Йерархия между кучетата и намеса на човека
Публикувано: 28 May 2013 - 12:37 PM
Колко пъти идват и се качват на гърба на моята или се опитват да и вземат клечка от устата.И после ама те нали си играеха вашето защо е такова лошо.
Просто спрях да ходя.Предпочитам 2-3 проверени кучета с които се разхождаме и след това на подходящо място ги пускаме да се погонят и поиграят.
Или пък такива невъзпитани идва уж да играе мята опашка цялото настръхнало и ръмжи срещу моята.Казвам извикайте си кучето,моля.Отговора ''ама то идва да си играе''.Реакцията на моята е мигновена.
Публикувано: 28 May 2013 - 12:49 PM
От тези вечно самотни разходки , моето куче започва да губи интерес от контакти с кучета , когато я пусна да си играе прави обиколен спринт и започва сама да си играе с клечка , тревичка или въображаем приятел и игнорира кучетата ... ако настояват да я разиграят изведнъж вади 'усмивка' скача около себе си и пак започва да се цепи от компанията ...
Ако в нас доидат гости с кучета което става доста често в повечето случеи пада голяма игра от началото после или ги игнорира или започва да доминира , последния път в нас когато я спрях да доминира ,супер показно се изпишка на килима .
Публикувано: 28 May 2013 - 01:01 PM
Не знам защо го правят.Не е на пук,по-скоро някакъв вид стрес ли е за тях?
Оу на нас гости с кучета не ни идват.Вкъщи не се дава на друго куче да припари,дори комшийските песове като излизат биват порядъчно облайвани.Ако са навън обаче и се засечем никакъв проблем.
Твоята хубавица на колко стана?
Публикувано: 28 May 2013 - 01:14 PM
В нас винаги са добре дошли приятели с кучета ,дори агресивни..прибирам си моето в спалнята и готово ... За мен кучето си е част от човека ,защо да ги деля като може да бъдат заедно ;)
На вън когато засечем куче тя реагира много бурно, започва се скимтене, подскачане ще кажеш ,че като я отвържа ще играят 3 дни без спип ...а като я товържа нищо забавно не се случва хахаха
Но това го чувам и от други хора с кучета от тази порода като направят 3г изведнъж се променят сякаш за един ден ,просто стават по-дръпнати , някои по-агресивни ...но всички се променят изведнъж рязко
Публикувано: 28 May 2013 - 01:19 PM
Сам казвате,че проблеми не е имало.
Щом ядат по команда тогава слагате купите,изчакват да им разрешите да ядат.Слагате купите на известно разстояние и подавате командата.Изчаквате ги да се нахранят и всичко е тип-топ.
[/quot Ще ги храня така надявам се всичко да е тип-топ.Благодаря тиShiBumi_GirL.
Публикувано: 18 August 2013 - 04:57 PM
доста време почетох, попремислих и реших да питам :) преди две седмици взех във вкъщи кучето на едни познаити, докато те са на почивка да го гледам аз. Люк е на 5 години и е мелез между и между :) да та до Тибетски териер :) както и да е. Той е страшно любвеобилен към хора лиглио и половина, обаче излезем ли на разходка и видили друго куче става страшно, в едни ситуации много бавно и повод на късо му давам да се доближи и да се запознае с друго куче, отначало е нормално любопитно душене и следващия момент се чуват зъби и почва да напада, веднага го дърпам " Не" задавам команда "Легни" и "Място". докато се е отново спокоен. В други случаи още от далече започва да лае и да скача ако трагна да го коригирам се опитва да хапе. Винаги спираме и го заставям на "Легни" и "Място". Знам кучето не е мое и е само за малко при мен но ако някой може да помогне като даде съвет какво да го правя, ще съм ви много благодарна. От малко кутре неговото семейство са правили грешка след грешка. Но мисля,че ще има светлина в тунела :)
До сега мога да кажа, че с мои кучета никога не съм имала проблем с агресията към други на улицата или в къщи ако някой ни посети. Последната ми любимка е ротвайлерка на вече 4 години и никога не съм имала проблем да прояви агреисия към други кучета, редовно излизахме на разходка с две стафки и булита, такава игра и гонитба падаше, никога никой не е претендирал за каквото и да е. Тази свобода за мен свърши( кучето продължава да си прави тези разходки ама без мен). Имала съм и кучета с така да кажа пак тежък характер, но пак съм се справяла. Ще чакам съвети и идеи! Благодаря предварително
Публикувано: 25 August 2013 - 07:29 AM
pancho_99, в 04 April 2013 - 06:52 AM, написа:
От 16 December 2008 - 12:58 PM:
Това е описано Тук като вмешателство на собственика.
На тази възраст те вече имат социално осъзнаване, макар да са далеч от социална зрялост. За теб е важно да разбереш как са подредени и да използваш това.
Между другото, една статийка , в която се твърди, че цялата концепция за човека като водач на глутницата е погрешна ;), просто ми стана интересно.
Ей с това некомпетентно мнение на Apso
„Правило №2- Глутница, това е Вие, ваше семейство и куче(та), други кучета не са вашата глутница. Никога не бъркайте!!!!”
същата даде грешен ход на целия коментар и тръгнаха простотиите.
Galiadogs, онзи ден коментирах твойто писане и ти казах да не им се вързваш, ама…
mil_, с пос
очената статия точен пример си дала, но нещо май коментарите се разминават с нея...
И къде съм сгрешила?

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
#228 Guest_Zartosht_*
Публикувано: 25 August 2013 - 09:35 AM
Apso, в 25 August 2013 - 07:29 AM, написа:
pancho_99, в 04 April 2013 - 06:52 AM, написа:
От 16 December 2008 - 12:58 PM:
Това е описано Тук като вмешателство на собственика.
На тази възраст те вече имат социално осъзнаване, макар да са далеч от социална зрялост. За теб е важно да разбереш как са подредени и да използваш това.
Между другото, една статийка , в която се твърди, че цялата концепция за човека като водач на глутницата е погрешна ;), просто ми стана интересно.
Ей с това некомпетентно мнение на Apso
„Правило №2- Глутница, това е Вие, ваше семейство и куче(та), други кучета не са вашата глутница. Никога не бъркайте!!!!”
същата даде грешен ход на целия коментар и тръгнаха простотиите.
Galiadogs, онзи ден коментирах твойто писане и ти казах да не им се вързваш, ама…
mil_, с пос
очената статия точен пример си дала, но нещо май коментарите се разминават с нея...
И къде съм сгрешила?
Ами то е посочено - в син цвят, а и хората по-нагоре виждам, линк към статия са посочили.
Публикувано: 25 August 2013 - 11:42 AM
Само питам, значи когато съм на почивка в друг град и минавам по край някаква глутница с моето куче -какво трябва да правя? Да пусна каишка и радио, и да си чакам когато "подредят"? И по същият начин, минавайки по край кумшии, трябва да се влезна през прозорец/врата и започвам да се настанявам? И да обеснявам че аз тука шефа? Така ли?

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 25 August 2013 - 12:25 PM
http://www.dogstarda...ng-signals-dogs
Тук не става дума за подчинение, а за комуникация . И нерядко конфликтите идват от това,че някои кучета са дотолкова потиснати ( чрез постоянни странни за тях заповеди, различни от естественото им поведение ) , та даже не предават на себеподобните , моментното си състояние.
Мил го е казала .

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 25 August 2013 - 12:38 PM
Apso, в 25 August 2013 - 11:42 AM, написа:
Само питам, значи когато съм на почивка в друг град и минавам по край някаква глутница с моето куче -какво трябва да правя? Да пусна каишка и радио, и да си чакам когато "подредят"? И по същият начин, минавайки по край кумшии, трябва да се влезна през прозорец/врата и започвам да се настанявам? И да обеснявам че аз тука шефа? Така ли?
Предполага се ,че познаваш кучето си и можеш да реагираш адекватно .
Къде да се подреждат бе , Ани ? Та хората ,че са хора не могат да се разбират винаги , ние сме захванали да пренаписваме кучешкото поведение... с грешната писалка.
Нали си виждала какво е поведението на малко дете преживяло определено събитие ? А и не само дете ,човек който изпитва определена емоция ,веднага я показва .
Водиш кучето си ( пак повтарям ,познавайки поведението му ) и виждате друго ,легнало в тревата . Трябва съвсем да си сляпа,за да не реагираш на поведението му ,каквото и да е то ,нали?

#232 Guest_Zartosht_*
Публикувано: 25 August 2013 - 12:42 PM
Първо - опитай да си изясниш какво е това "глутница" - писано е доста тук из форумите.
Второ - опитай да си изясниш какво е това "йерархия" - и за това е писано тук из форумите.
Тотално неверни разсъждения !
И после прочети това, което starrkopf е поместил като линк.
Публикувано: 25 August 2013 - 12:49 PM
Zartosht, в 25 August 2013 - 10:42 AM, написа:
Първо - опитай да си изясниш какво е това "глутница" - писано е доста тук из форумите.
Второ - опитай да си изясниш какво е това "йерархия" - и за това е писано тук из форумите.
Извинете, глутницата си е глутница, и реагира често на непознати кучета агресивно, като ги вижда в ролята на териториален или хранителен конкурент. Нападат. Това НЕ Е МОЯТА глутница и НЕ Е ГЛУТНИЦА на моите кучета. Те са чужди и непознати. Моите кучета се обединяваха за да се защитят себе си и мен, глупава двукрака.
Странични непознати кучета не са "нашата глутница", много моля. Те рипат да ни прогонват докато просто минаваме покрай тях. Не са нашата глутница, която познаваме на поляната и се играем или просто присътстваме като са ви одъртяли кучетата. Така че недейте така смело-смело да твърдите че Анна Апсо не е права. А знаете ли че има цели сбирки, организирани от стопаните, които комбинират взаимно понасящите кучета в една разходка? Тоест комбинират животните, които взаимно се понасят и не се налага да ги дебнеш кой кого ще ръфне?

Чау - кучето, близнало небето...
#234 Guest_Zartosht_*
Публикувано: 25 August 2013 - 12:54 PM
Furia_S, в 25 August 2013 - 12:49 PM, написа:
Извинете, глутницата си е глутница, и реагира често на непознати кучета агресивно, като ги вижда в ролята на териториален или хранителен конкурент. Нападат. Това НЕ Е МОЯТА глутница и НЕ Е ГЛУТНИЦА на моите кучета. Те са чужди и непознати. Моите кучета се обединяваха за да се защитят себе си и мен, глупава двукрака.
Странични непознати кучета не са "нашата глутница", много моля. Те рипат да ни прогонват докато просто минаваме покрай тях. Не са нашата глутница, която познаваме на поляната и се играем или просто присътстваме като са ви одъртяли кучетата. Така че недейте така смело-смело да твърдите че Анна Апсо не е права. А знаете ли че има цели сбирки, организирани от стопаните, които комбинират взаимно понасящите кучета в една разходка? Тоест комбинират животните, които взаимно се понасят и не се налага да ги дебнеш кой кого ще ръфне?
Нямам какво да добавя, освен да се повтора с това, което написах и на Апсо.
Когато човек не познава термините и кое как се нарича, когато механично обединява група от кучета в "глутница", просто е безсмислено да се спори. Жалко, че четат и хора, които приемат всичко написано като "чиста монета".
Публикувано: 25 August 2013 - 01:02 PM
А аз да не би да написах нещо друго ? Ако с глутница определяш кучетата ( но само това ,без препратки към вълците ) ОК , иначе разсъжденията не са правилни.
И все още не мога да разбера едно - нали темата е за отношенията между кучетата ,или бъркам ? Защото веднъж се пише за такива навън ,после при живеещи в група в домовете ни ...

#236 Guest_Zartosht_*
Публикувано: 25 August 2013 - 01:05 PM
Част от статия, излязла в специализираната литература преде малко повече от 4 години:
The study shows that dogs are not motivated by maintaining their place in the pecking order of their pack, as many well-known dog trainers preach.
Когато човек тръгне да пише, преди това трябва и доста да почете и най-важното - да умее да осмисля прочетеното.
Публикувано: 25 August 2013 - 01:09 PM
Тоест териториална агресия според вас вече е отменена? Така ли?
Безстопанствена глутница около нас трябваше да се примирява доста време със спокойна разходка на новопоявилите се домашни кучета.
Налитаха, и то как! Особено в някоя студена зима покрай някой замръзнал кокал.
За хранителен и териториален конкурент да сте чували?
Или пак Атанасов се е включил под хилядната си регистрация?

#238 Guest_Zartosht_*
Публикувано: 25 August 2013 - 01:15 PM
Furia_S, в 25 August 2013 - 01:09 PM, написа:
Тоест териториална агресия според вас вече е отменена? Така ли?
Къде съм казал подобно нещо ?!
Става дума за "глутница" от домашни кучета (ако щете ги наречете и вторично подивели, което не е така).
Още по-стара информация - отпреди около 5 години:
Contrary to popular belief, aggressive dogs are NOT trying to assert their dominance over their canine or human “pack”, according to research published by academics at the University of Bristol’s Department of Clinical Veterinary Sciences in the Journal of Veterinary behavior: Clinical Applications and Research.
"Човешка глутница" не напразно е подчертано в горния абзац - няма такова нещо - хора и кучета в обща глутница, както и домашни кучета да сформират глутница!
Публикувано: 25 August 2013 - 01:21 PM
Домашни кучета са вид, който е напълнил градовете ни с глутниците си - вижте уличните кучета. Те са същия биологичен вид. Не са вълци, не са лисици. Кучета, които се обединиха в глутници. Случая на разкъсан професор от глутница край американски колеж е доказателство за това.
Zartosht
Въпрос лично към вас - колко дресирани или възпитани кучета имате и къде работят те в условията на агресивна улична глутница?

#240 Guest_Zartosht_*
Публикувано: 25 August 2013 - 01:52 PM
Furia_S, в 25 August 2013 - 01:21 PM, написа:
Домашни кучета са вид, който е напълнил градовете ни с глутниците си - вижте уличните кучета. Те са същия биологичен вид. Не са вълци, не са лисици. Кучета, които се обединиха в глутници. Случая на разкъсан професор от глутница край американски колеж е доказателство за това.
Zartosht
Въпрос лично към вас - колко дресирани или възпитани кучета имате и къде работят те в условията на агресивна улична глутница?
О-о-о, коментарите ще се превърнат в безсмислен спор.
Първо – няма такова нещо „кучешка глутница”.
Второ – ако приемем, че кучето на семейството е приелодетето и го защитава, какво да кажем за онези случаи, когато кучето насемейството напада малкото дете. Подобни схематични и неразяснени разсъжденияса алогични и развити по такъв начин не дават обяснение нито за единия случай,нито за другия. И тук нещата не опират до „глутница”, „ейрархия”, а многопо-различни (и по-сложни) поведенческимеханизми.
В кой случай глутница е приела в своята структура животноот друг биологичен вид ?!
Няма такова нещо, по простата причина, че глутницата е групаот животни САМО от един биологически вид и е СТРОГО РОДСТВЕНА.
Това, че има отворени групи и към тях могат да сеприсъединят животни от други видове съвсем не са глутници, които приемат животниот друг биологичен вид или видове в собствената група – пример: Стадо слоновепие вода заедно със стадо зебри, а по гърбовете им се разхождат птици, търсещипаразити.
Уличните кучета не сформират глутници, тъй като не са родственообвързани, нямат йерархична структура, позициите постоянно се менят иповедението им е продиктувано от средата в която са формирани или живеят (търсят прехраната си).
Поведението в групите скитащи кучета –в градски райони, в селски райони или свободно в полето също се различава едноот друго като в нито един от случаите не могат да се правят генералнизаключения а винаги се изхожда от моментното състояние на групата – наличие наразгонени женски, преобладаващи мъжки кучета, наличие на майки с новородени ит.н.
Случаят с разкъсания професор е точнотакова доказателство, че групата кучета не е глутница.
Явно, непозната тема и коментарът е безсмислен.