Йерархия между кучетата и намеса на човека
Публикувано: 19 December 2008 - 11:01 AM

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 19 December 2008 - 11:20 AM
Отношенията им се развиват по правилата на тази глутница, на която ти си водач.
Ако бяха в друга или сами, не е важно и не това имам предвид като говоря, че не трябва да се разменят изкуствено позиции.
По същия начин когато моето куче си разменя любезности с други, трябва да го прави в рамките на нашите правила.
В този смисъл аз мога да създам правило: отстъпвай на всички. Не го считам за добро правило, това е.
Публикувано: 19 December 2008 - 11:38 AM

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 19 December 2008 - 11:43 AM

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 19 December 2008 - 11:58 AM
Нито между уточняване на йерархия и бой/насилие/мачкане.
Нито между подчинено положение и щастие/нещастие.
Иначе би значило, че и ние като постигаме лидерска позиция, единственият начин е да ги бием/издевателстваме/мачкаме/правим нещастни.
Схващането, че такъв знак на равенство има, ми пречи да съм ясна.
Изобщо под йерархия аз разбирам установен ред в групата, при който всичко е стабилно и спокойно. Други разбират някакво хаотично състояние на непрекъснато надмогване, атакуване, отстъпление, изобщо някаква динамика.
Публикувано: 19 December 2008 - 12:10 PM

Публикувано: 19 December 2008 - 12:22 PM
Когато се заиграят с друго куче (което за момента още е възможно), странното е, че не големият, а малкият пази батко си. Ред (големия) започва да се гони с някое куче и Сър (малкия), тича до другото и го хапе отстрани. Легнат ли да се борат (Ред и другото куче),Сър започва да се качва на другото...Той не играе с кучета, а само ги преследва и похапва отстрани... :rolleyes:
Публикувано: 19 December 2008 - 12:25 PM
Публикувано: 19 December 2008 - 12:29 PM
По-скоро той го следва и подкрепя, но тълкува нещата неопитно. Големият подгонва някого, малкият решава - този е враг, щом батко така казва - ще го гоним и ще го хапем.
Затова конфликтите в глутницата прерастват светкавично в мелета - сбие ли се водачът, всички ще подкрепят него. Е, може би освен някой, който да оспори в този момент водачеството му.
Публикувано: 19 December 2008 - 12:40 PM
Публикувано: 19 December 2008 - 01:22 PM
Цитат
то , това е ясно , че не всеки път е война , ама при нас често се е случвало и вече си имам едно на ум. Да не говорим, че тези случки страшно много промениха кучето ми. Явно и мен... ;)

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 19 December 2008 - 04:41 PM
Аз обаче съм далеч от идеални резултати в тази област - кучовци слушат примерно на 70 %, което пак не е съвсем зле. Нашите не са чисти породи, но големите са смесица от ловджийски, а Рита първите си две години е ходила и на лов. Освен това е много сприхава и понякога ми създават проблеми при среща с други кучета. Въобще тримата отвсякъде са си екип и заедно се втурват да правят бели. Резултат дава само строгия контрол върху кучовци и тяхното подчинение на моите желания или забрани. За обучението обаче е необходимо постоянство и много време, което, признавам си, не винаги ми достига, пък и мързел ме наляга понякога. А иначе колкото и да е сприхава Рита, свикне ли с дадено куче, колкото и да му е налитала в началото, после нямат проблеми - не му обръща внимание.
Публикувано: 20 December 2008 - 12:26 PM
Големият наистина си е късмет, че не е конфликтен. Само като е с мен е една идея по-сприхав. Но това го отдавам изцяло на моята несигурност. След като веднъж се сби, до като беше с мен, започнах да го връзвам всеки път, когато видя мъжко куче, от страх да не стане нещо. Когато е сприятеля ми, това изобщо не е проблем. Той си го пуска спокойно да се запознава с кучетата и проблеми няма.
Имаше една ситуация, която много ярко ми показа, как кучетата се влияят от нашата нагласа. С приятеля ми разхождаме зверчетата. Към нас се приближава момиче с пуснато мъжко куче. Аз веднага отивам и хващам Ред, а приятелят ми ми казва "Какво правиш, пусни го" аз обаче не искам, защото ще се сбият. В крайна сметка ме нави да го пусна, като аз си прехвърлих на ум, цялата отговорност на него и се успокоих. Ред се затича към другото куче, спря се и започна да го души. Кучето, обаче не го хареса и му изръмжа, излая и се метна към него. Ред отстъпи с весела крачка и се върна при нас, да продължим играта с фризбито ;D сигурна съм (до колкото може), че ако беше само с мен, нямаше да реагира така...А през това време малкото дяволче, стоеше отстрани и ръмжеше...
п.п. съжалявам, че малко се отклоняваме от темата...
Публикувано: 20 December 2008 - 01:22 PM
Навремето с Рекс, докато беше по-малък, прибягвах до викане "Чиба", за да се появи. Изчезнеше ли ми някъде в галоп и "Ела тук" не действаше, при "Чиба" задължително се появяваше и се втурваше в посока към въображаемия враг. Никога не е учил какво означава това, но аз си представях, че трябва да гоня нападащи ме кучета и им виках "Чиба" заплашително, втурвайки се малко напред.
Публикувано: 20 December 2008 - 01:45 PM
Лошото при нас е, че моята си пази територия (двора), не знам дали ще пази мен. ;) Май не - щото като стане напечено се крие зад гърба ми... ;D
Ако сериозно - следя темата с интерес, ще си позволя да изкажа мнение.
Според мен за истинска йерархия може да се говори единствено в истинската глутница - стопанинът и семейството му и техните кучета. Тя е постоянна, там е и истинският живот - разпределя се храната, осигурява се защита, общува се всеки ден. Там всяко кучето е след хората - най-важното!, а помежду си се подреждат по техните си кучешки правила.
На кучешката полянка всичко е игра - игра на йерархия, даже и игра на битка - кучешките боричкания с ръмжене и хапане, след които животинките са ухилени и щастливи. А в играта, както се знае, всичко е като истинско, само че е ... на "ужким".
Проблемите започват, когато някой почне да се взема много на сериозно. И тогава е моментът истинския лидер - стопанинът - да напомни на кучето за какво е там на полянката! Да общува и играе с другите кучета, а не да прави глутница с тях.
Е да, ама не всеки стопанин иска или може да научи кучето си на тая истина. И кучета всякакви, и стопани всякакви! :(
Е, поне аз така мисля, може да не съм права...
Публикувано: 20 December 2008 - 02:03 PM
wind "Чиба!" използвах с предишното ми куче, по същия начин. При Ред думичките са "Кой е там" или "Кой те закача" и ефекта е пак същия ;D Ама и ние, как се възползваме от инстинктите им-нагло ;D
Публикувано: 20 December 2008 - 02:13 PM
Но за да сме точни трябва да кажем, че семейството не е глутница, тъй като между различни биологични видове не се формира глутница. Отношенията между човек и куче/та са уникални, а кучето е наш партньор именно защото е в състояние да се подчини на човека така, както на някой от собствения си вид.
Глутницата в парка също не е истинска глутница заради това, което ти казваш, макар там кучето съвсем не на игра да проявява подобно поведение.
На практика глутница в чист вид съществува само между горките бездомници.
Публикувано: 20 December 2008 - 02:39 PM
Цитат
На практика глутница в чист вид съществува само между горките бездомници.
Абсолютно вярно, съгласна съм и с написаното от теб по-горе.
Интересно ми е, обаче, защо далеч не всички бездомни кучета образуват глутници, макар че кучета има достатъчно... Някои си остават завинаги единаци.
Мисля си, че в различни индивиди се проявява в различна степен желанието за обединяване със себеподобни или, в противовес на това - търсене на стопанин, човек, за водач и лидер.
В нашия случай - общо взето постоянна компания от кученца - главно дребни породи, срещаме се на разходки в парка. Моята хубостница - среден немски шпиц, на година и половина - не е доминантна и определено няма особен интерес към "изясняване на отношенията". Е, предполагам са се подредили там някак, но достатъчно дискретно... ;) Няма изявени лидери и рядко възникват конфликти, само ако се появи някой нов и почне да се репчи, тогава "дребляците" надават дружно вой срещу наглеца! ;D
Линда си има фаворити за игра, боричка се и се гони с тях, най-добре си играят, ако няма други кучета наоколо. Ако се съберат повече на полянката, а приятелчетата й ги няма или са заети с друго - определено скучае. Ако "замирише лошо" на скандал или се отегчи съвсем - идва при мен и само с глас не ми казва "Искам да си ходим оттук и да поиграем с теб на топка!".
Та от тези си наблюдения съдя, че поне за нея "нашата глутница" е по-важна. Не че не съм я гонила из парка, като се заиграе с някое кученце и "сложи слушалките", но като цяло май не си пада много по колектива... ;)