Dog.bg Форуми : Проблеми с развъждането на Лабрадор ретривър в България

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Проблеми с развъждането на Лабрадор ретривър в България Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 November 2008 - 09:55 AM

mil_,
Не се засягай, моля! Кастро е по-емоционален, а това на всички ни от клуба е болна тема.
Аз ще се опитам да ти отговоря.
Опит за обединение... Ами не - не е правен. Правен е опит да легализират собствената си приятелска компания (клуб) с хитрини на дребно. Искаха клубът им да стане член на регистрирания в БРФК клуб като юридическо лице. Никой досега не е подавал молба лично - от свое име. Какво лошо има в тази тяхна идея? Ами прецени правата и отговорностите им при такава ситуация и няма нужда да говоря.
Към това добавяме и факти от ежедневието на техния клуб:
Ако отидеш на форума им, не може да не ти направи впечателние фактът, че те заявяват, че нямат развъдна дейност. И в същото време ще прочетеш за кучила на тези или онези кучета на членове на клуба им, които остават без родословие, само защото "гаднярите не са ги приели в клуба си" и няма как да ги извадят. Според скромните ми представи, ако искаш да докажеш уважение към дадени правила и желание да се присъединиш към тях, ще си наложиш да ги спазваш за известно време, независимо дали ти харесват или не, дали те устройват, или не. Точно обратното - раждат се кученца, които се приветстват на "Ура". Мненията, настроенията, коментарите - всичко те кара да си направиш изводите (ако си страничен наблюдател), че това с родословията е голям снобизъм и парвенющина, ама е някакво тъпо изискване и е хубаво да се постигне. Ама и да не се постигне - лошо няма да развъждаш кучето си, стига "специалисти" да ти кажат, че е хубаво и е истински лабрадор.
След няколко такива нерегламентирани кучила, капакът беше с тези линкове към магазини на член на клуба и бивш Отговорник по развъдната дейност.
Ти би ли приела такъв клуб да членува в твоя като юридическо лице?
Замислих се много още преди две години върху начините на действие при тях. Не, тези хора (говоря не за всички, далеч не за всички - просто Иглика, Мартин и още няколко умеят да са убедителни...) - та именно те не лъжат грубо. Те просто лееееко изопачават някои факти, леееко не договарят други, леееко променят или доучточняват вече казаното с неща, които доста променят първата версия. И така крайната картинка от полуистини е съвсем различна от истината, впреки че фактите са общо взето еднакви.
Примери с Грита (за да не съм голословна):
1. Свързахме се с Иглика и Мартин през дог.бг, след като ни обясниха на форума защо трябва да си вземем кученце с родословие. Приехме това виждане (и до днес го подкрепяме). Те казаха, че в момента имат кучило с родословие. Закараха ни веднъж да видим малките. Изчакахме да пораснат достатъчно. Когато отивахме да си вземем Грита, се оказа, че родословието малко ще се забави - щяло да бъде сръбско, а не българско, защото всъщност имало два клуба, и този техният не е регистриран в БРФК само по стечение на обстоятелствата. Един там ги изпреварил с един ден да си подаде документите... Няма лъжа, има леееко "тълкуване" на факти
2. Категирично казаха, че дисплазията е сериозен проблем при лабрадорите. Затова всеки отговорен развъдчик прави снимки за дисплазия, преди да пусне кучето си за развъждане. Ти как би разбрала тези думи, ако ги чуеш от председателя на някой породен клуб? Е, оказа се, че Баркли не е сниман. Да, те не казаха, че е. Казаха - трябва! Леееекинко хързулване. Можеше да мине и метър - ако Грита не беше с дисплазия и ако си бяхме замълчали.
Поискахме да се направят снимки и някаква елементарна статистика - кои от кучетата от развъдника, откъдето са повечето кучета или родители на кучета в техния клуб, имат проблеми - с дисплазия, прогнатия или нещо друго. И тогава клубът да излезе с мнение дали ще издава родословия (ако има права) на поколенията от този развъдник. Или на поколенията на определени кучета от него. Никакъв, ама никакъв резултат! Затова пък след случая с линковете към магазините, в свой пост (може вече да е изтрит...) Иглика заявява, че не може да диктува на развъдчика какво да прави. ОК - сигурно е така, но става дума за член на клуба им! Или всеки си прави каквото му хрумне в един клуб? Защо тогава са клубовете? И защо им е да влизат в регистрирания - те така и така си правят каквото им хрумне! Или им е нужно да си правят каквото им хрумне и да получат срещу това официален документ. Който допълнително да сваля от тях всякаква отговорност?

P.S. Аз съм готова да отговарям на въпроси и да обяснявам. Никога не нарушавам добрия тон. Единственото, което ме подразни тук преди време, е триенето и редактирането на постове - усещането за безсилие и манипулираност са гадно нещо.
Затова, ако не искате да обяснявам, кажете веднага - спирам на секундата. И, както вече правя две години, ще се намесвам само след пост на Иглика...
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#42 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 November 2008 - 10:05 AM

Напротив, най-после да прочета нещо аргументирано и разбираемо, благодаря.

#43 Потребителят е офлайн   rally_pat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 11:14 AM

Доста дълго време се чудех дали да се включа по темата, тъй като не съм запозната с нещата, случвали се преди 3 години, както спомена danny, но въпреки всичко ще го направя, и то най-вече провокирана от следния пост на

mil_

Цитат

Но ще ти кажа какво виждам аз отстрани. Виждам две враждуващи групи. Виждам арогантност и нетърпимост. Виждам и маниакалност. Правен е опит за обединяване, но е отхвърлен. Дали с основание, защо и как аз не знам, само знам, че мостовете са изгорени.
Хората с лабрадорите - ами това е първото, което и те виждат. Гледат, мигат и казват - не им ща клубовете, не им ща разправиите. И си плодят лабрадорите по градинките заради това, че не можете да намерите общ път, а не защото Иглика им била казала да го правят.

както и от някои събития, които лично на мен ми се случиха, покрай взимането на черния ми разбойник...

Както съм писала в една друга тема тук във форума, доста дълго време нямахме куче в къщи, липса обусловена от ред причини. Когато решихме, че вече сме в състояние да поемем грижата за домашен любимец, и то да я поемем по начин, отговарящ на нуждите му, със съпруга ми седнахме, съставихме списък с породи, които ни харесват, и направихме проучване за плюсовете и минусите на всяка една порода, за да можем да изберем нашата. Колебаехме се между лабрадор и голдън, но превес взе лабрадора.
Регистрихаме се в двата лабро форума, и започнахме да преглеждаме обявите за кучета.
Междувременно дойде ред за специалката за лабрадори май месец тази година, и отидохме на място да установим контакт с организаторите и да видим откъде можем да си вземем кученце. Оказа се, че в момента няма клубни кучила, но! няма проблеми да ни докарат кученце от Сърбия, ще ни го доставят :o в Цариброд. Ние отказахме "доставката", което според мен е напълно разбираемо.

Продължихме с обявите. Сезонът беше общо взето "мъртъв" откъм кучила, и О изненада! попадаме на обява за кученца. Става дума за следната обява http://www.dcforum.i...php?f=13&t=3161.
Както сами можете да установите, обявата е написана изключително неграмотно за всеки кинолог, но това си има и обяснение - обявата е писана от 6-токласничка, която хал хабер понятие си няма.
Тази същата обява се появи и в http://bglabrador.borda.ru/ и решихме да проверим, за какво точно става дума.
Свързахме се с момичето, и след получаване на информацията се свързахме и със собственицата на майката. Разбрахме се за среща на място, да видим кучетата (голами и малки), изследванията, и потенциално да си капарираме кученце, ако сме ОК. Видяхме и бащата и майката, видяхме и снимките им за ТД, капарирахме кученцето и сега разбойника ми лежи в краката и блажено дъвче въженце ;D Държа да уточня, че взехме Дарк на 43 дена (малко рано, но бяхме принудени от външни обстоятелста), а не на 10-те дена по обявата. Кучето беше обезпаразитено и за него бяха полагани всички възможни грижи. И още нещо - държа да подчертая, че на мен в прав текст още в самото начало ми беше казано, че бащата е родословен, а майката няма такова, и съответно собственичката на майката ми каза още по телефона, че моето куче няма да има родословие.

Та от цялата тази одисея, аз си зададох едни такива въпроси, които са доста неудобни, ама аз все пак да си питам:
- Кастро и официалния клуб на Лабрадорите се обявяват срещу неродословните връзки. Защо тогава обявата за неродословното, неклубно кучило, с неясен произход все още стои във форума им?
- Как е възможно хора от официалния клуб да ми предлагат "доставка" на куче? Нима смятат, че всички сме балъци? Как могат да си помислят, че човек, отишъл на Специалка на породата няма да бъде запознат с това къде и как се взимат кучета? Аз ако исках да ми се "достави" куче, щях да отида в магазин, и да си поръчам (ся, не ми скачайте, това го казвам образно). Нали ако приема такава опция никой за нищо не ми гарантира, аз няма да съм видяла нито майката, нито бащата, документите също.
Бих казала, че в случая нормалното поведение е да се каже "Да, има кучило в Сърбия, можете да се свържете със собствениците на развъдника, ако имат свободно кученце, можете да се разберете и да го видите".

danny - казваш, че Кастро реагира по-емоционално. Да, всички реагираме емоционално, когато става дума за нашите домашни любимци, и това е нормално. Но смятам, че тонът и заяжданията, които се изливат във уеб пространството изобщо не допринасят за доброто мнение на собствениците на лабрадори, и лаброподобни (като моят - все пак не сме родословни) за официалния клуб, даже напротив.
User's Signature

Качена снимка

#44 Потребителят е офлайн   Doberman1876 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Изгонени

Публикувано: 15 November 2008 - 11:42 AM

Доста съм далеч от породата, ама 2 неща се набиват на пръв поглед: Обявата са я оставили да покажат как не трябва да се продават кученца и всеки би го разбрал веднага и второ не виждам нищо лошо някой а съдейства за връзка с развъдник от чужбина, даже бих бил благодарен след като не познавам развъдчика лично.

#45 Потребителят е офлайн   rally_pat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 11:49 AM

Doberman1876 - мен ме шокира нещо друго - не това, че ще съдейства за взимане на куче от чужбина. Шокира ме думата "доставка"! Каква доставка, аз да не съм си поръчала парцалки от ЛаРедут?  :o
User's Signature

Качена снимка

#46 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 12:16 PM

rally-pat,
Ще карам по ред:
1. Обявата си стои и ще си стои (лаская се от мисълта, че модераторът не я е изтрил и заради изричната ми молба). Тя е илюстрация за това как се предлагат неродословните кученца и, уви, за успеха на такива обяви и развъждания. Пък и илюстира отношението на хората от клуба ни и от форума по този въпрос.
Аз също звънях на обявата (и то почти веднага, след като се появи) - не защото ще вземаме трето кученце и то от такава обява. Исках да видя как действа "системата". Ами, какво да ти кажа - информацията, която ми даде въпросното момиче, беше изключително противоречива и... странна. Описала съм го в поста си.
От такива обяви преди години не си взехме куче, именно защото такава постъпка е насърчаване на подобен (съседски) тип развъждане. Щеше да ни излезе по-евтино - дума да няма. Но си взехме родословно кученце. С убеждението, че това е начинът когато купуваш кученце от дадена порода, то да е това, а не друго и, най-вече, да е здраво. Е, с второто не случихме, но не защото не е правилно да се развъжда според строги правила, а защото някой безхаберен многознайковец ги беше нарушавал. И му се беше разминавало...
На мен лично по телефона за родословията друга песен ми беше изпята, но ти се обади след моето позвъняване, та нямаше как да не сменят версията... Пък и след постовете, които изписахме, не са имали никакво съмнение, че ще им се обадят само хора, които не държат на родословията.
2. Кученцата от Сърбия. Хора от клуба ни имат внесени кучета от Сърбия и поддържаме приятелски отношения с няколко развъдника (не съм го броила). Под  "приятелски отношения" разбирам това, че хората, взели си оттам домашен любимец поддържат контакти с развъдчиците, пращат снимки и информация как живеят кучовците, развъдчиците пък редовно ни осведомяват за успехите на своите кучета по изложби, планирани връзки, родени кученца. Не става дума за някакви задължения - просто размяна на добри думи между приятели. (написах това, за да не взема да видя куп странни тълкувания на израза ни "приятелски отношения"). Много от хората в клуба посещават изложби в Сърбия. Та именно при такова ходене може някой да ти "достави" кученце, с родителите и братята и сестрите на които си се запознала по снимки. Или пък развъдчикът поема сам да пътува до Цариброд (максимално близко до България), но няма възможност да се занимава с визи, за да влезе у нас. Мисля, че така правят много хора не само от нашия клуб. Пътуването често е много трудно за бъдещите собственици от финансова гледна точка. Така е "доставена" по самолет Багира на Иглика от Москва, Танго на Мила - също оттам, а мисля, че и от този форум не един и двама са получили домашния си любимец по подобен начин. Думата "доставка" можеше да бъде заменена с "докарване", донасяне", "довеждане". Това са имали предвид хората.
Не мога да отговарям за тона на Кастро. Но не смятам, че се заяждаме - в уеб пространството или извън него. Ти не си ли задаваш въпроса защо собственикът на развъдник Блондфел продължава да е член на клуба, продължава да развъжда и нито дума не казва за изследвания на кучетата му и за онова проучване, което предложих преди 2 години - наблюдават ли се и с каква честота генетично предавани заболявания (дисплазия, прогнатия) у кучетата - поколения на неговите?
Според мен, когато член на дадена организация наруши правата й или дори духа на организацията, той бива изключен. Като жест на разграничаване от действията му. Според мен организация, която защитава дадени разбирания и правила, по никакъв начин не допуска толерирането на точно противоположно поведение. Не си ли си задавала въпроса, защо толерират тогава вземането на неродословни кучета и развъждането им? Е, неродословните кучета също носят пари, а собствениците им - куп симпатизанти, които трупат бройка привърженици. Бройка, с която някой ще се опита да отчете бурна дейност. И все в името на породата...
Въпрос към теб - не си длъжна да ми отговаряш, разбира се. Смяташ ли да кастрирате Дарк? Смяташ ли да има малки - поне веднъж?
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#47 Потребителят е офлайн   rally_pat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 12:33 PM

Дани, ще ти отговоря за Дарк:
- Да, смятам да го кастрирам, и в момента водя люта борба с мъжа ми на тази тема , че той е радетел на "мъжкото достойнство" :angry:
- Не, не смятам той да има малки, и няма да има!  И за да изправаря въпроса ти - куче то ми се разхожда само и единствено на повод.

Иначе казано, не съм безотговорна към породата, не съм безотговорна към кучешката общност в България. Аз просто си взех най-прекрасния домашен любимец на света, и му се наслаждавам с цялото си сърце.

А колкото до обявата - това е лично мое мнение разбира се - аз ако бях модератор, щях незабавно да я изтрия, за да нямат възможност хората изобщо да я прочетат, но това си е мое мнение, никого не ангажирам с него.

За кученцата от Сърбия - да, знам, че се поддържат много топли взаимоотношения. Просто думата "доставка" за мен е недопустима в този случай, и да, ако бяха ползвали друга дума, може би нямаше да се откажем от това кученце, както и нещо друго - аз лично никога не бих си взела животно само по снимка, но това пак също си е лично мое мнение и отношение, никого не ангажирам с моята позиция.
User's Signature

Качена снимка

#48 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 12:47 PM

Хммм, не мислех да те питам за разходката с повод. Това вече е друга тема...
За обявата - смятам, че е много полезно да стои, много полезно да бъде четена от хора, които искат да си вземат кученце. Мен наистина се опитаха да ме излъжат... Е, нека други след мен знаят, че такива лъжи не са измислици...
Думите... Ами очевидно е имала различна емоционална натовареност за всеки от вас думата "доставка". Или пък сте били предварително предубедени един към друг? Не знам - нито знам с кого си говорила, нито знам обстановката при провеждане на разговора. Но след опита си с купуване на кученце мога да твърдя едно - този, който приказва най-сладко, убедително и омайващо, не винаги е най-точният и коректен човек. Горчив личен опит...
User's Signature

#49 Потребителят е офлайн   rally_pat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 12:54 PM

Дани, за обявата и говоренето на сладки думи, сме абсолютно на една вълна.

Това беше една точка в плюс на собственичката на майката, която се оказа свестна жена (аз доколкото разбирам си говорила с момичето, пуснало обявата?) и си каза нещата както са си. Отидох, видях, проверих, реших, че мога да се доверя, все пак си взимам домашен любимец, а не куче за развъждане, нали? А пропо, и до ден днешен се чуваме с нея на скайп, следи как се развива Дарки, всичко наред ли е с него, което на мен ми говори много.

Е, разбира се, Даркулин ще си мине на снимка, когато му дойде времето, защото просто за себе си трябва да съм сигурна, че всичко е наред с него :blink:

пп - да си призная, когато тича, все се вглеждам дали движенията му са правилни :izcherven:
User's Signature

Качена снимка

#50 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 01:14 PM

От сърце ти пожелавам да няма проблеми с Дарки! Наистина!
Сигурно с момичето съм говорила...
За движенията... Пожелавам ви "А" на снимките пак! Но на Грита нищо не й личеше по движенията. Заведохме я на снимка, защото бяхме приели в правилника на клуба задължителна снимка на кучетата. И то в определни клиники - от една страна - с модерна апаратура; от друга - снимките са сложни за разчитане и е по-добре всички кучета да се сравняват на една база - в смисъл, снимки правени при едни и същи условия с едно и също разчитане. Та дъщеря ни заведе здравото ни весело куче за редовна снимка по правилник. Шокът беше огромен! Кастрирахме я скоро след това - слава богу ни най-малко не се отрази на темперамент и килограми. Бяхме спазвали всички изсиквания за разходки и движение, храна и добавки, по стълби я носехме и надолу, че и нагоре до седмия месец... Наследствена дисплазия...
User's Signature

#51 Потребителят е офлайн   КАСТРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 02:07 PM

Цитат

Doberman1876 - мен ме шокира нещо друго - не това, че ще съдейства за взимане на куче от чужбина. Шокира ме думата "доставка"! Каква доставка, аз да не съм си поръчала парцалки от ЛаРедут?  :o

Кой и кога е използвал думата "доставка", нещо си се объркала клуба никога не е "доставял" кучета винаги е информирал желаещите да купят кучета от къде могат да го направят и всички са ходили да си ги вземат, нещо си се пообъркала май?!

Никога - никой от клуба не е разговарял с теб, имаше една тема дето всички ти казаха какво да направиш - ти направи точно обратното!

Разгледай добре форума и темите на кученца дошли от чужбина, всеки сам е ходил да си ги вземе има много такива - клуба не е доставил куче на никого!

Май в зора да си полезна на някой, търсиш под вола теле! :blink:

http://www.dcforum.i...wforum.php?f=11 - Това е официалния форум на клуба, не "малки обяви", "говорим за кокери" или нещо друго, не си добре инструктирана или не от когото трябва, ако разледаш добре www.dog.bg ще забележиш, че има официални форуми на много породи кучета!

И държа да кажеш кой е говорил с теб за доставка , как и кога?!

#52 Потребителят е офлайн   rally_pat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 02:18 PM

Кастро, объркал си се нещо, или аз не съм го написала както трябва. Имена няма да споменавам, ти персонално даде адрес на съпруга ми, и телефон. Аз бях до него, когато той говори с теб. Мисля, това е достатъчно.
Не желая да се заяждам, направих това, което прецених, че е правилно за мен в конкретната обстановка.
Затова и ти не се заяждай с мен, ако обичаш, както те моля да промениш тона, с който говориш - той най-малкото не е коректен. Ако искаш имена - ЛС, или в дс форума - както искаш.

Опс, и още нещо - не искам да съм полезна никому, само себе си, защото честно казано ми писна където и да вляза да чета дрязги, спорове и пререкания на тема клубове, родословия и прочие. Та в тоз ред на мисли - ха вземете се разберете и да работим заедно за породата.
User's Signature

Качена снимка

#53 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 02:26 PM

rally-pat,
сега на мен не ми е ясно.. :o
Един път казваш:

Цитат

ти персонално даде адрес на съпруга ми, и телефон
- значи връзка с развъдчик.
Друг път казваш -

Цитат

предложиха ми доставка
.
Какво все пак се е случило? Не си длъжна да се очтиташ, разбира се, но когато разказваш някакъв случай, който те е подразнил, добре е да уточниш. И не на лични - въпросът беше повдигнат тук, от теб - редно е тук да го доизясниш. За да е ясно на всички какво се е случило. Обвини клуба ни в "доставка" - каквото и да си имала предвид. Аргументирай се, моля! И изясни ситуацията. Тези номера с изясняването "по телефона", "на 4 очи" или "на лични" са ни до болка познати. Патент са на Мартин - при нас не вървят. Държим всичко да е уточнено и изяснено - особено при интернет общуване. Иначе могат да се получат досадни недоразумения...

П.С.

Цитат

...ха вземете се разберете и да работим заедно за породата.

Тоооолкова познато предложение! А ние така любезно обясняваме, че не можем "да работим заедно" с хора, които насърчават неродословно развъждане наопаки на всички правила на БРФК, не можем да работим заедно с хора, които правят нерегламентирани връзки и продават кученцата от тази дейност ьъв магазини, не можем да разботим заедно с измамници и лицемери!
Малко странен е този израз "да работим заедно", от твоите уста. Съвсем наскоро имаше възможност "да работиш за породата". Ти избра другият вариант. Който не би трябвало да одобряваш, ако искаш да работиш с нас. Нищьо против теб или избора ти. Всеки човек е свободен да избира. Но в този случай няма за какво да работим заедно. Ние имаме други виждания. Аз не смятах да развъждам, когато си купих родословно куче. Ако искаш доказателства - потърси постовете ми и тези на Теди отпреди няколко години. Стоят си... Но избрах този път. Ти избра друг... Ако си преосмислила някои неща - заповядай, винаги можеш да подадеш молба за членство в клуба ни. Тогава ще обсъждаме как можем да работим заедно. Иначе не разбирам от името на кого говориш в множествено числоБ
User's Signature

#54 Потребителят е офлайн   КАСТРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 02:28 PM

Цитат

Кастро, объркал си се нещо, или аз не съм го написала както трябва. Имена няма да споменавам, ти персонално даде адрес на съпруга ми, и телефон. Аз бях до него, когато той говори с теб. Мисля, това е достатъчно.
Не желая да се заяждам, направих това, което прецених, че е правилно за мен в конкретната обстановка.
Затова и ти не се заяждай с мен, ако обичаш, както те моля да промениш тона, с който говориш - той най-малкото не е коректен. Ако искаш имена - ЛС, или в дс форума - както искаш.

Опс, и още нещо - не искам да съм полезна никому, само себе си, защото честно казано ми писна където и да вляза да чета дрязги, спорове и пререкания на тема клубове, родословия и прочие. Та в тоз ред на мисли - ха вземете се разберете и да работим заедно за породата.

Няма такова нещо никога не съм разговарял нито с теб, нито със съпруга ти - измисляш си

http://www.dcforum.i...82+%D0%BB%D0%B8

Това е темата в която се появи съпруга ти и само тук сме говорили, прочети внимателно и не плюй хората, и не използвай думи като "мисля", "може би" когато не си 100% ти или съпруга ти!

#55 Потребителят е офлайн   КАСТРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 02:34 PM

Ето как изглежда тема на човек питал и препратен към развъдник от клуба и той сам си е говорил за цена, платил и докарал кучето

http://www.dcforum.i...1...788&start=0

Нещо свириш на грешния инструмент ми се струва, клуба кучета не доставя и никой негов член също!

Аз от чужбина съм докарал само собствените си кучета!Никой не може да каже, че някой от клуба е "доставял" кучета!

Вашата тема е много показателна за това, че лъжеш!
Ако малко по дълго беше в кучешките среди, щеше да знаеш, че препродажбата на кучета от чужбина и храна за кучета (с цел печалба) са бивш специалитет на Мартин (Игликиния съпруг) и това на времето също беше широко дискутирано!

Никакви ЛС, имена тук, аз нямам какво от никой да крия!

П.П. А ето и отговора на въпроса защо не е изтрита темата

Цитат

Бих искала да знам какво значи "необходимата информация съм я дала"? Кой е преценил каква е "необходимата информация" Ако сте вие - определно не сте уцелили.
Аз така и не разбрах кученцата с мама ли живеят или с тати? Можело да се видят при вас, а при вас е бащата, пък майката живеела някъде другаде. Кой ги храни тогава на 10 дни? И с родословията нещо не е ясно - малките щели да имат родословия, но родословието на майката не е у стопаните й, а на вашето куче не е у вас. Как тогава малките ще имат родословия от БРФК? Да не са се променили правилниците пътем, а народът тук брои му'и.
Врътката с цената също не я разбрах. То верно, че търсенето определя предлагането, ама чак пък дотам! 350 за женско и 400 лева за мъжко кученце ("както било обикновено")... Предполагам, че парчето мръвка в повече е оценено на 50 лева!
Не се обиждайте, че леко остро ви посрещаме, но тук е прието малките да се представят с имената на родителите си по родословие. Така всеки може да провери в интеренет за каъв тип куче става дума и да прецени интересува ли се по-сериозно или търси друго. Дори да си търси единствено домашен любимец, пак може да има предпочитания.
Имало излседвания за ТД... Не разбрах кой ги има и ако може по-подробно какво е това ТД, че нещо се обърках...
Да - и не се притеснявайте, ако не можете да ги пласирате до 30-ия ден. Живот с мама (!!! - не искам да обидя мъжката половина, но в случая живот с тати не 50, а 5 пари не чини) до 50-60 дни е много полезен за малките.
Ако все пак решите, че няма да ви навреди да прочетете тук-там, вземете после и напишете обява,която отговаря на истината:
Например: "Продавам черни кученца с екстериор на лабрадорчета, без родословия, на 30 дни, с една ваксина, без чип."
Пък хората да си преценят кое колко струва...

Моля модератора да не трие темата! Макар и обява за продажба, което тук не толерираме, според мен тя е изключително полезна и поучителна. В смисъл на разсъждения по въпроса "Колко е скъп евтиният обед" и "Какви измерения може да имат мишеловката и сиренцето в нея"! :twisted:

P.S. Докато пиша - не щеш ли развитие! Абе какво лично мнение, дето било "некоректно"?! Хайде книгите са скъпи, ама интеренетът е в ръцете ви - ЧЕТЕТЕ!

http://www.dcforum.i...3...p;sk=t&sd=a

Това е мнение точно на Дани с молба да не се трие темата!

Въпреки всичко изписано в тази тема (обява) ти си купи куче точно от там, след това обвини, че форума е виновен за това, след това намери правилния форум ФКС и правилния клуб, точно затам си скоро ще ти дадат достъп до секретната част!

За тона - по добре грубян и простак, отколкото лъжец и мръсник!

#56 Потребителят е офлайн   fiori Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2008 - 05:28 PM

Чета темата от известно време насам, но сега май и ще се включа и то с въпрос към rally-pat:

Как си обяснявате това,че само вие се оказвате неразбралата целта с която е направена отделна тема, която не е в клубния форум (тоест е центрирана точно в "Малки обяви"), ииииии...... прочетохте ли темата докрай, преди да се сдобиете с любимеца си?

#57 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 November 2008 - 05:58 PM

Цитат

За тона - по добре грубян и простак, отколкото лъжец и мръсник!

Непременно ли е нужна арогантност, за да се защитава позиция, така става по-силна и правдива ли?

#58 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 November 2008 - 07:32 PM

МОДЕРАТОРСКО: Хора, моля ви се, темата плаче за ключ! Назад са писани постинги, които откровено нарушават Нетикета, а с това и правилата на форума.

Единствената причина да не бъдат изтрити или темата заключена, е че въпросът е много болен и твърде много хора са ангажирани с него.

Надявам се дискусията да остане в тона, зададен от danny и да не се налага да трия, местя и заключвам.
User's Signature

Качена снимка

#59 Потребителят е офлайн   Alb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 16 November 2008 - 02:36 PM

Колкото и да ми е неприятно отново да пиша в тези теми, в качеството си на настоящ Заместник Председател на БЛРК и временно изпълняващ функциите на Председател, се чувствам длъжна да направя следните пояснения:
1.
Какво е било преди в този клуб, аз не мога да коментирам, тъй като не съм сред първите му членове. Знам единствено, че бившите съучредители на БЛРК, сред които са и главните му противници в момента, изпадат в изключително враждебни отношения помежду си. Кой е бил крив и кой - прав, аз не мога да твърдя, тъй като не съм била сред тях и не съм присъствала на всички стари истории, които непрекъснато се споменават, както в интернет пространството, така и на хората, проявили някакъв интерес към породата. Тези бивши членове на БЛРК, част от тях съучредители, напускат клуба и подават молби за членство в другия клуб за породата ни БНКЛР, който е и член на БРФК и сформират Софийска Секция към БНКЛР, която работи активно, като организира срещи и обучение на собственици на лабрадори всяка седмица, направи и първата Клубна специалка със съдии от чужбина, която беше подкрепена като участие и присъствие и от наши клубни членове и от хора, които идват на обучение при нас. Софийска Секция също има собствен уеб-сайт и форум dogchampions, който официално е обявен за форум на БНКЛР, но всъщност почти всички, пишещи там са членове на Софийската Секция и той, по мое скромно мнение, би трябвало да бъде форум на Софийска Секция, а не на БНКЛР.

БЛРК също има страница в интернет (която трябва да се обнови възможно най-скоро), както и форум, в който пишат много хора, като почти всички пишещи там НЕ са членове на клуба. Повечето от клубните ни членове се отдръпнаха от киноложкото интернет пространство, някои от тях и от активна дейност, поради събитията, които се случиха в последните години с породата.
БЛРК също има ежеседмично училище в София, което е безплатно, с много добра посещаемост и там може да се включи всеки, независимо дали е член на клуба или не. Работи се на 3 отделни групи според това, колко начинаещи или напреднали са нашите любимци.     
Получи се така, че и в клубния форум на БЛРК и на поляната за обучение, може да участва всеки, независимо дали е член на клуба или не и без значение дали кучето му е родословно или не, но съвсем логично повечето собственици на родословни лабрадори се насочват към официалния клуб, член на БРФК. Посещаемостта при нас не е никак малка и мисля, че в клубния сайт и форум има достатъчно много материали и е вложен доста труд за публикуването на най-различни статии и книги, свързани с правилния избор, отглеждане, обучение и здраве на нашите кучета, както и с правилното развъждане, изложбена дейност и мн. мн. други.

Искам още да допълня, че клубът ни не е член на БРФК, тъй като по правило тук в България, само един клуб по порода може да бъде член на БРФК, която е асоцииран член на FCI, но това не означава, че клубът ни е нелегитимен. Той е напълно изряден във финансово и юридическо отношение, но дори и да има кучета с родословия на FCI, няма как да извършва развъдна дейност в България, тъй като не е член на БРФК. Освен това, въпреки че има физическа, техническа и финансова възможност, без да е под егидата на БРФК, БЛРК няма право да организира специализирани изложби

2.
Почти съм сигурна, че така както е имало много недостатъци и грешки в дейността на БЛРК, е имало и в другия клуб. Предполагам, че преди време и там в Развъдната дейност не са спазвани всички настоящи изисквания за това, като например - снимки за дисплазия (направени преди пускането на кучета в разплод и то в сегашните признати от клуба клиники) и др. Затова и дадох примера по-назад в темата с един от развъдниците, който както разбрах е вече бивш за БНКЛР, но все пак си задавам въпроса, дали преди тази революция да забушува, всичко е отговаряло на правилата, които има понастоящем. Казано бе също, че клубът е взел незабавни мерки за изключване на нарушилия правилата член, но предполагам те все пак са били свързани с някакви срокове за свикване на заседание или събрание.

БЛРК също взима възможно най-бързите мерки относно действия на членове на клуба, които нарушават Устава. Както съобщих по-нагоре:
УС на БЛРК не носи отговорност за посочения линк, тъй като не е информиран за връзката, нито я е одобрил, нито е видял документитe на кучетата. 
След като се проучи въпроса, УС на БЛРК ще излезе с официалнo становище.
Предполагаме, че собственикът е поставил линк към клубния сайт, във връзка с това, че майката и бащата се водят клубни кучета, а самият той все още е член на клуба.
Предполагам, съзнавате, че няма как няколко часа, след като е установена нередността, за която ни алармирате, ние да можем да излезем със становище и решение, най-малкото защото трябва да се свика Заседание на Управителния Съвет. Това ще бъде направено много скоро и в близките няколко дни ще уведомим за Решението си.

3.
Относно опита за обединение не мога да се впускам в дълги обяснения, но мисля, че текста на молбата ни обобщава всичко, което искаме да кажем. Това е Молбата ни:
Стр.1
Стр.2
Стр.3

Тук са качени молбата и приложените към нея документи:

Да, на последното Общо Събрание на БЛРК, на което бе избран нов УС нямаше възможност с един размах да се направи всичко. Беше взето решение БЛРК да НЯМА Отговорник Развъдна Дейност и да се направи повторен и последен опит за обединение, с идеята, че всички желаещи да извършват Развъдна Дейност от нашия клуб, трябва да спазват Правилника за РД на БНКЛР. Ако не го спазват, би следвало логично да подлежат на съответната санкция, съгласно Устава на БЛРК, която е изключване. Тази наша идея (на новия УС) бе споделена с Ръководството на БНКЛР. Аз лично имах разговори и с Отговорника по Развъдна Дейност на другия клуб, в които обясних и споделих какви са нашите желания и намерения. Бяхме поели ангажимент Клубът ни да бъде затворен за нови членове, а всички, които се обръщат към нас и искат да подадат молби, да насочваме към индивидуално членство в БНКЛР. Спазихме това обещание.
Изключително съм благодарна на УС на БНКЛР, с който ние - УС на БЛРК и в момента нямаме никакви противоречия и неразбирателства, за това, че ни подкрепиха, въпреки всички стари вражди и неразбирателства, които е имало между двата клуба и за това, че имаха доблестта, готовността и смелостта да се опитат да загърбят миналото и да мислят положително.
Така или иначе, оказа се, че съм направила огромната грешка да говоря само с Ръководството на БНКЛР, а не и с активните членове на Софийска Секция.
Молбата ни за членство беше отхвърлена с мнозинство на ОС на БНКЛР през юли тази година. УС на БЛРК няма намерение да прави следващи опити, тъй като те ще са безсмислени.
Само да добавя, че писмен официален отговор за отказа ни за членство, ние все още нямаме.

Идеята за подаване на индивидуални молби е хубава, но тогава когато няма личностни вражди. При положение, че съм свидетел на това, колко хора се отдръпнаха, заради всичко, което продължава да се случва, не виждам как ние, УС ще убедим всички или почти всички наши членове да подадат индивидуални молби за членство. Имаше изказване на ОС на БНКЛР, по повод членовете на нашия клуб, че повечето от тях и не трябват, защото кучетата им или не са родословни или не са хубави, с две думи - негодни за развъдна дейност. С това аз не съм съгласна, защото смятам, че това са хора, които вече са се влюбили в породата и дори и първият им лабрадор да е негоден за РД, сигурно ще има такива от тях, които ще имат втори, който ще е по-ценен екземпляр, а може би ще успеят да убедят други хора в това, колко е важно запазването и развитието на породата в България и вероятно ще доведат техни познати и приятели.

Мисля, че бях дотук с разясненията за ситуацията. Опитах се да дам фактите като такива, без да претендирам, че съм успяла да кажа всичко и да го изложа добре. Знам, че сега ще последва нов ураган от страсти. Не смятам да се включвам. Има хиляди обстоятелства около гореизложените пояснения, но нямам намерение да навлизам в повече детайли, тъй като всеки един от тях ще е повод за нови и нови изказвания и нападки, а това не носи нищо добро за породата. За мен, най-яркият пример за негативите от непрестанните скандали, са не малкото ентусиазирани хора, с които се запознах покрай лабрадорите, но които сега не искат и да чуят повече за още кучета от тази порода, за изложби или за кинология.

А най-тъжното от всичко е, че Лабрадорите са една от най-популярните породи напоследък и тук, което всички знаем,  е нож с две остриета. Затова е толкова важно да имаме все повече и по-ценни кучета и кучила, а те все още са толкова малко. Но ние пак си враждуваме...

Албена Чакърова Петкова
Заместник Председател на
Български Лабрадор Ретривър Клуб

#60 Потребителят е офлайн   лабчо Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 November 2008 - 11:01 AM

Цитат

А колкото до обявата - това е лично мое мнение разбира се - аз ако бях модератор, щях незабавно да я изтрия, за да нямат възможност хората изобщо да я прочетат, но това си е мое мнение, никого не ангажирам с него.

За кученцата от Сърбия - да, знам, че се поддържат много топли взаимоотношения. Просто думата "доставка" за мен е недопустима в този случай, и да, ако бяха ползвали друга дума, може би нямаше да се откажем от това кученце, както и нещо друго - аз лично никога не бих си взела животно само по снимка, но това пак също си е лично мое мнение и отношение, никого не ангажирам с моята позиция.

Аз съм модератор във форума, за който става дума и повярвай ми, темата няма да бъде изтрита, защото по този начин винаги мога да покажа на всеки един, който ми поиска мнението как НЕ СЕ ПРАВИ.

Това, че ти си взе куче оттам е лично твоя грешка, изрично ти писах на лични да не го правиш!!!!

И ми писна да чета глупости, че някой ти е предложил доставка на куче от Сърбия. Всички четящи в този форума, както и във всички други форуми, свързани с породата лабрадор ретривър и притежващи куче, закупено с ПОМОЩТА НА НАШИЯ КЛУБ, а именно БНЛРК, ще потвърдят, че нито някой им е искал пари за помощта, нито някой си е помислял да прави това. НАПРОТИВ винаги са се предоставяли координати за контакт, всичко си е договаряно между развъдника и бъдещия собственик. Това, че са ти предложили ДОСТАВКА, както ти си разбрала, до Цариброд не значи, че някой е искал да ти НАБУТА кученце, а че са искали да те улеснят, за да не се налага да ходиш чак до развъдника, който със сигурност е бил по-далече.

Когато следващият път се изказваш по този начин и намекваш, че някой от клуба е искал да те ПОДХЛЪЗНЕ или да ти вземе пари, искам да цитираш имена и да се обърнеш лично към мен, Бойко Стоянов - председател на СС на БНКЛР или към някои от нашите членове, защото аз се чувствам лично засегната от тази огромна ЛЪЖА, която се пуска в публичното пространство и това НЯМА да го търпя!!!

Пролет Белчева, член на Софийската секция на БНКЛР

• (8 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

2 потребители четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни