Бернско пастирско куче
Публикувано: 09 November 2012 - 04:37 PM
A first from a million kisses from Aberash
Публикувано: 11 November 2012 - 08:04 PM

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...
Публикувано: 13 November 2012 - 09:01 AM
Това,което също знам е,че тези изследвания трябва да се правят периодично за да се проследи евентуална промяна.
DM-clear - Означава "чист" за дегенеративна миелопатия - прогресивно заболяване на гръбначния мозък, което води до загуба на координация (атаксия) в задните крайници.Много тежко състояние за възрастните кучета.Тези изследвания не могат да се направят навсякъде,не знам тук в Бг дали това се прави (ако някой знае,нака да каже).
DNA profile - са множество генетични тестове със широк спектър от заболявания, които засягат различни породи кучета.Има различни степени на чистота,която се определя и според изследванията на предците на дадено куче - например нашите "А" кученца имат дядо и татко,които имат DNA профили и не са носители на тези наследствени заболявания.
Публикувано: 13 November 2012 - 09:58 AM
Интересуваше ме по-скоро сърцето, както и как и кой дава това заключение "нормално". Въз основа на ехографски преглед ли се поставя диагнозата и каква трябва да е квалификацията на специалиста.
Генетични тестове, доколкото аз съм запозната, май все още не се правят в България.
Веднъж направен генетичния тест, неговият резултат може да бъде "негативен", "носител" и "засегнат", както пишеш и ти и това не може да се промени в живота. Променя се евентуално, изявата на заболяването при засегнатите и те се следят клинично. Периодично според мен трябва да се следят и неизследваните генетично кучета, за да се открият първи признаци.
Тези изследвания касаят генетични състояния, предавани от даден определен ген, като ПАР и ДМ. Те не касаят дисплазията, която се счита за полигенно обусловено / с участие и на някои фактори на средата/ заболяване.

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 13 November 2012 - 10:47 AM
"чист", "носител" и "засегнат" са степените за очните изследвания,които Американците казват,че трябва да се направят на 12 месечна възраст и да се повтарят през една или две години (не съм сигурна).
Относно сърцето, изследванията са правят единствено от сърдечен специалист, какъвто в България няма,както и в много други европейски държави.Знам,че изследването включва ехография,артериални и венозни импулси,оглеждт се лигавиците и външната повърхност на сърцето,следи се за шум.Вероятно има и друго,но аз все пак не съм специалист. "Clear" - трябва да бъде здраво сърце. Това ме подсеща да дам един съвет - винаги,когато имате кучило ветеринарят трябва да чуе сърцата на малките.
Каквито и отклонения да се открият при всички тези изследвания,разбира се, те трябва да се следят.
Публикувано: 13 November 2012 - 11:23 AM
Германия- Laboklin (http://laboklin.de/)
Холандия- VHL Genetics (http://www.vhlgenetics.com/)
В немската дават 15% отстъпка за членове на киноложки клуб, както и за повече бройки проби (до 3-10%, над 3- 15%).
За очите го разбирам така- генетичният тест, показва само засегнатите кучета и не разграничава чисти от носители (засега). Затова се препоръчва да се правят годишни изследвания, за да се констатират проблеми навреме. Мисля, че затова можем да имаме доверие на д-р Борисов.
За сърцето, обаче- какво правим?

Публикувано: 13 November 2012 - 12:12 PM
Относно изследванията за сърце - най-малкото сърцето трябва да се преслушва редовно от ветеринар.
Публикувано: 13 November 2012 - 01:00 PM
Генетичен тест може да се направи от кръвна проба, или "натривка" от бузата. За втория начин има подробности, които трябва да се спазят, за да може да се ползва материала.

Публикувано: 17 November 2012 - 08:00 PM

Имаше 2 участничета и двама батковци

Участници: клас бебе A sorriso del cuore from Aberash
клас подрастващи Cashmere from Monastery Meadows
клас млади Pearl Moon z Deikowej Doliny

клас открит Brando from Monastery Meadows BOB

А ето и една снимка на дядо Werner Wix Helge- струва ми се, че приликата между двамата с Брандо е доста голяма...

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 18 November 2012 - 06:27 AM

Резултатите на A sorriso del cuore from Aberash са: very promising,Baby BOB!
Снимка на бебон и една със сестра му :-) - и за двамата това беше първо присъствие на изложба - раздаваха целувки,контактуваха,от време на време се стъписваха като типични бебешори,но като цяло бяха изключително спокойни

Публикувано: 19 November 2012 - 05:58 AM
CACIB Sofia 18.11
A first from a million kisses from Aberash,4 months - Very promising,baby BOB
Публикувано: 19 November 2012 - 09:17 AM
А Адора е станала страхотна!!!! Аз все по-често я бъркам на снимките със Зоя! Много добре сте си изкарали вие, докато ние зъзнахме в залата...

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 19 November 2012 - 10:35 AM
Много е хубава Джинджър и компанията на големите момчета и отива.
И вие добре сте си изкарали, въпреки зъзненето. В изложбите ми харесва най-много това, че виждаш познати хора, които споделят страстта ти и обменяте полезна и приятна информация.

Публикувано: 19 November 2012 - 11:21 AM
Измръзнахме си,вярно е...много даже (особено първият ден,когато бяхме неподготвени),но съм много съгласна,че в крайна сметка ще ми останат само хубавите спомени :-) Много бях щастлива,че нашите приятели,собствениците на Зутър (Сребърното ни момче) го доведоха за първата му изложба тук в България.Толкова е пораснал,толкова е мил и спокоен,пък и красавец е станал пу-пу!Много успех на всички!
Публикувано: 25 November 2012 - 06:46 PM
renny_yang, в 25 November 2012 - 03:39 PM, написа:

Нали?
А Денева е написала нещо, което ме накара да се замисля и много ме радва същевременно - това, че и Брандови, и Зутърови се грабват хората от някъде си и идват на изложби при нас, в България!!! Това е едно голямо доверие, признание, приятелство!

www.monasterymeadows.com