Йерархия между кучетата и намеса на човека
Публикувано: 17 February 2009 - 11:29 AM
Изключителна рядкост е между едро и дребно по размери куче да възникне йерархичен спор. Много пъти съм казвала, че това се случва само при 2 обстоятелства: ако едрото куче е психически нестабилно или ако стопаните се държат неадекватно и сами създадат идиотска ситуация. И то тогава не става дума за йерархия, а за друго. В общия случай едрото куче не проявява никакъв интерес към дребното дори при големи предизвикателства от негова страна.
Публикувано: 17 February 2009 - 11:52 AM
Също искам да добавя,че Гард е играл с други кучета до 4 м.Оттам нататък градихме своята връзка с игра,а кучетата,които присъстваха,той приемаше съвсем нормално като даденост.
Публикувано: 17 February 2009 - 12:06 PM
Моят е едър и също със силно възбудима нервна система, но непрекъснато общува и играе с кучета. Дребните каквото и да правят ги отминава без дори да ги подуши. Те обикновено искат нещо да му кажат, защото виждат заплаха в него, но той в тях - не. Тук има един откачен пекинез, който щом го види се изстрелва, мята се върху него и започва да го "дави". Гледката е комична, прилича на побесняла щипка върху ватени гащи. Реджо се изтръсква и си заминава по негови дела, само веднъж реагира когато пекинезът не го остави намира и му скочи 5-6 пъти поред.
Първото ми куче пък не беше от най-стабилните психически, истински холерик, аз нямах понятие как да го възпитавам и той се биеше с всяко мъжко куче, стига обаче да е едро (затова никога не го пусках от повод, но той пак успяваше да се сбие с разни свободни). Към по-дребни от него обаче проявяваше пълно безразличие.
С това съвсем не искам да кажа, че Гард е щял да реагира другояче ако Махараджа беше по-едър, нито да предполагам как. Но относно този конкретен случай изобщо не бих намесвала понятието йерархия.
Публикувано: 17 February 2009 - 12:37 PM
Да, няма йерархия,а спазване на правила,наложени от водачите.
Публикувано: 17 February 2009 - 01:34 PM
Последни изследвания на живота на вълците показват, че те влизат в линейна йерархия само в условия на плен, докато в дивия живот образуват общности, приличащи по-скоро на семейства, в които отношенията са много по-сложни.
С други думи линейна йерархия възниква само тогава, когато има състезание за ресурси или жизнено пространство.
Същите изследователи твърдят, че в тази светлина е неправилно да свеждаме отношенията между кучетата единствено до "доминантност и подчиненост", те приемат по-скоро факта, че има "настоятелни и пасивни" индивиди.
Аз до голяма степен съм склонна да се съглася и именно затова смятам, че общуването на кучето с други кучета и всъпването му в социум с тях не заплашва нашите правила. Нито пък че този социум непременно се установява чрез жестове на подчинение или доминантност, мачкане, бой и прочие. Твърде честите сбивания по парковете ги отдавам на грешно поведение на хората, не на кучетата.
Все още не ми е ясно накъде ще отведат тези разсъждения цялостната концепция за човекът - алфа на глутницата, но си мисля, че в бъдеще ще разглеждаме отношенията си по-скоро като един двустранно изгоден договор, вместо като неотменно лидерство на всяка цена. Доказателство за това е все по-широката популярност на позитивните методи на обучение.
http://www.absolutea...ics/Dog_society
Публикувано: 27 February 2009 - 03:17 PM
представям ви друга ситуация-в моето"ранчо имам 3 кавказки овчарки. Първата беше женска,после донесохме втората като разликата им е около 2г. Имаше моменти на голям терор. разтървавала съм ги постоянно. След като порасна и втората ситуацията си остана докато едната не се наложи. После донесохме и мъжкар-пак същото-терор. Сега всичко е почти нормално-всеки си знае мястото,най-голямата женска е абсолютен лидер и не търпи неподчинение.Всеки си има роля и си я изпълнява.Казвам,че почти всичко е нормално,защото понякога пак започва кеч на живо,но бързо се въдворява ред. що се отнася до моята роля-мисля,че човекът е извън тази класация и заема съвсем друго място-на неоспорим водач и никой това не го оспорва. :)
Публикувано: 27 February 2009 - 06:37 PM
В горе описаната ситуация, според мен , човека го няма никъде !!!

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 28 February 2009 - 07:46 AM

Публикувано: 28 February 2009 - 05:51 PM
http://www.croxbox.b...an-Shepherd-Dog
Познават се от съвсем малки много пъти сам виждал едното да доминира на другото и обратно играта между тях и особена с друго куче при игра неможе да се чуе този лаи които е при тях разликата в възраста им е 1,2год.
Публикувано: 02 March 2009 - 01:22 AM
Предполагам че държанието ми е било грешка, въпроса е какво да правя от тук нататък за да си нямаме проблеми в бъдеще?
Публикувано: 03 March 2009 - 04:35 PM
Мария 76, в Feb 27 2009, 05:37 PM, написа:
Чети по-внимателно. Това,че ги гледам в ранчо не значи,че са "безстопанствени".
Просто си знаят и ценят свободата,но знаят и кой е неоспоримия шеф.
Публикувано: 03 March 2009 - 04:42 PM
Мария 76, в Feb 28 2009, 06:46 AM, написа:
Още една мъжка??? Още един проблем от същия род!!!
Аз го имам същия проблем- с МЪЖКИТЕ кучета.Единия ми е шампион по прескачане на огради.
Сега оградата е два метра,но очаквам нещо да измисли.
Стигнах до извода за себе си,че при мъжките кучета това е инстинкт-особено през периода на разгонване. Аз си го кръстих"синдома на хайтите"

Публикувано: 03 March 2009 - 06:17 PM
Цитат
Цитат(Мария 76 @ Feb 27 2009, 05:37 PM)
от цялата тема разбрах едно: въпрос на гледна точка !!!
Чети по-внимателно. Това,че ги гледам в ранчо не значи,че са "безстопанствени".
Просто си знаят и ценят свободата,но знаят и кой е неоспоримия шеф.
Мисълта ми беше друга . В такава ситуация трудно се гради връзка стопанин-куче. Galiadogs е права става въпрос за съвсем други отношения . Разхождаш ли ги навън , ако избяга някое куче ще дойде ли веднага като го повикаш....Ако си успяла е супер. За мен това е най-трудното - връзката. Моето куче вече знае много команди , но още имаме да градим връзка.
Аз имам и куче което гледам навън , за сега е вързан, още не мога да организирам да му оградя място . Значи кучето е много любвеобилно , като ме види то е една неописуема радост , колкото и често да ме вижда , но откакто порастна стана по-самостоятелен ...преди идваше на секундата като викна , но сегаааа се услушва и сам си решава кога да дойде. За него съм просто тази която носи храната . Дано вие сте успяли.

Публикувано: 03 March 2009 - 07:22 PM
Мария 76, в Mar 3 2009, 04:17 PM, написа:
Аз имам и куче което гледам навън , за сега е вързан, още не мога да организирам да му оградя място . Значи кучето е много любвеобилно , като ме види то е една неописуема радост , колкото и често да ме вижда , но откакто порастна стана по-самостоятелен ...преди идваше на секундата като викна , но сегаааа се услушва и сам си решава кога да дойде. За него съм просто тази която носи храната . Дано вие сте успяли.
Кучетата/кавказци/ си имат оградено място само за тях като вътрешен двор и къщата не се заключва,а и няма смисъл.Не се разхождат навън.Разхождани са -две от тях,защото до 1г. са отглеждани в апартамент,но направо е тормоз за стопанина и кучето. Команди изпълняват когато си искат-това е много своенравна порода и не е за всеки. Те са за стационарна охрана-огради им мястото и те си знаят какво да правят... При викване идват,няма проблем,но...понякога правят магарии от рода на това-гледат те с бялото на очите и се правят на глухи. Каква порода е кучето ти? Ако си го отгледала от бебе,много ме изненадва това,че те възприема по този начин.
Когато мине необузданата възраст "пубертет" и техния характер уляга,в смисъл проявяват се определени черти. При всички е различно. При нас сме възприели принципа на "личното уважение"

Публикувано: 03 March 2009 - 07:54 PM

Публикувано: 04 March 2009 - 09:49 AM
mil_, в Mar 4 2009, 07:36 AM, написа:
Надявам се нямаш пред вид немските овчарки защото те основно се използват за такива . На скоро почина една такава от ГЕР. на един мой познат . След това си взе лабрадор от Русия .....според него овчарката била много по-добра (лабрадора бил много ленив - явно е като моя - мързел) Ама аз мисля, че преди, човека беше с 10тина години по-млад и повече се разхождаше което си е сериозен тренинг и поддържане на познанията на кучето . Мисля че ОТНОШЕНИЕТО е най-важното. Просто мое мнение .
(От друга страна познавам лабрадори които в никакъв случай няма да станат за водачи . Индивидуалност !)