ФУ, НЕ, Спри!
Публикувано: 02 October 2009 - 08:17 PM
П.С. С командите "НЕ" и "СТОЙ", постигам желания ефект, описан по- горе, проблем ми е единствено със спирането! Благодаря ви предварително!
Публикувано: 02 October 2009 - 08:30 PM
В смисъл- трябва да разграничиш отделните команди така, че то да ги разграничава. Пример- използваме не, когато искам да предотвратя някое действие на кучето ми- като види котка и знам, че ще побегне казвам НЕ, като види куче и не искам да ходи при него казвам НЕ,... НЕ- означава че изобщо неможе да се приближава до даден обект или да прави каквото и да било с даден обект- било то котка, мишка, птичка или храна- без значение какво е команда "НЕ!" значи, че нещото неможе да се докосва...
СПРИ- използваме най- често когато чакаме да пресечем, когато трябва да си вържа връзките на маратонките, когато спра за да говора с някого... Кучето знае, че трябва да спре на момента като чуе "Спри!" и трябва да остане така докато не кажа "Хайде!". Не мърда в почти никакъв случай.
Идва и другата команда "МЯСТО".. използваме я когато кучето е вече спряло и искаме да остане на мястото си. Например то стои и казваме "МЯСТО"- трябва да остане в дадената позоция докато не подадете освободителна команда. Най- лесно изпълняват "МЯСТО"- от команда "СЕДНИ"- поне моето куче.
... трябва да си сигурен, че кучето разграничава и разбира дадените команди, знае коя какво значи и не са прекалено идентични за происнасяне...
Публикувано: 02 October 2009 - 08:53 PM
В смисъл- трябва да разграничиш отделните команди така, че то да ги разграничава. Пример- използваме не, когато искам да предотвратя някое действие на кучето ми- като види котка и знам, че ще побегне казвам НЕ, като види куче и не искам да ходи при него казвам НЕ,... НЕ- означава че изобщо неможе да се приближава до даден обект или да прави каквото и да било с даден обект- било то котка, мишка, птичка или храна- без значение какво е команда "НЕ!" значи, че нещото неможе да се докосва...
СПРИ- използваме най- често когато чакаме да пресечем, когато трябва да си вържа връзките на маратонките, когато спра за да говора с някого... Кучето знае, че трябва да спре на момента като чуе "Спри!" и трябва да остане така докато не кажа "Хайде!". Не мърда в почти никакъв случай.
Идва и другата команда "МЯСТО".. използваме я когато кучето е вече спряло и искаме да остане на мястото си. Например то стои и казваме "МЯСТО"- трябва да остане в дадената позоция докато не подадете освободителна команда. Най- лесно изпълняват "МЯСТО"- от команда "СЕДНИ"- поне моето куче.
... трябва да си сигурен, че кучето разграничава и разбира дадените команди, знае коя какво значи и не са прекалено идентични за происнасяне...
Точно преди минути изпълняваше командата СТОЙ, коята аз ползвам за да стои на мястото си, без да мърда, докато не го освободя, давах му да яде преди малко, той седеше в единия край на двора, аз в другия му приготвях порцията, стоя и ме гледаше в очите, докато не го освободих, за да яде. НЕ изпълнявя също в случаите, които вие сте описали, но не изпълнява, когато не искам да отиде при куче, вмисъл когато се е затичало вече и аз искам да се спре, тогава и НЕ и СПРИ СЕ съм опитвал да изпилзвам, за да го спра, но не изпълнява, това ми е проблема. Уча го с дълъг повод, обикновено като тръгне да бяга, казвам му СПРИ СЕ, настъпвам въжето, той принуден се спира, отивам при него и му се карам или удрям с вестник или тънка пръчка, разбира, че е сгрешил, но на другия ден повтаря същото. Какво виждам и вие исползвате 3 команди за различните действия или бездействия, просто са ви различни и 1-та не е забранителна (имам предвид МЯСТО). Благодаря ви за думите :)
Публикувано: 02 October 2009 - 09:05 PM
Изчакай да се успокои, да остане секунди на място, дори и да гледа другото куче и го награди.
Не го наказвай в този случай...
Публикувано: 02 October 2009 - 09:14 PM

Публикувано: 02 October 2009 - 09:42 PM
Мисля , че ако се засили към куче спокойно можете да кажете "не"...това е нещо нежелано в моента....докато "спри" когато тича свободно ми се струва малко ненужно (единствено ако е хукнало към улица....но в опасни райони е добре да сте на повод)
Когато кучето не изпълнява дадена команда ,както при вас- казвате "не" а то продължава към друго куче, щом сте на дълъг повод не е нужно да го удряте , а още щом опъне повода (съответно не е изпълнило командата) получава сериозна корекция .....кучето ще се притесни и ще се въене до вас (в по-лошия случай вие ще го придърпате с весел тон и подвикване)....тогава задължително му давате наградка , нищо че в началото нещата са малко принудителни ...бързо ще разбере какво означава "НЕ"
Аз прилагам и друго - за награда ,след подобна корекция , самата аз отвеждам кучето до желаната дестинация. Сега ,като се загледа към друго куче казвам "не" и моето ме поглежда и чака знак да му разреша да си играе. (вече почти не се налага да казвам команда - кучето си знае , че без разрешение не може да отиде където си пожелае)

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 03 October 2009 - 12:08 PM
Мисля , че ако се засили към куче спокойно можете да кажете "не"...това е нещо нежелано в моента....докато "спри" когато тича свободно ми се струва малко ненужно (единствено ако е хукнало към улица....но в опасни райони е добре да сте на повод)
Когато кучето не изпълнява дадена команда ,както при вас- казвате "не" а то продължава към друго куче, щом сте на дълъг повод не е нужно да го удряте , а още щом опъне повода (съответно не е изпълнило командата) получава сериозна корекция .....кучето ще се притесни и ще се въене до вас (в по-лошия случай вие ще го придърпате с весел тон и подвикване)....тогава задължително му давате наградка , нищо че в началото нещата са малко принудителни ...бързо ще разбере какво означава "НЕ"
Аз прилагам и друго - за награда ,след подобна корекция , самата аз отвеждам кучето до желаната дестинация. Сега ,като се загледа към друго куче казвам "не" и моето ме поглежда и чака знак да му разреша да си играе. (вече почти не се налага да казвам команда - кучето си знае , че без разрешение не може да отиде където си пожелае)
А като го няма въжето, какво правим? А и между другото, като му настъпя въжето, макар и да е с душач, не му става особено неприятно, продължава да се опитва да стигне до целта си, за това мисля, че тази корекция не му е достатъчна, дори и да го придърпам към мен, по- скоро не усеща как е дошъл, тъй като е зает с опити да стигне до обекта, за това не мисля, че е особено удачно да го награждавам, след като мисля, че не разбира какво точно прави.
Публикувано: 03 October 2009 - 01:32 PM
за това казах, че има едно весело , привличащо поведение от ваша страна ...аз викам нещо от рода на "към мен моето момче , браво, добро момче" Така кучето ми знае: казано ми е НЕ , ако не послушам може да получа гадна корекция , а там водача ме вика , обича ме и ще получа наградка"...на третия път може да схване , разбира се ако сте интересен за кучето си (ако по-често го награждавате , или играете заедно)
Щом е толкова силно желанието да достигне е до друго куче - това си е коз във ваша полза - върне ли се кучето при вас , получава лакомство и още по-добре водите го тогава при другото куче за награда.
Усъвършенстват ли се тази неща с повод лесно ще се получат и без повод . На пример оставяте го свободно да си играе с кучета....(за мен по този начин се губи връзката между вас , но това е друга тема и начин на мислене)та ....викате кучето си ...то не идва. Отивате и вие поднасяте дискретно да подуши лакомство скрито в шепата ви . Кучето ще ви последва - изваждате го леко настрани от другите и пак го пускате да с играе...така по няколко пъти най- редовно. Ако не го интеисува лакомството...просто кученцето трябва да е малко по-гладно.
Според мен няма точни правила кое как се прави , колко силна трябва да е корекцията , дали изобщоще бъде понесена от кучето...всичко е индивидуално. Наблюдавайте животното , играйте повече с него , накарайте го да се влюби във вас.
Между другото не е нужно в началото да сете с много дълъг повод. Моя е 2,5 м. . Лабрадора ми имаше проблеми с други мъжки кучета , като видеше такова се започваше едно дърпане , лаене , зъбене.....по същия начин : "НЕ" яка корекция (защото в такъв момент кучето се превъзбужда и нито чува нито усеща дърпане) спре ли да дърпа и само да обърне глава към мен - веднага хваля и награждавам ...постепенно проблема изчезна съвсем ...сега ми е достатъчно едно тихо и бих казала не точно като команда "не моето момче " и кучето се обръща към мен да получи погалване или лакомство.

Публикувано: 03 October 2009 - 01:35 PM
и най-вече търпение...нещата не стават с магичека пръчка

Публикувано: 25 June 2010 - 10:11 AM
Нашият сладък кокер дърпа, хапе и гризе каквото намери вкъщи и изобщо не реагира на команда 'не' или удряне с вестник по муцуната. Как да го научим да различава 'не', когато прави беля. Като му се скараме той ни ръмжи и хапе.

Да използваме ли свирка, изобщо как да подходим?
Публикувано: 13 April 2011 - 01:42 PM
unique Имах подобен поблем. Когато кажех на куч НЕ все едно беше глуха.На удари въобще не реагира все едно нищо не съм направила. Най-голямо влиание оказаха крясъците,обръщането по гръб и много строгия тон(най вече тонът). Не строго ами направо злобно ,приръмжаващо.При доста от кучетата съм забелязала,че силата на гласа им оказва голямо влиание.
Публикувано: 24 April 2011 - 10:06 PM
В серията има и много важни неща, освен проблема ви...