Dog.bg Форуми : Бернско пастирско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (105 Страници) +
  • « Първа
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бернско пастирско куче

#1241 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 March 2011 - 11:27 PM

Аз съм сигурна, че Чарли ще се оправи, и то бързо! Също така пожелавам и на съпруга на Арина бързо да се съвземе от преживяната неприятна случка. Да не забравяме, че все пак Чарли е имал някакъв сблъсък и се е поконтузил най-вероятно. Преди около месец и Арни нещо си беше контузил предна лапа в техния двор (пак при лудории) и куца поне 10-ина дни. Беше сложен в режим "затворен" за 5 дни ( и горкия Адонис и той покрай него) При опипване на лапата от пръстите до рамото никъде не реагираше, но при натоварване видимо куцаше. Преценихме заедно с техния вет, че в този случай няма нужда от рентгенова снимка. Но наистина трябва покой, никакво тичане и беснеене. Това е при травматична причина.
Пожелавам му бързо оздравяване и успешна подготовка! Ще се справите!

А сега искам да ви представя едни 6 сестрички и 3 братчета :wub: (на Адорка, Арни и Адонис, както и, разбира се на Дюфи и на Амон) -на снимката май не е цялата група
баща- татко Адис, майка- Аиша
(Аиша е от Швейцария, не от Факултето...)

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1242 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2011 - 11:04 AM

Дано Чарли се оправи бързо и това да е първото и последното подобно преживяване! Успех и с уроците!

Относно твърдението, че държането на младо куче слабо е лош подход- може би не съм се изразила правилно. Категорично младите кучета трябва да са по-скоро слаби, отколкото пълни и това съветва всеки уважаван ветеринарен лекар и развъдчик. Не говорим за това да са държани гладни, а за определяне на порцион, с който да бъдат с оптимално за възрастта си тегло, имайки предвид, че нямат сериозни физически натоварвания. Редовно теглене на кантар помага, но най-лесно става с опипване на кучето в областта на ребрата- последните две ребра трябва да се напипват без особен натиск на ръката. Трупането на маса, така или иначе си се случва и изобщо не говорим за напомпване на кучето, което да започне в момента, в който то навърши година и половина.
Това, все пак, са съвети от хора с многогодишен професионален опит, в които всеки избира дали да се вслуша, или не.
Колкото до апетита на бернерите, Адора съще е много лакома и не мога да си представя какви количества трябва да и давам, за да отклоня мислите и от храната.
И понеже тук четат и хора, които гледат куче за пръв път, мисля, че е редно да се дават съвети, които са проверени с годините. Никой не бива да си прави изводи какво е добре за дадена порода, на база отглеждането на 3- 4, ако щете и 10 кучета. Така мисля аз.
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#1243 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 March 2011 - 12:08 PM

Мисля,че всеки знае,че наднорменто тегло е лошо за здравето.Проблема за мен идва от там,че за да се държат леко слаби по този метод,малките кученца се хранят с храни,които са лишени от мазнини и вещества ,които водят до качване на килограмите.Порцион,определен,винаги има при всеки метод на хранене.Същевременно обаче тези вещества имат и друга функция,от която организма се лишава и това води до проблеми - рехава козина,проблеми с храносмилателната система,сух вид.
Не смятам,че лишаването на организма от определени вещества е полезно - това е,което искам да кажа.
Всичко останало е до тип костна система,определено виждам разлики между Арту и Танана,Адорка и други подрастващи бернерчета.
Нещо,което може да бъде полезно за хората,които гледат за първи път кученце,е че кучето се обучава много по-лесно,когато е леко гладно(пак да кажа,не лишено от мазнини например) - да не е нахранено преди уроците например.
Изводи могат да се правят на база познание на нуждите на организма,а не на брой отгледани кучета.

#1244 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2011 - 01:02 PM

Теглото може и трябва да бъде поддържано с балансирана храна, в която има всичко необходимо за организма в определените пропорции. Лишаването от мазнини, както и прекаляването с тях води, естествено, до дисбаланс. И не, кучетата не бива да бъдат държани по-слаби с лишаване от определени вещества, а със съблюдаване на количеството храна.
Ето я нашата Адора колко е "изтормозена" :ab_041:

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

www.liebern.com

#1245 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2011 - 01:47 PM

Благодаря на всички, които ми помогнаха със съвети и пожелания за скорошно оздравяване. Понеже се засегна темата с храненето....Чарли, а /предполагам като другите бернери/ много обича риба! Храня го с гранули обаче, от което той напоследък не е много доволен, особено сутрин си оставя повече от половината количество. Явно просто марката му е омръзнала. Та се налага овкусяване. Омръзна ми обаче да обезкостявам големи риби, и купих за проба замразена цаца. Ще я опитам и ако е солена ще я изкисна преди да му я давам, но въпросът ми е - може ли цяла такава рибка да се дава на кучето или ще му заседнат костите в гърлото, въпреки че са доста дребнички? Някой има ли подобен опит? Иначе слагам в гранулите кисело мляко, извара, такива неща. А относно тренировките и това че трябва да е гладен - това го зная, даже през седмицата за да изпълнява команди вечерята под формата на гранули ще я изяждаме в тренировката.....Ще се радвам, ако някой сподели за рибата. За това дали трябва да са пълни или слаби кучетата, понеже нямам опит следвам количествата, указани на чувалите с гранули. Чарли е 50 кг в момента - не мога да преценя дали е прекалено дебел, не ми се струва така, но и това си помислих като куцаше вчера...Ще се опитам в най-скоро време да го снимам актуално и да пусна снимки и аз, за да чуя и други мнения по въпроса.

#1246 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2011 - 02:18 PM

Аз също купувам дребни рибки, понякога. Изкисвам, варя и давам цели. Досега не е имало проблеми. Скумрията е лесна за обезкостяване и е хубава риба, може да даваш и нея.
Чела съм, а и нашият вет ме е съветвал да не овкусявам гранулите. По спомен- ензимите за обработване на гранули и натурална храна са различни и когато двете се смесят, черният дроб се натоварва двойно. Трябва да се провери. Нашите кучета винаги са били със завиден апетит и липсата на такъв обикновено е била сигнал за проблем със здравето. За капризни кучета, нашият вет севетва: оставяте пълната паница на разположение на кучето за 15 минути, след което я махате, независимо какво количество е останало. Храните отново, когато дойде време за следващо хранене и не с двойна, а с нормалната порция. В повечето от случаите кучетата разбират, че ако не си изядат дажбата веднага, просто я губят и спират да бъдат така капризни.
За това дали е дебел Чарли, аз лично, не се наемам да дам мнение по снимка. Трябва да се видим :)
User's Signature

www.liebern.com

#1247 Потребителят е офлайн   lordoff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2011 - 03:07 PM

Колко ви завиждам за лакомите бернери!
Вярно, никой не би повярвал, че Йорам е злояд, но няма по-капризно от това куче, ей!
Fibsi, този ветеринар с препоръката за купичката трябва да го поканим на гости:-)
Йорам без настърган върху гранулите кашкавал изобщо не започва да се храни. Снощи опитах с риба тон, защото прояви интерес, докато приготвях салата.
Видимо приятно изненадан започна да хапва, но след гранула-две си седна до купичката и зачака кашкавала. Не мога да му прибера храната,
защото започва много упорито и досадно да подлайва, докато не стане на неговото. Лично аз съм притеснена не толкова от овкусяването на гранулите,
защото той така или иначе само така яде, ами от мазничкия кашкавал. Може би трябва да го свикнем с друга добавка, но пусто този кашкавал.....
Веднъж вече ви питах, но споделете пак с какви гранули храните вашите кучовци. Ние минахме през почти всичко в премиум клас. Най се яде Royal Canin за ротвайлери.
И да ви питам - правили ли сте в един ден вътрешно и външно обезпаразитяване, или трябва да се изчака между двете?

#1248 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2011 - 03:17 PM

Здравей lordof! Колко хубаво е, че темата се раздвижи! Да за Йорамчо какъвто е великан ми е много трудно да повярвам, че е злояд! Ние минахме през повечето марки на гранулки за малки кучето от големи породи, най-много съм доволна от Хепи Дог /развъдчикът също като бебета ги беше хранил с тази марка/, но и това изглежда му омръзна, защото не мога да сменям вкусовете всеки месец, докато не минем на гранули за "големи". Дълго време храних с Про план с агне и ориз, Минахме през Хилс, Нутрам и т.н. Гледам да разнообразявам. Както казах, много обича риба и ако има такъв вид гранули, ще пробвам непременно. Овкусяваме като се наложи с кисело мляко, извара, тук във форума бяха дали идея за детски месни пюренца /на вас са ви по-добре познати, но малко, колкото за мирис/. За тази любов на Йорам към кашкавала....струва ми се и на мен соленичък и мазен за него, опитайте с нещо миризливо и вкусничко. Аз затова варя риба, обезкостявам я и няколко дни прибавям така към гранулите, варила съм и пилешки дробчета, давала съм и пастет понякога . Даже след това с останалия бульон заливам и пак се изяжда. Имам едни съмнения обаче, че просто Чарли сутрин не е толкова гладен, та тази сутрин вдигнах паницата с гранулките, ще ме чака до довечера :smile:

#1249 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 March 2011 - 03:44 PM

За обезпаразитяванията - вътрешно и външно,мисля че няма никакъв проблем да се случат на веднъж.Те са съвсем различни и съставките им не се влияят една от друга.
Рибката явно наистина е любима на бернерите!Аз взимах Orijen с вкус на риба,ядоха малко и после го отказаха - явно си предпочитат натурална.
Ние вече се храним "натурално" и аз приготвям рибата им с паста и зеленчуци,каквито имам.Много съм доволна,всичко се изяжда,имат настроение,козината е о.к, зная колко месо изяждат,не се чудя каква химия има в храната,лошото е,че готвя само за тях по два пъти на ден!?Давам и сурово месо,от време на време-добро е за имунната система.
Относно овкусяването на гранулите съм абсолютно съгласна,че не е хубаво,а метода с махането на паницата при нас работеше.Освен,че черния дроб се натоварва,това влияе на кучето,като му показва,че има и други начини за хранене и то започва да проявява претенции-днес го яде с едно нещо,след седмица иска с друго и така хем храним с гранула,хем натурално-доста е изнервящо(поне аз така мисля).Йорам щом подлайва определено ми прилича на проява на характер :-) И аз давам кашкавал,извара и кисело мляко,но винаги отделно от храната,просто като междухранене.

#1250 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2011 - 04:04 PM

lordoff, arina, не се сърдете, но- кучетата са такива, каквито ги направят стопаните им (извинете, ако не е така). Имам предвид, че като се почудят малко да ядат суха гранула, или не и вие им сложите нещо миризливо и вкусно, няма как да ядат без овкусител. Никак не са глупави. Аз също с голям скептицизъм подходих към предложения метод с оставянето гладни, но наистина работи. А Йорам е разбрал, че щом излае ще получи каквото иска :)
Гранули- с Адора съм пробвала Arden Grainge, Acana, Oliver's, Nutra Gold- тя ги яде всички. След 10 дни като направи 18 месеца ще я мина на храна за възрастни и може би пак ще опитам Acana (сега е на Arden Grainge). Натуралната храна е супер, аз давам на едно от храненията- сурово месо- телешко, пилешко, агнешко, заек, ; сварени- черен дроб, сърца, воденички и риба. Заленчуци, кис. мляко, извара, яйце; понякога овесени трици, малко ориз или филийка черен хляб (най-добре препечена). На финала малко зехтин. Такова меню никое куче няма да откаже, но си е досадно и ангажимент.
Отделно давам и плодове- банан, ябълка, круша. С тях може и някой-друг орех.
User's Signature

www.liebern.com

#1251 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2011 - 04:17 PM

Fibsi, сигурно си права, но пък като ми откаже храна и аз започвам да си мисля веднага, че нещо не е наред с него здравословно - затова пробвам с овкусители, за да видя дали му е омръзнал вкуса или нещо наистина не е наред. Тази сутрин бях непреклонна обаче! Интересно, че вечер си омита купата неовкусена - чудя се дали да не го храня само вечер. Много полезно беше това за натуралното хранене, вярно е, че сигурно се харесва повече на кучетата, но освен времето за приготвяне /в крайна сметка може да се замрази по-голямо количество/, ако се наложи кучето да пътува някъде с нас сигурно е много неудобно, ако яде само готвена храна! Имам пример от куче на познати, което яде само готвено и по тази причина не го взимат с тях, когато пътуват.

#1252 Потребителят е офлайн   loras Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 14 March 2011 - 04:21 PM

Podavam edin link s tabliza za tegloto na bernerite , po kojato se orientiram kade sme, kakto i polezni saveti:

http://www.chien-bou...23284qXv18061F9

Otnosno hraneneto - tuk e zakon - nishto, osven kachestveni granuli.

Fred e na Royal Canin za gigantski rasi ot samoto nachalo - saotvetno puppy, a sega junior. Ponjakoga se musi, no kato znae, che njama da poluchi drugo, si go izjagda po razklada za vazrastta.

Malko snimki ot ljubimoto ni mjasto za razhodka.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#1253 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2011 - 04:40 PM

arina, аз точно това имах предвид. С всичко, което правим ние изграждаме дадене поведение у нашето куче. Той се муси на храната, ти му предлагаш нещо по-атрактивно и той си прави извод- значи като се цупя на гранулата получавам рибка :)
За пътуванията съм съгласна. Затова и храня натурално само веднъж дневно и така преходът само към гранула за няколко дни, когато сме другаде е лек и не води до проблеми със стомаха. Освен това, не съм достатъчно смела да храня растящо куче само натурално. Все си мисля, че хубавата гранула е максимално балансирана.
Другият недостатък е цената- и най-скъпата гранулирана храна излиза по-евтино от максимално разнообразната, "като по учебник" натуралка.

loras, не знам защо при вас така отхвърлят натуралното хранене. Както и не разбирам защо се рекламира Royal Canin. Мисля си, че е в интерес на търговците и на ветовете, които работят с тях.

Благодаря за хубавия линк!
User's Signature

www.liebern.com

#1254 Потребителят е офлайн   loras Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 14 March 2011 - 04:50 PM

Za men sashto e stranno, oshte poveche , che vagi i za kotkite /az imam dve i za tjah granulite sa nai- neobichanata hrana/.

No i razvadchizite i veterinarite sa kategorichni za tova, che granulite sami po sebe si sa absoljutno dostatachni i vsichko drugo kato primes shte narushi hranosmilaneto i balansa pri izrasrvaneto.

#1255 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 March 2011 - 04:55 PM

За периода на растеж съм донякъде дъгласна. Но не мисля, че трябва натуралната храна да се отрече така категорично. Ако, все пак се притеснявате, а искате да опитате, може да го направите след 12- 15 месечна възраст.
За котките, наистина, няма нищо по-хубаво от сурово месце :)
User's Signature

www.liebern.com

#1256 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 March 2011 - 10:06 PM

Loras,сайта на развъдника е отличен - има информация за всичко!Беше ми много приятно да го разгледам,имат невероятни кучета!Определено ми харесаха(с малки изключения)!Всъщност Фред от там ли е?
Има много начини да се следи натуралното хранене,но аз лично не намирам нужда да се вманиачавам дотолкова.Имайте в предвид,че всичко зависи и от метеболизма на кучето,от сезона,от фазата на развитие,дори от настроенията и нагона им-ако тази седмица не усвои достатъчно калций например,поради нужда на организма от някое друго вещество,то следващата ще го набави ако храната,която получава го съдържа.Аз им правя седмично меню,купувам всичко и след това ден за ден готвя.За пътуванията се иска просто малко подготовка,след това се пакетира(аз вече използвам пликове) и храната се замразява.За сега съм пътувала най-много с две кучета,за 4 дена и всичко беше о.к
Налагането на гранулираната храна(с която аз също съм хранила,не малко време кучетата си) е до голяма степен политика и реклама и тъй като е много удобна(няма готвене и мислене днес с какво да го храня) тя печели привърженици лесно.Една и съща храна,в един и същи вид,с едни и същи съставки всеки ден(дори и да сменяме марките,тя е горе долу еднаква).Според мен кучетата имат нужда от разнообразие на дори формата на храната - когато за първи път дадох на Арту(той е хранен до 1г.с гранули) свинско коляно,горкичкия не знаеше какво да го прави!?А сега виждам какво удоволствие му доставя,след като похапне придобива доволен вид,въргаля се,тича.Веществата,които съдържат гранулите са напълно достатъчни за организма,така е,но за мен натуралното хранене стимулира повече развитието на кучето.
Не съм гледала котки,но скоро може би :-),ще си имаме абисинче от български развъдник - не зная как ще го храня(сигурно ще получа съвети от развъдчика).
Някой ден може и лъвовете в зоопарковете да минат на гранули :-)

#1257 Потребителят е офлайн   loras Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 15 March 2011 - 01:08 PM

Tova e nashija razvanik, no saita ne e tolkova dobar, kolkoto prednija. Inache razvadnika me vpechatli s mashtaba , organizatzijata i dobrite grigi. A go izbarhme prosto, zashtoto ni beshe na 15 min. pat.

http://eleveur-bouvi...nois.fr/en.html

#1258 Потребителят е офлайн   lordoff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 March 2011 - 03:44 PM

Благодаря на всички за споделения опит. Аз доста се стреснах с това натоварване на черния дроб,
затова днес категорично не му дадох добавка, той не хапна нищо и след 15-20 мин. прибрах паницата.
Най-интересното беше, че умното ми момче още по тона ми (ние непрекъснато си говорим с Йорам, предполагам и всички вие:-))))разбра,
че номерът няма да мине, лавна само веднъж и си легна спокоен. Ще видим довечера. Мен лично ме е страх да давам сурово месо,
няма никакъв шанс да му готвя, а започна ли да му давам чисто месо като отделно хранене, няма да погледне гранулите.
Fibsi, вярно е, че ние стопаните правим кучето такова, каквото е, но то вече си е такова:-) и ми е тъжно, че си мисли, че го наказваме за нещо,
като не му слагаме любимия кашкавал:-(

#1259 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 March 2011 - 03:51 PM

А, да споделя и аз опит от тази сутрин, след известно помайване и неизяждане на всички гранулки /неовкусени/, паницата беше прибрана от мен! Решила съм да действам с твърда ръка, дано да стане. И ние засега твърдо оставаме на хранене с гранули, нямам възможност да готвя дори за нас самите! А и аз като lordof се страхувам от момента, в който ще му харесат домашните манджички и ще откаже тотално гранулките. Чудя се само дали да не му давам между храненията по мъничко кисело мляко и извара, само за разкош. Той така ги обича, а доколкото зная те са полезни за кучетата.

#1260 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 March 2011 - 04:40 PM

За суровото месо- аз купувам охладено, замразявам вкъщи за 48 часа и след това давам. Мисля, че е достатъчно безопасно. Ако въпреки това ви е притеснено, може да го попарвате във вряла вода за 3-5 минути.
С другия риск не съм се сблъсквала- да откажат сухата храна, след като са опитали натурална и не мога нищо да ви посъветвам.
Споделете после дали прибирането на паниците е дало желания ефект :md_064: Стискам ви палци!

Много се радвам като се пораздвижи малко темата. Приятно е да споделяме какво се случва с любимите кученца.

В края на месеца ще съм в София с Адора и може да опитаме организиране на някаква среща на поляна, ако времето е хубаво и има желаещи.
User's Signature

www.liebern.com

• (105 Страници) +
  • « Първа
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • Последна »