Хранене на чау-чау
Публикувано: 11 April 2010 - 05:40 PM
Публикувано: 11 April 2010 - 05:48 PM
Чак пък най... :-)))
Това е качествена марка, но има и много други такива:-))
Всичко е строго индивидуално, ако на кучето му се отразява добре - не я сменяй. Някои хвалят и други марки супер-премиум класа, даже се вихрят спорове между кучкарите за и против определена марка. Мога да ти кажа че моето куче от някои прехвалени храни получаваше сърбеж и пърхут, така че се спряхме на Роял Канин на времето.
Сега се върнахме на натурална сбалансирана диета, от която пък съм най-доволна.
ВСИЧКО е строго индивидуално, ориентирай се по кучето, ако има апетит към тази храна и се чуства жизнено и е здраво - няма смисъл да му я сменяш.
След 1 година се минава на адулт, която е за нашата порода от възраст между 1 и 7 години, до тогава си го храни с джуниър.
Няма най-хубави храни, всеки си има предпочитания според кучето си)))))

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 12 April 2010 - 08:05 PM

Публикувано: 13 April 2010 - 11:39 AM

Публикувано: 13 April 2010 - 01:00 PM

Подкрепям.
Делянка, вслушай се в съвета на Ия, по-добре гладен и ще му купиш храната по-късно, отколкото да го тъпчеш с тая гадост.
И се научи да взимаш повече храна, да няма за зор-за аман гранули иконом-класа. така ще избегнеш подобни ситуации.
Най-добре е цял чувал ако имаш контейнер, ако нямаш - взимай няколко кила наведнъж.

Публикувано: 15 May 2010 - 10:17 AM
Питай ако има нещо. От житните давам елда и ориз, сварени в съотношението две към едно - една третта елда, две трети ориз, но много рядко. Основно давам шкембе-сърце и кисело мляко с извара.
Относно хормоните - истинско спасение е за теб сега твоето рижаво Слънце, можеш да си ревеш на воля, заравяйки се в гривата му, той търпеливо и снизходително ще понася всичките ти капризи и изблици:-)))) Хем съпружето ще се е отървал и минал метър:-))))))) Лео ме спасяваше невероятно в такива моменти.

Публикувано: 15 May 2010 - 10:28 AM
А месото,сърце,шкембе всичко сурово ли се дава? Леле представям си каква смрад е от непочистеното шкембе

А как се определя количеството на храната? Май задавам много въпроси неподготвена :-)
О за хормоните е абсолютно така. Макар че, съм се стегнала и се опитвам да не рева....само когато вече стане абсолютно невъзможно да издържа :-) И той ме гледа странно, странно и имам чувството, че черните очички плуват във влага и те...Смрък..
Публикувано: 15 May 2010 - 10:39 AM
Относно порциите - близо 2 или 3 % от общото тегло на кучето, така при теглото на Лео около 23 кг давам на ден над 400 грама храна общо, като близо 250 грама е месото: сърце, шкембе. Практически не давам зеленчуци и плодове - само като награда, той за ябълка човек убива, чак го тресе като хрупам около компа с ябълката. В семейството ни има традиция вече - огризката е за кучето. Само че ако децата се престарават понякога и дават не огризка а огризище - може да получи разтройство.
не прехранвам песа, защото ако малко качи веднага му се изкривяват предните лапи, има Х-образни предни лапи, с такъв постав го взех и колкото и да се стараех да се преборя с това - само мъничко подобрих цялостната картина, но не го оправих драстично (късо рамо, липса на гръден кош, дори непрекъснато разхождане с леко дърпане не ни помогна).
за непочистеното шкембе не ме питай!!! точно това вонящо нещо той обожава - агнешко и телешко му давам, агнешкото е особено удобно - взимам го в опаковките, те са на малки бомбички наредени там. Пълня камерата и ае, купон, семейството се смее: в камерата кучето си има персонална секция, само за неговите си месища:-)))))
От кокали давам само телешки опашки и огромни джолани, които той не може да счупи.
Аз съм за:-))) Дано да помогне на някого. Жалко е че превода на Вабанк за БАРФа изчезна от темата за хранене((( При мен не се отваря.

Публикувано: 15 May 2010 - 11:02 AM
Аз не съм забелязала да има алергия към пилешко, макар че съм давала месо само варено. Веднъж дадох пилешки дробчета с ориз варени - така и си ги изхърлих, само ги помириса..
Иначе звучи интересно....идва лято, с нашите сърбежи сигурно ще опитам да минем на такова хранене...Вече няма гранули, които да не сме опитвали и честно казано така и не намерих неговите....да, има такива, които му харесват и му действат горе-долу добре, но аз искам всичко да е ОК и все не ми е достатъчно..
Взимала съм сушено телешко шкембе и уши, от зоомагазините, няма такава смрад просто :-) А на него ушите му плющят

И той обича плодове и зеленчуци, моли се за репички

Фурия, много ти благодаря! Мисля още утре да замъкна съпружието да вземем смръдни за гушо. После ще споделя впечатления :-) Разбира се, ще пробваме с малко и постепенно да видим дали ще ги хареса :-)
Публикувано: 15 May 2010 - 11:14 AM
Сега, не забравяй обаче че преминаването към храненето БАРФ трябва да става постепенно и плавно, в периода близо две седмици, като всяка една нова съставка я даваш внимателно и следиш реакциите.
Не бива да накупите месища и да му давате веднага - първо, най-вероятно той ще повърне. Това не бива да те плаши - просто като нова храна това е възможно най-очакваната реакция. Когато върнах Лео на БАРФ - повърна изварата момчето, макар че го правих със застъпване на старата храна. И то не защото тя - изварата де - е развалена, просто му знам стомаха и не се притесних. Храните трябва да се застъпват постепенно, въвеждай продуктите един по един, иначе съм виждала как се получава следното: стопаните се втурват да пазаруват като за световно, дават на кучето и то почва да се дръгне и ли се разлизва. Защо го прави? Възможно алергена е една единствена съставка, но при такава ударна промяна в рациона иди че я намери тази съставка.
Какво не давам - от личен опит: не давам дробове нито черни нито бели, бъбрек, не давам виме - дробовете и бъбреците са филтъри в тялото на животното и при днешната индустрия когато животното се охранва за месо повечето неща точно там се "складират". Вимето на моят Риж му идва твърде мазно и тежко.
Всичко е строго индивидуално, на майка ми НОК-подобен наш набор се храни и с пилешко, и с виме, и с бъбреци и само веднъж за неговите седем години имаше екзема колкото левова монета. А ние... Крачка на ляво, крачка на дясно - смятай че е опит за бягство...
За това ако си решила да го храниш по системата БАРФ първо опитай един продукт и го въвеждай внимателно, ако реакцията е нормална и няма проблем - въвеждаш САМО ОЩЕ ЕДИН ПРОДУКТ и следиш как ще реагира. Препоръчвам ти като абсолютен минимум да въвеждаш по един продукт на три дена.
Някак си дълго стана...
Просто се опитах да съм подробна, но ако съм пропуснала нещо - питай:-)))))))))

Публикувано: 15 May 2010 - 11:18 AM

Публикувано: 15 May 2010 - 11:24 AM
IA---, в 15 May 2010 - 11:23 AM, написа:

Извинявай че ти създадохме работа, без да искам, честна дума:-)))
Я да видя какво забравих?
Добавките: SA-37, задължително студено пресован зехтин по една супена лъжица в кашите, омесени с месо, а сега не давам и каши, просто го добавям към шкембето или сърцето. Когато давах кашите зехтина помагаше и срещу запичането, но сега го давам заради съставките му.
Куч търчи за добава и ме гледа умилно. Напълно го разбирам - храносмилателната му система е същата като на вълците, така че точно тази храна му допада напълно.
подсещайте ме какво забравих?
Зеленчуци - казах че са като наградка, примерно моркови.
Тук е на около 4 месеца.

Публикувано: 15 May 2010 - 11:40 AM
Аз давам извара и кисело мляко и знам, че с тях проблеми нямаме. А за смръдните, идеята ми беше по-скоро да видя какво от тези неща и къде ще мога да намеря. Съмнявам се, че в човешките хранителни ще ги има всичките. Мисля да взема или шкембе или телешки джолан за проба.
А това плавно минаване означава, че давам сегашните гранули + постепенно мъничко от един избран продукт?
В горния си пост не успях да добавя въпрос, за който се сетих в последствие - сърцата и шкембето нарязани или цели? Нашия си замъква всяко по голямо нещо на килима под холната масичка и си го изяжда с наслаждение там...та ще настане една кървава мацаница....
Другото- добавката СА37, давала съм преди, но не съм впечатлена, може ли да се замести с нещо от рода на Мегадерм (макар че са съвсем различни като състав-едното е витамини и минерали, другото мастни киселини). Ох, така се въодушевих, че чак нямам търпение да разсмърдим

Публикувано: 15 May 2010 - 11:53 AM
Виж месарските магазини при вас, обърни се към собствени кланици и месари, които държат магазини. Аз на предишния ми адрес бях намерила няколко магазина, където ми продаваха обрезки - сухожилия, дълги от тук и до екватора, адски е полезно за стави и свръзки, особено в нашия случай с куцото ми съкровище. Куч ги всмукваше с характерен хлипащ звук - все едно гледаш двегодишно дете, всмукващото дългите спагети:-)))
Гранулите, които даваш сега, не ги омесвай ЗАЕДНО с новата храна. Давай ги разделно.
Препоръчвам като за начало да нарязваш новата храна с големина сантиметър на сантиметър, просто защото куч няма да е свикнал. Не, няма смисъл да ги смилаш на кайма, но е пожелателно да го правиш първо време докато му свикне стомаха. После като се адаптира ще му даваш по цели парчета.
повтарям: не се притеснявай ако куч повърне и след малко тръгне да го изяде. Няма повод за паника - вълците така повръщат храната в леговището си на малките, да не се шашкаш. Много често от лакомия - то за нас е смръдня, а за тях си е вкуснотийка - бързат и се нагълтват с въздух, което им причинява точно това повръщане, което не е болезнено. Най-често след това просто си го изяждат, в това няма нищо ненормално.
Да ме беше видяла как търчах да бърша повърнатото от Лео а той се мъчеше да ме изпревари за да го изяде... Цирк с коне!
Относно килимите - учи си кучето да се храни на това място, което ти си му определила, така просто ще си спестиш главоболията относно цапаницата:-))))

Публикувано: 15 May 2010 - 12:06 PM
IA---, в 15 May 2010 - 12:01 PM, написа:
хехехеххе, ако знаеш как им светят очищата когато видят месо или кокал! Вярно че смърди шкембето, но аз преди да дам паницата карам Лео да си отработи храната "Падни-седни-легни-пълзешком до хоризонта и обратно" а той при най-смрадливото шкембе прави всичко наведнъж:-))))))))

Публикувано: 15 May 2010 - 12:45 PM
Това е поста на Вабанк за БАРФ-а. След малко ще се кача до книжарницата да видя няма ли нещо на БГ вече за това хранене.
За храненето на килима- той си замъква там само наградите, примерно кожените солети, моркови и подобни.Понякога си носи гранули, незнайно защо си ги изсипва там и си ги яде от земята.... Засега не ми маже нищо по килима, иначе си яде в купата. И да, няма по-голямо предизвикателство да му плеснеш нещо миризливо, от което да му текат лигите, да го гледаш как се дави в собствената му слюнка и да го караш да сяда, ляга и да не пипа оная вкуснотия докато не му кажеш...
Публикувано: 15 May 2010 - 12:54 PM
Чети-чети, Вабанк добре се е постарала, статията е полезна, там мисля че има всичките отговори на всякакви въпроси. но ако нещо имаш за доуточняване, аз, като практик, съм насреща:-)))))))))