Dog.bg Форуми : Немски дог

Към съдържанието

БНК Немски дог

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (128 Страници) +
  • « Първа
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Немски дог

#401 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Секретар на Български национален клуб Немски дог & Модератор на Клубния форум за породата немски дог.

Публикувано: 11 February 2006 - 05:27 PM

devilin, явно въпросът е не "дали" суха храна, а "каква" и колко. При всички случаи трябва да се търси такава, в която химията да е сведена до минимум. Вярвам, че при тая жестока конкуренция на пазара в момента , такава може да се намери. Нямам предвид България-говоря в световен мащаб.

#402 Потребителят е офлайн   devilin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 February 2006 - 07:14 PM

По въпроса каква и колко съм съгласна 4е не трябва да е тъпкана с химия.Дано! d) d)

#403 Потребителят е офлайн   Хераклит Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 February 2006 - 07:22 PM

Мили хора, надявам се, че не сте изпаднали в заблуда и не приемате думите ми така: "участниците във форума трябва да избягват лични нападки и злословения". Аз добре познавам д-р Георгиев от почти 15 г., уважавам го и гледам със симпатия на него. Това е защото добре разбирам непостижимостта на амбициите на всеки развъдчик на догове. В същото време те проявяват нещо рядко срещано - онази очарователна смес от мечтателност, крайна педантична рутина, авантюризъм и професионализъм - това са взаимоизключващи се нагласи и затова е толкова впечатляващо. Отдавайки се на въображението, бих си представил истинския развъдчик на догове и в друго 'амплоа': като строител на огромни катедрали, инициатор на космическа мисия до Марс, или изобретател. Това ме възхищава - те нито се отказват, нито загрубяват, напротив - рано или късно успяват и усилието се увенчава с успех - създават фантастичнен екземпляр, чието име със сигурност ще чуваме когато ние с вас остареем и на 70-80 г. в парка срещнем младеж, който с гордост ще ни обясни, че пра-пра-дядото на ето този сладур е ОНОВА легендарно куче, което сега е произведено от хора като д-р Георгиев...

#404 Потребителят е офлайн   Хераклит Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 February 2006 - 07:38 PM

Аз, разбира се, имах съвсем друго предвид. Тъй като съм професионален философ и преподавам социология в университет, струва ми се че в науката има много методи и техники за анализ на каквото си пожелаете. Ето една тема за размисъл: ако направите емпирично изследване на дълголетието на договете, вие ще установите, че 'извадката' изобщо не е представителна - тя засяга около 5% от собствениците на догове: една малка, хомогенна група. Всички развъдчици от тази група правят едно и също (но по различен начин):
1) Кръстосват най-едрите екземпляри с едри
2) Прекаляват и с калция, и с витамините
3) Блъскат със суха храна до припадък.
Всичко това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и неизбежно за подобряване на породата (фантастичните резултати говорят сами за себе си).
И краткия живот е цената, която трябва да се плати.
Но по мое мнение не се взема предвид цял един друг аспект от развитието на породата. За това се изискват обширни познания в областта на историята, културата и дялове на биологията.

#405 Потребителят е офлайн   Хераклит Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 February 2006 - 08:30 PM

Ето какво представлява това познание:
1) Биология: Има видове, които не се променят и не еволюират в продължение на милиони години. 'Бърза' еволюция има при кръстоските и при мутациите.
2) Социално-културен контекст: до около 1970 г. догове са отглеждани предимно от аристокрацията.
3) История: в продължение на векове догът живее така: на закрито, при добра температура и много силна храна (изобилие от дивечово и говеждо), разхожда се в огромен парк с поляни, гори и езера, придружава стопанина си при езда (често в галоп). Накратко: това куче се отглежда в тишина и спокойствие, с МАЛКО движение през по-голямата част от живота си и ЕКСТРЕМНО натоварване - 1 път седмично или 1 път месечно. От тук идва огромната костна структура и невероятната физическа сила. И тъй като е заложено генетически от прародителите - именно при такъв начин на живот качествата на породата се развиват оптимално.
4) Математика: Казаното горе важи в следните математически граници: ако поколенията се създават средно на 4 год. възраст - от 17 в. до сега са преминали 100 генерации. От коренното изменение на породата (около 1940-1980 г.) до сега има само около +/- 20 поколения. Промяната е изумителна! (Вижте черно-белите снимки). Горе-долу от тогава се променят коренно начинът на живот и отглеждането.
"Елитните" екземпляри умират рано, 1) защото носят прекалено 'тежък' генотип, 2) защото качествената храна се заменя със суха, а това изисква силна компенсация с калций, стероиди и анаболи, 3) защото им липсват онези редки екстремни натоварвания по веднъж месечно (примерно, тичане под Драгалевския лифт нагоре).
Кажете, какво мислите?
Лично моят опит е такъв: от около 50 дога (които съм виждал) и не са клубни шампиони - около 70-80 % от тях доживяват над 10 г.; близо 30% са зарязани от стопаните си и оставени на 'доизживяване', лишени от грижа и добра храна.
Ако имаше клубна картотека и се следеше развитието извън елита, разбира се, наблюдението щеше да бъде по-точно и можеше да се разполага с обширен емпиричен материал за анализи и сравнения.
Имам собствена формула за дълголетие и ако не досаждам, бих искал да я споделя. Вече съм го постигал веднъж, вероятно ще успея пак. ((Просто много си ЗАСЛУЖАВА)).
Моля ви, държа на вашето мнение.

#406 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip
  • Interests:Секретар на Български национален клуб Немски дог & Модератор на Клубния форум за породата немски дог.

Публикувано: 12 February 2006 - 02:13 AM

Къде са черно-белите снимки? Господине, каква литература ползвате?Ясно е , че сте ползвали такава- в такъв случай е редно да съобщите заглавия и автори.

Цитат

Лично моят опит е такъв: от около 50 дога (които съм виждал) и не са клубни шампиони - около 70-80 % от тях доживяват над 10 г.; близо 30% са зарязани от стопаните си и оставени на 'доизживяване', лишени от грижа и добра храна.

Откъде вадите тази статистика?? Отдавна следя развитието на породата у нас-повече от 20 години- и знам, че броят на договете, доживели над 10 години, далече не е 80%. Не смятам, че такива изчисления могат да се направят-сам твърдите, че няма клубна картотека- струва ми се , че си противоречите.

От написаното от Вас става ясно, че обвинявате развъдчиците в стремеж към по-красиви и ефектни екземпляри за сметка на здравето, с което категорично не мога да се съглася!! Колко развъдчици познавате?? Знаете ли колко от кучетата от елитни развъдници в Европа доживяват до старини? Познавам работата на много от тях и знам, че винаги за добрия развъдчик здравето е на първо място. Явно не сте прегледали и темата назад-сложила съм снимки на няколко елитни кучета над 10 години- знам много такива, но не мога да сложа снимки на повече. Както и обратното-познавам много неелитни кучета, които рядко доживяват и 5 години.

По отношение "блъскането" с калций-това отдавна не се прави...Калций се инжектира на кучетата само при необходимост-когато имат признаци за рахит.

Цитат

1) Кръстосват най-едрите екземпляри с едри

Откъде знаете?? Питам, защото имам дългогодишни наблюдения върху работата на чешките развъдчици например. Както и върху договете на Алида Коста- Индиос Дел Армида. Кучетата в Чехия въобще не са едри-развъждат се женски и мъжки кучета почти на границата на стандартната височина. Мъжки дог над 85 см. е рядкост там. В книжката на Клуба им това се вижда ясно, защото хората си пишат височината, когато ги оценяват на бонитации-през такива минават всичките им кучета.Въобще елитните кучета в Европа не са "едри". Много малко са развъдчиците ,които робуват на това правило вече-"най-висок-най-хубав"

Цитат

2) защото качествената храна се заменя със суха, а това изисква силна компенсация с калций, стероиди и анаболи

Не съм съгласна с това-категорично!! Да, чувала съм го и преди!! Но знаете ли къде? В градинките и по кучешките полянки, където българинът обича да си "пооплюе" и "позлослови" по адрес на някой, който наистина работи и има резултати. Нима трябва да вярвате на клюки и клевети?

Цитат

3) Блъскат със суха храна до припадък.

Оставям без коментар, защото не разбирам какво значи до припадък. Не знам да има припаднали стопани от това , че си хранят кучетата с нужното количество храна.

Колкото до договете на Д-р Георгиев, повечето от тях живяха много по-дълго, отколкото болшинството кучета, отглеждани от други стопани. Казвам го защото, между редовете на постовете Ви, чета неодобрение към работата на Клуба у нас.

Също така не съм убедена, че познавате добре историята на породата Немски дог- без да ми се сърдите за това. Твърдението, че догът трябва да се натоварва "екстремно" веднъж месечно е направо смешно. Кой "аристократ" Ви го каза?? Между другото, в коя страна през 1970 година има аристокрация?В учебниците по история пише друго.

Оценявам желанието и стремежа Ви да търсите формула за дълголетието-тук наистина можем да намерим общ език, защото това е и мой стремеж, както и стремежът на всички хора, които участват в тази дискусия !! Любопитна съм да чуя Вашата формула!! Но смятам , че отричайки работата на огромната маса от развъдчици по целия свят- а Вие наистина я отрекохте- няма да отидете далече напред. Отричането е най-лошият съветник, ако искаш да направиш ДОБРО и Вие като философ би трябвало да го знаете.

#407 Потребителят е офлайн   phoenix Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 11:04 AM

slaviad -едно красиво същество!

Прикачени файлове

#408 Потребителят е офлайн   Dragon#39s Bride Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 11:26 AM

r) исках само да вметна, че с интерес чета създалата се дискусия или поне започваща такава... поради няколко причини: първо имам си дог /снимката и е в темата тук преди няколко страници/, второ кучето ми е с майка Бенарсен и баща по-стар "модел" на д-р Георгиев, трето - лично аз познавам малко хора с починали догове /единствения дог Сара, който познавах си отиде на 12 години/, четвърто - чувала съм също, че не живеят дълго... и така... ама ако може да помоля по-разбиращите от мен- освен храна, разходки и тн кое е по-специфичното за по-възрастните екземпляри? моето куче е на 4 и половина, но наистина ми е интересно и тъй и тъй чета реших да се включа super

#409 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 01:08 PM

Dragon's Bride, смятам, че Вашата Берта е все още млада. b) Всъщност няма голяма рзлика в отглждането. Възрастните кучета се нуждаят от повече любов и внимание, повече витамини и не по-малко разходки, отколкото младите кученца.Добре е храната да бъде съобразена с възрастта- каква храна се дава на по-възрастните кучета ще ви посъветва най-добре Вашият ветеринарен лекар. Но повтарям- кучето Ви е младо още!! super d)

#410 Потребителят е офлайн   phoenix Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 02:10 PM

DRAGON'S BRIDE-във всяка една дискусия няма нищо лошо,пагубното е когато участват в нея лаици,,мислейки колко неимоверно много знаят''-.

1.На колко изложби в чужбина -например Чехия, Италия, Франция,Австрия, или даже Гърция,Румъния ,Сърбия са били ,с колко хора любители и такива които развъждат и ходят на европейски и световни първенства са били ,щото аз лично не си спомням да съм ги виждал!
2.Колко дога отгледаха ,показваха,грижиха се,отделяйки от свободното си време и това на всеки член от семейството си.
3.Какво направиха за тази порода и за нейното й популяризиране в България,достигане на европейско ниво на представителите на тази порода чрез внос на елитни догове от Европа,защото само с ''философи'' и интриганти не се постигат ресултати-правилно е казано........и по делата им ще ги познаете ....

Прикачени файлове

• Прикачен файл  1lord.jpg (47.05K)
    Брой сваляния: 229

#411 Потребителят е офлайн   phoenix Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 02:22 PM

slaviad-пропуснах да напиша името на кучето, това е LORD-n DEL BIANELLO,тук е на 7 месеца,миналата година в Германия стана Champion EUDDC клас млади,а снимката която сега публикувам е на EROS-n DEL BIANELLO

Прикачени файлове

• Прикачен файл  BawDal.jpg (52.17K)
    Брой сваляния: 233

#412 Потребителят е офлайн   phoenix Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 02:32 PM

Anastasia-a Del Bianelo- CAC,CACIB,VARESE-2004

Прикачени файлове

• Прикачен файл  expo02.jpg (54.45K)
    Брой сваляния: 218

#413 Потребителят е офлайн   phoenix Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 03:18 PM

Slaviad-LIMBA NOIR DE LA BENJAMINE

Прикачени файлове

• Прикачен файл  limba.jpg (17.04K)
    Брой сваляния: 239

#414 Потребителят е офлайн   phoenix Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 03:25 PM

michael-

Прикачени файлове

#415 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 04:20 PM

phoenix, Лорд е много красив!! Дано намерим и снимки като по-голям.
Всички догове на мадам Мондер - развъдник DE LA BENJAMINE са направо изумителни !! Но сините й направо са потресаващи- имам предвид , че никъде другаде не съм виждала ТАКИВА сини- като тези двата на горната снимка.

#416 Потребителят е офлайн   phoenix Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 04:58 PM

slaviad-я виж каква красота-TUBALCAIN DE LA BENJAMINE

Прикачени файлове

• Прикачен файл  tubal10.jpg (196.12K)
    Брой сваляния: 210

#417 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 05:07 PM

Благородното му изражение е толкова красноречиво!! Тук е мястото да кажа, че всички специализирани в породата съдии държат много на това - догът да има "благородно изражение"-този на снимката горе е типичен образец за това w)

#418 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 05:16 PM

И на този нищо му няма...хахахаха... l) l) Ето италианец с некупирани уши- но на него специално много му отива така...представям си го и с купирани уши l)

Pole Position della Baia Azzurra

Качена снимка

Качена снимка

#419 Потребителят е офлайн   phoenix Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2006 - 05:58 PM

michael-какво ще кажете за този сладур,който се казва BEN -HOUR

Прикачени файлове

#420 Потребителят е офлайн   phoenix Икона

• Advanced Member