Dog.bg Форуми : Шарпей (СТАРА ТЕМА)

Към съдържанието

БКК Китайски Шар-Пей

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (129 Страници) +
  • « Първа
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Шарпей (СТАРА ТЕМА)

#421 Потребителят е офлайн   tutin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 May 2007 - 06:22 AM

Цитат

Ами ще му кажа че искам да го заведем.. но дали може лекар да каже след като се появява и след време?

Приеми още от сега, че ще ги имаш тези "проблеми" и не се надявай на друго. То дори имайки пред вид, че 99% от шарпеите имат в една или друга степен същите проблеми, то дори значи не можем да ги наречем ПРОБЛЕМИ а просто част от породата.

Не е толкова страшно, колкото може да изглежда на пръв поглед, освен това като пораснат кожата им се опъва и проблеми с очите отшумяват. Има и много хубави лекарства за тях преди да се опънат (капки, мазилце), с които нещата са много по-добре и без операция.

Нас в Белгия, като взехме Сара, личния ни ветеринар ни препоръча да не я оперираме, ако може да се избегне и че с възрастта тези проблеми обикновено отшумяват (до към годинка). Едното и око беше леко оперирано, но другото не й е пипано и всичко е ок. Мазилца и капки през ден и сме номер 1.

Иначе пак ти казвам, това са неща, които са част от породата, не мисли за тях като за "проблеми", които могат да се появят, а ги приеми като част от кучето. Пък ако не се появят - толкова по-добре. Няма страшно.

#422 Потребителят е офлайн   lopedevega Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2007 - 08:51 AM

renshi
Ние с Бари ви желаем от все сърце бързо оздравяване и дано нямя вече проблеми.

#423 Потребителят е офлайн   Jessika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2007 - 08:54 AM

здравейте,
tutin много благодаря за това разяснение Да плаши ме тази операция, която е възможно да се наложи, но щом в повечето случай е нормално... се надявам всичко да си е наред пък ако се размине и само с капки още по-добре b)
Уф нямам търпение вече да си го взема, изчетох всякаква литература, всичко за възпитанието им... ама имам още много неща да оправя преди това... oleeee
User's Signature

Качена снимка

#424 Потребителят е офлайн   renshi Икона

• Συγγνώμη! ;)
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2007 - 09:44 AM

tutin, надявам се да приемеш, че искам да поспоря по този въпрос. Според мен не е нормално да трябва на едно животно да му се причинява болка, за да може да съществува нормално, така че аз не мога да го приема за друго, освен проблем. В държави, където селекцията е на ниво и се избират само здрави животни доста по-малко са и оперираните, но пък те неслучайно не бива да се допускат до развъдна дейност. Пояснение - стандартът изключва кучета с ентропиум/ектропиум/корекция на последните, така че очевидно е проблем. Не знам в какво точно се изразява "health guarantee", някои реномирани развъдници я предлагат, но ми предстои да разбера, тъй като кучето, което чакам да се роди този път няма да е от България. Вярно, може и да не е кой знае какво операцията, ама не е и нищо.. Не искам да го причинявам на животинката, нито на мен. Пиша и в доста чуждестранни форуми и там нещата сякаш са по-различни, така че това, че тук всеки шар-пей е опериран далеч не значи, че навсякъде е така. Според мен не бива да го приемаме за нещо нормално.

Надявам се да не се обидиш, това е просто моето виждане.

Anelly, lopedevega - Благодаря ви за милите думи w) От сърце ви пожелавам да са ви живи и здрави кучовците и да нямате разни такива негативни емоции! Нацелувайте ги от нас l)
User's Signature

Качена снимка

#425 Потребителят е офлайн   TINKIRINKI Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2007 - 02:01 PM

ох и аз вече нямам търпение да имам един такъв сладур но има още време за съжаление a)

#426 Потребителят е офлайн   TINKIRINKI Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2007 - 02:07 PM

И аз също благодаря много за полезните съвети ще са ми от голяма полза :)

#427 Потребителят е офлайн   Jessika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2007 - 02:33 PM

renshi и аз ви желая скорошно оздравяване.. и дано повече да нямате никакви проблеми със сладуранката w) ...
User's Signature

Качена снимка

#428 Потребителят е офлайн   renshi Икона

• Συγγνώμη! ;)
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2007 - 04:29 PM

Благодаря, но за съжаление днес се възпали и втората слъзна жлеза и другата седмица пак сме на операция, което автоматично значи още 2 седмици домашен арест.. a) Добре поне, че цялата работа се оправя с 1-2 вътрешни шева, само стреса дето ни идва в повече - поне на мен де. Не съм убедена, че на нея й пука кой знае колко, жалко само че пак ще трябва да я тормозим с пълна упойка.
User's Signature

Качена снимка

#429 Потребителят е офлайн   TINKIRINKI Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2007 - 06:03 PM

А тази операция колко дълго трае и след колко време можеш отново да си вземеш кученцето или трябва да остане по дълго там?

#430 Потребителят е офлайн   renshi Икона

• Συγγνώμη! ;)
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2007 - 06:13 PM

Коя? Ентропиум или чери ай (изпадане на слъзната жлеза от третия клепач)? При ентропиума времетраенето зависи от това колко клепача се оперират. При корекция на двата горни е около 2 часа, кучето можеш да си го вземеш веднага след като излезе от упойка - после си го водиш всеки ден да му бият антибиотици (7 дни). За чери ай не знам, ама сигурно около половин-един час.
User's Signature

Качена снимка

#431 Потребителят е офлайн   tutin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2007 - 06:49 PM

Цитат

Благодаря, но за съжаление днес се възпали и втората слъзна жлеза и другата седмица пак сме на операция,  което автоматично значи още 2 седмици домашен арест..  a) Добре поне, че цялата работа се оправя с 1-2 вътрешни шева, само стреса дето ни идва в повече - поне на мен де. Не съм убедена, че на нея й пука кой знае колко, жалко само че пак ще трябва да я тормозим с пълна упойка.

На мен ми се струва, че може би твойто има повече проблеми. Сара както споменах и е оперирано минимално само едното око и с капки и мазило е много добре. Като цяло няма грижи. Кучето е купувано от Белгия, ако не се лъжа е с произход от Чехия. Гаранция за здраве няма, това да не е печка че да и сменят релтана, ако изгори.

Малко плашливо ми се струва подхождаш към животинката. Те ако бяха толкова зле, то как са изкарали 2000 години ? Едно време се операцийки и мехлеми са им мазали като са се били за да оцеляват.

#432 Потребителят е офлайн   renshi Икона

• Συγγνώμη! ;)
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2007 - 07:30 PM

Аз пък си мисля, че преди 2000 години не са имали изобщо такива проблеми, правилно - никой не им е оперирал и мазал очите. А при куче с ентропиум, който не се третира именно с капки и мазила се наранява роговицата, което може да доведе до ослепяване. Може и да не ми е правилна логиката, ама ако са ги имали тия проблеми навремето са щели да ослепяват масово. Пък и от друга страна шар-пеят отдавна не е това, което е бил преди 2000 години. Това, което виждаме днес е получено в следствие на "възраждането" на породата през 70-те години - по-дребен и с повечко бръчки. Така че какви са били едно време според мен не е кой знае какъв критерий.

А може би понеже твоето куче е изключение и няма проблеми ти се струват нещо, което не е кой знае какво? Виж, искрено се радвам за теб и всички останали, които имат здрави кучета, но не ме съди за това, че имам своя гледна точка. За мен това си остава проблем на селекцията.
User's Signature

Качена снимка

#433 Потребителят е офлайн   TINKIRINKI Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2007 - 08:57 PM

Е поне няма да ти я вземат за много дълго време .Не знам ,но всички тези операции ми изглеждат доста сериозни и все още не мога да не ги възприемам като проблем s) Но се надявам с времето да свикна по някакъв начин с мисълта ,че това е доста срещано и не съм нито първата нито последната с такова куче.

#434 Потребителят е офлайн   Anelly Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2007 - 09:24 PM

Ето как са изглеждали предците от не чак толкова далечното /след 1950г./ минало на съвременните шар-пейчета. Нямат кой знае колко общо с днешните набръчкани топчици. b)

Качена снимкаКачена снимкаКачена снимкаКачена снимка

Две основни теории потвърждават, че произхода на шар-пей идва от гладко-косместо чау-чау, или от древни мастифи.
В поредици от статии посветени на роднинските връзки между китайски шар-пей и мастиф, Р.Дж.Харснелл от Хонконг проследява възможните прилики. Той смята, че външността на породата се дължи на няколко вида мастифи. Такива породни характеристики като разнообразието на цвета и физическата структура, оказват влияние върху полиморфизма на произхода. Предполага се, че излишъкът на кожата се е образувал при селекцията му с по-малки по размер кучета.
/Снимките и цитатът са от статия в www.bgsharpei.net/

#435 Потребителят е офлайн   renshi Икона

• Συγγνώμη! ;)
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2007 - 10:15 PM

Благодаря, Anelly, търсих точно тези снимки за да ги постна но за съжаление не си спомням къде съм ги гледала, а и не бях сигурна дали изобщо някой се интересува. Радвам се, че има такива хора super best Ето още един от предците на днешните ни любимци, който смятам че заслужава внимание, при него разликите също са доста очевидни (за съжаление не открих годината):
Качена снимка
Снимката е от http://www.chinese-sharpei.com
Също там прочетох и още нещо интересно:

Цитат

The Shar-Pei would have brought many things to the table. His loose wrinkled skin was thought to be the product of breeding down in size. [...] This loose wrinkled skin would allow him to twist and bite his opponent even while in his opponents grasp.

Моля някой да го преведе буквално, че на мен ми се губи смисъла bl)
При всички положения бръчките в това им количество, което виждаме днес, са се появили с течение на времето при селекцията. За жалост в близкото минало тенденцията е била горе-долу "колкото повече бръчки - толкова по-добре", хората са ги харесвали така и това е довело до породната предразположеност към определени заболявания. Познавам хора, които дълги години са се занимавали професионално с породата и те самите казват: "колкото повече бръчки - толкова повече проблеми".

TINKIRINKI, хей, не се настройвай така. Хубаво е да си подготвена за евентуалните проблеми, но пък мисли позитивно - пожелавам ти от сърце точно на теб да не се случи! В края на крайщата и това отминава, кофти е докато положението се нормализира, но после - пей сърце l) Доста от нас са минали през тези перипетии, така че спокойно! Стискам палци да си вземеш малка здрава топка бръчки, която да те радва много w)
User's Signature

Качена снимка

#436 Потребителят е офлайн   Jessika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2007 - 10:46 PM

Здравейте,
Някои казват че им се чистят бръчките всеки ден за да не се получат някаквивъзпаления?,вярно ли е и с какво се чистят?
User's Signature

Качена снимка

#437 Потребителят е офлайн   TINKIRINKI Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2007 - 10:53 PM

renshi Благодаря много за подкрепата наистина много ме окуражи и пак благодаря много за полезните съвети ,които постоянно искаме r)

#438 Потребителят е офлайн   TINKIRINKI Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2007 - 10:55 PM

Мен също въпросът с почистването на кожата много ме вълнува.Някои след като почистят кучето го мажат с някакви лосиони или пудри.Това изобщо полезно ли е или не е от чак такова значение за кучето???

#439 Потребителят е офлайн   renshi Икона

• Συγγνώμη! ;)
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2007 - 10:57 PM

Аз я забърсвам с мокър парцал след разходка, ама не си давам кой знае колко зор - колкото да махна пепелаците. Ако сме излизали само да си свършим работата й бърша единствено лапите и коремчето. Общо взето (поне при нас) трябва да се поддържа само елементарна хигиена без изкрейзвания l) Все пак всяко животно си е индивидуално, наблюдавате си ги и (пак според мен) пудри-мудри само ако има нужда.

TINKIRINKI, ще се радвам ако съм полезна с нещо b) и без друго съм нещо като "плашилото" на форума, все стряскам кандидат-стопаните с нещо - така че няма да е излишно ако мога от време на време и да помагам l)
User's Signature

Качена снимка

#440 Потребителят е офлайн   TINKIRINKI Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2007 - 11:00 PM

Е значи не са чак толкова претенциозни по отношение на хигиената.Честно казано не вярвам ,че ще ме бърка да го чистя сигурно няма да го оставя намира първите дни,чак ще съм досадна b)

• (129 Страници) +
  • « Първа
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни