Цитат
Сега да се съсредоточа върху тези въпроси, пък вие кажете къде греша.
- с какво поставянето на главата/в случая обаче не го правеше моето куче/ е различно от това,твоето куче да накара другото чак да легне?
Това с лягането го прави само към разбеснели се младежи когато реши, че прекрачват някаква граница, прави го като корекция и никога към зряло куче. Поставянето на главата на гърба на друго куче става само към такова, приличащо на равностойно. Той самият не го прави, но ако друг го направи го приема като по-голямо предизвикателство от оголване на зъби или яздене. Освен това знам, че няма да накара равностоен да ляга, а ако равностойният му отвърне на негово предизвикателство - ще се подчини бързо на него.
- И като не го правиш немска овчарка как го правиш риджбек?Да, те ловуват заедно.Ти това ли осигуряваш на кучето си?
Аз не го правя риджбек, той си е такъв, както и ти не правиш Дейзи немска овчарка. Характерно за риджбека е, че не влиза в единоборство, защото куче, което влиза в схватка с лъв, е стопроцентова загуба. Трябва да го видиш как при очевидни предизвикателства се стреми да избегне схватка, затова съм и доста спокойна при среща с непознато.
Например има един Дарси - западносибирска лайка, който има много характерно поведение към Реджо - обикаля го като персонален гард във футбола, просто се лепва и му се увива и все едно му вика айде бе, айде направи нещо да ти скоча. А Реджо се прави, че Дарси го няма, ходи, подпикава си, заобикаля го и целият му вид говори - абе ти не разбираш ли, че не ща да се биеме. При това Реджо е с по-високия статус, но е много търпелив специално към него. Всъщност инциденти между тях са се случвали 2 пъти и то винаги когато трети се сбият, кой с когото и да се скара, Реджо тръгва да ги разтървава, а Дарси скача на Реджо. Затова като е Дарси там не се въртим в голяма група. По принцип не трябва никога да се озоваваме в меле, мелета стават ако всички стоят на едно място, а кучетата се боричкат. Не се заседяваме на едно място.
С другите кучета те не просто ловуват заедно, могат да правят и други неща, важното е, че правят важни за тях неща заедно. Да, аз му осигурявам взаимодействие с другите кучета. Може да е игра на гоненица, тогава иска ту той да гони, ту него да го гонят, да финтира, да скача над храстите, хитрини разни да прави, когато става дума за предмет той не го иска за себе си, а непрекъснато да си го разменят, не му е интересно ако е само негов. Друг път, ако са младежи зелени той дори не иска да участва в тяхната игра, иска само да ги наблюдава, че играят по правилата. Ако пък е куче с по-висок от неговия ранг ще прави каквото каже то (стига аз да не кажа друго), затова се налага да познавам и поведението на другите кучета и с кои може, с кои - не.
- А защо екипа да не е с теб?
Аз не мога да заменя кучетата, защото съм човек и ние сме от различни видове. Екипът с мен е между човек и куче, разновидов. Той е приоритетен, но недостатъчен.
Не искам да звучи като някаква самоувереност, много дълго и трудно съм достигнала до това доверие, което имам, и пак винаги си имам едно наум и се спасявам, ако нещо ми се стори, че днес поведението му е различно. Много съм се притеснявала да не развие агресия, да стане холеричен или неуравновесен, защото примерите наистина са навсякъде.