Dog.bg Форуми : Инбрийдинг практикувате ли го ?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Инбрийдинг практикувате ли го ? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 11 July 2005 - 10:51 AM

Въпроса за инбридинга винаги е бил един от най спорните в развъждането на кучета - допуска ли се или не се допуска, а ако се допуска, в какви предели ? Някои развъдчици са категорично против него, други го използват непрекъснато в своята работа. И така - какво представлява имбридинга ?

Инбрийдинг - това е чифтосване на чистокръвни животни, свързани с тясно родство помежду си, като тук трябва да отбележим, че това родство е по близко, отколкото е нормално за породата. Той може да бъде тесен, близък, умерен и отдалечен.

Тесен инбрийдинг имаме тогава, когато има връзка между близки роднини - баща и дъщеря - I - II, майка - син - II - I, брат и сестра от едно кучило, така наречения сиблинг, или брат и сестра от различни кучила - полусиблинг, брат и сестра по баща или по майка - II - II. Такъв инбрийдинг е допустим, когато има необходимост да се закрепят определени признаци, като например рядък или желателен цвят на козината. Трябва да се знае, че самите признаци ще бъдат носени от една или две малки, а останалите може да се наложи да бъдат бракувани.

Близък наричат инбрийдинг, когато връзката призтича между дядо и внучка I-III, баба и внуци III I, а също и между двуродни братя и сестри или дядо племенница II-III, леля племенник III-II. Такъв имбрийдинг е по приемлив за закрепване на определени признаци, но не и за окраска или цвят на козината.

Умерения инбрийдинг се осъществява при родствена връзка в 3-4 или 4- 4 колена. Такъв инбрийдинг може да способства за подобрение на екстериорните и работните кацества на потомството, единствено и само ако общия предтеча се явява така наречен препотентен тип, или по точно, ако той възпроизвежда отлично потомство. Работата е там, че някои кучета, при отличен екстериор и работни качества се явяват посредствени възпроизводители по качество на потомците.

По далечен инбрийдинг 5 и повече коляно може да свързва практически всички кучета от определена област, доколкото всяка една порода води своето начало от няколко кучета основоположници на породата.

Трябва да се знае, че безконтроното използването на инбрийдинг в племенната работа може да данесе непоправими вреди на породата. Вместо желани признаци, може да се получи натрупване на летални или полулетални гени, рязко увеличаване на наследствените заболявания, а и така наречената имбрийдингова депресия намаляване на жизнеността и работните качества на потомството.

Инбрийдинг това е скалпела на развъдчика и с него трябва да се действа много внимателно и отговорно, с необходимите познания по генетика, биология и физиология и преди всичко с хладен, трезв поглед върху резултатите от развъдната дейност.

Г. Калиниченко

Прикачени файлове

• Прикачен файл  tetis.jpg (25.57K)
    Брой сваляния: 358

#2 Потребителят е офлайн   impres91 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 11 July 2005 - 05:20 PM

Koito se interesuva poveche po temata ste ima vazmognost da se srestne s Galina Kalinichenko vav Varna, na Kamchia. Tia ste bade tam sadiana na klubnata izlogba na BG schnauzer klub, i ste provede konferencia v sabota sled izlogbata.
(stiskaite palci za vizata)

Конференция на тема:"Шнауцерите на новия век"
User's Signature

Качена снимка; Качена снимка
Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2005 - 06:44 PM

Някъде по форумите преди известно време пак се обсъждаше тази тема и бяха написани доста интересни неща.Така че на този който се интересува от инбридинга ще му се наложи да се поразрови и да открие дискусията.
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#4 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 July 2005 - 06:48 PM

Абе хора стига с тоя иМбридинг .... пише се с Н! bl)
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 11 July 2005 - 08:55 PM

Да, пише се с Н
англ . inbreeding, от in - вътре и breeding - разъждане.

ето няколко полезни линка, цитира се книгата на Хилари Хармър "Кучета и тяхното развъждане". Мечтая си един ден да я има и на български.
ехххххх мечти.

http://www.dogcatalo...gen/gen_4.shtml
http://www.dogcatalo...gen/gen_5.shtml
http://www.dogcatalo...gen/gen_6.shtml
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#6 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 11 July 2005 - 09:20 PM

предишната тема за инбрийдинга в този форум
http://dog.bg/f/inde...t=ST&f=31&t=678
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#7 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2005 - 09:25 PM

Цитат

Абе хора стига с тоя иМбридинг .... пише се с Н! bl)

Това нали не се отнасяше за мен,въпреки че е след моето изказване?!?!
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#8 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 July 2005 - 09:37 PM

Не, разбира се. Просто го написах да стои в темата, защото ми направи впечатление, че доста хора го бъркат. s)

нещо като кренвирши и кремвирши l)
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2005 - 09:52 PM

Цитат

Не, разбира се. Просто го написах да стои в темата, защото ми направи впечатление, че доста хора го бъркат. s)

нещо като кренвирши и кремвирши l)

Благодаря ти! b)
Не се считам за специалист в развъждането,но пък се старая да пиша грамотно. r)
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   bagira Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2005 - 10:48 PM

мерси за материалете от предишната тема.наистина бяха от полза r)
но все пак имам един въпрос към по-компетентните относно следния инбрийдинг:
Оскар-баща на Оскар Дж.,майка-Джилда
Оскар-баща на Бяло м.куче
Оскар Дж.Х Тера-женско куче(май не го написах както трябва-сори)

та въпросът ми е , ако се кръстосат-мъжкото и женското, чиито съответно баща и дядо са едно и също куче-Оскар, дали ще е разумно според вас?!а целта е запазване на чисто белият цвят при Оскар, както и формата и големината на главата.
оффф, много ми беше сложно да го напиша, дано ме разберето. s) n)
User's Signature

PUNISH THE DEED, NOT THE BREED!

#11 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 July 2005 - 11:09 PM

bagira- зависи какво гониш и какво предава самото куче, като произовдител и ако има други правили инбридинг по-него какво какво се получва.

#12 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 July 2005 - 11:31 PM

Съвсем скоро може да се види какво ще даде инбридинг 3х3. Кученцата както знаете вече са родени тепърва ще растът и ще се развиват. Инбридинг 3х3по Knight of Gold at Theakston и T-Cart Irish Coffee, също ще отбележа че самата T-Cart Irish Coffee е инбридинг 3х3 по Knight of Gold at Theakston . Става дума за кучило С на равъдник Divalinor, изцяло скандинавска кръв. В събота бях във Варна видях и видях кученцата b), всичко което очаквах да видя се потвърди. Съвсем скоро по ринговете в България ще има възможност да се видят кучета, просто разликата с другите кучета ще е очевидна, всеки ще има възможноста да убеди.

#13 Потребителят е офлайн   nemeca Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 12 July 2005 - 04:53 PM

Категори4но трябва да се подкрепя,защото затваря генофонда на породата.

#14 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 11 November 2009 - 04:18 PM

Цитат(insult @ Nov 11 2009, 01:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
; че смятам, че не трябва да има възрастово ограничение за мъжките разплодници; че забраната за инбридинг под 6 е необмислена; че системата с клубовете не е за нашия регион и само пречи; че федерацията не прави достатъчно за ограмотяването на хората във и извън нея и т.н...

Бихте ли пояснили? Къде има забрана за инбридинг "под 6" и какво точно значи това? Каква друга система предлагате (различна от тази с клубовете)?

#15 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 November 2009 - 04:33 PM

Цитат(Ники Колев @ Nov 11 2009, 03:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(insult @ Nov 11 2009, 01:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
; че смятам, че не трябва да има възрастово ограничение за мъжките разплодници; че забраната за инбридинг под 6 е необмислена; че системата с клубовете не е за нашия регион и само пречи; че федерацията не прави достатъчно за ограмотяването на хората във и извън нея и т.н...

Бихте ли пояснили? Къде има забрана за инбридинг "под 6" и какво точно значи това? Каква друга система предлагате (различна от тази с клубовете)?

Не съм го видял никъде написно, но на ОС на БРФК миналата година(ако не бъркам) е прието сбора на кучето по което се прави имбридинг трябва да е равен поне на 5(минимум). Какви са били подбудите и аргунетите нямам, нямам никаква идея и не виждам никаква логика в приетото. Реална полза от това е никаква и ми много интеренсо да чуя реалните аргументи, но това няма да се случи. Абсолютен противник съм на това, но за момента това е правилото и ще трябва да се спазва.

#16 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2009 - 04:44 PM

Цитат(Face @ Nov 11 2009, 02:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Не съм го видял никъде написно, но на ОС на БРФК миналата година(ако не бъркам) е прието сбора на кучето по което се прави имбридинг трябва да е равен поне на 5(минимум). Какви са били подбудите и аргунетите нямам, нямам никаква идея и не виждам никаква логика в приетото. Реална полза от това е никаква и ми много интеренсо да чуя реалните аргументи, но това няма да се случи. Абсолютен противник съм на това, но за момента това е правилото и ще трябва да се спазва.

И на мен ще ми е интересно да чуя аргументите за и против, ако наистина е прието подобно нещо.

User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#17 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 November 2009 - 04:56 PM

Цитат(vano @ Nov 11 2009, 02:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Face @ Nov 11 2009, 02:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>

И на мен ще ми е интересно да чуя аргументите за и против, ако наистина е прието подобно нещо.

Прието е със сигурност, понеже председателя на клуба ни, го каза. (освен това го знам от още няколко места) Само, че никъде не съм го видял написано, нито в правилник за развъждане нито в сайта на федерацията и т.н.
То затова е хубво протоколите от ОС да се публикуват за да е ясно какво и как се случва, но не се публикуват.

Тук пишат няколко(няма да ги изброявам) председателя на клубове и те най-вероятно са били там. Ще е добре да кажат какво се е обсъждало, но това няма да се случи. Вече веднъж бях повдигал темата но никой от присъствалите нищо не каза.
Явно е голяма тайна или може да не помнят или не ги мързи да пишат или 1000 причини по който не са го направили ab_041.gif ab_041.gif ab_041.gif ab_041.gif

#18 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 11 November 2009 - 05:43 PM

Т.е. ако правилно разбирам инбридингът трябва да е поне 2:3? А ако е 3:3:4? И въобще ако даден основател на линия се среща повече от два пъти в рамките на едно родословие? В правилника за развъждане на БРФК, а и в регламента (не схванах принципната разлика м/у двата док-та) няма нищо подобно. Говори се само роднини първо коляно-братя и сестри и родители/деца. В това също има неще неясно, защото ако се изхожда от човешките норми, роднини първа линия са само родители/ деца. Братя/сестри са втора линия, защото минават през родителите.

#19 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 November 2009 - 07:13 PM

Цитат(Ники Колев @ Nov 11 2009, 03:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Т.е. ако правилно разбирам инбридингът трябва да е поне 2:3? А ако е 3:3:4? И въобще ако даден основател на линия се среща повече от два пъти в рамките на едно родословие? В правилника за развъждане на БРФК, а и в регламента (не схванах принципната разлика м/у двата док-та) няма нищо подобно. Говори се само роднини първо коляно-братя и сестри и родители/деца. В това също има неще неясно, защото ако се изхожда от човешките норми, роднини първа линия са само родители/ деца. Братя/сестри са втора линия, защото минават през родителите.

:) мда има много въпроси на който не е ясен отговора ab_041.gif, със същия успех може да се получи 3:3х3:3 и тогава идва пак въпроса дали това е по безопасно от 2:2 или не ab_041.gif ab_041.gif
Но както и да е отговор няма да имаме :) и вероятно няма да разберем подбудите и т.н.:)

#20 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 November 2009 - 09:35 AM

Цитат(Printon @ Nov 11 2009, 07:51 PM) <{POST_SNAPBACK}>
И от кого чакаш да ги чуеш бре. Нали тоз дето трябва да ти го каже, трябва и да го знае.

половинта не знаят как се пише думата, сигурно още повече не знаят кво означава това чудо пък дори и питат за 5, за 6 и за незнам си кво.
Че нали БРФК има отговорник по развъждане или сигурно някакъв председател на такава комисия.
Ха да обясни.

БРФК си има развъдна комисия. Председател на комисията е Валери Пеев.
http://brfk.org/struktura.php?strid=4
Тая комисия не се е събирала от много време :) В началото се събираше взмеше някой решение. Събранията бяха отворени, присъствал съм на някой от тях. След това нещата спряха. Какви са причините не знам.
Реално това решение като е взимано не е по предложение на на развъдната комисия и няма допитване до нея. Ако бъркам някой от членовете (Отговорниците по развъдна дейност на клубовете и дружествата членове на БРФК) да ме поправи.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни