Шарпей (СТАРА ТЕМА)
Публикувано: 13 May 2007 - 11:01 PM
ako si reshila da si vzemesh shar pei ne mu misli, strahotni kucheta sa, mnoga slushkat, mnogo luveobvilni i goleme pazachi na kyshtata. Na men ie treto kuche i e jestok i slusha i e gotin i umiiiiiram za nego. Do sega sym si obichala kucheteta, ama toq e nomer edno. Ako si reshila vzimai i ne mu misli. Az se bqh zaklela, che nikoga poveche nqma da si vzema kuche i za sekundi si promenih sveeee kato vidqh malkiq mynik.
Публикувано: 13 May 2007 - 11:06 PM
Публикувано: 13 May 2007 - 11:09 PM
Напълно съм съгласна! Аз пък най обичам моята като се прави на приятно разсеяна, лапа мухите и се прави, че не ме чува w) l) Много рядко, ама припадам от смях като се случи да се направи на две и половина.
Лош български? Я стига, толкова се учудих като го прочетох l)

Публикувано: 13 May 2007 - 11:14 PM
Публикувано: 13 May 2007 - 11:16 PM
Публикувано: 13 May 2007 - 11:51 PM
Публикувано: 14 May 2007 - 03:05 PM
обаче много ми е лубопитно те ли ще ч кръстят или аз трябва да му мисля? r)
Много искам една сладурана с голяяямо име.. някои може ли да каже как ги обазуват? w)
Публикувано: 14 May 2007 - 03:13 PM
Публикувано: 14 May 2007 - 03:16 PM
Да, неприятно е, но е факт. Ако не ви понася идеята, че животинката може да има нужда от вашата помощ за да не си загуби зрението, то тогава ви трябва порода, която не я гонят тези проблеми. Права си, че болестите по очите идват точно заради бръчките. То не може хем да ги искаме колкото се може по-набръчкане, хем и да не им влиза кожа в очите, хем да няма инфекции по гънките. И хората ако бяхме толкова набръчкани, и ние щяхме да се мажем с мехлеми всеки ден.
За това, приемете, че това е част от породата. Ако при съвкупността от плюсове И проблеми все пак плюсовете надделяват за вас - то взимайте и си го обичайте животинчето. Ако се колебаете, то най-вероятно това не е вашето куче, а кучето на съседа (тоест да го гледаш и да го пипаш, но да не се грижиш за него).
Аз честно казано разбрах за тези "грижи" след като си бяхме взели Сара и хич не ме притеснява. Най-важното е да ги обичаме и да им даваме това, от което имат нужда. Така и те ще ни даряват с цялото си сърце.
Публикувано: 14 May 2007 - 08:52 PM
Аз не съм от хората който изпадат в транс от извънмерното количество бръчки и не смятам, че това трябва да бъде тенденцията в селекцията.
Щом стандартът изключва здравословен проблем като ентропиума, бил той коригиран или не, значи това Е проблем и НЕ БИВА да е "част" от породата. Точка по въпроса.
Що се отнася до мен, аз харесвам породата заради характера, излъчването, телосложението и какво ли още не, но НЕ заради бръчките. Ако някой ги харесва главно заради тях - то значи той иска плюшена играчка, а не куче.
Ти от тях ли си?
P.S.: Аз знаех за тези грижи (= информирала съм се за породата и съм преценила, че качествата и ми допадат, а не съм я "харесала", щото изглежда готинко с бръчки). Моя е грешката, че мислех, че някой се старае да подобрява породата и да "произвежда" (не харесвам тази дума, но както и да е) здрави кучета. И да, тежи ми, защото това не е чаша, която залепваш ако се счупи. Това е живо същество, което има право както останалите да живее нормално и без "мазила и операцийки". Ама трябва да се угоди първо на желанията на широкия пазар, пък за животните ще помислим друг път. Някой ден природата ще ни го върне тъпкано на нас, хората, задето се подиграваме с нея..

Публикувано: 15 May 2007 - 06:01 AM
Както и да е, добре, тогава надявайте се, че вашето кутре няма никакви проблеми да има и дано да е така. Но не се изненадвайте ако е обратното.
Защото аз с когото и да съм говорил, 2 ветеринари в Белгия, професионалист, който развъжда кучета, хора тук в България, които цял живот кучета гледат - всички казват, че Шарпей са си така и това нещо трябва да се има предвид, когато се закупува шарпей. Иначе, че някъде в света в някой развъдник има идеалната порода, която е много красива и безпроблемна - сигурно има такава, но дали точно един от нас ще попадне на нея - много малко вероятно.
Идеализмът е едно нещо, реалността друго.
Това за пазара и интересите е вярно, не знам защо го изкарваш като аргумент срещу мен, при положение, че аз нито искам да споря с теб нито с когото и да било друг. Просто е факт, че не познавам човек, който да каже, че има (или е чувал в този ред) за Шарпей, който да не изисква ако не всички тези грижи, то поне една част от тях. И като заключение аз мога само да си извадя, че човек или е готов да даде тези грижи или не е. А ако не му се налага, то толкова по-добре.
Сара я взехме, защото се влюбихме от пръв поглед в нея буквално. Дали е заради бръчките или голямата глава, или може би завитата опашка или пък квадратната муцуна - не знам, но най-вероятно всичко заедно. И да, харесват ми бръчките и, както повечето хора - така и аз ги харесвам :) Избора ни беше спонтанен, изобщо не сме планирали дори да имаме куче. Не съм съжалил нито веднъж, че сме я купили макар цената да беше близо 3х по-висока от тази в България.
Относно очите, по думите на ветеринара ни в Белгия, който я прегледа веднага след като я купихме - операциите МОГАТ да бъдат избегнати в повечето случаи и проблемите с очите отшумяват, когато кучето попорасне и му се опъне кожата. Елементарна грижа за кучето (капки и мазило през ден) в повечето случаи могат да предотвратят нуждата от операционна намеса.
Разликата е, че ако решиш да му спестиш мъките - трябва да се грижиш за тези очички почти всеки ден (а в някои случаи всеки ден, дори повече от веднъж, зависи от степента) близо докато навърши година. Иначе има и бързия вариант, но за сметка на мъките на животното - операция и забравяш за проблема. Лошото е, че там операциите могат да бъдат много и да се повтарят. Затова и ветеринара ни изписа лекарствата и сега си я следим Сара, и се грижим доколкото можем.
Отново държа да го кажа - не целя да те обиждам теб по никакъв начин, не приемай коментарите ми толкова лично. Единственото, което твърдя и стоя абсолютно твърдо зад това е, че бъдещия собственик на такова куче ТРЯБВА да знае какви грижи изисква това куче, в това число и грижата за очите, ошите, козината и т.н. Ако не е готов да ги даде - то животното ще се мъчи, освен в много рядките случаи на перфектната раса за която ти говориш. Така че или си готов да приемеш това като част от кучето или не си. Ако някой гони идеологията, че защото си купува Шарпей от супер-развъдник и няма да има такива проблеми - то само да му кажа д*пе да му е яко. И на кутрето също.
Публикувано: 15 May 2007 - 09:43 AM
Извинявам се ако съм прекалила или съм те засегнала по някакъв начин.

Публикувано: 15 May 2007 - 10:18 AM
Публикувано: 15 May 2007 - 11:00 AM
Иначе tutin как върви училището? Поддава ли се Сара на обучение или е по-трудна?
Аз преди имах немска овчарка и си я бях научила за отрицателно време на елементарните команди (седни,легни, дай лапа... и т.н.)
Публикувано: 15 May 2007 - 12:57 PM
Прикачени файлове
-
untitled.JPG (19.35K)
Брой сваляния: 144