Dog.bg Форуми : Йерархия между кучетата и намеса на човека

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Йерархия между кучетата и намеса на човека Оцени темата: -----

#161 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 17 February 2009 - 11:29 AM

Тъй като не познавам характера на вашите кучета, нито от клиповете става ясно те познават ли се от преди това и изобщо каква е ситуацията, имам само един принципен коментар:
Изключителна рядкост е между едро и дребно по размери куче да възникне йерархичен спор. Много пъти съм казвала, че това се случва само при 2 обстоятелства: ако едрото куче е психически нестабилно или ако стопаните се държат неадекватно и сами създадат идиотска ситуация. И то тогава не става дума за йерархия, а за друго. В общия случай едрото куче не проявява никакъв интерес към дребното дори при големи предизвикателства от негова страна.

#162 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 17 February 2009 - 11:52 AM

;DKато приемем,че едрото е Малиноа/бързо възбудим,светкавично действащ/,а другото е дребно с претенции на едро всичко е наред.mil,благодаря за оценката.Нашите кучета не се познаваха преди и се запознаха в тази стая преди 8 дни.
Също искам да добавя,че Гард е играл с други кучета до 4 м.Оттам нататък градихме своята връзка с игра,а кучетата,които присъстваха,той приемаше съвсем нормално като даденост.
User's Signature

Качена снимка

#163 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 February 2009 - 12:06 PM

Галя, това не беше оценка, споделих наблюдение.
Моят е едър и също със силно възбудима нервна система, но непрекъснато общува и играе с кучета. Дребните каквото и да правят ги отминава без дори да ги подуши. Те обикновено искат нещо да му кажат, защото виждат заплаха в него, но той в тях - не. Тук има един откачен пекинез, който щом го види се изстрелва, мята се върху него и започва да го "дави". Гледката е комична, прилича на побесняла щипка върху ватени гащи. Реджо се изтръсква и си заминава по негови дела, само веднъж реагира когато пекинезът не го остави намира и му скочи 5-6 пъти поред.
Първото ми куче пък не беше от най-стабилните психически, истински холерик, аз нямах понятие как да го възпитавам и той се биеше с всяко мъжко куче, стига обаче да е едро (затова никога не го пусках от повод, но той пак успяваше да се сбие с разни свободни). Към по-дребни от него обаче проявяваше пълно безразличие.

С това съвсем не искам да кажа, че Гард е щял да реагира другояче ако Махараджа беше по-едър, нито да предполагам как. Но относно този конкретен случай изобщо не бих намесвала понятието йерархия.

#164 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 17 February 2009 - 12:37 PM

У нас често идват гости с големи кучета.Отново имаме същата реакция.Тук е малко по-различна ситуацията,защото Махараджа вече живее у нас.Кучетата приеха него и Аps0 като член на нашата глутница.
Да, няма йерархия,а спазване на правила,наложени от водачите.
User's Signature

Качена снимка

#165 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 February 2009 - 01:34 PM

Цялата концепция за йерархичната структура на кучешкото общество все по-често се подлага на съмнение.
Последни изследвания на живота на вълците показват, че те влизат в линейна йерархия само в условия на плен, докато в дивия живот образуват общности, приличащи по-скоро на семейства, в които отношенията са много по-сложни.
С други думи линейна йерархия възниква само тогава, когато има състезание за ресурси или жизнено пространство.
Същите изследователи твърдят, че в тази светлина е неправилно да свеждаме отношенията между кучетата единствено до "доминантност и подчиненост", те приемат по-скоро факта, че има "настоятелни и пасивни" индивиди.
Аз до голяма степен съм склонна да се съглася и именно затова смятам, че общуването на кучето с други кучета и всъпването му в социум с тях не заплашва нашите правила. Нито пък че този социум непременно се установява чрез жестове на подчинение или доминантност, мачкане, бой и прочие. Твърде честите сбивания по парковете ги отдавам на грешно поведение на хората, не на кучетата.
Все още не ми е ясно накъде ще отведат тези разсъждения цялостната концепция за човекът - алфа на глутницата, но си мисля, че в бъдеще ще разглеждаме отношенията си по-скоро като един двустранно изгоден договор, вместо като неотменно лидерство на всяка цена. Доказателство за това е все по-широката популярност на позитивните методи на обучение.
http://www.absolutea...ics/Dog_society

#166 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 17 February 2009 - 01:38 PM

mil :yahoo:
Изключително ценен пост.
User's Signature

Качена снимка

#167 Потребителят е офлайн   megan67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 27 February 2009 - 03:17 PM

Заинтересувах се от вашата тема,защото това,което описвате са ситуации на домашни любимци,които се гледат в повечето случаи в апартаменти и се водят с каишки на разходка.
представям ви друга ситуация-в моето"ранчо имам 3 кавказки овчарки. Първата беше женска,после донесохме втората като разликата им е около 2г. Имаше моменти на голям терор. разтървавала съм ги постоянно. След като порасна и втората ситуацията си остана докато едната не се наложи. После донесохме и мъжкар-пак същото-терор. Сега всичко е почти нормално-всеки си знае мястото,най-голямата женска е абсолютен лидер и не търпи неподчинение.Всеки си има роля и си я изпълнява.Казвам,че почти всичко е нормално,защото понякога пак започва кеч на живо,но бързо се въдворява ред. що се отнася до моята роля-мисля,че човекът е извън тази класация и заема съвсем друго място-на неоспорим водач и никой това не го оспорва. :)

#168 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2009 - 06:37 PM

от цялата тема разбрах едно: въпрос на гледна точка !!!
В горе описаната ситуация, според мен , човека го няма никъде !!!
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#169 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 27 February 2009 - 08:28 PM

При нея ситуацията е друга.Това са кучета в ранчо.Там вече е различно.
User's Signature

Качена снимка

#170 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 February 2009 - 07:46 AM

Имам един съсед който си е оградил в двора около 40-50 кв. м. и гледа една каракачанка . Животинката има къде да обикаля на воля цял ден , хранят го, поят го - добре си живее ....обаче наскоро избяга и собственика не можа да го хване цял ден . Разбрах, че ще си взима още една мъжка каракачанка.....ще видим какво ще стане.
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

#171 Потребителят е офлайн   kivv Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 February 2009 - 05:51 PM

Само едно ми е чудно ето между тези две приятелчета кой е доминантния:
http://www.croxbox.b...an-Shepherd-Dog
Познават се от съвсем малки много пъти сам виждал едното да доминира на другото и обратно играта между тях и особена с друго куче при игра неможе да се чуе този лаи които е при тях разликата в възраста им е 1,2год.

#172 Потребителят е офлайн   Jadi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Изгонени

Публикувано: 02 March 2009 - 01:22 AM

Имам един въпрос относно моите две кучета, Купър, НОК на година и половина и Тино, НОК на 5 месеца. По принцип Купър е сравнително доминантен и груб в игрите си с други кучета, но с малкия е много внимателен. Имам чувството обаче, че Тино си е повярвал че е шефа и става все по нагъл. Взема пръчките на батко си, ръмжи му, а напоследък забелязвам че когато Купър се заиграе с други кучета, Тино започва да му се катери по гърба и да го хапе за врата, понякога даже си слага предните лапи на главата му. Това го прави само когато има други кучета наблизо, когато са само двамата не е чак толкова нахален. Вече започвам да си мисля че го прави нарочно за да се покаже пред другите кучета. Чудя се дали Купър го търпи все още, защото Тино е малък или аз съм виновна, защото постоянно се карам на Купър когато се опита да поиграе по-грубо с малкия, дори когато Тино го провокира, пак Купър го отнася. Даже вече си имаме "команда" щом кажа "внимавай с бебето" и Купър прекратява всякакви игри и ме поглежда виновно.
Предполагам че държанието ми е било грешка, въпроса е какво да правя от тук нататък за да си нямаме проблеми в бъдеще?

#173 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 02 March 2009 - 12:21 PM

Не мисля,че е грешка.Кучето се съобразява с твоята команда.За в бъдеще остава и малкия да разбере,че единствения и неоспорим лидер си ти.
User's Signature

Качена снимка

#174 Потребителят е офлайн   megan67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 March 2009 - 04:35 PM

Показване на мнениетоМария 76, в Feb 27 2009, 05:37 PM, написа:

Чети по-внимателно. Това,че ги гледам в ранчо не значи,че са "безстопанствени".
Просто си знаят и ценят свободата,но знаят и кой е неоспоримия шеф.

#175 Потребителят е офлайн   megan67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 March 2009 - 04:42 PM

Показване на мнениетоМария 76, в Feb 28 2009, 06:46 AM, написа:

Имам един съсед който си е оградил в двора около 40-50 кв. м. и гледа една каракачанка . Животинката има къде да обикаля на воля цял ден , хранят го, поят го - добре си живее ....обаче наскоро избяга и собственика не можа да го хване цял ден . Разбрах, че ще си взима още една мъжка каракачанка.....ще видим какво ще стане.

Още една мъжка??? Още един проблем от същия род!!!
Аз го имам същия проблем- с МЪЖКИТЕ кучета.Единия ми е шампион по прескачане на огради.
Сега оградата е два метра,но очаквам нещо да измисли.
Стигнах до извода за себе си,че при мъжките кучета това е инстинкт-особено през периода на разгонване. Аз си го кръстих"синдома на хайтите" :rolleyes: Женските също могат да прескочат,но си пазят територията и нямат никакво желание да го правят.

#176 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 March 2009 - 06:17 PM

Цитат

megan67 Публикувано на Днес, 02:35 PM
Цитат(Мария 76 @ Feb 27 2009, 05:37 PM)

Чети по-внимателно. Това,че ги гледам в ранчо не значи,че са "безстопанствени".
Просто си знаят и ценят свободата,но знаят и кой е неоспоримия шеф.

Мисълта ми беше друга . В такава ситуация трудно се гради връзка стопанин-куче. Galiadogs е права става въпрос за съвсем други отношения . Разхождаш ли ги навън , ако избяга някое куче ще дойде ли веднага като го повикаш....Ако си успяла е супер. За мен това е най-трудното - връзката. Моето куче вече знае много команди , но още имаме да градим връзка.
Аз имам и куче което гледам навън , за сега е вързан, още не мога да организирам да му оградя място . Значи кучето е много любвеобилно , като ме види то е една неописуема радост , колкото и често да ме вижда , но откакто порастна стана по-самостоятелен ...преди идваше на секундата като викна , но сегаааа се услушва и сам си решава кога да дойде. За него съм просто тази която носи храната . Дано вие сте успяли.
User's Signature

#177 Потребителят е офлайн   megan67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 March 2009 - 07:22 PM

Показване на мнениетоМария 76, в Mar 3 2009, 04:17 PM, написа:

Мисълта ми беше друга . В такава ситуация трудно се гради връзка стопанин-куче. Galiadogs е права става въпрос за съвсем други отношения . Разхождаш ли ги навън , ако избяга някое куче ще дойде ли веднага като го повикаш....Ако си успяла е супер. За мен това е най-трудното - връзката. Моето куче вече знае много команди , но още имаме да градим връзка.
Аз имам и куче което гледам навън , за сега е вързан, още не мога да организирам да му оградя място . Значи кучето е много любвеобилно , като ме види то е една неописуема радост , колкото и често да ме вижда , но откакто порастна стана по-самостоятелен ...преди идваше на секундата като викна , но сегаааа се услушва и сам си решава кога да дойде. За него съм просто тази която носи храната . Дано вие сте успяли.

Кучетата/кавказци/ си имат оградено място само за тях като вътрешен двор и къщата не се заключва,а и няма смисъл.Не се разхождат навън.Разхождани са -две от тях,защото до 1г. са отглеждани в апартамент,но направо е тормоз за стопанина и кучето. Команди изпълняват когато си искат-това е много своенравна порода и не е за всеки. Те са за стационарна охрана-огради им мястото и те си знаят какво да правят... При викване идват,няма проблем,но...понякога правят магарии от рода на това-гледат те с бялото на очите и се правят на глухи. Каква порода е кучето ти? Ако си го отгледала от бебе,много ме изненадва това,че те възприема по този начин.
Когато мине необузданата възраст "пубертет" и техния характер уляга,в смисъл проявяват се определени черти. При всички е различно. При нас сме възприели принципа на "личното уважение" :rolleyes: -когато видя,че някое се е излегнало и го мързи да гледа,не го карам без причина да ходи насам-натам. Това не са кучета за игра. И пак стигаме до най-важното-породата на кучето ,за какво ти трябва и какво очакваш от него. Става много лошо,когато се получи разминаване....

#178 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 March 2009 - 07:54 PM

Според мен породата няма никакво значение . Съседското куче за което разказвах, че не могат да го приберат е влюбено в мен , защото ежедневно му минавам покрай оградата , имитирам гоненица , играем си през оградата и му давам лакомства от на моето (домашното) . Случи се така, че последния път се появих по средата на преследването(целия квартал се опитваха да го хванат :lol: ) . Само извиках, пляснах с ръце и не беше нужно да го хващам сам тръгна след мен, щастливо размахал опашка, и го вкарах в заграждението му . За съжаление дворното ми куче не седи в нашия двор и нямам време за игри с него ("пазач" е на парцел на 1км. от нас) . Всеки ден го навестявам и го пускам да се наиграе , да потича преди да го нахраня. Мисля, че там ми е грешката ....оставям го сам да се забавлява докато аз си свърша друга работа. За това и нямам връзка с него. Та предполагам ,ако са повече кучета те си се забавляват помежду си , а аз мисля че връзката със стопанина не се базира само на подаването на храна ....най важно е на кучето или кучетата да им е забавно с теб . Скоро мисля да си взема още едно куче , работна порода, и при него ще започна най-напред с изграждане на връзка именно под формата на игра. Аз не съм специалист , но от опита ми с три кучета вече (ротвайлер , лабрадор и безпороден ) мисля , че играта с кучето е едно от най-важните неща .
User's Signature

#179 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 March 2009 - 09:36 AM

Показване на мнениетоМария 76, в Mar 3 2009, 06:54 PM, написа:

Според мен породата няма никакво значение .

Имам един въпрос към всички, които мислят така. Защо служебните породи не се използват за водачи на слепи хора? Не могат да се справят ли, какво?

#180 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 March 2009 - 09:49 AM

Показване на мнениетоmil_, в Mar 4 2009, 07:36 AM, написа:

Имам един въпрос към всички, които мислят така. Защо служебните породи не се използват за водачи на слепи хора? Не могат да се справят ли, какво?

Надявам се нямаш пред вид немските овчарки защото те основно се използват за такива . На скоро почина една такава от ГЕР. на един мой познат . След това си взе лабрадор от Русия .....според него овчарката била много по-добра (лабрадора бил много ленив - явно е като моя - мързел) Ама аз мисля, че преди, човека беше с 10тина години по-млад и повече се разхождаше което си е сериозен тренинг и поддържане на познанията на кучето . Мисля че ОТНОШЕНИЕТО е най-важното. Просто мое мнение .
(От друга страна познавам лабрадори които в никакъв случай няма да станат за водачи . Индивидуалност !)
User's Signature

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни