Не съм чела всички коментари, но може ли някой да ми каже, точно от какво се получава заразата и може ли по някакъв начин да се намали вероятността от разболяване. :(
СМЪРТОНОСЕН ВИРУС при котките!...
Публикувано: 21 February 2009 - 07:23 PM
Здравейте, моето коте боледува от Панлевкопения (още я наричат - котешка чума). Симптомите са почти същите:
- котето стана лениво, почти не ставаше от леглото
- не ядеше, не пиеше вода
- съответно не ходеше до тоалетна
- имаше температура - 40,5
- болеста се предавала много лесно
Заведох я на втория ден след като се разболя и докторът ми каза, че котето е много зле и че за първите 3 дни на лечение не ми дава гаранция. Всичко зависело от нейния организъм. Още след втората инжекция започна да се храни - само с бульони, течности.
Котето се оправи.
- котето стана лениво, почти не ставаше от леглото
- не ядеше, не пиеше вода
- съответно не ходеше до тоалетна
- имаше температура - 40,5
- болеста се предавала много лесно
Заведох я на втория ден след като се разболя и докторът ми каза, че котето е много зле и че за първите 3 дни на лечение не ми дава гаранция. Всичко зависело от нейния организъм. Още след втората инжекция започна да се храни - само с бульони, течности.
Котето се оправи.
Публикувано: 22 February 2009 - 10:15 PM
Инфекциозен ентерит (Панлевкопения)
Въпреки, че е силно заразен, инфекциозният ентерит по котките, известен още като панлевкопения е предотвратимо заболяване.Ако не се лекува обаче, то може да има фатални последици.
Признаци:
Особено препоръчителни ваксинации срещу панлевкопения:
Ваксинаця при коте:Две инжекции (не по-рано от осемседмична възраст), над раменните стави.
Реваксинация:На 15-месечна възраст и след това веднъж на всеки три години.
Инфекциозен перитонит
Младите котета са най-възприемчиви към инфекциозния перитонит, който е мутация на котешкия коронавирус.Клиничната инфекция е най-често смъртоносна.Инфекциозния перитонит се дели на ексудативна (мокра) и неексудативна (суха) форма.Признаците са непредвидими.
Ексудативният инфекциозен перитонит може да причини:
Неексудативният инфекциозен перитонит може да причини почти същите симптоми включително:
Дано съм полезна.
Въпреки, че е силно заразен, инфекциозният ентерит по котките, известен още като панлевкопения е предотвратимо заболяване.Ако не се лекува обаче, то може да има фатални последици.
Признаци:
- Силно повръщане и диария, понякога с кръв в изпражненията.
- Безразличие и апатичност.
- Обезводняване.
Особено препоръчителни ваксинации срещу панлевкопения:
Ваксинаця при коте:Две инжекции (не по-рано от осемседмична възраст), над раменните стави.
Реваксинация:На 15-месечна възраст и след това веднъж на всеки три години.
Инфекциозен перитонит
Младите котета са най-възприемчиви към инфекциозния перитонит, който е мутация на котешкия коронавирус.Клиничната инфекция е най-често смъртоносна.Инфекциозния перитонит се дели на ексудативна (мокра) и неексудативна (суха) форма.Признаците са непредвидими.
Ексудативният инфекциозен перитонит може да причини:
- Събиране на течност в гръдната кухина, което води до затрудняване на дишането.
- Събиране на течност в коремната кухина, което води до издуването и разширяването й.
- Треска, повръщане, диария и загуба на тегло.
Неексудативният инфекциозен перитонит може да причини почти същите симптоми включително:
- Бъбречна недостатъчност.
- Стомашно-чревни смущения.
- Дихателни проблеми.
- Припадъци.
- Чернодробни заболявания.
- Куцане.
Дано съм полезна.
Публикувано: 26 September 2009 - 12:12 PM
Вчера на 25.09.09 почина моето коте от същата болест,най вероятно котето ми е било болно още когато съм го прибрала от улицата(умря на 2 годишна възраст)Болеста е много коварна и атакува имунната система.Съветвам всеки който си прибира коте от улицата да го изследва,за да не се случи като при мен да се чудя това истина ли е или не:(((((((((
Публикувано: 29 September 2009 - 02:37 PM
Цитат(rage1 @ Sep 26 2009, 11:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Вчера на 25.09.09 почина моето коте от същата болест,най вероятно котето ми е било болно още когато съм го прибрала от улицата(умря на 2 годишна възраст)Болеста е много коварна и атакува имунната система.Съветвам всеки който си прибира коте от улицата да го изследва,за да не се случи като при мен да се чудя това истина ли е или не:(((((((((
Съжалявам за загубата Ви,..
Няма спасение, за съжаление!
Ние погребахме три за един ден миналата година,.. Затова и пуснах темата.
Но не знам - има ли възможност чрез предварителни изследвания да се разбере дали котето е носител на вируса? Мисля, че не
Публикувано: 29 September 2009 - 02:41 PM
Цитат(Lady B* @ Sep 29 2009, 03:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(rage1 @ Sep 26 2009, 11:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Съжалявам за загубата Ви,..
Няма спасение, за съжаление!
Ние погребахме три за един ден миналата година,.. Затова и пуснах темата.
Но не знам - има ли възможност чрез предварителни изследвания да се разбере дали котето е носител на вируса? Мисля, че не
Благодаря за съчуствието ви и съжалявам за вашите котета:((Знам,че при някои котки теста показва,че не е болно,а се оказва друго,но все пак не е излишно да се направи защото има някакъв процент шанс да разбереш.Лошото е както знаете,че изход няма...
Публикувано: 08 October 2009 - 10:40 AM
За съжаление, този вирус е много разпространен сега в момента. Храня акол 12 котета навън пред блока, всички се заразиха, но някой оцеляха, слава Богу, но 4 си отидоха при Създателя. Надявам се другите да са добре през зимата. Моите в къщи също прокашлиха но се оправиха, слава Богу отново. Много е трудно за душата, но няма нищо вечно на тази земя и от където сме дошли ние и те-нашите любимци - таз ще се върнем.