Dog.bg Форуми : на колко месеца се отбиват котетата от майката ?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

на колко месеца се отбиват котетата от майката ?

#1 Потребителят е офлайн   atichka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 July 2005 - 02:56 PM

хора да ви питам на колко месеца се отбиват малките котета от майката и какви по специални грижи трябват за да се зхранят малките след отбиването.моля ви пи6ете бързо че е спешно мерси !!!!

#2 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 July 2005 - 04:05 PM

Здрасти !
Ако майката има достатъчно мляко и вече не е изтощена от гледане на котешките бебета, колкото повече ги кърми, толкова по-добре за тях! Ако млякото й не е достатъчно, може да им предлагате и суха храна за бебета, като напр. Babycat 34 (за котенца от 1 до 4 месеца) или Kitten 34 (за котенца от 4 до 12 месеца) - и двете храни са на Royal Canin.
Та в този ред на мисли - точното време на отбиване на котенцата зависи от няколко фактора, като броя на новородените, състоянието на майката (споменах го!), количеството на млякото.
Ако котенцата са малко на брой, котката може да ги кърми до 6, дори до 10-та или повече седмица, а понякога дори до следващото раждане ! bl)
По правило, обаче, котенцата трябва да се отбията на 25-ия ден.
След това преминават към храна, предназначена за растящи котенца (виж по-горе!).
Консервираните храни също са подходящи.
Отбиването трябва да протича като постепенен процес. За да се стимула апетитът, отделяйте майката 2 часа преди всяка хранене, след което я събирайте отново с котенцата. За да поощрите приобщаването и за да се избягват поведенченски проблеми, котенцата се хранят заедно, докато станат на възраст поне 6 седмици.

c)
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#3 Потребителят е офлайн   netcat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 July 2005 - 09:26 PM

Цитат

След това преминават към храна, предназначена за растящи котенца (виж по-горе!).

Това грешка ли беше, или наистина го мислиш? 25 дена? Кой я измисли тази глупост. На никое котенце не пожелавам да го отбият на тази възраст. Иначе освен факторите, които си посочила зависи и от породата. Повечето породисти котета трябва да се кърмят най-малко до 8-9-та седмица.

#4 Потребителят е офлайн   tsveti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 July 2005 - 01:44 AM

Цитат

хора да ви питам на колко месеца се отбиват малките котета от майката и какви по специални грижи трябват за да се зхранят малките след отбиването.моля ви пи6ете бързо че е спешно мерси !!!!

Колкото по-касно,толкова по-добре!Все пак маи4иното млиако помага за изграждане на стабилнииа имунитет на малките!Не знаиа какви са при4ините да барзате да отбиете малките,но си мислиа,4е онова,което триабва да Ви раководи е единствено и преди вси4ко ЗДРАВЕТО на животните!!!
Един ли4ен пример:когато купих преди много години женската си персиика,бе6е на 2 месетса-отбита от маиката иавно доста преди това(бив6ите и собственитси не са имали тарпение да иа продадат и по-барзо да си приберат парите)!По-капризно и болнаво коте от неиа никога не сам имала...Когато доиде ред тиа да става маика--задаржах парвите малки до 4 месетса при мен,а едно от малките- оставих за себе си!Тези малки и до ден-дне6ен никога не са боледували(изклиу4вам алергииата на моето кам ваксини)...Сами си направете правилнииа извод!А освен вси4ко друго ,е необходимо да им давате и витамини--и на маиката,и на малките!
User's Signature

"Pravia,kakvoto triabva-da stava,kakvoto 6te!"(L.N.TOLSTOI)

#5 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 July 2005 - 04:14 AM

[quote] [quote name='alekian_yona' date='Jul 26 2005, 04:05 PM']
Това грешка ли беше, или наистина го мислиш? 25 дена? Кой я измисли тази глупост.... [/quote]
Неткат! беше се загубила нещо... привет!
Не! аз не го мисля, дори както посочих, по мое мнение, те трябва да сучат от майката колкото се може повече време... Но - така е по т.н. "природен закон", т.е. котенцата сучат около месец или малко повече и това се въприема за нормалното време, регулирано от природата.... това е положението. c)
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#6 Потребителят е офлайн   netcat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 July 2005 - 09:05 AM

Здравей Йона! Имам гости, а и вече цяло стадо котки, така че... май е оправдано отсъствието ми:)
Няма такова правило в природата. Кой и къде го е писал - незнам, но са пълни измислици. В момента, освен за нашите бебета, се грижа и за една полуулична котка с малки котета - малките са 5, на 2.5-3 месеца са, първо раждане й е, на една баба е (по-точно тя я е прибрала преди година), но тя не може да си позволи да й купува силна храна, затова ежедневно ходя при тях да я храня, а мама за щастие е жива, здрава и енергична, без каквито и да било признаци на заслабване, и все още си кърми малките, без никой да й е нареждал това (природата й по-скоро го нарежда), защото тя си живее вън - на двора. В природата, категорично мога да твърдя, че няма такава глупост - майка да си зареже бебето на 25 дневна възраст, защото освен кърмата, малките се нуждаят от обучение и защита. Знаеш ли какво правят мъжките котараци като срещнат малки котета? Убиват ги. Ако няма кой да ги защити, естествено. Това вече е природа. А кой ще научи малките да се катерят по дърветата, да се крият и да ловуват...пак мама. А докато малките са при мама - те сучат. Когато станат на по месец и половина-два, мама започва да им носи мръвки, но алтернативно с това - те пак си сучат:)
Незнам кой и къде го е написал това за 25-те дена, но такова правило няма. Още повече, че самите котета, на тази възраст, все още нямат развит инстинкта за самостоятелно хранене, както и не обръщат внимание на храна, още повече пък месо (както и преждевременно родените бебета, не умират от нещо друго, а най-вече, заради това, че не е още развит смукателният им инстинкт).

#7 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 July 2005 - 11:41 AM

Значи - освен интернет, където също намерих близка до тази инфо - сори, но не помня къде точно за да посоча линкове - същото за 25 дни е казано в:
- Ветеринарен наръчник за притежателите на дом. котки изд. Труд 2005
- The Cat Care Handbook Ed. Silverdale Books
- The Handbook of Cat Breeds, Ed. the same !

- Освен това, какво ти говори това, че при сухите храни повечето фирми в т.ч. и Р. К. предлагат такава за възраст от 1 месец нагоре...

Иначе моето лично мнение - то - аз много добре си го казах!

c)

А котаракът не винаги убива малките ! Заблуда - моят малък Бенджи бе изцяло отгледан от баща си, който трепереше над него и се вживяваше в котешка майка, от "крехката" си възраст 30 дни... Е, след това яката го пердашеше, после пък започна да яде брой от сина си... това са подробности b)
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   ivon Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 July 2005 - 10:09 AM

Здравейте, ако може и аз да кажа нещо. Напълно съм съгласна с Неткат. И аз не мога да се съглася, че малките трябва да се отбиван на 25 ден. Ами че те на 10-15 проглеждат, към 25 ден въобще не може и да става дума да могат да се хранят самостаятелно. Вярно е, че могат да започнат да се дохранват, но да се отбият напълно е доста рисковано.
В момента имам котка (улична превъзходна) която има котенца. На два месеца са и все още са си при мама и тя си ги кърми. Вярно е че се хранят и самостоятелно, но пак ги кърми. Носи им плячка и т.н. учат се да ловуват. И още ми се свидят да ги дам, защото ми се струват малки.

А вярно е също и, че един мъжки който намери малки котенца безпомощни ги убива. Казвам го от опит. Може би вие твърдите, че не се случва винаги, защото вашите животни живеят в апартамен и са защитени. Но ако са на двора някъде там родени просто без мама нямат никакъв шанс. Това е то природата си знае работата. r)

#9 Потребителят е офлайн   netcat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 July 2005 - 03:28 PM

Колко котешка литература ми е минала през ръцете вече не помня, но със сигурност огромно количество и съм попадала на какви ли не глупости не е истина (особено по-старичките книги отпреди 2000г.). Както и в Интернет - има и полезна информация, има и куп глупости - така че... да внимава много на какво ще вярва човек. Бейбикет-а може да пише, че е за котета от 1-4 месеца, но аз лично такава храна не бих дала на коте под 2.5 месеца и то предварително накисната до пълно омекване. Иначе и на Фрискас-а и на Уискаса пише също, че джуниър-а им (сухата храна) е за котета от 1 месец нагоре, но ти би ли дала такава храна? bl) В Уискас джуниър консерви се разкарват разни жилки (пълно е с тях), а какво може да има в сухата храна...опитвам се да не си представям.
Аз лично котенцата си ги захранвам на 2-я месец, и то започвам с много нежна храна и съвсем плавно. Ползвам сухо мляко, бебешки каши и пюренца (човешки) и котешки пастет. Досега не съм имала проблем с малки, нито със стомахчетата им, нито пък нещо по-сериозно. Само дето през два дена са за къпане от самостоятелното хранене (до ушите се омазват l) ). Дано момичето, което питаше не е избързало с малките. Между другото, в момента имам 4 бебета на по 28 дни и снощи опитах да им покажа малко гранулки и консерва, но нито едно не прояви интерес... Това ми показва, че са много далеч от захранване още, дори и само с мляко. А аз се чудя ти как си го изхранила това бебе от 30-дневна възраст... (не че е невъзможно, но си е рискована работа, а и за тоалетната...? Как се оправи. Нашите малки, чак към 40-я ден започват да правят опити за самостоятелно ходене.). Миналата година всъщност имах едно бебе (първото ни бебе - ММ - тя все още е при мен и е разкошна красавица), тя понеже беше само едничка беше особено едра - много едра даже - 2 пъти по-едра вървеше от нормално коте. Тя започна по-рано да проявява интерес към храна, но пък сучеше до 4.5-5 месеца, макар че алтернативно на това се хранеше. А мама Криси, нито веднъж не я изгони...невероятна майка:)
Бтв, за мъжките котараци - права си! Не всички котараци явно убиват котетата. По принцип, котараците убиват само чуждите бебета (тези, които не са от тях), но се уверих, че и това не е винаги така - в момента имаме котарак вкъщи и малки бебета, които не са от него. Но като му ги покажа - просто им удря по един език и зачезва на някъде ;) Но той е толкова добро коте, че просто не мога да си представя как би могъл да нарани някой друг...

#10 Потребителят е офлайн   banker23 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 31 July 2005 - 10:16 PM

Така като ви слушам явно разбирате от котешките храни-да ви задам едно въпросче.
Тъй като, както съм споменала в една друга тема ще си вземам коте, горещо се интересувам от темата "гранулирани храни".
Покойният ми вече котарак имаше големи проблеми с бъбреците (той и от това си умря горкия) и образуваше камъни. Няколко човека ми казаха, че това се дължи на гранулираната храна, която влияела така на мъжкарите, и тъй като отново съм се насочила към мъжко коте ме интересува какво мислите по въпроса.

#11 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2005 - 12:35 AM

Неткат

Виж, това за кога се отбиват котетата - дадох си моето мнение, което не се покрива с другото, но понеже това е мнение, което се тиражира в дебелите книги, сметнах, че трябва да го посоча и него.
Да, знам котета на 3 месеца, които сучат от мама.
Ами така отгледах си го от 30-дневен, с храна, нямаше проблеми. Дори не си спомням да съм я киснала...
Консерви ние не ядем, аз от време на време предлагам, но нито един от двамата не ги вкусва, намазват кучетата навън. Ясно е, то не са жили, вени... Но когато тези консерви ни ги пратят от Австрия (пак е Уискас), е, тогава не мога да ги спра да ядат... това е положението - има Уискас и Уискас.

Banker23
Задължително ще се ориентираш към най-висококачествените храни... и ще се молиш и там случая да не е като при Уискас-а консервите. бтв, по мое мнение, Фрискас-а е доста ниско качество...
Другата възможност е от малко да го научиш на домашно готвена храна и да му готвиш... Не е смешно, аз така правих дълго време... а и сега поне 2 пъти в седмицата правя котешка супа - моркови и картофи, домат, мачкам с вилица и предлагам, а те не отказват.
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   tsveti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2005 - 01:07 AM

Цитат

Така като ви слушам явно разбирате от котешките храни-да ви задам едно въпросче.
Тъй като, както съм споменала в една друга тема ще си вземам коте, горещо се интересувам от темата "гранулирани храни".
Покойният ми вече котарак имаше големи проблеми с бъбреците (той и от това си умря горкия) и образуваше камъни. Няколко човека ми казаха, че това се дължи на гранулираната храна, която влияела така на мъжкарите, и тъй като отново съм се насочила към мъжко коте ме интересува какво мислите по въпроса.

Веднаж вав вразка с мои мажки котарак и са6тииа проблем зададох аналоги4ен на твоиа вапрос на развад4ик и вет-Фантик(при темата за персииските котки,ако не се лажа)!Истината е,4е мажките котета са по-податливи на тези заболиаванииа и ако храната е недобре балансирана-става белиата!
Според мен,наи-добрииат дома6ен микс е следнииат: теле6ко месо+моркови+ориз+тсаревитса(ако иа харесва!).Обезкостена риба-в изобилие!
дроб-са6то,моите предпо4итат пиле6ки и га6и!

Yona-сигурна ли си за КАРТОФИТЕ-4ела сам ,4е те се усвоиават много трудно от организма,а при ку4етата е направо забранено да се дават!?
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2005 - 02:55 AM

половин картоф, не слагам кило, преобладават моркови... не съм сигурна s)
User's Signature

#14 Потребителят е офлайн   netcat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2005 - 03:31 PM

Цитат

За гранулираните храни - от бъбречни проблеми (по-точно от камънообразуването, бъбречните проблеми могат да бъдат и други), храните които предпазват на Българския пазар са: ГенезисКет, Арион, Иамс, ПроПлан, Роял Канин, Еукануба.
Личното ми мнение, не препоръчвам от гореизброените: ГенезисКет, Арион, Еукануба и особено Иамс.
Най-добре го свикни само на ПроПлан и Роял Канин, така или иначе подразновидностите им съвсем не са малко!
Съжалявам за предишния котарак :( Дано на новото коте се радваш (а и то на теб;)) по-дълго! c)

#15 Потребителят е офлайн   netcat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2005 - 03:36 PM

Не само Уискъса е различен Йона, с повечето храни май е така - неизвестен внос, кой знае от къде, и пълни..кой знае с какво a)
Аз същото мога да твърдя за марката Еукануба. В България тази храна е така нехаресвана от котките, че по нищо не може да се мери с истинската такава... Обяснимо е донякъде, все пак...с разликата в стандартите ни.

#16 Потребителят е офлайн   banker23 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 01 August 2005 - 09:14 PM

Всъщност човек си мисли, че като влезе в магазина или ветеринарната клиника и купи 2-3 пакета "висококачествена", горещо рекламирана и скъпа храна a) , е направил най-доброто за здравето и удовлетворението на домашния си любимец и въобще не си и представя, че нещо толкова "маловажно" може да доведе до смъртта му. Груба грешка явно.
Далеч съм от мисълта, че не може причината да е и друга, но определено този път няма да рискувам и ще избера малко по-сложния, но сигурен начин - повече готвено.

И все пак първото нещо, което ветеринаря ни каза след като откриха проблема с бъбреците, беше да сменим начина на хранене, което ме води на мисълта, че вероятността тя да е проблема си е голяма. Имаше хора, които ми казаха, че при сиамците това било срещано заболяване, но не ми звучи логично.

#17 Потребителят е офлайн   tsveti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2005 - 09:48 PM

Поздравленииа за избора-взема6 наи-доброто ре6ение!...Нито 6те ти баде сложно,нито 6те ти баде кои-знае колко по-скапо да си храни6 котето с "органик" храна!Аз ли4но готвех на моите 2-3 пати в седмитсата,по-големи коли4ества-винаги има6е на сахранение в хладилника тиахна храна(но-никога не даваи директно от хладилник,без да е размразено преди това на стаина температура!)...От теле6кото и оризат се "прави" страхотна козина!
Моите котета иадат гранули от време на време-за разнообразие,изпра6там им супер и гранули,и консерви от тук,но-те не ги предпо4итат...и по-добре!
User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   skogkatt_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 August 2005 - 05:31 PM

За мен отбиването на котетата си е работа на майката, а не стопанина... Ако оставите на мойта женска, тя ще ги отбие чак на четвъртия месец и...макар и захранени, моите котета обикновено сучат, докато напуснат къщата! c) Само веднъж задържах едно коте 6 месеца по молба на сегашните собственици - само това коте й се наложи на майката да го отбива и то след 4-тия месец. c)
Като чета, явно захранването също се различава в известна степен между различните породи. Аз не се опитвам специално да започвам да захранвам моите дребосъци. Просто като станат на 4 седмици, сменям храната на големите с бейбикат, защото малчовците почват да щъкат навсясъде и ... сами започват да проявяват интерес към купанката на възрастните b) Та заради малките, да не се мъчат с по-големите гранулки, слагам и големите на бебешка храна;) Явно норвежките като естествена порода нямат проблеми със захранването. За персийките други да си кажат r)
User's Signature

Hristo[br]skogkatt_bg@yahoo.com

#19 Потребителят е офлайн   tsveti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 August 2005 - 03:37 AM

Не би могло да се говори за проблеми при захранването на персииските котета,според мен-от каквато и да е порода котето,воде6та е неговата вазраст и здравословно састоиание!И независимо,4е персииските котета са изкуствено селектсионирана порода-те все пак са си котета като вси4ки останали,ни6то по-спетсифи4но ниама,освен пове4ето грижи от наи-об6т аспект и евентуално по-трудното раждане(в пове4ето слу4аи сектсио,но такова може да се наложи при всиака една друга порода котка са6то!).
Всеки уважава6т себе си развад4ик триабва(и е желателно) да задаржи малките котета при себе си поне до 3-ри месе4на вазраст(останалото не го приемам и разбирам!),а пак, 4е дотогава те 6те бадат на комбинирано хранене,т.е. и от маиката ,и от собственика-ами 6том на котката-маика не и пре4и,не разбирам за6то на стопанина триабва да му баде проблем!?
User's Signature

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни