Цитат
Когато отнемаш нещо,как това е награда?Да , Apso,има такъв метод.Това е метода по които работи Иван Балабанов.
Когато кучето е заинтересовано да получи нещо/играчка,храна/е готово на всичко,за да я получи,отнемането може да се използва за коригиране на неправилно поведение.Тогава кучето търси правилния начин,които ще доведе до награда.Така то разбира,че само спазването на правилата води до поощрение.
Метода е многократно проверен.Иван е двукратен световен шампион.
Този метод, за кои ние тук говориме, "кликер", "позитивен" има доста названия, съществува е-е, доста время, само във фристайл го исползат от 1985 година. Има го и в училища, и в компьютерни игри... Така че е доста распространен. Аз не го измислих, само преди время имах нужда да "воспитая" моето куче и с "обикновени, най распространени" методи базирани на наказание това никак не е ставало. Търсих на всякъке какво ще ми помогне и попаднах на фристайл, от там к система по коя тренира Мери Рей и от там към книга на Карен Прайор посветана на кликер метода. Също така рових и в сайтове, говорих с хора кои сега тренират и ходят по семинари в разни держави. И това кое аз намерих споделявам с вас.
Истина за кликер-метода:
Колкото има тренери толкова има начини да обучат кучето на някоя команда.
Иван Балабанов може би гений за България, той успя да "адоптира" този метод до местния менталитет. Хора искат кучето им да се подчинява от страх, а не за кренвирш, Ок! ако не направиш това което аз искам ще те накажа, няма да дам кренвирш. А сега, Мил и Галя, искам да направете експеремент: изберете някаква команда и й направете два пъти:
1- отнемане на желаното,докато не испълни команда
2-давайки желаното, кога испълни команда.
Най гадно , че
няма система за обучения коя става за всички кучета. Това кое става за НОК не става ловно куче. За това във всички кучешки училища има кучета кои перфектно справляват и тези кои не могат да проумнеят какво от тях искат. За щастие в кучешки училища има доста кучета и кучета кои не могат да проумнеят, просто виждат какво правят другите кучета и така, като "маймуни" успяват да се справят. Помня преди доста години, кога ходих на таково училище тренерът винаги показвал на своето куче какво сега правим. Не за нас-хора, а за кучета.
"Кликер"-метода помага да намериш начин да обучиш своето куче, така как то може да въсприеме. В отличие от "старата школа" къде има инструкции как да научиш куче на основни команди, в кликер-метода ги няма. Ти сам трябва да измислиш своята "инструкция" как да обучиш този куче. Мога да се похваля вече знам 5 способа как да науча куче на Редом! и мисля че това още не е предел ;D