Dog.bg Форуми : Какво представлява тенията?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Какво представлява тенията?

#21 Потребителят е офлайн   NElvit Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Животни-особено бездомните!Музика и кино.
Публикувано: 26 September 2008 - 12:30 PM

;D хубав виц.Може да се пита и
-имаш ли куче? ако да значи не си гей,обичаш животните хората и т.н.  ;D

#22 Потребителят е офлайн   sad eyes Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2008 - 12:36 PM

Цитат

Май само аз не знам вица за аквариума и гея 

Абе и аз не го знаех ,но да не се изложа  не питах,пък то и  други имало  :samodovolen:

#23 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 26 September 2008 - 02:58 PM

А имаш ли аквариум?
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#24 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 26 September 2008 - 04:09 PM

Цитат

А имаш ли аквариум?
Не.
Значи имам тения?  ;D
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#25 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 26 September 2008 - 04:11 PM

Ето, най-накрая открихме бърз и лесен тест за тения. Браво :->) :P
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#26 Потребителят е офлайн   Атина Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 October 2008 - 08:50 PM

Здравейте!
тенията е сериозна болест и аз лично доста се притеснявам да не се заразим в къщи от кучето си.
Доколкото разбрах, след като прочетох внимателно темата, кучето се заразява само ако яде сурови вътрешности? или може да се зарази ако стъпи на нещо .. от друго заразено куче? - ако е така - това може да се случи винаги когато го разхождаме навън!
Много често, когато е сухо времето не му мием лапите, а само ги забърсваме от праха със суха кърпа, но
това май не е достатъчно  :huh:
Ако му даваме лекарство за вътрешни паразити през 3 месеца - това гаранция ли е, че няма да се заразим?
User's Signature

tmilka@abv.bg

#27 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 October 2008 - 11:57 PM

Цитат

Ако му даваме лекарство за вътрешни паразити през 3 месеца - това гаранция ли е, че няма да се заразим?
Да, гаранция е, че няма да е от кучето Ви. Което не значи, че не трябва да миете лапи, ръце преди ядене, да го ограничавате от контакти с бездомни кучета. Статистически, най-много са случаите на зараза от консумация на зеле и марули. Общо взето - "хигиената, г-н Воларе!"
User's Signature

Качена снимка

#28 Потребителят е офлайн   NastyGirl Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 October 2010 - 11:39 PM

Хайде и аз да се запиша в темата.
Имам кученце на три месеца,което се оказа с Дипилидиум Канинум.От началото на септември сме на лечние по схема/в началото три поредни дни с Флубендазол,после през определени дни с други хапчета/....което в крайна сметка до сега се оказаха 5-6 приема.......Но кучето още изкарва глисти и си търка дупето.Нормално ли толкова време да сме с тения? Страхувам се и за него,и за семейството ми,с малко дете съм.....
Запасила съм се с още хапчета/за съжаление незнам име,за 2,5 кг куче са/,един ветеринар дори ми каза ,че при нужда мога да ги давам всяка седмица.....Вече незнам какво да правя,толкова съм объркана.....
User's Signature

Ние знаем,че не можем да спасим кучетата по целия свят,но знаем,че можем да спасим целия свят на едно куче!

#29 Потребителят е офлайн   NastyGirl Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2010 - 01:02 PM

Показване на мнениетоdrjeliazkov, в 23 September 2008 - 10:39 AM, написа:

Доказано е, че е Дипилидиум?

Ако е така, може да се развие възрастна тения и у човека. Това става при неспазане на личната хигиена. Не е толкова страшно, макар и неприятно.

може ли да ми обясните това малко по-подробно....Какво представлява възрастната тения при човека и пак ли по същия се начин се изкарва чрез изпражнения?
User's Signature

Ние знаем,че не можем да спасим кучетата по целия свят,но знаем,че можем да спасим целия свят на едно куче!

#30 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 October 2010 - 03:33 PM

Показване на мнениетоbushkata, в 25 September 2008 - 04:41 PM, написа:

Малко инфо, ако изобщо може да се взмем на сериозно това...писание, в което има следната мъдрост:
"Заразяването става при пряк контакт със заразеното куче - галене, прегръщане и при консумация на замърсени с яйцата на тенията не добре измити зеленчуци, нискостеблени плодове и др. Този факт обяснява защо, по-често от кучешка тения страдат хора, които нямат куче.".
Просто смехотворно и без грам смисъл и логика... Нещо като вица за аквариума и гея...  :rolleyes:

Сега виждам тази тема.
Макар и на пръв поглед лишено от логика, е точно така.
Кучето е краен гостоприемник на кучешката тения и не може да се зарази от яйца. То трябва да погълне ларви или ехинококов мехур/циста, съдържащ сколекси - незряла форма (мехурите ги има в заразени вътрешности от тревопасно животно, най-често овца). Т.е, ако кучето не яде сурова карантия, вероятността да се зарази не е особено голяма. По същата причина доколкото разбрах, не може да се зарази куче от куче.
Човекът е междинен гостоприемник и не се заразява от ларви и сколекси, а от яйца. Тези яйца се отделят чрез изпражненията на заразено куче.
Жизненият цикъл на тенията трябва да мине през всички гостоприемници, не може някой да бъде пропуснат. Този кръг се затваря не точно в града, а в селскостопанските райони, където бракуваната карантия с ехинококови мехури не се унищожава, а се дава баш на овчарските кучета. После кучетата наакват марулите и така тенията попада на софийския пазар. Наскоро ми казаха, че проби от пазара на Графа са показали, че всичко е пълно с яйца.
Тази картинка онагледява, че процесът не е раз-два, а е един кръг:
Качена снимка
И понеже повечето хора нямат кучета, но пък ядат марули, всъщност става така, че повечето заразени нямат кучета.
Мийте внимателно плодовете и зеленчуците. Това не отменя обезпаразитяването на кучетата всеки месец, но зеленчуците са по-опасни от кучетата ви.

Опасното на ехинококозата е това, че у човека, като междинен гостоприемник, не се развива възрастна тения, а само ехинококов мехур, който расте с годините и се открива късно. Ако той се спука, може да се образуват множество мехури.
У кучето, обаче, попаднат ли тези сколекси, стават възрастни индивиди, не тръгват с кръвта и не образуват мехури из органите, а си остават в червата - ето защо тя не е така опасна за самото куче - най-много да поотслабне.
Всички тении, които могат да се развият до възрастен индивид у човека (т.е, той е краен гостоприемник), не са така опасни като ехинококозата, защото остават в храносмилателния тракт, без да се разнасят по вътрешните органи. Опасни са точно колкото глисти.

ПП Наскоро ми се наложи много подробно да изуча това, защото имаше съмнение за ехинококова киста в далака на единия ми племенник, а аз гледам 3 кучета и децата контактуват с тях. Слава Богу, не е това при детето, а и кучетата са чисти. Но този цикъл, така онагледен, ми показа нещо. Човек си мисли че е на върха на хранителната верига?! Да, ама кучешката тения не мисли така :ab_041: . Тя развива у човека мехури, чието предназначение е да бъдат изядени от вълчо.

#31 Потребителят е офлайн   NastyGirl Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2010 - 06:53 PM

Показване на мнениетоmil_, в 05 October 2010 - 03:38 PM, написа:

.
Всички тении, които могат да се развият до възрастен индивид у човека (т.е, той е краен гостоприемник), не са така опасни като ехинококозата. Опасни са точно колкото глисти.

.

това ме успокоява,благодаря ти много:)
User's Signature

#32 Потребителят е офлайн   NElvit Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Животни-особено бездомните!Музика и кино.
Публикувано: 06 October 2010 - 01:21 PM

Наистина много объркано.Няма ли кой да се прозинесе компетентно по въпроса?Не е възможно да го обезпаразитявате толкова пъти и да няма ефект.

#33 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 October 2010 - 11:23 AM

Показване на мнениетоvlado zoo, в 05 October 2008 - 12:02 AM, написа:

Цитат

Да, гаранция е, че няма да е от кучето Ви. Което не значи, че не трябва да миете лапи, ръце преди ядене, да го ограничавате от контакти с бездомни кучета. Статистически, най-много са случаите на зараза от консумация на зеле и марули. Общо взето - "хигиената, г-н Воларе!"

Съжалявам, че продължавам по темата за кучешката тения, когато NastyGirl очаква отговор за друго, но ми направи впечатление този пост.
Обезпаразитяване през 3 месеца не е никаква гарнация, защото от поглъщането на сколекси са достатъчни 35 дни, за да се развие възрастен индивид и да започне да снася яйца. Обезпаразитяващите препарати действат само на възрастните тении, но не и на яйцата, това важи за всички червеи. Т.е, трябва да се прави през месец, а ако животното вече е опаразитено - през десетина дни, докато покаже чиста копропроба.

#34 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Ветеринарен лекар
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 07 October 2010 - 01:31 PM

Европейските директиви са за 30 дневни интервали на обезпаразитяване!
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#35 Потребителят е офлайн   Itsko_EliNka_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 October 2010 - 11:33 PM

Здравейте,обезпаразитявам с Дронтал+,пише, че се дава на 3 месеца. Така ли би трябвало да се дава или да давам всеки месец?Има ли някаква опастност за кучицата ми?(в смисъл да и идва в повече ако е на всеки 30 дни) ?
П.С. Ако не е мястото на въпроса ми тук , нека МОД го премести където трябва

#36 Потребителят е офлайн   NastyGirl Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 October 2010 - 01:59 PM

По моя проблем се свързах с Др.Маринков от клиника Провет,за което съм му безкрайно благодарна!!! Достатъчно ефикасен срещу самия Дипилидиум
е Drontal plus на Bayer и за по-голяма сигурност може да се приложи през седмица.Мисля да пробвам,явно моите лекарства не са достатъчно силни....
Та по този повод,Itsko_EliNka_,смятам че е напълно безвредно,ако обезпаразитявате със същото всеки месец! А и много хора го правят,поне така чета:))
User's Signature

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни