Легни, нито Стой, нито нещо друго. Тя е Не.
Аз мога в някои случаи да се справя чрез друга команда. Но искам да разполагам и с команда Не, това е всичко.
А това, което си написала под т.3 - това е контрастен метод в чист вид.

#36 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 20 July 2008 - 10:53 AM

Когато отнемаш нещо,как това е награда?Да , Apso,има такъв метод.Това е метода по които работи Иван Балабанов.
Когато кучето е заинтересовано да получи нещо/играчка,храна/е готово на всичко,за да я получи,отнемането може да се използва за коригиране на неправилно поведение.Тогава кучето търси правилния начин,които ще доведе до награда.Така то разбира,че само спазването на правилата води до поощрение.
Метода е многократно проверен.Иван е двукратен световен шампион.
User's Signature

Качена снимка

#37 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 July 2008 - 10:56 AM

Галя, ето ти за Негативно подкрепление. Виж и горните линкове. Когато отнемаш неприятно въздействие това е награда. То затвърждава дадено поведение.

#38 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 20 July 2008 - 10:58 AM

Говоря за отнемане на приятно,а не обратното.
User's Signature

Качена снимка

#39 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 July 2008 - 11:03 AM

Естествено, че отнемането на приятно е наказание.
Отрицателното и положителното подкрепление са награди. Те затвърждават дадено поведение, карат животното да го прави отново и отново.
Отрицателното и положителното наказание са наказания. Те карат животното да избягва дадено поведение.
Въпросът е, че се бърка отрицателно подкрепление с наказание. Обяснено е в много материали, това не са мои мисли.
Теорията за оперантното поведение използва положително в смисъл на добавяне, а не в смисъл на добро. Респективно отрицателно в смисъл на отнемане, а не в смисъл на лошо.

#40 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 20 July 2008 - 11:06 AM

Ще цитирам Иван''липсата на корекция е пример за негативно поощрение/това,за което говориш ти mil/
Негативно наказание-отнемане на наградата.
Ключовата разлика между двеата методае,ченегативното поощрениеще индуцира дадено поведение,а позитивното ще го спре.
Сега вече от мен-докато не приложих на практика,всичко ми беше адски объркано.
User's Signature

Качена снимка

• (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни