съвет за куче-прахосмукачка!
Публикувано: 01 February 2009 - 07:34 PM
Утре ще го оперират. :'(
И докторите в клиниката, където го снимахме, и моят лекар, който ще прави операцията ми казаха "няма страшно, всичко ще е ок, ако знаеш какво ли не сме вадили от кореми на кучета"... Аз, честно казано, не се страхувам толкова от операцията. Обаче се чувствам супер виновна. Защото съм 99% сигурна, че тия камъни ги е глътнал в момент, в който съм му се карала, че дъвчи нещо. Защото аз го следя супер изкъсо и му давам команда да плюе за всичко, което лапа, често последвана от корекция с повода... И той като знае, че е загазил, от страх вместо да ги изплюе ги е глътнал.... :huh: :huh: :huh:
Като видях днес снимката от рентгена първата ми реакция беше - намордник и точка! Само всичко да е ок с операцията, слагам намордник и край... Обаче, това не е решаване на проблема. Това е отбиване на номера...
Цялата тази история за пореден път ме навежда на мисълта за ползата от поощрителните методи на обучение - по-вероятно е кучето да глътне камък (или каквото там забранено дъвчи) от страх, отколкото защото не иска да си получи наградата, нали така?
Не знам какво друго да напиша... Стискайте палци всичко утре да мине ок...
Публикувано: 01 February 2009 - 08:49 PM
Хич не са весели тия номерца на кучетата-прахосмукачки, до големи неприятности могат да доведат... :o
Пишете утре как е минала операцията на вашата "камъкосмукачка" и какво е извадил вет-а.
И дано никога повече не ви се случва...
Успех! :palec:
Публикувано: 01 February 2009 - 09:03 PM

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 01 February 2009 - 09:35 PM
И така давам пример: Вие идвате по улица и искате да хапнете нещо:
-Идвате по улица и така замислено се оглеждате и тук чувате глас на своят познат от друга страна на улица "- Ела тук! искам да теб почерпя с ...(картофки, кола, куфтенца....) какво ще стане?
-Вие вече пред витрината и така замислено избирате какво да си вземете пица с шунка или с пиле( вие вече замислен мечтател и няма как да чувате глас от друга страна на улица) и в този момент ваша приятелка ви взема за ръка и казва "Аз идвам на купон, ще идваш ли с мен?" какво ще стане?
- Вие вече взели в рука тази вкуснотийка, какво ще ви спре? Само ако някой изкрещи "ОТРОВА!" какво ще стане?
-Вие вече дъвчете тази вкусна хапка и точно в този момент някой ви дърпа или удари... какво ще стане? тази хапка може да попадне в гърлото ... и да не мислим лошо.

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 01 February 2009 - 09:53 PM
расходка по търговска улица с целта "спестяване на пари"
Радикален метод- идвате на тази расходка без пари,дори без стотинка. Слагате всички пари в сейфа, закривате го в къщи и излизате. Това е вариант "намордник"
Друг вариант- излизате на тази расходка със своят любим. И ако това е наистина вашият любим и вие гледате само в негови очи и щасливи до него, то колко голям шанс вие да забележета распродажбата на друга страна на улица? И дали изобщо да гледате по витрините? По принцип това е метод 5 от Наказателен Кодекс http://dog.bg/forum/...576674.html#new

училище
Публикувано: 02 February 2009 - 01:40 PM
Първо - добрата новина- поне за момента отървахме ножа! :yahoo:
Ето какво стана.
Снощи, малко след като писах тук, Еди започна пак да се напъва да повръща. Този път обаче видях, че нещо тръгва да му се подава от устата. Скочих и го издърпах! Мили хора, ако знаете какво излезе...
Представете си, че сте изтръскали на купчина съдържанието от торбата на прахосмукачката ви и след това хууубаво сте натъпкали и степали цялата тази купчина - ето това повърна кучето ми снощи. Един пакет с размер на средно голям плъх. :o Здраво омотани и добре сплъстени парченца найлон, косми, вата, два ластика за коса, различни изгризани пластмасови парченца, дървени трески, какво ли не! Дори разпознах едно парченце изолационен материал /пак като вата нещо/, което кученце беше изровило изпод паркета преди повече от два месеца... И тогава, когато го видях да си играе с него /изобщо не ми минаваше през ума, че може да го глътне/, после се чудех къде ли изчезна това парче... Еми ето къде - двумесечен престой в корема на кучето :huh:
Наистина не съм вярвала, че кучето ще нагълта толкова неща, с които си играе... Факт е обаче, че цялата тази избрана селекция гадост, която му изкарах снощи от устата, е домашно производство... Аз си мисля, че имам проблем с нещата, което кучето яде на разходка, а се оказва, че се е задръстило с неща, изядени вкъщи :huh: :huh: :huh:
След като изкара всичко това, кученце веднага се ободри, почна да търси храна, да скача да играе... От тогава не е имало нови напъни да повръща. По препоръка на доктора в момента го тъпча с качамак и картофено пюре, с мноооого масло, отделно му давам и дози течен парафин, за да може да изкара каквото още има в стомаха... Голяма е вероятността предполагаемите камъни да се окажат части от въпросния повърнат пакет - там имаше няколко особено твърдо спластени зони. Така или иначе - сега ще сме на тази диета няколко дни, да видим какво ще излезе и как ще се чувства кучо като цяло, и дай боже да се разминем с операцията...
А иначе, едва ли е нужно да казвам, че всички играчки подлежащи на разкъсване и сътветно - гълтане, са в кофата за боклук... Незнам обаче от тук нататък какво да правя?
Апсо, разбирам какво ми казваш с горните примери, но аз още не съм открила начин, с който да привлека вниманието на кучето си, докато сме навън. ВСИЧКО друго му е по-интересно от мен. Пробвах с играчки, с които си играем заедно вкъщи - не става. Имаше два-три дни, в които успяхме да се разиграем на нещо като гоненица - е, не повече от 5 минути, но пак беше нещо. После като че ли му омръзна. Друг е въпросът, ако може да потича с някой друг - куче или дете, тогава му е супер интересно, ама с мен... :( Може би част от проблема се дължи на това, че де факто сме по цял ден заедно - така и така е с мен вкъщи, като е навън го привличат новите неща, хора... Може би е въпрос на време, все пак отскоро сме навън и всичко все още е супер ново и интересно?! Има моменти в които не успявам да му привлека вниманието дори с лакомство, а навън излизаме не с какво да е, а с парченца луканка.
Последните десетина дни беше още по -трудно, защото на кучето това бяха първите дни, в които навън нямаше никакъв сняг, а той до сега само на сняг беше излизал! Еми сещате ли се колко 100 000 нови неща му изкочиха пред носа?! В единия от дните се пощурих с тия камъни, буквално ги лапаше един през друг, дори в един момент трябваше да го спирам, защото беше захапал стърчащо камъче от асфалта и се опитваще да го откърти. Ама такъв вече си легнал на земята и си го гризе и не го интересува никой и нищо... :rolleyes:
Иначе ми е пределно ясно, че успея ли да привлека вниманието му с някакъв вид игра, той ще предпочита да я играе вместо да дъвче боклуци, да бяга и т.н. - нещата, за които ни притесняват при разходките навън... Просто до момента нямам никакъв успех в тази посока. Това е.
А, и още нещо - за командата Фу /аз го уча на "пфуй", но не това е от значение в момента/. В 90% от разходките ни до момента сме на повод. И докато основното занимание на кучето ми е да души насам-натам, моето основно занимание е да внимавам и давам командата всеки път, когато лапне нещо. Наистина не чакам да го захапе и тогава да дам команда, старая се да я дам, когато посяга, но не винаги се получава, защото носът му така или иначе е залепен за земята през цялото време и понякога просто не виждам - души ли или дъвче... Отделно съм правила тренировки с "капан", като използвам нещо така или иначе хвърлено на земята. Един ден кучето намери изплюта дъвка и естествено я налапа. Извадих му я от устата, оставих я на земята, той пак тръгна да я лапа - веднага команда, последвана от корекция с повода и награда и похвала. Три - четири пъти. Накрая той тръгваше към дъвката, сам се спираше на около десет см от нея, отскача назад, пак посяга, пак отскача... До тук добре. Ама на следващата намерена дъвка всичко се повтаря от начало...
Публикувано: 02 February 2009 - 02:16 PM
Много ти благодаря,че сподели това което се е случило.Надяваме се всичко да е добре и да нямате вече подобни инциденти
Публикувано: 02 February 2009 - 06:03 PM
Публикувано: 20 February 2009 - 04:06 PM
rimela, в Sep 22 2008, 07:32 PM, написа:
............Иначе все още се надявам, че окончателната победа ще е НАША! :->)
Не знам дали друг е имал такъв проблем, но моят сладур (8 месеца, пудел!) успя да смъкне намордника и да го изгризе!
Тъй като е не само голяма прахосмукачка, а и терминатор на всяка вещ по пътя си - включително и у дома, при това не само като е самичък, решихме да сложим намордник поне за времето докато е сам. На третия ден - вече се беше справил. Явно с лапа го е изтикал надолу под муцунката. Все се каня да купя друг, но просто не знам - трябва да има и средна част през челото и тя да се закрепя отзад към каишката. Между другото, успя да нагризе и сърчицето, което ветът му сложи при имунизацията. Казаха, че друго така нагризано сърчице не са виждали. :) :)
Публикувано: 14 April 2012 - 09:38 PM
azzzy, в 23 August 2008 - 03:29 PM, написа:
Цитат

Сега отивам да купя кремвирши - луда е по тях - и в морската. Само да е пипнала без команда

Абсолютно същия проблем имам и аз с моя разбойник :(
Когато намери нещо се опитва да го глътне възможно най-бързо и след това чака с прибрани уши и подвита опашка да си получи конското/наказанието. В 60%-70% от случаите изпълнява "плюй" с неохота (научена след непрекъснати корекции с повода), но в останалите просто гледа да ме изпревари преди да съм стигнал до него, за да му извадя нещото от устата.
На поляната не играе с другите кучета, а обикаля с нос забит в тревата и търси какво да налапа. Когато е на повод се влачи пак с нос забит в земята, така че бабите с бастуни из парка ни задминават (не преувеличавам, наистина са по-бързи от нас).
Вкъщи също яде по команда (седни-чакай-яж), понякога го оставам да чака по минута и изпълнява, макар и с постоянно облизване и тъжни погледи. Вече се замислям дали няма медикаменти, които да притъпяват апетита. Освен за ядене, не мисли за друго, а определено не е слаб.
Един съвет първо си научете кучето на редом и други команди на вън, защото аз отучих моя пит да не пипа храна на вън и сега имам проблем не взима храна дори и от мен. Освен при команда Яж! Сега просто е невъзможно да му отвлека вниманието дори и с пушено месо. хм.