Dog.bg Форуми : Размисли за АНТИ-развъждането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Размисли за АНТИ-развъждането Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 August 2005 - 07:23 AM

Май се поотплеснахме... или не сме?
Всъщност по мое виждане в темата не става дума толкова за чистокръвни и нечистокръвни кучета, рецесивни гени и нерецесивни такива b) , а за НЕОБМИСЛЕНОТО развъждане просто ей-тъй на, за нищо...
Темата "за" и "против" кастрацията сме я дъвкали вече... факт е, че навън по света ;) една немалка част от домашните "домашни" кучета са кастрирани/стерилизирани и не могат да оставят потомство, тъй че собствениците им не се и замислят по въпроса. Голяма част от РАЗВЪДЧИЦИТЕ кастрират и стерилизират кучетата, които не смятат да развъждат... в това отношение чак прекаляват. Ровейки наскоро по развъдниците за сибирско хъски попаднах на любопитна страничка, в която се предлагаше "за добър дом" женска на година и нещо, Puppy BIS и т.н., изложбена с други думи, на снимките - доста прилична - която обаче ВЕЧЕ е стерилизирана... Т.е. има й нещо, което на снимките не личи, но според развъдчика тя не бива да се развъжда и той е взел мерки...
У нас кастрацията не "пробива" и няма и да пробие в скоро време. Шапка свалям на малцината, посмели да "видят сметката" на развъдните способности на кучетата си.
И "навън по света" има предостатъчно анти-развъдчици, които развъждат кучетата си на съседски принцип. У нас и в региона просто са... повече като процент от собствениците на pet кучета.
Но... въпросът не е дали кучето е с родословие или не. Важното е, че развъждането е ОТГОВОРНОСТ. В една друга тема MadMax изпада в тиха истерия по повод малките доберманчета на Макс и това, как те като собственици на мъжкия на практика отглеждат бебетата - купуват храна, фронтлайн, обезпаразитяващи препарати... на собственика на женската ни най-малко не му пука за тия бебета. Един много хубав пример за съседско развъждане, бих казала. За АНТИ-развъждане.
Получаването на потомство от която и да е женска не свършва с "радостта от майчинството" - това е нещото, което анти-развъждачите не могат да схванат. Отговорността започва именно след раждането: да осигуриш добри грижи на бебетата, да им намериш добри собственици, да не загубиш връзка с тях...
Получаването на потомство от който и да е мъжки не свършва с "доволното куче" след заклещването, а започва оттам - да се убедиш, че малките са добре, получават грижи, намират си собственици... И ако не си сигурен, че собствениците на женската знаят какво правят, да откажеш заплождането.
Това не става, като пускаш кучето си да плоди кварталните женски, "за да се чувства щастливо". Не става и да заплодиш женската си с приятелче от градината, "защото се познават, да се сродим". ВСИЧКОТО това става с много мислене и умуване - дори не дали родените кученца ще са с най-хубавото родословие на света, а ДАЛИ ЩЕ ИМАТ ДОБЪР ЖИВОТ.
Ще приведа един пример, за който лично за себе си не знам дали е правилен. В смисъл, че аз на мястото на собствениците на тези кучета НЕ БИХ ЗАПЛОЖДАЛА, но... те са прави за себе си. Въпросните хора имат три кучета - майка и две дъщери. С другите кученца на майката не са загубили връзка. Заплодиха и дъщерите. И двете кучила бяха изгледани с много любов; с повечето кученца също не са загубили връзка. Едно от малките имаше голям проблем с новите си собственици; те си го взеха (дори върнаха парите, което според мен не бяха длъжни да правят) и му намериха други, наистина добри собственици да го гледат... Майката - вече баба - е без родословие, но това по никакъв начин не пречи на добрите хора, които я отглеждат, да я обичат и да мислят много съзнателно за създаването на потомства от нея и дъщерите й.
Дали са прави да заплодят кучетата... както казах, не знам. Технически имат право на това и е по-добре да го направят в рамките на клуба, отколкото извън него. В случая важното е, че проявяват съзнателно отношение и са наясно за поеманата отговорност.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#22 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2005 - 10:08 AM

Нещата са простички.За членове на киноложки дружества и клубове,има написани правила за развъдна дейнст.Трябва да се спазват.
За нечленове и членове на киноложки дружества има обществени норми на поведение и отговорност.Те също трябва да се спазват.
Това е.
User's Signature

Marten BG

#23 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 August 2005 - 11:37 AM

Цитат

Нещата са простички.За членове на киноложки дружества и клубове,има написани правила за развъдна дейнст.Трябва да се спазват.
За нечленове и членове на киноложки дружества има обществени норми на поведение и отговорност.Те също трябва да се спазват.
Това е.

Мартен, прав си - нещата са простички... нашата работа е да ги усложним и объркаме s) Ако всички мислеха логично и отговорно, ако всички спазваха правилата... нямаше да говорим сега за това r) За съжаление много от създателите на тези правила ги нарушават, какво да говорим за обикновения, нормален притежател на куче - от кого да види, кого да пита и как да се научи... a)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#24 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2005 - 12:28 PM

Не мога да не споделя първия си такъв случай!!! Аз съм на работа... Макс беше на година и два месеца... Мъж, който незнайно къде го е виждал и незнайно откъде знае къде живея (но града е малък и от уста на уста съм склонна да приема, че е разбрал) отива до вкъщи с разгонена женска на 3 годинки. Кучето изглежда така : с уши и опашка, много мръсно (никога не е къпано с шампоан или сапун... само маркуч с вода 1-2 пъти в годината...), гной в очите, дяволски слабо, пълно с бълхи и вътрешни паразити предполагам (никога не е обезпаразитявано), да не говорим за други болести!... И така три години тази дама живее в съседство до едни кокошки (разбира се дели ги решетка, добермана си е доберман...), хранят я когато се сетят... Бият я с една лопата, която стои близо до клетката й (цялата й глава е в белези)! Толкова обичала собственика си, че като го видела препикавала и се свивала в краката му!!! a) n) За трети път се опитвал да я заплоди... Първият път...Бременна, ама на кой му пука... Родила и изяла малките си, защото "забравили да я нахранят в близката половин година" понеже имали много работа... Втория път... Като видяли, че е бременна и я дали на някого, който я затворил на прекалено тясно място и тя ги стъпкала... Третия път... Дошли до вкъщи и казали: "Много харесвам вашето куче... Мойта е разгонена... Мислех да я пускам на НОК, ама се сетих за вас..." и момчето го пуснал вътре и свършили работата... Като разбрах няма смисъл да обяснявам реакция и начина по който се почувствах, тръгнах да издирвам този човек, понеже не е от града... Разбрах информацията написана до тук... Бебетата вече бяха родени (като открих къде живее), бяха на два дена... За пръв път видях майката! Свят ми се зави!!! Подкосиха се краката ми! Погледнах мъниците - 80 процента от телцата им покрити с бълхи!!! Грабнах ги и отскочих до града... Взех си Фронтлайн спрей дето струва 50 лв. и нежничко им опръсках гръбначните стълбчета! После започнаха пазарлъците с ветеринарната лекарка да им отреже опашлетата... Било много топло... Можело да умрат... И Т.Н. И Т.Н.!!!... Взех фронтлайн на майката, сложих й го ЛИЧНО! a) Купих й гранули, за да се възстанови!... Като станаха на 15 дни пак ги взех... Пак фронтлайн! Пастичка за глисти... Празимекс за майката... И убедих лекарката да им клъцне опашлетата... И не стига че ги остави дълги, ами и порна вертикално опашчицата на едното бебе!!! a) n) Много шавало... Както и да е! Върнах ги... Дадох празимекса на майката! a) Отивам миналата седмица да нося гранулки джуниър... Вече са на месец... Зъбките им растат и майката я боли и ги отбива вече, рядко им дава да сучат... И КАКВО ДА ВИДЯ! Фекалиите им с глистите стоят около тях... Порядъчно изсъхнали! a) Че кой да ги изчисти??? Че грабнах ги пак! Айде до града отново!!! Хайде пак пастичка за глисти! И така до сто и едно и обратно... Гледам майката с мастит... Колко пъти му обяснявам на собственика й!Не че разбирам, но кучето има осем гърди (толкова видях грубо), бебетата са три... Логично е млякото да е повече! Да я изцежда, за да не се усложни! А той "добре", "добре" и нищо! a) Подута отдолу! a) Че и ми заявява, като ме изпращаше: " Виж кво! Аз ше си оставя, разбираш ли мъжкото... Тфа кафявото бе, дето е като бащата!!! А майка им ша я дам някъде на някой... Тя тъй или иначе за нищо не стаа...".... "ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ ТИ!!!" креснах му аз, а той си помисли че искам да я взема и ми вика, че на мен нямало да я даде, защото трябвало да бъде човек, който кучката по-често е виждала... Като не бил около нея нямало да яде и щяла да умре от мъка... n) "Няма да яде, ако не я хранят" казах си наум и си тръгнах крайно РАЗБИТА! Е на това му викам КУЛТУРЕН СТРЕС!!! А ветиринарната лекарка ми вика... "ЕЙ МНОГО СИ ЛУДА! оГЪН! оГЪН СИ!"... a) n) Ето така човек се превръща в звяр и потенциален убиец! Ако един ден спра да пиша, да знаете че сигурно лежа по затворите!!! a) n) от бяс!!!

#25 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 26 August 2005 - 12:37 PM

Mad_Max
Като те четох ми се догади от онзи тип...
но кои сме ние за да викаме че този въпросен господин няма право да развъжда... все ще се пръкне някой с лозунгите :"Ама вие сте расисти бре, как може да сте против всеки собственик сам да решава какво да си прави кучето".

а на теб ти стискам палци...
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#26 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2005 - 02:01 PM

Именно за това говоря!!! И когато мислех да открадна бебетата (неминуемо и това ми мина през главата) и хората с които споделих ми се нахвърлиха в един глас: "Кое ти дава право да го направиш? КОЕ? Кучката е негова... Пари не сте си искали... Ти сама избираш и решаваш да ги обезпаразитяваш гледаш и т.н. на своя глава! КОЕ ТИ ДАВА ПРАВО?"... Кое?... Ей тая лампичка дето свети тревожно като видя идиотизъм, олигофрения и всичко друго, но не и човешко отношение! a)

#27 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2005 - 08:24 PM

Цитат

Ако всички мислеха логично и отговорно, ако всички спазваха правилата... нямаше да говорим сега за това r) За съжаление много от създателите на тези правила ги нарушават, какво да говорим за обикновения, нормален притежател на куче - от кого да види, кого да пита и как да се научи... a)

Сънди,
извинявай че забавих отговора си.Организирах турнир по шах с азиатците си,та малко се бях позамислил.
Това че друг нарушава Правило ,не ни дава право и ние да го нарушаваме.От това следва и всичко друго.Просто го спазваме,убедени че това е вярното.Отговорност за действията на трети лица не носим.
Спазвайки горното,всичко се подрежда правилно.
Это ти и един цитат:
"Искаме да променим света,без да променим себе си"
Л.Н.Толстой
User's Signature

Marten BG

#28 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 November 2005 - 05:34 PM

Цитат

Цитат

Ако всички мислеха логично и отговорно, ако всички спазваха правилата... нямаше да говорим сега за това r)  За съжаление много от създателите на тези правила ги нарушават, какво да говорим за обикновения, нормален притежател на куче - от кого да види, кого да пита и как да се научи...  a)

Сънди,
извинявай че забавих отговора си.Организирах турнир по шах с азиатците си,та малко се бях позамислил.
Това че друг нарушава Правило ,не ни дава право и ние да го нарушаваме.От това следва и всичко друго.Просто го спазваме,убедени че това е вярното.Отговорност за действията на трети лица не носим.
Спазвайки горното,всичко се подрежда правилно.
Это ти и един цитат:
"Искаме да променим света,без да променим себе си"
Л.Н.Толстой

специално за кети!!! a)

#29 Потребителят е офлайн   MeeLa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2005 - 12:40 PM

Тема podarqvam tigrovi bokser4eta
Автор Anonymous
Дата Fri Nov 18 13:54:54 2005
От IP 213.240.206.112

sled spolu4liva krystoska mejdu tigrov bokser i rotvajler se pryknaha malki sladki tigrovi bokser4eta,na koito tyrsq dobri i grijovni stopani.Dobre e da sa s dvor.
tel. 0898469006.02/9737859
------------------------------------------------------------------------------------------------------

ето на какви обяви може да попадне човек oleeee
мислех си,че хората са спрели да правят експерименти с природата oleeee oleeee

#30 Потребителят е офлайн   Ellly Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 July 2009 - 05:32 AM

Така, прочетох почти всички статии и отрицателни мнения спрямо развъждането в непрофесионални условия във форума. Скоро, както казах, ще имам женско кученце йорки, закупено от един от трите лицензирани развъдника в Б-я. Четах в книга специално за породата йорки, че е по-добре кученцето да се кастрира преди първото разгонване, а знам че ако не е кастрирано е добре да роди 1 път уж за здраве. Не искам нещо лошо да му се случи по време на евентуална бременност, а и не бих понесла мъртво или "сакато" кученце. Това ми е 3то куче и имам малък опит в отглеждането на кучета, но не и на йорки- в смисъл че съм на ясно с общото отглеждане. Ще се грижа за нея възможно най-добре. Естествено ще се допитам и до развъдника, от който ще я взема, но искам да чуя и вашето мнение, на тези които се занимават професионално с породата от дълго време- да я кастрирам ли още докато е малка????
User's Signature

Качена снимка

#31 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 20 August 2009 - 12:02 PM

http://forum.dog.bg/...360#entry675901 af_089.gif Чудесна развъдна дейност, чудесна политика на клуб, член на БРФъК. ae_085.gif
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни