Dog.bg Форуми : Болонка на 15 години, странно образувание.

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Болонка на 15 години, странно образувание.

#1 Потребителят е офлайн   ndanova3 Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 August 2008 - 11:02 PM

Здравейте!
Кучето ми е на 15 години. В добро здраве. Има си всички зъби, жизнена е, игрива е, голяма лакомия. За съжаление има туморчета на жлезите, но според лекарите доброкачествени. Скоро (преди седмица) се появи странно образувание в близост до мишницата. До него има пак тумор... Кучето непрекъснато го ближе. Май пуска слуз...
Прилагам и снимка. Някой ако знае какво е и най-важното,дали може да се лекува, моля да сподели!
Благодаря Ви!

П.С. Утре ще се ходи на ветеринар...

#2 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 August 2008 - 12:11 AM

Цитат

П.С. Утре ще се ходи на ветеринар...

Накрая сте стигнали до най-правилното решение - може да напишете каква е диагнозата и лечението.
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#3 Потребителят е офлайн   ndanova3 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 August 2008 - 01:10 PM

Това решение се взе веднага :)
А иначе бе разязвен тумор. Наложи се операция. За щастие всичко мина добре.
Горещо ви препоръчвам този ветеринар ->
Д-р Живко Иванов , ветеринарен кабинет "КЕНТАВЪР", София, ж.к. "Суха река", бл.18, Вх.А ап. 18, тел. 847-24-35, gsm 0888 343 719
СТРАХОТЕН ПРОФЕСИОНАЛИСТ!!! :->)

Това бе втора подред операция направена от същия лекар. Първата бе преди 5 месеца, свързана обаче с отпушване на ушния канал на лявото ухо и тогава също бе пълна упойка.
Правете сметка, а кучето ми е на 15 години.....

#4 Потребителят е офлайн   69JAGUAR69 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 August 2008 - 03:23 PM

Бяха ли изследвани туморите след операцията?Какъв е резултата доброкачествен или злокачествен?Имаше ли лечение след това?
User's Signature

Тези,които ни обичат най-много,немогат да говорят!

#5 Потребителят е офлайн   ndanova3 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 August 2008 - 05:39 PM

Не са изследвани, но се знае. Този, който го рязахме бе срастнал с кожата... т.е... най-вероятно злокачествен. Но няма да си подлагам кучето на никакви химиотерапии и излишни изследвания. Кучето ми се чувства добре, това е важното.
Иначе останалите туморчета са доброкачествени, тях не сме ги отстранявали, защото загуби много кръв и доктора прецени да не се пипат.

#6 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 28 August 2008 - 08:17 PM

Цитат

Не са изследвани, но се знае.
Иначе останалите туморчета са доброкачествени, тях не сме ги отстранявали, защото загуби много кръв и доктора прецени да не се пипат.

Щом не са изследвани, значи нищо не се знае. Туморите освен да са доброкачествени и злокачествени са и много други. Това, че не са махнати другите е пълна простотия. Вашата преценка за това кой е злокачествен и кой не е грешна. Жалко за кучето. Дано изкара повече.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#7 Потребителят е офлайн   ndanova3 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 August 2008 - 11:39 PM

Хм... и какви други има?
Не са махнати, защото кучето загуби МНОГО КРЪВ! Трябваше да умре ли, за да се махнат?!
Дайте да не си говорим/пишем глупости. А и всяка операция скъсява живота!Ако ги бяхме махнали преди 8-9 години (даже ако не и повече, откакто се появиха тези, които не махнахме) дали щеше да е живо сега...!?

"Дано изкара повече" - до 25 надали ще ги докара... малко кучета достигат до заветните 15 години... (90 човешки години). Хайде да бъдем реалисти.
Преди 3 години един ветеринар даже ми каза, че кучето ми било за евтаназия, защото било много възрастно... ама това как се чувства то в действителност няма значение...
С природата не можем да се борим. Стареенето си е необратим факт!
Стигне ли се до една определена възраст, оттам на сетне, Божа работа.

#8 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 29 August 2008 - 10:38 AM

Изрязват се всички гърди (заедно с туморите естествено)....Това се прави така, че да няма големи кръвоизливи (след лигиране на всички важни съдове).
При вас обаче има и засегнати лимфни възли, така че вече е май все едно....
Имате ли снимка на бял дроб преди операцията !?
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#9 Потребителят е офлайн   ndanova3 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 August 2008 - 11:41 AM

Разбирам ,че се прави така, но другите 2 тумора, които са доброкачествени, са ниско долу, на млечните жлези... т.е. трябваше нов разрез... а кучето достатъчно кръв е изгубило за втора интервенция и то на място, което е доста кръвоснабдено. Лошият тумор бе този, който бе отстранен... беше наложително да се махне.
Не знам до колко са засегнати някакви лимфни възли. Ветеринарят, който направи операцията и при който ходим от години, също не е сигурен дали ще има разсейки или не.
Никакви снимки не сме правили. Принципно няма проблеми нито с дишането, нито със сърцето. Нито се задъхва, нито нищо. Всичките й зъби са налице. Вижда повече от добре. Яде като провалена. Ветеринари казват, че е "добре охранена"... Не е тлъста, подвижна е, тича, лае.
И да бяхме направили снимка и се открие, че има разсейки, какво можем да направим...? Трябваше да броим дните живот, които й остават ли?
Животното е на 15 години все пак... важното е, че се чувства добре.

#10 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2008 - 07:29 PM

Просто това което сте направили на немедицински език е "едно голямо нищо". За да се оперира един тумор трябва първо да се направят минимален набор изследвания за да се прецени дали има смисъл и как точно да се процедира. След това да се отстрани само един тумор при наличието и на други и да не се махнат прилежащите лимфни възли е все едно да поправиш счупен прозорец с найлон и тиксо. Сори за коментара, но това е меко казано крайно несериозен подход към тежко заболяване, каквото е рака.

#11 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 August 2008 - 07:42 PM

Цитат

Хм... и какви други има?
Не са махнати, защото кучето загуби МНОГО КРЪВ! Трябваше да умре ли, за да се махнат?!
Дайте да не си говорим/пишем глупости. А и всяка операция скъсява живота!Ако ги бяхме махнали преди 8-9 години (даже ако не и повече, откакто се появиха тези, които не махнахме) дали щеше да е живо сега...!?

"Дано изкара повече" - до 25 надали ще ги докара... малко кучета достигат до заветните 15 години... (90 човешки години). Хайде да бъдем реалисти.
Преди 3 години един ветеринар даже ми каза, че кучето ми било за евтаназия, защото било много възрастно... ама това как се чувства то в действителност няма значение...
С природата не можем да се борим. Стареенето си е необратим факт!
Стигне ли се до една определена възраст, оттам на сетне, Божа работа.

Хм, я да видим какви други има... аденом, карцином, фибром, липом, сарком... ще спра да изброявам за да не пропусна някои. Разликата между доброкачествения и злокачествения тумор е кои клетки от него се делят активно -централните или периферните.Какъв е вида на тумора става ясно само с биопсия. Но вие явно тези неща ги знаете щом сте отстранили "лошия" пък сте оставили "добричките". Пък и ви се чудя що въобще сте го оперирали като сте му скъсили живота с тази операция. Ама пък и нали все натяквате, че е на 15 години все едно е голямо постижение. За ваша информация дребните породи често доживяват18-19 годишна възраст. А защо вашето да не доживее 25години, които давате за пример? Нима ви е втръснало да сте с него? А това дето е загубило много кръв какво означава? Колко милилитра? Това, което на вас ви се струва много всъщност може да означава почти нищо. Ето ви пример- пет милилитра кръв , разпръснати на пода оцветяват в червено един квадратен метър площ. Изглежда много, а е нищо. Така че хайде да не си говорим/пишем глупости. Или поне неща, от които явно нищо не разбираме. Пак ви повтарям-похвално е, че сте го оперирали, язък че операцията не е извършена изцяло.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#12 Потребителят е офлайн   ndanova3 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 August 2008 - 08:03 PM

Май никой не чете какво пиша! Всеки се е вманиачил в някакви изследвания и прочие.Кучето е на пределна възраст. Операцията е направена ,за да не го ближе непрекъснато и да не стои отворено. Това дали ще има разсейки или не, един Господ знае.Това какъв е тумора е ясно, щом е бил срастнал с тъканта! И другите са ясни, които за толкова години не са правили проблем.
(имам един доктор вкъщи,така че...)
За какво да харча сумати пари за изследвания и да мъча животното допълнително, за да проверя какви са туморите на 15 годишно куче...? С колко мога да му удължа живота? А може би ще го скъса като го влача насам-натам?
Хора не говорете принципно как стоят нещата с изследванията, а коментирайте за конкретния случай! Разбирам да правя изследвания на младо животно дето може да живее още,ок. Ама тук... Кучетата живеят макс 13-15 години, като има и изключения. такива достигнали 17 примерно. Но масата не достигат тази възраст.
А какво е правил доктора, само той знае какво е рязал! За мен той е изключителен професионалист, така че не искам да коментирам повече качествата му и начина му на работа. За разлика от много други замаени ветеринари, дето се интересуват от какви изследвания и процедури да вземат повече пари и се правят на велики, той си казва нещата както си стоят в действителност. И да има разсейки, какво... химиотерапия да правя, и тя ще помогне в случая и кучето ще живее още 10 години?? Хайде моля ви се.
Обичам си кучето и то много. Отраснала съм с него. Но живота си е живот.
Все едно да удължите живота на 90 годишен човек като го подлагате на лечение пък и сумати изследвания да правите....  :huh:
Бъдете сериозни и разумни!

П.С. Благодаря на всички, които изразиха мнение. Темата може да бъде заключена.

#13 Потребителят е офлайн   ndanova3 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 August 2008 - 08:12 PM

Ако така поставяме нещата - да, фиброми са.
Как мога да кажа колко много кръв е загубило?! Да не съм правила аз операцията?
Предполагам, че сте добър лекар, и не претендирам да съм в медицината колкото Вас. Знам достатъчно, колкото един нормален човек трябва да знае. Ако знаех толкова много щях аз да си лекувам кучето, нали?
Доверила съм се на този лекар и през всичките години, от както ми е лекувал кучето съм нямала никакви проблеми.
Да, малките кученца живеят повече, но специално болонката живее 13-15 години. Който иска може да напише "bolognese" в google и да провери какво пишат в специализираните сайтове. Че има такива, които доживяват повече, има. Всяко правило си има изключение.
Няма смисъл да коментираме конкретния случай. Нито знаете животното, нито сте виждали въпросните туморчета по кучето ми.
Както казах в мой предишен пост - няма нищо лошо да се правят изследвания, но в конкретния случай не е счетено за необходимо.

П.С.Модераторите да изтрият темата.

#14 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 August 2008 - 07:20 AM

Следя темата с леко недоумение и, напоследък, с не толкова лек потрес.
Стандартните ПРЕДОПЕРАТИВНИ изследвания би следвало да включват ако не друго, то проверка на бъбречните и чернодробни показатели. Не става дума за "излишни мъчения", а за определяне здравословното състояние - т.е. дали животинчето МОЖЕ да понесе упойка или рискът от нея става прекалено голям. По принцип е редно и да се снима белият дроб за разсейки - не защото стопанинът "ще брои дните на кучето", ако има такива, а за да не се подлага животното на ненужно тежка операция, ако налични разсейки се виждат на снимката.
Проверката на вече отстранения тумор е "пожелателна", разбира се - зависи от решението на собствениците; но дори и даването на изрязаното парче за хистология е по-скоро финансово обременително (струва пари), а не "мъчително" за самото куче.
От тук изброеното не виждам нищо "излишно".
Да не говорим, че хвърлянето на боб за определяне на доброкачественост и/или злокачественост на тумора е несериозно - и доброкачествен тумор може да бъде сраснал с кожата; и злокачествен - да се кандилка свободно под нея (защото е сраснал и се "храни" от някой вътрешен орган). Но това - както и да е.
Вярно е обаче, че решението да се отстрани само разязвения участък, за да не го ближе кучето и да го разранява още, принципно е правилно на фона на цялостна мастектомия - поне съдейки по снимката може да се твърди, че туморът е дал разсейки по доста голяма площ по коремчето (загледайте се в ясно оформените по-зачервени участъци наоколо). АКО обаче това предположение за разсейките е вярно, то това означава, че зарастването ще е невероятно проблематично и продължително... Остава и въпросът дали, ако своевременно - преди години още - е била извършена мастектомия на "първоначалните" тумори, са щели да се появят разсейки. Тогава или пък сега. Без хистологично изследване и на двата тумора - изрязаният сега и нареченият за "доброкачествен" - няма начин да се каже дали те са различни, т.е. дали кученцето е изтеглило "кофти билетче" от лотарията повече от веднъж. Може и така да е. Може и да не е.
Но...
Господи Боже Мой, кой каза, че възрастните хора не се нуждаят от изследвания и лечение, и не биха искали да си удължат живота още мъничко поне... и че никой НЯМА да предприеме подобно нещо за тях - че е безсмислено?!!! Да оставим тогава 90-годишния дядо да си умре, за да не го мъчим излишно, става ли?
Да, аз съм ЗА евтаназията при хората - по техен собствен избор и ако състоянието им е нелечимо и мъчително. Искам да имам правото да прекратя мъките си, ако се стигне до там. Това не означава обаче, че трябва да лишим населението над хххх години от медицинска помощ, защото тези хора са възрастни вече и е безполезно да им се удължава живота.

#15 Потребителят е офлайн   ndanova3 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 30 August 2008 - 12:26 PM

Темата тук беше някой ако знаеше какво е образуванието да каже. Това образувание се разбра, така че е безпредметно повече да се пише по темата. Разговорът премина в съвсем друга посока. Да, моето семейство е решило така да процедира, без излишни изследвания. Колкото има да живее кучето, толкова.
Относно 90 годишните хора... имах предвид дали такъв човек бихте го подложили на операция? Има ли смисъл въобще? Никой няма да се наеме да го оперира, но да предположим, че стане и  издържи (надали) и изследвания ще му правите да видите дали има разсейки?
Относно кучето - лекарят е преценил, че ще издържи упойката, плюс това на възрастни кучета се бият упойки като за котки!
Зачервяванията по кожата... може да се спори дали са разсейки или не. Възрастните кучета получават най-различни екземи, поради намалена имунна система.

П.С. Модераторите да трият темата, защото разговорът стана безпредметен

#16 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 August 2008 - 08:37 PM

Ох.
Разбира се, че възрастният човек ще му направят всички изследвания и ще го оперират (ако има тумор, става въпрос). И - разбира се, че ще го "претърсят" за разсейки. Изобщо не може да става на дума да не се направи.
Добре де, в България сме - МОЖЕ да става на дума да се захвърли който и да е, независимо от възрастта, да си умре "по естествен път", но това наистина е друга тема.
Знам, че подклаждам огъня, така че спирам, преди да изтърся някоя от дивотиите, които ми се въртят в главата. Ще кажа само, че лекар, който би отказал да положи нужните грижи за моя (примерно) дядо под претекст, че дядо ми бил на 80, 90 или 100, ще ме вижда много редовно в съда и ще му взема и правата, и последната риза от гърба само задето е споменал подобно нещо.
Между другото, няма разлика в упойките "за кучета" и "за котки". Еднакви препарати се слагат, естествено дозировката е според теглото, вида, възрастта и т.н.
И, разбира се, за разсейките може да се спори засега - тук разполагаме само със снимка. Дали зачервените петна са разсейки или пък кучето се е близало и се е разранило само времето ще покаже - нямаме хистология.
Останалото... няма значение. Но: и на годинка, и на 10, и на 15, и на 18-19, кучето си е куче. ВАШЕТО любимо. Възрастта не го променя по някакъв начин и не го лишава от... щях да кажа от "правото на грижа", но всъщност кучетата нямат права - значи не лишава собственика от задължението да се грижи за приятеля си. Същото се отнася и за хората, между другото.

#17 Потребителят е офлайн   ndanova3 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 30 August 2008 - 09:28 PM

Абре "пич", много добре си се грижим за кучето. Отлично гледано животно е! Че ни е любимо, така е! Но не сме замаени да правим неща дето нямат смисъл.
Колкото до упойката - именно за дозировката говорих. Защото масово лекари бият упойки на възрастни кучета все едно са палета... и после защо не се събудило животното... Що ли?!
Относно възрастните хора - бъди сигурен, че никой няма да се нагърби с отговорността да се прави такава сериозна операция на такъв човек. Не за друго, а защото няма да издържи организма му - няма да се събуди, а и шансовете за възстановяване са повече от нищожни!
Ако имаш връзки или повечко пари, може и да ти се навият.
Така стоят нещата. В чужбина могат да ти кажат "ок, ще го оперираме, но само по негово съгласие." Ще го накарат да подпише документ, с който е запознат с високия риск, че може да не се събуди и ето ти операцията. Ама какво следва след това?... Сега да съчиняваме научни фантастики, че може да изкара втора младост, е повече от смешно. Най-много 2-3 дни до 1 седмица ако издържи операцията и дотам.... Извинявам се ако прозвуча грубо, но.... Вкарай малко мисъл.
Не знам защо си толкова заблуден, но ако не вярваш питай в някоя наистина добра болница да видим какво ще ти кажат.

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни