Dog.bg Форуми : Кучето ми не иска да идва при команда

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кучето ми не иска да идва при команда Оцени темата: ***** 1 Гласове

#21 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 05 July 2005 - 08:53 AM

Сънди ви говори за командите и правилата им при спортния вариант. Дали тези правила са тъпи няма смисъл да коментираме, но те не са случайни. Воденето отляво например, е за да е свободна дясната ръка на полицая/военния/ловеца за оръжието.
Естествено, ако няма да се явявате на състезания по спортна дресура, учете ги както искате.

#22 Потребителят е офлайн   gogdelb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 05 July 2005 - 09:41 AM

Мил
знам,че тези правила не са случайни, но обясни ми какъв е смисъла кучето ти да застава отпред. Аз се опитах да си го разясня ,но не успях...

И не съм казал ,че "тези правила са тъпи" ,а че заставането отпред е такова!

#23 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 July 2005 - 10:57 AM

Не знам със сигурност, но мога да кажа как е при нас.
Като застане отпред е по-удобно да й закача каишката, отколкото ако трябва да се завъртам.
Като ми носи пръчка и й кажа "тук" идва пред мен и ми я пуска в краката. Ходенето "ред" при нас е отдясно, защото с лявата ръка не мога да коригирам достатъчно силно и рязко.

Може ли да посъветвате и мен?
Ситуацията е следната - Таря изпълнява всичко отраз, когато наоколо няма дразнители -кучета, гълъби. При наличие на кучета и гълъби, по-рядко котки се налага да повторя командата с по-рязък тон. Проблем ми са боклуците - хартии от дюнери (просто са неустоими), хляб, джанки, кости и човешки изпражнения. Ако видя, че се запътва към подобен боклук и веднага кажа "НЕ" с гръмовен глас, тя се отдалечава и не посяга. Ако се забавя обаче и тя го е захапe "НЕ" не действа. "При мен" също, защото знае че ще й го взема.
Щом не изпълнява при дразнители значи командата не е отработена. Това ясно.
Ето какво правим по отношение на боклуците. Разхождаме се покрай тях на каишка, аз се спирам за да може тя да ги подуши и да кажа "не" като прояви интерес към тях и познайте какво - тя ги подминава без дори да ги погледне.
Като я пусна от каишката и минем пак оттам веднага забива нос. a)

#24 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 July 2005 - 11:02 AM

Цитат

Има и друга много добра алтернатива: Купуваш корда - дълга, здрава, ефтина, тънка , лека ,назабелижима. Завързва се за врата или за строгия нашийник на кучето и се пуска да прави каквото иска.

Тази корда не е ли много опасна ако се усуче кучето в нея. Ако се дръпне рязко кордата няма ли да го пререже?
Таря много често на дебело въже си заплита краката като тича. И чак спира за да я отмотая b).

#25 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2005 - 11:49 AM

Според мен кордата е доста тънко нещо и може да ти среже и ръцете ако кучето реши да тръгне бързичко.
За мен когато викнеш кучето то трябва да дойде и да седне пред мен като ме гледа в очите.И съм много доволна от такова изпълнение защото когато учихме апорта то и с гирата си идва и сяда пред мен .Ако не беше научено така с гира ако трябва да ме заобиколи няма да е редно, а ще се получи че пак ще се наложи да го научавам да сяда пред мен.
Смятам че правилата за спортна дресура са направени такива защото така е по-лесно на кучето да разбере какво се иска от него.
Преди време и аз експериментирах с викане и след това седни, легни , но резултата беше доста по-забавено идване и приключих.
Сега понеже и двамата са луди за топка, хвърлям топка далече и по средата на пътя казвам седни, легни .Дара (малката) преди няколко дни така разко спря че направи кълбо на пред та се стреснах.

#26 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 July 2005 - 12:28 PM

Точно така, командата тук е основата за апорт, когато кучето първо трябва да "сдаде доставката" и после да заеме позиция фус. Трябва да можеш да го докоснеш по главата, без да пристъпваш или да се навеждаш. Акцентира се върху концентрацията на вниманието на кучето върху хендлера в очакване на следващата команда.
Колкото и да е "нетъпо" заставането другаде, освен отпред при повикване, в спортните състезания се отнемат точки за такова нещо. Даже се отнемат ако има леееко изместване от центъра или 5 градуса отклонение.
Ако искаш да дойде и да седне отляво, командата е фус. Всъщност фус е позиция, а не действие.

Качена снимка
Ето ви анимирани примери за "финиш" след апорт или тук:
Finish

Мини, отвличащите фактори трябва да се въвеждат постепенно и целенасочено, а не когато се случи. В началото не подаваш команда, ако има твърде силен дразнител. Работиш само в свободна от отвличащи фактори обстановка.
После целенасочено въвеждаш дразнители, като държиш кучето на повод и коригираш. Твоята команда трябва да е доминиращият дразнител. Това е важна за крайния резултат последователност. Нищо не става отведнъж. Важно е да не се допуска неизпълнение. Най-честата грешка е нетърпението да отработваме команди без повод.

#27 Потребителят е офлайн   gogdelb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2005 - 01:47 PM

Цитат

Според мен кордата е доста тънко нещо и може да ти среже и ръцете ако кучето реши да тръгне бързичко.
...
Смятам че правилата за спортна дресура са направени такива защото така е по-лесно на кучето да разбере какво се иска от него.

Кордата не е за водене.
Целта е кучето да си помисли, че е свободно. Дърпането (корекцията) се осъществява с помощта на ръкавици.

Най-после логичен отговор, сигурно е така...
Но има едни упражнения, които представляват задаване на каквато и да е команда ,но без поглед. Кучето не се гледа в очите...

Mini кучето не трябва да разбира, че има вързана корда за него, защото упражнението се обезсмисля, а ако се усуче определено ще разбере, че е вързано.За това се държи леко опъната през цялото време, толкова колкото да не се влачи по земята, но и да не го дръпне.

#28 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2005 - 01:53 PM

[quote] [/QUOTE]
Но има едни упражнения, които представляват задаване на каквато и да е команда ,но без поглед. Кучето не се гледа в очите...

[/quote]
Извинявай но не разбирам защо да не мога да гледам мойто собствено куче в очите?

#29 Потребителят е офлайн   gogdelb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2005 - 02:17 PM

Ти си го гледай, кой ти е казал да не си го гледаш.Това е просто упражнение, което цели постигане на максимална безприкословност в отклика на кучето при дадена команда и чувство, че ти му се доверяваш.

#30 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2005 - 02:58 PM

Цитат

Ти си го гледай, кой ти е казал да не си го гледаш.Това е просто упражнение, което цели постигане на максимална безприкословност в отклика на кучето при дадена команда и чувство, че ти му се доверяваш.

Извинявай не съм те разбрала правилно.

#31 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 April 2006 - 06:25 PM

Сега чета какво пише тук и се сещам какво беше с Бети, когато стана време да използвам въже. Първият път си помисли, че това е за игра и започна да го гони - естествено аз се оплетох и едва се измъкнах от въжето. Мина доста време преди да я науча, че това не е огромна играчка. Напреднахме и стигнахме до там, че около нас има какво да я разсейва. Всичко вървеше по вода, докато не реши, че наистина иска да отиде и да провери нещо (не си спомням какво) и тогава, захапа въжето близо до нашийника и с две-три предъвквания го "преряза". Беше страшно щастлива, че за пореден път ме беше надхитрила. Това не знам защо, но не го повтори повече и обучението отново вървеше прекрасно и стана време вече да я оставя да влачи въжето след себе си. Веднъж отказа да дойде, аз се затичах към нея, настъпих въжето, но ... то се скъса. Сега докато пиша ми е смешно (може би, защото вече нямам този проблем), но тогава се ядосвах и дори си мислех, че никога няма да успеея.

#32 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 09:15 AM

Здравейте банда, чета тука съветите и ми се пла4е, защото ние се разхождаме на рулетка, така и не можем да стигнем до вла4ене на въжето, защото дори и на 9 м. рулетка ку4о си позволява да не слуша. Аз кажа "не" или "при мен" според това дали искам да дойде или да пусне боклука, той изобщо не ме поглежда- гледа си в боклуците, гълъбите или там каквото си е набелязал. В отговор аз издърпвам с ролетката (ама яката с резки дръпваня- 2-3-4) колкото са нужни докато той най- после се светне, 4е съм наоколо и искам не6то от него. И това е поне от 3 месеца. Няма мърдане. Ясно е 4е някъде греша...из4етох тия работи за елементарните команди- седни, легни...Това е ясно, но ние пак сме си в положението на Bobolin от първия му пост.
Така 4е сигурно знаещите трудно ще добавят нещо към съветите, аз по- скоро бих се радвала Bobolin да сподели как са се справили, ако ве4е нямат такъв проблем.
Ина4е аз днеска бях в неговата позиция, поне не вале6е ама ку4о си побягна накъдето си поиска като разбра 4е е свободен и ходи 4е се оправяй...оказа се 4е бяга към котките на съседната сергия за вестници...разгони си ги и готово, но не ме послуша като го извиках... НИКАК ДАЖЕ....
Та пишете, ако имате сили:)

#33 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2006 - 09:50 AM

stoyka, изглежда ти опитваш да подаваш команда тук само когато се наложи, когато кучето вече е привлечено от нещо и вниманието му не е в теб. Тръгваш отзад напред.
А правите ли целенасочени тренировки? И не с 9 метров, а с двуметров повод най-напред. Дори когато видиш, че идва при теб по свое желание, подавай командата. Не я подавай когато знаеш, че няма да дойде.

#34 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 10:12 AM

Hi mil_,
съвършено си права, викам го когато искам да остави боклука, или каквото е там и да дойде. А как ина4е, ей така както си стоим на поляната ли да му викам "тук"?През останалото време от разходката той си се шляе наоколо (на повода, заради краката не му давам да ска4а и да бяга много много) и на практика се налага да го викам при мен не за да си тръгваме или нещо подобно, ами ако иска да последва някое приятел4е от поляната, а аз не давам или за боклук...
Много е разсеян мили4кият...ще опитам това с привли4ане на вниманието с пръ4ка, пляскане но се съмнявам. Той и без това по цял ден е затворен в къщи и като излезем е лудеене на повода в общи линии (докъдето стига въжето).

Ако приемем 4е скъся на 2 метра въжето , бягането ще отпадне като опция и при това положение звер4ето ме гледа, от разстояние, души си и ако извикам Тук гледа тъпо 5-6 сек. после с неохота идва, давам лакомство и това е . Ако удължа повода той се вижда по- свободен и се заема с делата си да яде боклуци, или там да препикава поляната или каквото и да е само не и да ме следи мене.
Все едно 4е ме няма разбираш ли. И так стигаме до момента в който той прекалява с ъс шматкането на дългия повод, налпва някоя хартия от дюнер, аз си викам "плюй", той се прави 4е ще умре но ще я изяде, после дърпам рязко повода, той я изплюва и така до следващия път...

Абе, луда работа.
Много съм зле, знам ама се старая да се у4а:)

#35 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2006 - 10:17 AM

Цитат

А как ина4е, ей така както си стоим на поляната ли да му викам "тук"?

Ами да. Казва се тренировка или упражнение.
Как очакваш куче да изпълнява команда, която не е отработвана, и то когато има дразнители?
Освен това с ролетен повод никакво обучение не може да се направи. Отработването на всяка команда се започва в близост до теб, чак като се усвои перфектно на къс повод - тогава дългия.

#36 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 10:22 AM

Цитат

той се прави 4е ще умре но ще я изяде,

Ха, Грита пък застава сериозна, гледа умно и пули очи - демек - "нищо нямам в муцунката, така ти се струва, ей на - не дъвча..." И само да отместя поглед - гледа тайничко да си дъвчне и бързо да глътне. Есента ме разби - беше превъртала в уста голям охлюв около 2-3 см в диаметър, без да пропука дори черупката и го изплю, когато я забелязах и ревнах (през две спирки се е чуло) Плюй! Осъзнавам, че проблемът в такива ситуации е в това, че не мога да се ядосам - забавлявам се, разсмива ме и искрено се възхищавам на артистизма и интелигентността й. Понякога се плаша - от комат хляб например - знам ли дали не е отровен... Но да се ядосам убедително - не се получава! s)
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#37 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:42 PM

Ох, благодарско за търпението да пишете, ама написано е супер лесно, като го 4ете 4овек- ясно за какво става дума, ама питам като идем на поляната да ре4ем, нямаме ролетка, само 2м, къс повод и душа4...
Първия път Седни, легни , награда...После "тук" хубаво идва мом4ето, награда ...дъв4ене. Дотук добре. Ама като му омръзне тая работа с тренировката (за не пове4е от 5 мин.) и като не мога да го пусна да дивее- щото я краката ще го схванат, я буклуците ще обере на цялата поляна, я след някой приятел от махалата ще хукне...к'во правим а? Не става просто да тругнем да трамбоваме по поляната "редом" щото като му е писнало ве4е той се дърпа, аз коригирам през 10 кра4ки, и кефа от разходката тотално се изпарява.
Единствено може би остава да нося и рулетката за бягане като му омръзне и къс повод...а?

Ина4е за това 4е рулетката не у4и си права...ей ни нас ...пове4е заради краката не го пускам да бяга без повод, но от ноември е само на рулетка и резултата е нулев : както си беше , така си остана- зака4а се и нещо да е нау4ил не виждам.
Отделно, 4е и аз малко се бях панирала за краката и вси4ки го глезят- абе той да е здрав, пък ...
абе виновна СЪМ, ПРИЗНАВАМ.
Айде дове4ера ще се пробваме с къс и дълъг повод, да видим к'ви хави

#38 Потребителят е офлайн   mamaZu Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:49 PM

stoyka

какъв е проблема с краката? това е сетер на авата нали?...вярвам не трябва да се спира "маладеж" да тича....щото ако е грешно ние съвсем сме се изпуснали....надбягва де що види из квартала
User's Signature

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!

#39 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:53 PM

Нищо грешно няма ку4ето да ти4а,
аз малко неясно се изразих, раз4итайки, 4е пове4ето от вас 4етат целия форум и главно с цел да не се повтарям.
При нас има здравословен проблем, та затова са ограни4ени бяганията и ска4анията.
А вие ако сте здрави, бягайте си колкото сили имате,
целувки за сладура

#40 Потребителят е офлайн   mamaZu Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 02:04 PM

b) пропуснала съм....уж го изчетох ама май ще да е от възрастта. освен това ме интересува как се справяте щото и ние имаме едни такива "проблемчета" ;) ....на едно място преди седмица намери крило от гълъб...където и да го хвърлям все го намира пущината

хайде мокро близване и от Захари:)))
User's Signature

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни