Dog.bg Форуми : Оток или какво?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Оток или какво?

#61 Потребителят е офлайн   mostly_harmless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 November 2009 - 11:53 AM

Здравейте, прощавайте, че вдигам стара тема, на май и при нас го има същия проблем. Преди 3 дни напипах лека подутина на кучката и се стреснах, защото е на място, където трудно ще се удари. Доста време я опипвах, както и от другата страна, за да видя дали не си е нещо нормално, от другата страна нямаше нищо. Няколко часа по-късно, първоначалната бучка, която ме притесни, вече беше станала поне тройна (забелязваща се дори през козината, а Ида е коли, тоест дългокосместа), а от другата страна, където първоначално нямаше нищо, също вече се усещаше подутина. Реших да не психясвам и да изчакам ден-два да видя как се развиват, но вчера все още си бяха там и реших днес да я водя на лекар. Преди месец я лекувахме от цистит и и биха 5 дни байтрил и бусколизин на тези места и вчера ми хрумна да не е от инжекциите, но беше минало много време, а подутините се появиха чак сега. Като прочетох темата се успокоих доста и вече съм почти сигурна, че е от инжекциите. Искам да питам възможно ли е тази реакция да се появи след толкова време и това, че бучките така бързо нарастнаха, дали се дължи на това, че я опипвах много на тези места? Нямам представа мускулни или подкожни са били инжекциите. Мястото е отстрани на кучето, където свършват ребрата и преди хълбоците. И дали все пак да я заведа на лекар или да изчакам още малко?

#62 Потребителят е офлайн   Persona Grata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 November 2009 - 11:02 PM

Прочетох цялата тема, понеже и при нас ги има тези бучки след инжекциите и не минават dry.gif
Разбрах, че не е хубаво да се пипат, мачкат, стискат и т.н. - не го правим, но въпросът ми е дали би помогнало едно шише с топла вода да се постави върху бучката, докато кучето спи? Или има верояност да навредим? dh_188.gif
User's Signature

Усмивката на Булдог е способна да разтопи камък
Style Bullet Prince

Качена снимка

#63 Потребителят е офлайн   kara and cveti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2009 - 09:09 AM

И при нас го има същия проблем,и на трите ми кучета се появиха такива буци,
имаха кашлица и сополи,и около месец след инжекциите се получиха тези образувания.
Ветеринара ми каза,че щяли да изчезнат и се оправда с производителя на лекарството,
но ми е интересно да чуя професионално мнение,за това дали не е виновен самия вет.
Отоците са доста големички,а на едното куче му се появиха и от двете страни dry.gif

#64 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2009 - 09:19 AM

Цитат(d-r Bobadova @ Oct 27 2008, 09:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Разсейват се сами, но трябва много време:)
Причини за появяване: всеки инжектиран препарат от тялото се приема като чуждо тяло. Някой разтвори дразнят по-силно тази реакция и тялото реагира по единствения възможен за него начин - развиване на съединително тъканна реакция около мястото на инжектирането. С времето тялото осъзнава, че вече е късно за подобна реакция и започва да разрушава само съединителната тъкан, т.е. бучката. (Ние в клиниката им викаме бебенки, не знам защо...ама звучи добре :) )

Затова се чете първо цялата тема, преди да се задават въпроси. ae_085.gif
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#65 Потребителят е офлайн   kara and cveti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2009 - 09:33 AM

Да,да,аз прочетох темата и това беше причината да се успокоя,че не е нещо сериозно,
но от 20 години гледам кучета,а това ми се случва за пръв път smile.gif
Благодаря за отговора ae_085.gif

#66 Потребителят е офлайн   mostly_harmless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2009 - 10:02 AM

Shadow, така е, аз също прочетох цялата тема и се успокоих доста. Единствено това ме човърка, че се появиха толкова много време след инжекциите и че след като ги открих и пипах си утроиха размера буквално за часове и след това си останаха големи. А и Ида се хапе там, явно я дразни... Но засега ще отложим с няколко дни ходенето на лекар.
Поздрави smile.gif

#67 Потребителят е офлайн   unrealsms Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 December 2009 - 01:50 PM

Нашия доктор, още с поставянето на инжекцията, ни каза че е възможно да се получи такава бучица и ни предупреди да разтриваме мястото и да правим компреси със спирт. Ако това не помогнело, трябваше да подстрижем леко мястото на подутинката и да мажем с камфорово силициева паста сутрин, обед и вечер и да разтриваме, но уви, до днес резултат нямаме положителен. Напротив, подутинката си стои там и дори имам чувството че се увеличава. Снощи му направихме компрес с малко риванол и за резултата май беше положителен - отока не спадна, но за сметка на това зачервеното преди това място си възвърна нормалните цветове.

А според Вас, подходящо ли е да се третира подутината с камфорово силициева паста или риванол ?

Доколкото разбирам от предишните постове не е хубаво мястото да се пипа, разтрива ит.н.

#68 Потребителят е офлайн   Persona Grata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 December 2009 - 03:51 PM

Както беше казано в по горните постове - не пипайте бучката, не я разтривайте, оставете я сама да отмине. Може да отнеме доста време! При нас от октомври още има бучки, но са много по малки и са почти минали! Забелязах значително подобрение (намаляване на бучките), след като кучето започна да се движи много, да тича - просто за една седмица буцата е наполовина! Но не я пипаме, нито я разтриваме с нещо - по съвет на д-р Бобадова wub.gif ae_085.gif
Опитайте с малко повече движение, не знам как точно става, но мисля че се загряват мускулите и кръвообращенито става по-добро и затова по-бързо минават.
User's Signature

Style Bullet Prince

Качена снимка

#69 Потребителят е офлайн   unrealsms Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2009 - 11:34 AM

а нормално ли е това да направи кучето ми напълно безжизнено - да няма хала нито да се храни, нито да бяга, нито да лае - сега е точно такова

#70 Потребителят е офлайн   Хърс Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2009 - 12:39 PM

Някои кучета след ваксина може ден-два да са по-отпаднали и да се чувстват неразположени. Нас ветовете винаги ни предупреждават за това, но никога не сме се чувствали по-различно от обикновено. Винаги са диваци. Явно си е до организъм. Но все пак звънни на вета и му обясни за какво става въпрос. Може и нещо друго да е.

#71 Потребителят е офлайн   Persona Grata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 December 2009 - 01:12 PM

Цитат(unrealsms @ Dec 20 2009, 11:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
а нормално ли е това да направи кучето ми напълно безжизнено - да няма хала нито да се храни, нито да бяга, нито да лае - сега е точно такова

Каква инжекция са ви слагали?
Не е нормално!
User's Signature

Style Bullet Prince

Качена снимка

#72 Потребителят е офлайн   unrealsms Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2009 - 10:55 PM

Цитат(Persona Grata @ Dec 20 2009, 11:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(unrealsms @ Dec 20 2009, 11:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Каква инжекция са ви слагали?
Не е нормално!

Ами как да ви кажа ? Отидохме, с оплакването че куцукаме със задно дясно краче. Естествено ни бяха изстискани А-жлезите, но там нямаше нищо. След това ни удариха инжекцийка - антибиотик, базиран на поне 4 със сигурност (ако не се лъжа, дори на 5) различни съставки от различни шишенца, които трябваше да дадат някакъв резултат. Интересното в случая е, че като напълно незапознат с лекарската практика, на мен ми направи силно впечатление, че количеството на въпросния антибиотик беше повече от половината на 5-кубиковата спринцовка. Докторът направи инжекцията някъде към средата на протежението на гръбнака на малката. Предупреди ни, че трябва мястото да се мачка и разтрива и че е възможно да се понадуе, и че трябва да правим компреси със спирт първите 2-3 дни. Бучката се появи на следващия ден вечерта. Обадихме се на доктора, той каза че ние сме си виновни и да си набавим камфорово-силицилова паста и да мажем и да разтрива, след като сме обръснали мястото.

От тая тема разбирам че мястото не трябва да се пипа и спряхме да го пипаме.
Днес кучето имаше температура 40 градуса. Заведохме го естествено на друг доктор за консултация. Смятам, че не сме сгрешили, защото и така да е като съвестни стопани се опитваме да осигурим най-добрите грижи за животинката си и да не разчитаме само на мнението на един лекар, а именно затова и пиша тези редове.

По предписание на лекаря днес беше направен нов антибиотик да свали температурата. Кучето обаче цял ден беше лениво, без никакво желание за хранене, за игра или за каквото и да било. Температурата обаче спадна към 17 часа. ( 3-4 часа след инжекцията )
Намазахме с ихтиол за ветеринарно приложение обръснатото местенце 2 пъти за тази вечер. Утре пак сме на преглед, стига да можем да стигнем до там, защото картинката навън никак не е розова.

#73 Потребителят е офлайн   kara and cveti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 December 2009 - 09:03 PM

Не пипайте отока,изобщо не трябва да се мачка и разтрива,
мойте мадами до скоро бяха с отоци от инжекции и си ги носиха около месец и половина,
но изчезнаха от самосебеси,не сме мазали с нищо.

#74 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 December 2009 - 09:55 PM

Цитат
След това ни удариха инжекцийка - антибиотик, базиран на поне 4 със сигурност (ако не се лъжа, дори на 5) различни съставки от различни шишенца, които трябваше да дадат някакъв резултат.

Как да го разбирам това, че ми стана странно?!? В една спринцовка с една и съща игла се тегли от няколко шишенца и след това всичко заедно със същата игла се инжектира на едно място на кучето???

#75 Потребителят е офлайн   unrealsms Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 December 2009 - 10:28 PM

Цитат(mommo @ Dec 21 2009, 08:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат
След това ни удариха инжекцийка - антибиотик, базиран на поне 4 със сигурност (ако не се лъжа, дори на 5) различни съставки от различни шишенца, които трябваше да дадат някакъв резултат.

Как да го разбирам това, че ми стана странно?!? В една спринцовка с една и съща игла се тегли от няколко шишенца и след това всичко заедно със същата игла се инжектира на едно място на кучето???

да точно така го разбирай

#76 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2009 - 12:40 AM

Тогава е нормално да се получат бучки. Някои препарати и сами по себе си понякога предизвикват подобни реакции, а когато се смесят различни неща /което е крайно погрешно като практика, защото най-малкото се променя рН-то на разтворите и от там се намалява или напълно се унищожава действието им/ локалното дразнене в повечето случаи се повишава.

#77 Потребителят е офлайн   unrealsms Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2009 - 12:51 AM

За което напълно съжалявам. Най ме тормози факта, че аз съм отговорен за това животинче и неговия живот е поверен на мен и действията ми.

Оказа се, че от едно напълно здраво и жизнено куче. сега имаме вкъщи едно унило, нямащо желание за нищо животинче, над което трепери цялото семейство.

#78 Потребителят е офлайн   Persona Grata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 December 2009 - 02:31 PM

Цитат(mommo @ Dec 22 2009, 12:40 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Тогава е нормално да се получат бучки. Някои препарати и сами по себе си понякога предизвикват подобни реакции, а когато се смесят различни неща /което е крайно погрешно като практика, защото най-малкото се променя рН-то на разтворите и от там се намалява или напълно се унищожава действието им/ локалното дразнене в повечето случаи се повишава.

Нещо акова май се получава, и при нас сана по същия начин, защото куча беше болен и беше на сисеми 2 седмици и му слагаха по 7-10 инжекции наведнъж и всичките на едно място. Различни препарати, с различно действие. Явно имат някаква реакция и се получиха ужасни бучки. dry.gif
Като после помолих лекарката да ги слага през 15 минути и на различни места и бучките поне спряха да се увиличават dry.gif животното направо щеше да получи колапс от такова количество препарати наведнъж + система ea_103.gif
User's Signature

Style Bullet Prince

Качена снимка

#79 Потребителят е офлайн   unrealsms Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2010 - 12:00 PM

Вижте какво се случи с нашето кученце. След няколкодневно мазане с ихтиол на подутото място, отокът спадна.
След около 3-4 дена обаче мястото започва да посинява и отново да се подува. В момента изглежда ето така Прикачена снимка Прикачена снимка

Какво да правим ? Да не би да трябва това да се цепи ?

#80 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2010 - 03:51 AM

Значи.. Подобни "неща" се лекуват по следният начин:
Взима се проба с тънка игла за да се види дали не става въпрос за бактериална инфекция -ако има инфекция се лекува с подходящите антибиотици според антибиотикограмата. Ако е асептична "бучка", реакция към медикамент, има две решения:
1. Ако животното не го пипа /не го боли или сърби/ ще мине и само след време, но може да остане белег без козина. Ако го дразни се маже с противовъзпалителен крем и се избягва стоене на слънце докато петното се окосми.

1а. Прави се козметична операция - проблемът се решава бързо и ако се използва подходящ шевен материал нищо не се вижда след около един месец.
Като правило подобни медикаментозни "бучки" са крайно нежелани и вината е поделена приблизително по равно между лекаря заради попадане на медикамента в слоевете на кожата, а не подкожно и пациента, който мърда и размества иглата и тя все пак попада в кожата или има по-силна кожна чувствителност. Ако бучките са повече от една в паспорта на пациента се записва, че има изразена свръхчувствителност към съответния медикамент и това се взима под внимание за в бъдеще.

• (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни