Dog.bg Форуми : Йерархия между кучетата и намеса на човека

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Йерархия между кучетата и намеса на човека Оцени темата: -----

#101 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 17 December 2008 - 04:22 PM

Цитат

mil,с какво поставянето на главата/в случая обаче не го правеше моето куче/ е различно от това,твоето куче да накара другото чак да легне?И като не го правиш немска овчарка  как го правиш риджбек?Да, те ловуват заедно.Ти това ли осигуряваш на кучето си?Питам,защото точно тези моменти трябва да се коментират.Важни са за всички.Бушката каза,че не познава кучето и от две думи няма как да и стане ясно.На мен също,но все пак ,питам за тези породи,който примерно работят в екип.А защо екипа да не е с теб?

Сега да се съсредоточа върху тези въпроси, пък вие кажете къде греша.

- с какво поставянето на главата/в случая обаче не го правеше моето куче/ е различно от това,твоето куче да накара другото чак да легне?
Това с лягането го прави само към разбеснели се младежи когато реши, че прекрачват някаква граница, прави го като корекция и никога към зряло куче. Поставянето на главата на гърба на друго куче става само към такова, приличащо на равностойно. Той самият не го прави, но ако друг го направи го приема като по-голямо предизвикателство от оголване на зъби или яздене. Освен това знам, че няма да накара равностоен да ляга, а ако равностойният му отвърне на негово предизвикателство - ще се подчини бързо на него.

- И като не го правиш немска овчарка  как го правиш риджбек?Да, те ловуват заедно.Ти това ли осигуряваш на кучето си?
Аз не го правя риджбек, той си е такъв, както и ти не правиш Дейзи немска овчарка. Характерно за риджбека е, че не влиза в единоборство, защото куче, което влиза в схватка с лъв, е стопроцентова загуба. Трябва да го видиш как при очевидни предизвикателства се стреми да избегне схватка, затова съм и доста спокойна при среща с непознато.
Например има един Дарси - западносибирска лайка, който има много характерно поведение към Реджо - обикаля го като персонален гард във футбола, просто се лепва и му се увива и все едно му вика айде бе, айде направи нещо да ти скоча. А Реджо се прави, че Дарси го няма, ходи, подпикава си, заобикаля го и целият му вид говори - абе ти не разбираш ли, че не ща да се биеме. При това Реджо е с по-високия статус, но е много търпелив специално към него. Всъщност инциденти между тях са се случвали 2 пъти и то винаги когато трети се сбият, кой с когото и да се скара, Реджо тръгва да ги разтървава, а Дарси скача на Реджо. Затова като е Дарси там не се въртим в голяма група. По принцип не трябва никога да се озоваваме в меле, мелета стават ако всички стоят на едно място, а кучетата се боричкат. Не се заседяваме на едно място.
С другите кучета те не просто ловуват заедно, могат да правят и други неща, важното е, че правят важни за тях неща заедно. Да, аз му осигурявам взаимодействие с другите кучета. Може да е игра на гоненица, тогава иска ту той да гони, ту него да го гонят, да финтира, да скача над храстите, хитрини разни да прави, когато става дума за предмет той не го иска за себе си, а непрекъснато да си го разменят, не му е интересно ако е само негов. Друг път, ако са младежи зелени той дори не иска да участва в тяхната игра, иска само да ги наблюдава, че играят по правилата. Ако пък е куче с по-висок от неговия ранг ще прави каквото каже то (стига аз да не кажа друго), затова се налага да познавам и поведението на другите кучета и с кои може, с кои - не.

- А защо екипа да не е с теб?
Аз не мога да заменя кучетата, защото съм човек и ние сме от различни видове. Екипът с мен е между човек и куче, разновидов. Той е приоритетен, но недостатъчен.

Не искам да звучи като някаква самоувереност, много дълго и трудно съм достигнала до това доверие, което имам, и пак винаги си имам едно наум и се спасявам, ако нещо ми се стори, че днес поведението му е различно. Много съм се притеснявала да не развие агресия, да стане холеричен или неуравновесен, защото примерите наистина са навсякъде.

#102 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 17 December 2008 - 05:06 PM

Не задавам въпросите провокативно ,а информативно.Надявам се  да си личи,а и факта,че се дискутира го потвърждава.  Не съм във форума да определям кой къде греши.В един свой пост ти сама каза,че е въпрос на собствен избор.Според мен тази дискусия дори и да приключи до тук пак е полезна за форума.
Видях,че си добавила примери към поста си.Това за заседяването и боричкането е много точно.Това ми се иска да покоментираме.Може би в някоя друга тема,но тези неща наистина са важни.
User's Signature

Качена снимка

#103 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 December 2008 - 05:21 PM

Ами аз не съм го и приемала провокативно. Затова отговорих най-добросъвестно.
И ми е крайно неприятно, че просто като съм на друго мнение, се тълкува като налагане. Защо трябва да приключваме дискусията, като тя е интересна?

#104 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 17 December 2008 - 05:35 PM

Аз лично се поуморих,поне за днес. ;DНо това не означава ,че другите не трябва да пишат.
User's Signature

Качена снимка

#105 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 December 2008 - 05:44 PM

За мен въпросът не е има ли или няма йерархия, а по-скоро - трябва ли моето куче да си изяснява йерархията с всяко, което му пресече пътя? Мил, прекрасно е, че си толкова уверена в кучето си. Аз не съм. Моите са безпородни и бивши улични - те не гледат да отбягнат спора. Френ е много мило куче и се радва на всички, но опита ли се някой да я натисне, почва да се зъби и това от малка. Аз знам, че тя няма да отиде да ухапе, но не съм сигурна, че ако някой досадник започне да си "изяснява" отношенията с нея, няма да го направи, особенно след като видях, какво стана с Лъки (а там се намесих едва след като боя беше факт).
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#106 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 December 2008 - 05:54 PM

Ама твоите са още малки. Няма начин и не е нужно да си уверена.
Аз добих увереност след като моят навърши три години - тогава поведението му рязко улегна. Работата е там, че проблеми мога да очаквам точно когато дълго не съм го срещала с кучета - тогава става по-нервен, независимо колко съм се занимавала с него. Това е защото наново трябва да се проверяват позициите. А когато си се срещаме ежедневно - няма такива работи.
В йерахия да да влизат ако ще бъдат в трайна общност, всъщност ако ще бъдат не знам как да се избегне тя.
Две кучета, които живеят заедно, обаче, много по-трудно се овладяват в друга схема, аз такъв опит нямам.

#107 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 17 December 2008 - 07:47 PM

При 2 кучета схемата е малко по различна.По мои наблюдения проблемите идват от по-слабият член на групата.Не знам защо,той винаги трябва да се доказва пред другите,но само ако и другия член на групата е с него.В противен случай,е по-тих и от водата.Не знам,може би е като начин за доказване  на превъзходството на неговата глутница.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#108 Потребителят е офлайн   redika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 17 December 2008 - 08:42 PM

Каква е схемата за 2 кучета? Казвайте бързо, преди да съм оплескала нещата  ;D
User's Signature

Качена снимка

#109 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 17 December 2008 - 09:33 PM

А,то схемата е ясна.Правиме банда с по-силния и "Елате ни вижте"как се правят скандали след като имаш здрав гръб ;D.Да му мисли стопанина ;D
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#110 Потребителят е офлайн   redika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 17 December 2008 - 09:47 PM

Това, че стопанина е тоя дето му мисли после ясно, ама как да направим, така че да няма за какво да мислим? :) Аз съм се примирила с мисълта, че като порасне и малкия, двамата заедно няма да мога никъде да ги водя сама, но ако някой може да ми даде вариант, в който това е възможно...моля!  :blink:
User's Signature

Качена снимка

#111 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 17 December 2008 - 11:02 PM

Защо да не можеш да ги водиш двамата заедно? Аз разхождам сама 3 заедно, понякога плюс още едно две бездомни или комшийски, които се влачат след нас. Вярно, че ние сме в гора и за мен е по-лесно, но тук вече въпросът опира до обучението на кучовци, което не е никак лесна работа при липса на време и непостоянство. Сега се сещам, че в гората често срещаме кози и овце и най-много се притеснявах да не възникнат проблеми, че Рита 2 години е била ловджийка и си ги има навиците, но слава богу в момента, в който видят стадото и нашите се спират и чакат да ги хвана.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#112 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 December 2008 - 08:19 AM

Преди с Шайен и Макси ми беше много лесно - Шайен беше още смотано пале и Макси си я възпита. Шайен ни беше "омегата" - никога не се е и опитвала, да си смени статуса. След смъртта на Макси взехме Лиза, защото Шайен просто не беше щастлива сама, липсваше и друго куче, явно защото така беше свикнала. Лиза също беше много по-малка - и на възраст и на ръст, двете веднага си намериха мястото. Шайен страшно се промени - стана много по-суверенна и спокойна, просто започна да се държи като Макси преди. Пак всичко беше наред.
Сега обаче за първи път събирам кучки, които са на приблизително еднаква възраст и с еднакви претенции и ето ти проблем. Естествено се меся, когато двете се сдърпат, обикновенно просто отнемам "предмета" причина за раздора и ги пращам в различни посоки. Но определено контактувам и поощрявам повече Френ - тя е по-възпитаното куче, с нея вече си имаме ритуалите, а Лъки просто е нова при нас, няма да й позволя да налага нейните правила.
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#113 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 18 December 2008 - 09:07 AM

Предполагам redika има впредвид,не че няма да може да ги води на повод,а това,че няма да може да ги пуска заедно да си играят с другите.Аз определено имам своето становище по въпроса,но вече казах,че е въпрос на личен избор.
За моите идиоти :wub: да кажа,че няма спор за играчки,храна,място и тн.Дейза обаче е наложила  ;D правило,че котките в къщи не трябва да се гонят дори на игра.Понеже това мен много ме устройва,нямам намерение да се намесвам. ;D
Kолкото до ерархията между две кучета,да винаги ще я има ако живеят заедно,дори да не е решена с явна схватка.
User's Signature

Качена снимка

#114 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 December 2008 - 09:09 AM

Цитат

.Дейза обаче е наложила  ;D правило,че котките в къщи не трябва да се гонят дори на игра.Понеже това мен много ме устройва,нямам намерение да се намесвам. ;D

Леле, как ти завиждам!!! При нас това правило се налага да го налагам аз. И хич не е лесно, защото котките станаха нагли и сега сами ходят да дразнят кучетата. Преди имах котки под кучешки тормоз. Сега имам точно обратното.  :(
User's Signature

#115 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 December 2008 - 03:44 PM

Колко време им трябва за тази йерархия? Вече два - три месеца не могат да си уредят отношенията (явно). Още повече, че като се зачетох одеве в темата и се обърках тотално. Голямата "клати" малкия, малчото буквално върви, заврял муцуна в дупето й. По принцип дамата му отстъпва храната/постелята/каквото и да е друго, ама днеска му се скара... Станна работа. Ама гледам да не се меся. Чудно ми е само като дойде време за поощрение кой трябва да е пръв. 'Щото независимо кой си го е заслужил и двамата чакат.  ;D
User's Signature

Качена снимка

#116 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 18 December 2008 - 03:50 PM

Докато малкия расте тези позиции ще се променят и доуточняват.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#117 Потребителят е офлайн   redika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 18 December 2008 - 05:13 PM

wind не знам твоите кучета какви са, но моите са 2 мъжки кане корсо...и съответно групират ли си се (което е сигурно), можеш да си представиш какво ще стане. За обучението-обучаваме се, но със сигурност не достатъчно...Ако си имаме гора, като теб, ще си ги разхождам без проблем сама, но по парковете, където ходим ние е пълно с кучета и....
За сега нямам проблем, защото малкия е на 6 месеца и си е бебе още, а големия като цяло не е конфликтен, но това е за сега  :blink:
Galiadogs Би ли споделила становището си? :) Наистина е въпрос на личен избор, но ми се иска да чуя мнения...  :blink:
User's Signature

Качена снимка

#118 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 19 December 2008 - 09:09 AM

Аз съм го казвала не веднъж.Незнам какъв контрол трябва да имаш,за да нямат конфликти  кучетата ти свикнали по някакъв начин да изясняват отношения в група.
Ще ти дам конкретен пример.С трите кучета бях/старата НОК вече не е жива/Гард,Дейзи и Тангра.Няма никакви кучета наоколо освен Дива на beni и другия рот от нашата група.Мястото голямо,няма други кучета  и си го разпределихме да  си играем/работим. Отнякъде изникна без стопанин ,целия в белези кафяв доберман.Директно се нахвърли на Гард,който апортираше.Куче абсолютно безконфликтно и никога неизяснявало позиции в група.Команда ''плац'' ,за да не стане глутница разкъсваща добермана. Кратка схватка и Гард събори кучето ,а при повикване тръгна да си идва./Случая имаше и продължение,което няма общо със темата,нито с двата шута,които изяде собственика на кучето,когато се появи./Мисля,че това средно положение,което целиш,хем да играе с кучета,хем да те слуша безпрекословно,няма как да стане и в подобна ситуация имайки впредвид и сериозността на породата,гледката няма да е приятна.Ако все пак мислиш да ги пускаш двамата заедно да играят с други кучета,винаги трябва да пресичаш опитите им да си направят тандем двамата.
User's Signature

Качена снимка

#119 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 December 2008 - 09:15 AM

Аз да питам, как да не се намесвам в изграждането на йерархията? Пример - 2 кучки седят пред мен и получават едновременно еднаква елементарна команда (и двете я знаят) - отиди си на мястото. Едната изпълнява, втората не. Естествено награждавам веднага изпълнилото куче, след което искам изпълнение и от второто. Но Лъки вече е видяла, че Френ получава нещо, а тя не.
User's Signature

#120 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 19 December 2008 - 09:18 AM

Каква ерархия в случая водача си ти.Това няма общо с отношенията по принцип по между им.
User's Signature

Качена снимка

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема