Публикувано: 07 July 2009 - 02:09 PM
Честит рожден ден на Йорам!!! Да бъде много, много, МНОГО здрав, обичан и свободен!
Ата и Дарк днес стават на 10 години и 9 месеца! Да са ни честити!!!
Относно въпроса за развъждането- фансифул е най-запозната с конкретните правила, които важат на наша територия, имайки предвид, че клуб на породата все още няма. Да, всички изследвания, посочени по-горе са валидни. За степента на дисплазия има много спорове- някои породи допускат степен Б, други не. Аз лично не бих искала кучето ми да става родител, ако има дисплазия, било то и "едва" степен Б. Мисля, че почти всички стопани на родословни бернери в България пишат в тази тема ( да, точно така- броите се на пръстите на едната... хайде на двете ръце), тоест от вас зависи какво начало на целенасоченото и внимателно развъждане ще се положи. Ако в самото начало стигаме до компромиси с важни неща като дисплазията, то аз си мисля, че е много по-добре изобщо да не се захващаме. Компромисно развъждане на бернери си тече в момента в пълна сила и всеки един може да се сдобие с кучнце, от някои от тези места. Мисля, че нашата идея, ако щете дори мисия (за да подсиля усещането за секта, както се изразява приятелят ми) е да следваме най-добрите примери от чужбина. Няма човек без интернет, няма човек, който да не знае поне един чужд език- разровете се, ако сте решили да се занимавате сериозно с това дело. Развъждането не означава да се сдобиеш с родословно куче и само, защото има документ да си мислиш, че то е идеално за развъждане. Ако всички ние толкова обичме кученцата си и ни пука какво се случва с тази порода в България няма да правим сериозни компромиси. Защо ни е да правим нещо, ако няма да го правим като хората? Вярвам, че, за да пише тук, всеки от вас си мисли подобни неща и общият ни интерес го доказва.
Освен генетично предаваните болести и екстериора, не бива да се забравя и темперамента- бернерите трябва да са спокойни кучета, уверени в себе си при всяка ситуация- знаете, казват, че имат сърце на лъв. Не трябва да проявяват непредизвикана агресия, спрямо хора и животни, дори спрямо други кучета. Да, те носят пазача у себе си, но той трябва да взима връх само на собствена територия, или при неочаквани и опасни ситуации. Това е една мъъъъничка част от характера на бернерите, за която има много а четем и учим.
Исках да спомена и нешо за възрастта, на която е подходящо евентуално заплождане- както за мъжко, така и за женско куче. Не прибързвайте и не насилвайте нещата, ако сте решили да се занимавате и ако вашия приятел е доказал, че е достоен да предаде гените си. Мъжките бернери съзряват физически някъде около втората си година- независимо от написаното според международната киноложка федерация, повечето професионалнисти в тази област не "пускат" мъжките си преди да навършат 2.5 години. За женските, като най-подходящо се посочва третото разгонване, което при нормален цикъл означава навършени 2 години.
Айде, пак изписах света, дано не ви е досадно.
www.liebern.com
Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...