Йерархия между кучетата и намеса на човека
Публикувано: 04 March 2009 - 10:29 AM

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 04 March 2009 - 10:43 AM
dmm, в Mar 4 2009, 09:29 AM, написа:
Че от лабрадора по-предразположено куче към напълняване няма. Мисля че ключа на загадката е в усилието и компетентността на треньорите. Искам да кажа, че познавам овчарка и малиноа които под носа да им минава котка , да викаш , да крякаш , коли , влакове, кучета всякакви ...те няма да отделят поглед от стопанина си.От друга страна не познавам лабрадор който да не се дръпне или затича на някъде само ако е зърнал нещо подозрително. Естествено с породи като малиноа ще е много по трудоемко и съответно по-скъпо обучението , но не и невъзможно (според мен). На скоро видях и пони -водач. Въпрос на отношение към животното и усилия от страна на треньора.

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 04 March 2009 - 10:50 AM
По същия начин мога да попитам защо немските овчарки не се ползват за впрягове?
Понеже не обичам такива дразнещи загадки, ще отговоря веднага.
Служебните породи изграждат със своя водач специфична връзка. Така са селекционирани, това го коментирах по-назад в темата. Те изграждат връзка с ЕДИН човек, която е изключително силна.
Лабрадорите и голдъните са по-приспособими към нови хора и изграждат друг тип връзка. Тъй като се привързват към цялото семейство, не така отчетливо към един човек, те са и идеалните семейни кучета.
Основната разлика при обучението за двата вида работа е следната:
Служебните породи се обучават от самия водач. За времето на обучението те изграждат неразривна връзка с него и после прекарват живота си с него. Поне така знам за граничарските кучета, познавах човек от школата в Берковица, разказвал ми е.
Кучетата - водачи и асистенти през първата година са с един човек, после се обучават специализирано от друг, накрая служат на трети - самия нуждаещ се човек.
Немската овчарка твърде трудно се откъсва от своя човек и се приспособява към друг. Твърде често този процес смачква кучето или отнема неоправдано много усилия.
В този ред на мисли: един стопанин на лабрадор при равни усилия, желание, положен труд, компетентност, никога няма да изгради със своето куче този тип връзка, която ще изгради стопанинът на служебна порода.
Затова аз считам за грешка той да се стреми към това на всяка цена. Да те ще имат чудесна връзка, но тя няма да е като другата. Ако този човек иска неговото куче да го гледа в очите и да е фиксирано в него така, както немската овчарка, двамата - и кучето, и човекът, са обречени на разочарования и недоволство един от друг. Защо е нужно това?
Преди няколко поста стана дума за кучета в ранчо. Не мисля, че е важно дали кучетата са в ранчо някъде другаде. Важна е породата и за какво е селекционирана тя. Как работи и каква връзка с човека е способна да изгражда. В коментирания случай важното беше, че става дума за кучета - пазачи на стада, а не за служебни кучета.
Публикувано: 04 March 2009 - 10:55 AM

Публикувано: 04 March 2009 - 11:16 AM
Мария 76, в Mar 4 2009, 09:55 AM, написа:
Не, Мария, това не е основната причина, защото служебните породи не проявяват агресия своеволно. Веднъж изградили връзка със своя водач, значение има какво иска той и проблемът е решен. Това е част от същото, за което говорих по-горе. То не е никаква трудност за тренерите.
ПП: Eто ти тук разлика с пазачите на стада. Те сами преценяват кога стадото е заплашено, човекът може изобщо да не присъства.
За впряговете: тези кучета също трябва да вземат решения на своя глава. Някой го беше писал отдавна в този форум и много ми беше харесало като пример, естествено е пресилено и съвсем няма за цел да каже, че едното е добре, другото е зле, зависи от целта.
Ако застанеш с шейната и впряга пред пропаст и кажеш на немската овчарка "напред" тя ще скочи в пропастта, защото така е поискал нейният водач. Хъскито няма да се подчини и ще заобиколи.
Публикувано: 04 March 2009 - 12:34 PM
Мисля,че намесата на служебни и водачи на слепи е излишно утежняване на темата,която наистина би могла да тръгне в няколко посоки.
Публикувано: 04 March 2009 - 12:43 PM
Galiadogs, в Mar 4 2009, 11:34 AM, написа:
Мисля,че намесата на служебни и водачи на слепи е излишно утежняване на темата,която наистина би могла да тръгне в няколко посоки.
Публикувано: 04 March 2009 - 12:45 PM
mil_, в Mar 4 2009, 11:16 AM, написа:
За впряговете: тези кучета също трябва да вземат решения на своя глава. Някой го беше писал отдавна в този форум и много ми беше харесало като пример, естествено е пресилено и съвсем няма за цел да каже, че едното е добре, другото е зле, зависи от целта.
Ако застанеш с шейната и впряга пред пропаст и кажеш на немската овчарка "напред" тя ще скочи в пропастта, защото така е поискал нейният водач. Хъскито няма да се подчини и ще заобиколи.
Амин. Всичко друго е бошлаф. ;)
Публикувано: 04 March 2009 - 12:52 PM

Публикувано: 04 March 2009 - 12:54 PM
ПП: В моите приказки аз изобщо не визирам тези кучета с какво се занимават, къде се намират, любимци ли са, работят ли и пр. Визирам за какво са предназначени и как са предразположени към взаимодействие с човека.
Публикувано: 04 March 2009 - 01:12 PM

Публикувано: 04 March 2009 - 01:17 PM
НЯМА КУЧЕ, което да не изгражда връзка с човека. Нито пък за базовите команди има някакъв спор. Да не изкараш, че пропагандирам градовете да се напълнят с неуправляеми, самодостатъчни кучета, щото породата го искала?
Мислех, че коментираме доста по-дълбоки нюанси на връзката между човека и кучето.
Публикувано: 04 March 2009 - 01:29 PM
mil_, в Mar 4 2009, 11:17 AM, написа:
НЯМА КУЧЕ, което да не изгражда връзка с човека. Нито пък за базовите команди има някакъв спор. Да не изкараш, че пропагандирам градовете да се напълнят с неуправляеми, самодостатъчни кучета, щото породата го искала?
Мислех, че коментираме доста по-дълбоки нюанси на връзката между човека и кучето.
радвам се ,че сме на едно мнение ! Генетичните заложби на кучето не са оправдание - това е. Аз просто говорех за куче което не идва при стопанина си и останах с впечатлението, че казвате , че това е нещо нормално, защото кучето било едикаква си порода.

Публикувано: 04 March 2009 - 01:53 PM
Galiadogs, в Mar 4 2009, 11:36 AM, написа:
Мисля,че кучетата по-добре се оправят от нас,хората :)
Лично за мен породата има ОГРОМНО значение,защото именно познанието предотвратява излишните бъдещи недоразумения и неприятни изненади. Много е важно бъдещият стопанин да знае какво иска,за да не се бори и той за"място в йерархията". За съжаление и това се случва понякога....
Публикувано: 04 March 2009 - 02:10 PM
Galiadogs, в Mar 4 2009, 12:36 PM, написа:
Разговорът тръгна в тази посока от изказването, че породата няма значение. Всъщност цялата тема тръгна оттам, тъй като аз твърдях, че моето куче трябва да контактува с други кучета, това си е специфика на темперамента, и аз не мога да му заменя, нито искам да му отнема този контакт <_< Затова и продължавам да изяснявам тезата с примери.
Съгласна с megan67 - смятам, че трябва да уважаваме породата и предварително да сме наясно какво точно търсим у нашето куче, независимо като вид работа, като вид общуване или тип реакции. Тук изобщо не мисля, че имаме някакви съществени различия.
Публикувано: 04 March 2009 - 06:03 PM
А кучето за което стана въпрос е безпородно ;)
Аз също съм ЗА това предварително да се информираме с какво се захващаме. Колкото до по-специфичен вид обучение ....с много труд всичко се постига. Знам за голдън, който работи защита .
И за последно да споделя . Скоро научих лабрадора си да се моли като болонка на два крака - команда "моли се" . Малееее много унизителна картинка. Жал ми е да го гледам така ....ама дали той го възприелма по този начин ? За него е просто поредната команда !
малеее че много съм писалааа

Публикувано: 04 March 2009 - 06:51 PM