Dog.bg Форуми : Бернско пастирско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (105 Страници) +
  • « Първа
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бернско пастирско куче

#1081 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 17 September 2010 - 03:39 PM

Важно е да се следят кръвните линии, но също толкова важни при развъдна дейност са качествата и недостатъците на индивида. Елементарно е, но ще го напиша- и от най-великите линии може и се раждат кученца, които не стават за развъждане, факт. Затова ги има и изпита за развъдна годност. Също толкова важно е да четем книги за породата (всички на чужди езици), за генетиката и нейните принципи. Отдавна си мислех да заформим нещо като клубна библиотека- който каквито книги има да се преснимат и всеки желаещ да може да ги прочете. Пък някой ден, може и до превод да стигнем, само време да има.
Друг много важен елемент, мисля че и преди бях писала, е това, че понякога се набляга на качествата на мъжкото куче и се пренебрегва женското. А двете са еднакво важни, ако крайната цел са по-добри кученца.
Ива, американското куче изглежда много добре, с коя женска са планирали кученца? Страхотно е, че общуваш с развъдчици и черпиш опит, трупаш доверие. Като реши някой да взема кученце ще можеш да ходатайстваш :)
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#1082 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 September 2010 - 03:42 PM

На въпроса къде са всички ето и нашият фото отговор. Адорка в банята, с поставен балсам и прилежно завита... Свидетелствам, че е жива и здрава, със запазено достойнство и мноооого лъскава козина спи целуната с кака Ромка.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

www.liebern.com

#1083 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2010 - 06:06 PM

Криси,това за книгите е много добра идея :ba_025: ,аз дори се замислям дали да не се отдели догодина една сума за закупуването на малко по-актуални издания,които да принадлежат на клуба и всеки да може да ги ползва.В този ред на мисли информацията за световните тенденции в породата,както линии,генетика и др.неща касаещи развитиети на породата, са идеални теми за семинари.Италианците си правят доста такива.
По отношение на създаването на т.н "шоу клас" няма прогнози от рода: 100%. За това са участията на изложби и отличните резултати(според мен на 1во място),предците в родословието,тест-характера.И пак може от цялото кучило две или три кученца да са годни за развъдна дейност,а останалите не.Ако беше лесно всеки от нас, любителите на кучета, щеше да създаде по една порода :)
Ясно е ,че и двамата родители са важни за резултата от поколението им.От майка пекинез и баща мулти шампион бернер, няма да излязат "шоу клас" кученца със сигурност.
За Quinnie и кучилото,което се очаква инфото за сега е конфиденциално - съжалявам,не ми се сърдете!Със сигурност ще бъде отново уникална връзка,с перфекто родословие!
А "изглежда много добре" е малко да се каже за него :md_064: ,има изключителната линия, характерна за Adesa.Влез в сайта и виж: Adesa Bernese Mountain Dogs,обърни внимание от колко години хората работят с породата - това е изключително!толкова се възхищавам на такива хора!Има само още едно куче от Adesa,което живее е Европа!

п.п. Подготвяте се за изложбата ли с Адорка!?Крии ги тези снимки,че ако ги види някой природозащитник не ми се мисли :ab_041:

#1084 Потребителят е офлайн   Bellboy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2010 - 06:19 PM

п.п. Подготвяте се за изложбата ли с Адорка!?Крии ги тези снимки,че ако ги види някой природозащитник не ми се мисли :ab_041:

Качена снимка Верно си е...Със сигурност е жива и здрава,но не и доволна(на снимките с найлона,не по принцип)

#1085 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 September 2010 - 07:13 AM

Да се купят клубни книги, може би е добра идея, но на практика ще ни е трудно да ги ползваме. Затова казах, че можем да работим с копия, а картинки има и в нета. А какви по-актуални издания имаш предвид, нещо конкретно? Аз за съжалание мога да чета свободно единствено на английски, което автоматично намаля броя на книги, които имам и които бих искала да имам. Има сериозни заглавия на немски, но трябва някой да ги преведе, на френски и италиански със сигурност има, но дори не съм ги търсила. За семинари и аз бих се ентусиазирала много.
100% гаранция за шоу клас няма, разбира се. Наред с оценките, теста за темперамент и родословието са и изследванията за дисплазия, както и наличието на ентропион/ектропион (засега единствените, които сме заложили като задължителни). Аз не ги степенувам, смятам, че са с еднаква тежест. А за женската, със сигурност нямах превид пекинез, но картинката е доста нелепа, благодаря! :) Ставаше въпрос за покриването на посредствена женска от мъжки шампион, да речем- 50% на 50% е разпределението на гените във всяко кученце, очакванията не могат да бъдат големи. На много места се обръща по-голямо внимание на мъжките, ако щеш вземи и сайта на Adesa (сайта, не работата им)- за мъж ките има резултати от изследвания, постигнати успехи по рингове, изобилства от инфо. На женските са отделили, по-малко внимание. Но пък много ми хареса изречението "We welcome questions and enjoy sharing information.", което явно няма да важи за бъдещите кученца от Quinnie, поне засега. Ти да не си замислила такава изненада догодина (ако не е конфиденциално)? Стискам палци!
А от Adesa много ми хареса Боно от мъжките! И не случайно, той си е наполовина van't Stokerybos, разкош!

Bellboy, тя принципно така гледа в банята. Не знам колко страшно изглежда, но да "успокоя"- във фолиото беше завита за 5 минути. Приемам гости, които да се уверят на живо, че е добре кучицата. :ab_041:
User's Signature

www.liebern.com

#1086 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2010 - 08:01 AM

Информацията за мъжките кучета,както и по-многобройните им изяви по ринговете,се дължи на факта,че те се използват именно за "breeding" и това, ако щеш е един вид реклама.Колкото повече титли и информация за тях има,толкова по-търсени са от други развъдчици за заплождане.Това е.Женските си принадлежат на развъдчика и той сам решава(разбира се на базата на всичко,което до сега писахме по-горе) дали да има поколение.Аз като собственик на женски кучета, търся именно такава информация.Както и ти и Fanciful ще правите след време, като съсобственички на Адора,когато решите да я заплождате - ще търсите линии,титли и бла-бла :)
Криси,не давам инфо за кучилото от Quinnie защото така желае Olga,в развъдника си тя има още кучета,които скоро ще покаже в сайта си.Списъка на желаещите кученца от тази връзка, вече е готов,така че за "ходатайстване"няма място.Живот и здраве, всички да сме добре до тогава,в България - при мен ще дойде най-доброто кученце,така е решила Олга!Но нека първо се родят,друга моя приятелка чака вече втора година за кученце от определен развъдник-все нещо става - или няма мъжки,или не са шоу клас....така,че "живот и здраве"
Искам още да кажа,че хората на вън не споделят по-между си много,много информация като тази,която аз написах(кой от къде ще взима куче).Това си е в интерес на уникалните линии,които развъдника иска да създава.Тук все още нямаме такава конкуренция,но и това ще се случи един ден!А и в нашия случай е полезна,за да постигнем нужното разнообразие в линиите,които ще отглеждаме в България.
Има много книги,стадарта се подобрява и обогатява - нашия е малко беден,например ние имаме само "тъмно кафяви очи",а почти навсякъде има от "светло кафяви""кафяви","тъмно кафяви".

#1087 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2010 - 12:36 PM

Конкуренцията е нещо много хубаво и води до развитие, аз се радвам, че при нас се създава такава и съм убедена, че ще бъде градивна.
Що се отнася до бъдещи връзки и линии - аз имам в главата си доста идеи, както за Мони, така и за Адора, но и за двете всяко нещо с времето си, само да са живи и здрави. Животът и опитът са ме научили, че най-лошо е да избързваш, да не дообмисляш, да не се съветваш с опитни хора и с хора, които са ти приятели и си имате взаимно доверие и ти желаят само добро.Иначе се допускат грешките, за които после съжаляваш. Както и да е, стига философия.
За очите - какви светли очи!!!???? Всеки бяга от светлите очи при Berner Sennenhund. Те просто са извън или на границата на стандарта, където ясно пише какви трябва да са те, каква форма, поставяне и т.н. Аз лично винаги ще се стремя към "тъмно кафяви очи".
За мъжките кучета - те винаги са на показ, те са красавците, те са атрактивните екземпляри. Така е в природата - "красивият мъжки"! Особено при оперението на птиците този полов диморфизъм е още по-ярко изразен, значение - продължаването на вида от най-най-най-мъжки екземпляр, който бива избиран от женската. Това има своя биологичен смисъл, който е познат от училище още. Но развъдчик никога не подценява женската. Затова трябва да се четат книгите по биология, генетика, селекция, за породата/породите/ и т.н.Тоест-едно голямо ДА за клубна библиотека. Не само за развъждащите, а и за всички, които се интересуват.

Bellboy,а и всички останали природозащитници, не се притеснявайте - така се прави и се спазват изискванията на производителя на козметиката, с която подготвяме кучетата за Eurodogshow 2010. Има една тема във форума, касаеща изложбените кучета, погледнете я - тя се нарича "Трънливият път към пиедестала" и той е покрит с...найлон, понякога. Напомням за незнаещите - Адора е "помирисала" вече вкуса на пиедестала - BIS Puppy CACIB Sofia 6-th May 2010; Judge: Miguel Angel Martinez - Argentina.
User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1088 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2010 - 02:00 PM

Въпроса за очите е малко спорен,но определено и за мен с тъмно кафяви очи са най-красиви.С по-светло кафяви също обаче се срещат и не са извън стандарта.Качествата на едно куче са съвкупност от доста неща,като най-важно според мен е тялото на бернера.То трябва да е здраво,пропорционално,с отлични ъгли,със силна глава,гърди и задница и задължително да притежава хармонични движения.Начинът,по който кучето се движи е изключително важен,от това зависи цялостото му визуално приемане.Ако кучето ни не притежава тези характерни за бернера движения,то може да загуби много,наистина много при участие в изложби.За съжаление при някои много красиви екземпляри с отлични данни и окраска,това липсва и не може да се навакса.Не зная дали сте се замисляли върху изказването "роден за ринга",но някои кучета наистина притежават този талант, да го наречем.Именно това се търси,когато се оценяват кучетата.Това и ние трябва да гледам при избор на кученца.Перфектната окраска е важна,много важна все пак това са бернери,но тя може да се компенсира,разбира се ,когато е в рамките на стандарта.
Движенията са изключително важни,това е нащо като танц!

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#1089 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 September 2010 - 09:31 AM

Ива, аз нямах предвид да ходатайстваш сега, за тази връзка, за мен. Ей така, за някой бъдещ момент говорех, дай боже да дойде такъв.
Знаете ли, аз не го приемам като конкуренция, за мен това е взаимна работа в правилната посока (дано!). Съвсем нормално е всеки да се стреми към по-добро, но не в смисъла на това да е единствено над другите. Особено в нашата ситуация мисля, че е много важно да се споделя кой какво е решил да предприеме, точно с цел обогатяване на кръвта.
За очите, няма спор за мен тъмно кафявите са:
1. според стандарта;
2. много по-изразителни.
Да, ако в ринга има две кучета с еднакво добра структура и движения, финалното решение може да бъде в полза на това с по-тъмните очи... и пак- зависи от съдията. Така е винаги, когато нещата опират до нечий прочит и нечие виждане за красиво.
За движенията имам много пресен пример от вчера- за специалката на доберманите имаше следния случай- три женски в ринга, две от тях с еднакъв баща и двете с добри глави, гърди, ъгли, с две думи- труден избор. На финала, след като взе решение съдията каза за това, което постави на второ място- няма хармония в движенията. Дори и да е перфектно в стойка, движенията са решаващи.
Много се радвам, че идването на Танана доведе до един по-сериозен тон в темата ни, а още повече се радвам за раздвижването в развитието!

Не мога да се сдържа, обаче- на фона на Танана Галка изглежда като състезателка по художествена гимнастика. Това малкото е... много голямо :)))
User's Signature

www.liebern.com

#1090 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 September 2010 - 10:08 AM

Не може да няма елемент на конкуренция, естествено е. Но също така съм напълно съгласна с Фибси за това в какви направления трябва да се развива нашата и какво да търсим в съвместната си работа като клуб - разбира се, стремежът е към най-доброто възможно.
Танана определено е стъпка към нашите общи въжделения и пожелавам да расте жива и здрава. Да, много е масивна и яка. И палава! Малко мече гризли - гризе всичко!
Вчера се видяхме.
Ето ги Гала и Мони.
А ето го и Арту, който прави неприлични предложения на Мони.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1091 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 September 2010 - 10:41 AM

Ха-ха!
Арту милия,много страда после за Мони,дори ме гледаше малко сърдито!
Знаете ли,мисля че не само идването на Танана е довело до тези разговори - просто всички ние много обичаме тези "Бернски мечки"(както ни наричат на нашата поляна) и постоянно се стремим да трупаме опит и знания,които да споделяме.Сигурна съм,че този стремеж е добър старт за нашия клуб!
За добрите движения важен е също и характера на кучето,ако то е спокойно и уверено те са доста по-добри,от тези на плахо и несигурно куче.Така,че според мен участията в изложби показват и този аспект от нашия "тест за развъдна годност",съдиите виждат всичко, наистина и не бива да ги подценяваме.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#1092 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 September 2010 - 03:15 PM

Малко топли снимки!

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#1093 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2010 - 10:29 AM

Днес нашите бебета навършват една година.
Фибси ще покаже на една годинка своята кукла първородната Arosa From Monastery Meadows aka Adora
Ето ги и останалите.
Втора се роди Ascona aka Dufy, която живее в Швейцария:

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1094 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2010 - 10:31 AM

Трети се роди миличкото "зелено момченце", което живя само 6 дни.
User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1095 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2010 - 10:32 AM

Адонис

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1096 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2010 - 10:32 AM

Арни

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1097 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2010 - 10:33 AM

Всъщност Арни и Адонис са неделими, те живеят заедно

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1098 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2010 - 10:40 AM

Амон Амарт от Щутгарт

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1099 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 September 2010 - 11:12 AM

Честит рожден ден на милите Монини дечица! Да са ни МНОГО здрави, послушни, добри и красиви!
Специални поздрави и благодарности на Елена и нейното семейство, виновниците за тези прекрасни бернери, за тази голяма радост, която имам вкъщи! Пожелавам ви още много и чудесни кученца!
А на себе си пожелавам много, много прекрасни години със съкровището Адора!

Ето я и рожденичката с нейната си торта :wub:

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

www.liebern.com

#1100 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2010 - 11:27 AM

Показване на мнениетоFibsi, в 23 September 2010 - 09:17 AM, написа:

Честит рожден ден на милите Монини дечица! Да са ни МНОГО здрави, послушни, добри и красиви!
Специални поздрави и благодарности на Елена и нейното семейство, виновниците за тези прекрасни бернери, за тази голяма радост, която имам вкъщи! Пожелавам ви още много и чудесни кученца!
А на себе си пожелавам много, много прекрасни години със съкровището Адора!

Ето я и рожденичката с нейната си торта :wub:

О-о-о!
Чудесна е рожденичката!
А тортата - нямам думи!

Искам да благодаря на всички собственици на "милите Монини дечица"! Всички те са прекрасни грижовни стопани. Всъщност във форума присъства само Фибси, на другите го казах лично и в писма.
User's Signature

www.monasterymeadows.com

• (105 Страници) +
  • « Първа
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема