Бернско пастирско куче
Публикувано: 09 January 2009 - 05:10 PM
Публикувано: 09 January 2009 - 05:25 PM
Ако наистина сте чели за дисплазията тогава много ме очудвате как така сте се решили да си вземете куче без доказан произход?

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 09 January 2009 - 06:12 PM
Цитат
Какво да става???
След време, когато се окаже че нещата не са толкова розови, какво ще става?
Така че, наистина, зарежете тази работа без родословие!
После и света да преобърнете, все тая! :rolleyes:
По-добре имайте търпение! То ще ви възнагради по-късно!
Публикувано: 09 January 2009 - 07:11 PM
Става все по хубав :blink:

Публикувано: 09 January 2009 - 07:40 PM
Псенцето му с псенце е завзело цялото ни внимание ;D
Някъде в немския бернер-клуб прочетохме за кученце на същата възраст:25кг.
Малко се поизплашихме, защото нашия "звяр" гони 35! на 6месеца :rolleyes:
Не знаем кое е нормалното за тази порода.
Ние понякога му викаме "куче-коте"
По един странен начин съчетава войнственост навън и гальовност вкъщи!
За нас си е уникален! :blink:
Публикувано: 10 January 2009 - 07:16 AM
Публикувано: 10 January 2009 - 10:58 AM
Въпроса е принципен-първо и най важно е здравето на кучето,а и по този начин вие казвате НЕ на безпородното развъждане,което води до тези болни кученца.Да кажем,че вашето има късмет и не се окаже болно,а само носител,но вие незнаете-ще го развъждате ли?
Звучите ми като интелигентен и разумен човек и знам,че ме разбирате.
Това го пиша може би за незнам кой път в този форум,но ми е болно,защото знаете ли колко години труд са на развъдчиците за да я има тази порода в този и вид и вие да я харесате точно такава-това е благодарение на родословията и правилниците за развъждане,а не благодарение на такива хора,които продават някакви бебета и не ги интересува след това какво става с тях и стопаните им.
Всичко това ви го пишем за ваше добро и колкото повече хората имат тези знания толкова по здрави кучета ще има,няма да има бездомни и ще запазим породите в истинския им вид.
Съжалявам,че съм толкова настоятелна,но съм сигурна,че вие сте от хората,които могат да помогнат тази порода да я има в България в истинския и вид и след време други любители да има от къде да си вземат истински Бернер :wub:

Публикувано: 10 January 2009 - 09:15 PM
Публикувано: 11 January 2009 - 10:27 AM

Публикувано: 11 January 2009 - 02:02 PM
Публикувано: 11 January 2009 - 08:38 PM
но зависи и малчо коя храна ще си хареса. Йорам обожаваше Хилс до деня в който излезе за първи път навън след 4 -тата ваксина. При нас беше 4-та, защото холандските схеми на ваксинация са различни, затова един съвет - щом го внасяте от Италия, консултирайте се с вета дали всички ваксини са налице. Та в деня, когато излезе на първа разходка Йорам отказа Хилса. Разбира се, това го разбрахме час след седмици ходене по доктори заради разстройство по необясними причини. Щом сменихме храната, всичко се оправи. Сега е на Virbac и няма да я сменяме, докато се чувства добре с нея. Макар всички да казват, че храненето с висок клас храни изключва приемането на допълнителен калций и пр., добре е да се следи развитието на малчо и от време на време да се прави изследване за калций и фосфор. Йорам в момента приема допълнително калций, защото въпреки високия клас храна, нивото му е под нормата.
Публикувано: 12 January 2009 - 09:55 AM
Радвам се, че си се обърнала към познати в Италия, които могат да помогнат. Извини моята мнителност, наистина, но странно ми се видя това, че толкова бързо са намерили свободен бернер. От хора, които са взимали кученца от чужбина знам, че голямо чакане пада за кученце от добър развъдник. Моля те, по никакъва начин не се обиждай! И аз като останалите имам чувството, че чрез вашето семейство в България може да дойде едно здраво и красиво бебе бернер и затова пиша тези неща и ти "надувам главата" ;) Напиши ни, откъде идва кученцето- кой развъдник, със сигурност ли има документи, как ще пътува и изобщо всичко- ние сме повече от любопитни!!! ;D
За съжаление, освен дисплазията има и други ужасни болести, към които бернерите са предразположени- туморите са доста често срещани- още нещо, което трябва да се има предвид при набелязване на породата.
Ива, пиши ни всичко, моля те! Както и останалите, разбира се ;) Много се радвам, когато в темата настъпи оживление и най-ваче когато хората намират това, което търсят. Можем много опит да споделяме и само да печелим от това.
Йорам дебелаче ли върви? Много целувки по мокрото носле на този хубавец! :wub: За сведение- нашата Ата на 10 год и 3 месеца е 36кг, а братчето й Дарк е 42кг. ;D

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...
Публикувано: 12 January 2009 - 07:26 PM
Публикувано: 12 January 2009 - 09:09 PM
А с какви документи и ваксини ще дойде е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да знаете.
Моля да ме извините, казвам каквото мисля че е необходимо.
Но в края на краищата, това си е лично ваша работа.
Ваша и на бъдещия ви бернер, уви.
Fibsi: Yoram малко ни озадачава.
Тежи 37кг(както се разбра на вчерашната теглилка) на 6 месеца, а никак,ама никак не изглежда дебел... Или е бернер-гигант или нещо друго :-) неясно какво.
Ей тоя втория "дзвер" е виновника (разбирай-таткото)Warre Diesel van 't Rijkenspark
Публикувано: 13 January 2009 - 10:07 AM
lordoff- страшен татко има Йорамчо- изобщо много хубави бернери видях по снимките на развъдника.
Между другото, има ли желаещи за среща този уикенд в София в някой парк? Предпочитам събота, но мога и в неделя преди 13ч. Ще се радвам много, ако мога да видя Йорам, или Мони ;) както и други, непознати бернери. Чакам включване :blink:

Публикувано: 13 January 2009 - 09:55 PM
Много се радвам на малките нови попълнения и се надявам да се видим!
Ние с Мони сме свободни и в събота (17-ти) и в неделя (18-ти), кажете кога и къде, ако искате пак в Южния парк.
За килограмите - ние сме от нежните девойки - на две години 39 кг при идеалния ръст за женска 63 см
За дисплазията - сериозен проблем, особено ако са обременени наследствено;
Средна продължителност на живота при породата - 7 години...
Основна причина за смъртност - вид рак на белия дроб и левкемия
Затова наистина е много важно кучетата да са родословни - там се отбелязва степента на дисплазия както за тазобедрените, така и за лакътните стави на родителите и съответно назад в родословието, както и възрастта на която са, или на каква възраст са починали прародителите.
Но стига с неприятна информация. Кажете ден и час и да се погонят на снега.
За куче-котката съм напълно съгласна - ще се запознаете с Мони-Маца, но не е трафикант на нищо...

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 14 January 2009 - 08:21 AM
Аз гласувам за събота. В Южния парк ми е удобно. Като време мога след/около 14ч. Lordoff, нали ще се присъедините с Йорам? Много ми се иска да го видя това великанче! ;D

Публикувано: 14 January 2009 - 09:33 AM
Публикувано: 14 January 2009 - 12:06 PM
Наясно ли сте какъв риск поемате?
Сигурна съм,че вие можете да бъдете страхотен стопанин на един истински бернер. :wub:
Помогнете за развитието на тази красива порода и в България.