Немски дог
Публикувано: 18 October 2006 - 10:24 AM
Цитат
МнениеПуснато на: Вто Окт 17, 2006 17:08 Заглавие: Отговорете с цитат
Най-добре ще е да помолим господина "X" (с неизвестна за нас и леко съмнителна самоличност), познат ни вече под ника "Джудже" Laughing , да бъде така добър и да не сере нови, безмислени теми, където му падне Shocked !
Колкото и да се криеш зад анонимноста,винаги ще бъдеш разкрит,достатъчно ясно ти го казаха,апропо за "черепни кутии'' няма да говорим
Публикувано: 18 October 2006 - 12:21 PM
П.П. ако желаеш пиши на лични
Публикувано: 18 October 2006 - 01:06 PM
Публикувано: 18 October 2006 - 01:51 PM
И двете страни НЕ СТЕ прави.
Съдиите НЯМА да се научат да съдят една порода от нищото - за да я съдят добре, те трябва да имат по много и редовно хубави кучета на ринга. Не по еднинко и то - средно скапано. Примерно.
Изложителите пък, да се чуди човек, се ОБИЖДАТ, че не им е бил даван БИС у нас, а в чужбина е даван... и опала, нашите кучета: недооценени.
Съзнавам, че така опростявам проблема b) и че надали точно БИС-ът е причината за нежеланието да се водят кучета на изложби. Но се сетих болезнено за един друг клуб, чиято председателка казваше и сигурно продължава да казва на хората следното: "Не си водете (ултимативно!) кучетата на изложба, съдиите не могат да ги оценяват, загуба на време". Благодарение на тази политика за съществуването на въпросната порода в България не знае кажи-речи никой, а за клуба - хептен никой. Благодарение на тази политика в съчетание с въпиющата компетентност на въпросната дама в България практически няма свястно куче от тази порода, всичките все са с някакви дефекти, все повече при това... няма внос, няма интерес, няма публика,няма... нищо няма. Омагьосан кръг, породен от едно упорито твърдение (а в случая съм на 110% убедена, че оттам идва, но това е друга тема).
Почти същото се получава с договете, поне гледано отстрани. Преди години на изложби редовно имаше по 5-6 кучета. Хубави-лоши, но ги имаше. Сега редовно няма НИКАКВИ. Клубът организираше чудесни специалки, вече и тях ги няма. Логично бих предположила, че развъдна дейност се води, кучета се раждат, растат, хубавеят... как да ги видиш по-точно?
Сори за намесата, болезнена тема ми е (не точно или конкретно за договете, макар че и те са ми мили на сърцето) този процес, част от общата деградация на ентусиазма.
Но: с упоритост мисля, че като цяло научихме съдиите да съдят хъскита, има някои правилни повеи и в съденето на самоед. Далеч не винаги, но... има напредък.
Но: за последните примерно 6 г. още не ме е спрял фактът, че с поне 4 различни (и като породи) кучета, които нямат аналог като качество в България, нито веднъж не съм взела например БИС... та и Джуниър БИС. Може би съм прекалено търпелива? Май ми е време да се откажа да упорствам да взема титла по честен път? Тъпо ми е, вярно, но не съм седнала да скръстя ръце и да твърдя, че кучетата не бива да се изкарват на изложби, щото никой няма да оцени великолепието им. О, дразня се, разбира се... 2002-ра е един чудесен пример за това, когато моето младо куче НИТО ВЕДНЪЖ не е имало равно по класа куче от друга порода за конкурса на Джуниър БИС и на примерно 10 изложби в младши клас нито веднъж не спечели тази титла...
Но: все още съм на мнение, че повечето (български имам предвид) съдии, ако се долови, че нещо не им е ясно, могат нормално да бъдат заговорени и това "неясно" нещо да се изясни с посочване (примерно) на световни тенденции, конкретни примери от различни извънбългарски развъдници и прочие. Аз поне досега не съм срещнала в България съдия, който да не откликне с охота на такова... предложение да го наречем. Напротив - ако съдиш дадената порода и си добронамерен, значи се интересуваш да се образоваш за нея... От кой друг, ако не от тенденциите по света, с които специализиращите в дадена порода са по-изтънко запознати?
Но...
Сигурно има още доста "но"-та, които могат да се приведат.
Фактът е обаче, че ако не се извеждат кучета на изложби, не може да се очаква усъвършенстване у съдиите - те нямат ПРИЧИНА да се усъвършенстват върху конкретната порода и да я "специализират", след като я няма на ринга... Факт е също и че така у новите собственици на нови кучета се създава допълнително пренебрежение не само към изложбения процес, но и към клубния живот.
Присъединявам се към... да го наречем пожеланието: ИЗВЕДЕТЕ тези великолепни кучета! Липсвате ни на изложби, липсват ни и разкошните ви специалки!

Публикувано: 18 October 2006 - 02:45 PM
По отношение на БИС не съм съгласен че трябва да се дава на всякаква цена,но когато става въпрос за изключителни екземпляри то той е задължителен-това просто не се случи от БГ съдия.Лъха тенденциозност,дискриминация и една деградация по отношение на тази порода,както и много други,което доведе до рязко намаляване на тези които излагат своите кучета,за да се стигне до40-70 участници на изложба. Ако и този факт остане подминат ще попитам -какво ще правите когато ентусиастите с лабрадори,голден ретривъри хъски и т.н. свършат.
Харесва ми умереният тон, с който пишеш и те поздравявам. Всички работим за развитието на породите в България и трябва да се уважаваме, а не да се сипе помия върху всеки ,който назовава нещата с истинските имена.
Публикувано: 18 October 2006 - 03:10 PM
Сега за клубня живот няма да зачеквам темата, щото е дълга и не е тук мястото но и тук монета има две страни.
Публикувано: 18 October 2006 - 03:59 PM
Не мога да се съглася с едно нещо - след като така и така съдиите ползват Интренет - явно е, след като пишат по форумите - защо не се понаучат да си търсят информация за породите, по които съдят - такава дал господ. Има Клубове - във всички страни, със сайтове, с развъдници, колкото искаш снимки, резултати от изложби и т.н.
И как да убедиш хората от клуба си например, че те ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТЯТ ТАКСА 25 ЛЕВА ЗА ИЗЛОЖБА, ЗА ДА МОЖЕ БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИИ ДА СЕ НАУЧАТ ДА СЪДЯТ дадена порода, от която явно не разбират, но имат документ да съдят. И колко по 25 лева трябва да даде собственика на дадено куче, докато съдиите се научат...а ако не се научат?? l) l) l)
И защо въобще трябва да учат, СЛЕД КАТО ВЕЧЕ СА СЪДИИ. Или в България първо се става съдия и после започваш да учиш?
Публикувано: 18 October 2006 - 09:26 PM
Цитат
Назад в темата има много снимки. Ако се интересувате - събота от 9:00 по Нова ТВ
Публикувано: 18 October 2006 - 11:24 PM
angelpik angelpik angelpik
Хората, които ме познават знаят, че в продължение на няколко години не пропусках изложба. Вече няма значение как немски дог класирал се на ІІ място в класа си на Клубната специалка на Европейския дог клуб беше недооценен от българските съдии...или по-точно беше "оценен" само благодарение на много настоятелната, упорита и понякога пиперлива намеса на Председателя на Клуба.
Vabank, ние имаме доста горчив опит с усилията си да помогнем на българските съдии да осъвременят знанията си за породата и да ги приведат в съответствие с европейските тенденции. Въобще не ми се мисли как щеше да бъде оценен Barone-F Indios Dell'Armida - дог, признат от най-квалифицираните съдии като един от най-добрите в Европа - ако Д-р Емил Георгиев не притежаваше твърдостта и пиперливия си език.... l) l) l) l)
Искате ли да знаете как щеше да бъде оценен??? ВЪОБЩЕ НЯМАШЕ ДА БЪДЕ ЗАБЕЛЯЗАН !! a)
Та нека разкажа защо аз спрях да ходя по изложби!! Ние също имахме такъв инцидент - за щастие той не завърши с фатален край, поради това, че нападнатото куче беше дог - достатъчно голямо и силно !! Това го спаси да не бъде убито - отърва се само с ГРОЗНО СЧУПВАНЕ НА ОПАШКАТА. Догицата беше вързана и нападната от свободно тичащо куче. НЯМАШЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА НЕБРЕЖНИТЕ СТОПАНИ НА НАПАДАТЕЛЯ, нямаше дори извинение....СЛУЧАЯТ БЕШЕ ПОТУЛЕН...защото стопаните се ползваха с протекции, разбира се. Прибавете и арогантното поведение на съответните стопани. Всичко това стана пред слисаните погледи на доста членове на Клуба, дошли да покажат кучетата си и доста публика. И как след това да мотивираме членовете си да дадат по 25 лева такса за CACIB изложба??? Само за да помогнат нашите съдии да се научат да разпознават качествения дог от не дотам качествения? Та организаторите на изложбите дори не ти гарантират целостта на кучето, когато ти вземат парите.
Ето кучето със счупената опашка - за щастие стопаните успяха да я излекуват.

Да, dog.bg - това е кучката...мисля, че знаеш какво ще ти отговорят, ако ги попиташ защо дълго време не се решаваха да я изведат на изложба s)
Искате снимки на кучета, произведени от Клуба?? Ето ви...тя е едно от тях.
И понеже се досещам какво ще си помисли някой - това не е мое куче, нито е произведено от мене.
Публикувано: 18 October 2006 - 11:53 PM
Цитат
И понеже казваш, че не съм аз тази която ще прецени колко знаят българските съдии....ще ти отговоря, че като си разглеждам оценъчните листове от всички български изложби и като си смятам таксите, които съм внесла - някъде около 450 лева за няколкото години, си мисля, че съм си давала парите на вятъра. С тия пари почти мога да си купя нов дог !! l) l) l) Ако пресметна и разходите за пътуванията в други градове - почти отивам на ниво дог от чужбина - от Чехия например. Но, който се минал...минал се, нали??
Иначе казвате - дайте догове по изложбите...на практика това значи - убедете ги да ни дадат парите си!!! a)
А Адриан, който беше толкова високо оценен на Изложбата на Европейския дог Клуб и съвсем незабелязан от българските....експерти, ти си го съдил няколко пъти. Между другото, чест ти прави една изложба в Русе, на която ни съди за BOB - бяхме в ринга аз и Д-р Георгиев l) - че го попита, на кое куче трябва да се присъди BOB-а.
Публикувано: 19 October 2006 - 12:08 PM
Цитат
Да, и като гледам - май само затова сте се регистрирали, за да се заяждате....май не ви интересува другото и не сте погледнали предишните страници - типично по-нашенски l) l) l) l) l) l) l) l) и АНОНИМНО разбира се!!!
ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ОТГОВАРЯМ НА АНОНИМНИ ПОСТОВЕ.
Явно няма доблестни хора - много е лесно да се скриеш зад някой ник!! l) l) l)