Dog.bg Форуми : Бернско пастирско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (105 Страници) +
  • « Първа
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бернско пастирско куче

#1141 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 December 2010 - 04:01 AM

Alors.......

Искам да подчертая,че чуждия опит винаги трябва да се взима под внимание - за това и попитах Loras какво е положението във Франция и какви са евентуалните им оценки от изложби.Надявам се тя/той скоро да ни отговорят :)

Изчетох линковете на Елена,попадала съм и на подобни други.Като цяло говорят за законовата част + хуманната страна.
Според Европейската конвенция за защита правата на животните тези манипулации са забранени,освен в случай на здравословни причини.
В България:Р А З Д Е Л ІІІ
ДЕЙСТВИЯ СПРЯМО ЖИВОТНИТЕ
Чл. 20. Всяка интервенция върху животното, която му причинява болка, се провежда само след анестезия, направена от ветеринарен лекар
Чл. 21. Анестезия не се прилага:
1. Когато сходни операции се извършват без упойка и при човека
2. Когато прилагането на упойката може да бъде по-болезнено от самата операция
3. Когато според ветеринарната медицина прилагането на упойка е невъзможно
Чл. 22. Забраняват се хирургически операции за промяна на външния вид на животното с нелечебни цели:
1. Рязане на опашката и на ушите
2. Изрязване на гласните струни
3. Отстраняване на ноктите и на зъбите
Чл. 23. Операциите, изброени в чл. 22 са допустими само в случаите, когато това се налага по здравословни причини, преценени от ветеринарния лекар

Чл. 24. Реклами, изложби, състезания и други мероприятия и дейности с участие на животни се провеждат само когато:
1. Организаторът е създал подходящи условия, за да бъдат третирани животните в съответствие с изискванията на този закон
2. Животът и здравето на животното не са подложени на риск
3. Не се дават вещества, не се прилага лечение или не се използват уреди върху животните с цел повишаване или намаляване на естествените им физиологични качества и възможности
4. Собствениците или управителите на зоопаркове, циркове, зоомагазини, приюти, хотели за животни и други животновъдни обекти и организаторите на дейности с участието на животни са длъжни да осигурят условия за спазване на правилата за защита и хуманно отношение към тях.

От това,което изчетох видях че едва през 1973 година в стандарта на породата е отбелязано,че 5-6ти пръсти се премахват.Като се поправя през 2003 - освен в страните,в които е забранено.
Явно първоначалните стандарти не са изключвали наличието,следва поправяне, което има чисто естетична страна,тъй като породата все по-често се използва като домашни любимци,а не като работещи.
Тезата,че тези пръсти се нараняват по-често и пречат на развитието на крайниците също е подложена на съмнение.Като са дедени примери с други породи и е изказано мнение,че вероятнота от нараняване на пръсти е по-голяма за тези,които са в контакт със земята.

Виждам,че част от ветеринарите във Франция са отказвали да извършват манипулацията,нещо което се случва и в България по отношение на рязането на уши и опашки.

В един от линковете има една красавица - Harthin's Glamorous Gabriella Girl championne du monde 2008,което показва,че е възможно и с пети пръсти да се стане световен шампион.

Нещото,което за мен представлява най-голям проблем и пред,което ще трябва да се изправя (скоро навярно) е самата манипулация.Тезата,че кученцата са много малки и не усещат болката,така както в по-късна възраст,буди съмнения в мен.Хриси когато беше много малка се опари на ютията(съвсем повърхностно) и плака ...боже стори ми се като цяла вечност...около един час.За хората-бебетата,психолозите казват,че стреса и болката от подобни травми остава в подсъзнатото и има отражение в живота.

Много писах май...
Поздравления за Адонис и гордата му титла!

#1142 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 December 2010 - 12:35 PM

Deneva, благодаря за поздравленията за Адонис!

http://www.bgvet.org...vmclaw.html#x16 - Закон за ветеринарно-медицинската дейност;
Глава седма.
ЗАЩИТА И ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ
Раздел i.
Изисквания за защита и хуманно отношение към животните
Чл. 151. Забранява се:
17. извършването на следните манипулации без упойка:
б) отстраняване на допълнителните пръсти на кучета над 8-дневна възраст;

Това е според закона на Република България, съобразен с действащото Европейско законодателство.

Дали да се ампутира или не по принцип е въпрос на преценка на развъдчика /в случаите до 8 дневна възраст/ и на собственика - по-късно, когато операцията се извършва задължително под анестезия.

Проблемът е не дали ги боли кучетата под 8 дневна възраст, а това, че не може адекватно да се дозира анестетика при новороденото кутре!
User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1143 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 December 2010 - 01:09 PM

Честита титла на Адонис! Още много успехи му желая!

Относно стандартите и петите/шести пръсти, ето цитати (ако целим пунктоалност):

Стандарта от 1910- Removal of the dewclaws is desirable.
Стандарт от 1951- Dewclaws should be removed.
Стандарт 1973- Dewclaws must be removed in the first few days of life.
и т.н.

Често казано, малко значение отдавам на това кога изискването е станало задължително в стандарта. За момента, на мен ми харесва повече, когато тези пръсти
са махнати. Ако някой ден се наложи да взимам решение, не знам какво точно ще е то.
За стреса, който се изживява- не знам дали махането на пръсти под упойка в по-напреднала възраст и последващото махане на конци не е по-голям стрес,
отколкото отстраняването до 8-мия ден след раждането. Навремето махахме пети пръсти на Ата и Дарк с упойка, някъде около 2- 3 месец и не беше никак приятно, нито за нас, нито за тях.

deneva, замисляш ли вече изложба за Танана?
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#1144 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 December 2010 - 03:00 PM

Здравейте всички и честита зима най-накрая!
Ние всички у дома я чакахме с нетърпение,но както навярно се досещате, тя донесе и изненади : ) - пътят до нашата къща е леко казано непроходим с кола :re_037: Вчера по баира колите просто падаха обратно по надолнището,изкачването беше невъзможно дори за 4Х4.На два пъти ни се наложи да се крием зад дървета за да не ни отнесе "падаща" кола, защото бяха неуправляеми.
Деца и кучета са много доволни обаче от дългите походи,които сега ни се налага да правим :md_064: По този повод искам да попитам: на някой намирали му се дървена шейна(стара),само че да е по-голяма(за да се съберат две деца,де)?Оборудвала съм кучетата с нагръдници и мисля да ги впрягам :be_107: стига са мързелували!Питам сериозно защото се оказа доста трудно да се намери подходящо возило по магазините.
За пристите (5/6)-не много естетични ми се струват,когато има 6-ти.
Спомням си,че когато имах ирландки сетер и трябваше да й махаме конци(една овчарка й направи буквално дупка в кожата)тя много се радваше на ветеринаря през цялото време и изглеждаше,че не я боли изобщо.На Да Винчи му махнаха петите пръсти на 5-6 месеца и според стопанина му през цялото време е бил много спокоен.
Все пак имаме си стандарт на породата,в България е разрешено премахването на тези пръсти,така че...
Fibsi, с Танана се подготвяме - учиме се да стои в стойка,да ходи на повод,социализираме се ...и си чакаме родословието.Когато дойде,тогава..

#1145 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 December 2010 - 03:38 PM

deneva, това упражнение с пътя и ние го играем понякога - нищо че сме в друг квартал, същата оправия е през зимата. Танана много е пораснала, да са ти живи и здрави всичките, много са красиви. Аз май имам в мазето една шейна, но тя е пластмасова, не дървена и май не става за тая цел. Довечера специално ще проверя и ще докладвам. А за тегленето на шейни, без да съм кой знае какъв спец май бернерите трябва да са навършили 2 годинки - някъде го срещнах в нета, по-рано било опасно, защото са с неразвита костна система още. Извинете ме, далеч съм от мисълта да давам акъл (защото нямам нужните познания), просто ми направи впечатление. Чарли много се радва на снега, през деня е навън по цял ден, след работа го прибираме в къщи да му се радваме и спи вътре. Но пък в къщата е доста топло и с мъжа ми се колебаем как е най-добре за него да го отглеждаме - да не настине от това местене ту вън, ту вътре. Предишното ми куче спеше в едно неотопляемо преддверие (и то не искаше в колибка навън), но сега този юнак още на пет-шест месеца удари една лапа на вратата, усети, че така може да се отваря и въобще не иска да стои или да спи там - направо си излиза навън. Та го държим при нас вътре и спи не на постелката си, а направо на плочките в коридора, явно му е топло, но не виждам друг начин. Твоите на двора ли стоят или са вътре? Честито на Адонис и на всички, които се грижат за него! Ние тепърва ще ходим на училище, но трябва да изчакаме до 20-ти януари, че има известно прекъсване през зимата. Междувременно го уча на някои команди и на "послушане" с лакомства в ръка, но мъжът ми казва, че това не било послушание, а лакомия. Като няма "поощрение" същия щурчо си е. Но и такъв си го обичаме. Малко дълго стана, извинете, но не бях писала отдавна.

#1146 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 December 2010 - 04:31 PM

Arina,много се радвам,че се появихте :md_064: - хайде пускай снимки на Чарли,да го видим тоя лакомник :ae_085:
Благодаря ти сърдечно,че ще провериш за шейна - пластмасова също може се се пригоди,но трябва да е по-здравичка.Относно натоварването за Арту специално,говорих с моите хора в Полша.Той вече е на 13 месеца и лека-полека започваме да трупаме маса,започвам да увеличавам и храната му.Костната система не е напълно завършена,но е достатъчно укрепнала за по-голямо натоварване.Нямам впредвид да тегли по 50кг. по 4 часа на ден(ха-ха милия ми той),но заедно с Гала по един курс до градината и обратно ще им дойде доста тунизиращо!Разбира се ще започнем с леки тренировки без децата(то и за тях ще е по-добре :) Отделно и Арту има нужда от упражнения за да отвори гръдния си кош.
При целия ни кучешки двор+"алпийската" им къща,тримата мускетари спят в къщи :eg_033: Така искат и това е,поне гледам през деня да са навън,но и това не става целодневно..Глезлъовци!
Ще чакам да пишеш за шейната!
Поздрави!

#1147 Потребителят е офлайн   loras Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 14 December 2010 - 05:11 PM

Здравейте всички,
Отдавна не съм влизала във форума,
Относно пети/шести пръсти нямам информация да е задължително отстраняване, Не бих го подложила на излишен стрес, Доскоро имахме проблем с травма на предна лапа, Добре,че се оправи.
Относно изложбите - още не сме ходили, Малко ме притеснява бялата му лява лапа, Не е в стандарт. Но ние така си го харесахме, Ще се пробваме на пролет,
А не ходи на училище, защото не знае френски, Учим се в къщи по книги,

И малко зимни снимки от нас.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#1148 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 December 2010 - 05:47 PM

Представям си Чарли какъв е бандит! Ние нямаме късмета да живеем в къща, поне засега. Така че, кучетата си спят при нас, но пък държа радиаторите изключени почти постоянно, че да не им е жега :) А Ата и Дарк отначало робвахме да живеят навън- трябва да ви кажа, че съжалявам искрено! Да, било им е интересно двамата навън, минават хора, кучета, но всеки път щом някой от нас се прибираше, те заставаха на вратата и чакаха покана. Добре, че се опомнихме и си ги вкарахме при нас :) Най-добрият вариант е кучето да има възможност да излиза навън, когато иска и да се прибира с любимите си хора, пак когато поиска.
За лакомствата и наградите- сега посещаваме един курс по обучение и инструкторката там зададе много готин въпрос: "Вие бихте ли работили, ако не ви плащат?" Така че, ще се награждавате, няма как :) С времето наградките се разреждат, но това ще ви обяснят на училището.

loras, много се разсмях, че Фред не знаел френски :ab_041: Важното е хората, които се занимавате с него да знаете, за да разбирате учителя. А командите можете да давате на какъвто език си искате.
User's Signature

www.liebern.com

#1149 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 December 2010 - 08:26 AM

Здравейте,
Честно казано аз си мислех,че след живот в апартамента, Гала и Арту ще предпочитат да бъдат на воля на двора.Когато бяхме на по-тесничко,те винаги търсеха течение,плочки,на които да спят.Сега в къщата е доста топло,но те искат вътре.Същите са Fibsi - стоят на вратата и искат да влязат.На двора им е интерсено тичат,лаят,но когато тръгнем на разходка се радват така,сякяш излизат от апартамента - скачат,лаят,голям кеф :wb_052:
Те имат нужда от стопаните си - бернерите наистина осъществяват много силна връзка с нас,за тях ние сме най-хубавото нещо на света и искат винаги да сме заедно и близо :wub:
Аз съм твърдо за наградите при възпитанието на кучетата.В по-късен момент,когато кучето има вече изградено поведение те се намаляват,разбира се,но пак то трябва да се поощрява с похвала,галене и от време на време награди.Аз винаги нося в себе си.
Loras,за бялата лапа на Фред е хубаво съдия да си даде мнението,пожелавам ви много успехи във възпитанието(на какъвто и език да е!) и в участията по изложби!

#1150 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 December 2010 - 11:12 AM

Хе-хе, Loras, и мен искрено ме разсмя, че Фреди не ходи на училище, защото не знае френски! Ми правете го bilingue, нямате избор! Като си в ръката с наградка, каквото и да кажеш, на какъвто и да е език, май всичко са готови да направят за кренвирша!
За спането вътре - за Мони няма какво да говорим, тя си е стайна циклама, но децата й Арни и Адонис не са влизали въобще вътре откакто са в новия си дом! Миналата зима изкараха изцяло навън, като спяха заедно в едната колиба. Стигна се дотам, че на първата изложба, на която ги заведохме трудно прекрачиха прага на залата, защото въобще не бяха влизали никъде "вътре". Сега вече са "печени", но все още не се качват в асансьор и не обичат да влизат в банята. Според мен както ги научиш. За контакта с хората - спор няма и затова съм напълно съгласна с това, което прави Arina.
И наистина, къде са снимките на всички ви? И ние ще се опитаме да направим, стига да не замръзне апарата!
Благодаря на всички, които поздравиха Адонис! Да ви се връща!
User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1151 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 December 2010 - 12:36 PM

Веднага слагам снежни снимки,но са правени през прозореца :md_064:
Последната е за едно парти,но съм изтрила надписа на табелката!

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#1152 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 December 2010 - 04:17 PM

Deneva, това със стърчащите ушета Танана ли е? Мно-о-го е голя-а-а-ма вече! Айде, кога ще пристига това ваше родословие, че тя прескочи вече няколко категории... Пожелавам по-скоро да се разреши този проблем при вас! Чудни снимки! Нищо, че са през прозореца!
User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1153 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 December 2010 - 06:26 PM

Хе-хе!
Танана е :ab_041: ,а ушите й наистина са мнооого смешни!Тя цялата е толкова смешна и все прави един комичен многозначителен поглед
Бързам да се похваля - Арту е вече "впрегнат" и прибра Бори от детска градина с шейната(тя не е подходяща,но аз я пригодих временно).Беше страхотно!Арту се държа великолепно!Искам да споделя,че просто се усеща как му идва отвътре.Запалих се много,ама мноооого!

#1154 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 17 December 2010 - 08:56 AM

здравейте ,
утре - събота от 16ч пред НДК ще има "КОЛЕДЕН КАРНАВАЛ ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ" , дрешки, закачки и всякакви екстри . знам че пухените бернери студа не ги притеснява, а и това е добра възможност повече хора да се запознаят с породата, както и за демострация на с шейна и други чудеса представете си джудже как идва с бернерски впряг :) / давам идеи пък и се поразмечтах.../
Елате ще е весело :)

Събитието е организирано от Столична Община - ще учатват ABC-BG , КС "СОФИЯ", Клуб"Млад водач на куче" , сп. Моят приятел кучето и др. .

#1155 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2010 - 12:44 PM

Пожелавам на всички светли Коледни празници!
Бъдете живи и здрави, скъпи приятели и съмишленици! Имайте много успехи във вашата работа и във всичките ви начинания, защото щастието се гради и на успеха и свързаното с това самочувствие на човека! Да са живи и здрави всички около вас - деца и родители, малки и големи. Да ви носят само радости вашите скъпи четириноги приятелчета!
Весела Коледа!
Наздраве!

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1156 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 December 2010 - 10:28 AM

Весела Коледа!

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

www.liebern.com

#1157 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 December 2010 - 11:06 AM

Честито Рождество Христово и от нас приятели!
Пожелаваме на всички много щастие и обич!

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#1158 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 December 2010 - 01:41 PM

Весело посрещане на Новата Година!

Поздрави от нашия Амон, а другото със замръзналите мустаци е Мони вчера на Витоша!
Не знам колко под нулата беше, но успях да направя само тези две мизерни снимки и нямаше повече ток...
Айде догодина със заредени батерии...
Арни и Адонис щяха да ни вкарат в голяма новогодишна покупка, като тръгнаха да гонят един парапланер (или както там точно се назовава), очевидно с желание да го "опознаят отблизо"! Добре, че момчетата успяха да го задържат във въздуха и не се смутиха от беснеещите около тях бернери-пубери.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

www.monasterymeadows.com

#1159 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 December 2010 - 04:23 PM

Честита Нова година на всички собственици на тези прекрасни кучета! Специални благодарности на fanciful за това, че ми помогна да имам моя Чарли, който преди близо една година влезе в дома ни с гръм и трясък и оттогава не е престанал да ни радва и да беснее! Искам да благодаря и на fibsi за топлото ми посрещане във форума, в който преди една година влязох, пленена от красотата на първото в БГ родословно кучило. Чарли до голяма степен успя да изтрие мъката по предишното ни куче, което за жалост загубихме точно преди година и сега ни чака на моста под дъгата...Чарли беше и повода да чета да се интересувам повече за тази порода, а и от кинологията като цяло.
Честита Нова година желая на целия клуб, нека кучета и собственици са живи и здрави, да посрещнем следващата година в още по-широк състав. Сега дано успея и да постна няколко снимки на моя дивчо!
Прикачен файл  28.12..bmp (1.37MB)
Брой сваляния: 37
Прикачен файл  29.12. blizak.bmp (1.37MB)
Брой сваляния: 32
Прикачен файл  29.12-2.bmp (1.37MB)
Брой сваляния: 25

#1160 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 December 2010 - 04:31 PM

Със снимките май пак не се справих, извинете за което.....

• (105 Страници) +
  • « Първа
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни