Не знам какво да правя с кучето си ...
Публикувано: 21 January 2009 - 06:19 PM
Единственото ни предимство пред животните е, че имаме съзнание, което е понякога не толкова похвално за нас, понеже грешките ги правим съзнателно, а те не, иначе и ние имаме много какво да учим от тях ;).
Публикувано: 21 January 2009 - 08:18 PM
Иначе не съдете кучето строго. Това е злополука, не проява на лошотия.
Публикувано: 21 January 2009 - 09:30 PM
Това, че някой е изкарал такъв курс, не значи че е такъв на практика. То ако беше така и аз трябва да съм етолог, ама не съм. Говоря за човек, който наистина да разбира какво прави и да знае какво означават дадените действия на животното...нещо като Сизар Милан (дано не съм объркала името).
Persefona Би ли дала пример за такава клиника? :blink:
Цитат
С това съм напълно съгласна...
Публикувано: 21 January 2009 - 09:36 PM
В края на краищата и при домашните кучета и котки има естествен подбор, но не в посока, дали си по-приспособим към суровия живот, а дали си по-приспособим към социалния живот. Ако не можеш да се приспособиш към спазването на определени норми и изисквания - губиш. И това е напълно естествено и така трябва да бъде.
Nirity, както виждаш, има много и различни мнения относно това, как трябва да постъпиш, но ти най-добре от всички можеш да прецениш как искаш да бъде оттук нататък. Важното е да не вземаш прибързани решения и когато вземеш решение - да си напълно сигурна за себе си, че постъпваш правилно.

С какво сме по-добри от кучетата, ако се държим като прасета ?
Публикувано: 22 January 2009 - 08:31 AM
Като дете имах котка (и куче и костенурки и рибки и папагалче и морско свинче :rolleyes:) но и хамстер. Котката обожаваше хамстера - спеше в аквариума, чистеше го няколко пъти на ден, държеше се с него, като с малко коте - в продължение на 8 месеца, били са в една стая без хора всекидневно, все едно и също - любимото място за спане на котката беше в аквариума, сгушени с хамстера! Бях абсолютно спокойна...докато един ден както се досещате котката не изяде хамстера. Бяхме в стаята - котката се хвърли в аквариума за части от секундата сграбчи хамстера и го завлече зад гардероба. Направо полудях - нищо не можах да направя. Да, една седмица ми беше черна, не съм я удряла, не съм и заточвала, просто - друг я хранеше, не спях с нея, такива неща. Осъзнавах, че не мога да я съдя - не разбирах как и защо се случи така изведнъж, но - това е нейна природа. Не си взех повече хамстер, това е.
Кои сме ние да съдим котката, че е котка и кучето че е куче?!
Мисля, че в днешно време се изисква прекалено много от кучетата ни, те трябва да са култивирани до степен в която едва ли не водят човешки живот. Те са кучета, въпреки че ги очовечаваме в обичта си. И като такива са част от природата, а нея не можем да си обясним напълно с нашата си логика. Няма такова нещо като виновно било кучето. Вина не съществува в кучешкия свят. За нищо не е виновно - въпросът е дали човешката психика и очаквания на стопаните могат да преглътнат случилото се и да продължат да си гледат кучето с любов. Ако не могат - търси се дом без котки, това е. Аз лично не мисля, че има опасност за детенцето, не че бих го оставяла само с едро куче на тази възраст така или иначе, но не се наемам да правя заключения, просто лично мнение.
Това куче е нито повече, нито по-малко от КУЧЕ. Не звяр и не човек.
С което не искам да кажа, че е това го прави маловажно, а че не трябва да изискваме човешки характеристики от кучетата си.
Публикувано: 22 January 2009 - 10:06 AM

Публикувано: 22 January 2009 - 10:37 AM
Цитат
Мисля, че в днешно време се изисква прекалено много от кучетата ни, те трябва да са култивирани до степен в която едва ли не водят човешки живот. Те са кучета, въпреки че ги очовечаваме в обичта си. И като такива са част от природата, а нея не можем да си обясним напълно с нашата си логика. Няма такова нещо като виновно било кучето. Вина не съществува в кучешкия свят. Това куче е нито повече, нито по-малко от КУЧЕ. Не звяр и не човек.
С което не искам да кажа, че е това го прави маловажно, а че не трябва да изискваме човешки характеристики от кучетата си.
:palec:
Надявам се авторката на темата да сподели с нас какво става, какво са решили.
Публикувано: 28 January 2009 - 06:37 PM
Котарака пък беше много любвеобилен, спеше при мен, катереше се по мен, умилкваше се непрестанно, по всичко и всички. Избесняваше и той от време на време, но предпочиташе да си играе сам, или с някакъв предмет. Песа като се пробваше да си играе с него, не пускаше нокти, но винаги се опитваше да се ,,спаси,, при човек или да се шмугне някъде. Все пак разликата между двамата е огромна, Мики (кучето) е 52кг, а Г-н Лепка (котарака) около 1кг. И към мен ако се втурне някой 50 пъти по-тежък и аз ще бягам. Но когато бяха спокойни, котарака се умилкваше и спеше върху песа.
Така, че сега след като се поуспокоих, приемам следната версия: играли са си, или песа се е разиграл прекалено и буквално е отнесъл котарака, или Г-н Лепка не е успял да се шмугне някъде и е пуснал някой нокът и го е поразярил (това не е достатъчно за кучето ми да стане агресивно, сигурна съм, но всеки който си е играл с куче, знае, че колкото повече се задълбочава играта, почва да се стиска малко по-силно, да се захапва малко по-силно и т.н.) Затова приемам версията за играчка-плачка. Ако си човек можеш да сложиш край, но това са животни, в голяма къща, в една от последните стаи където никой не ги чува какво правят. Предполагам, че Мики инцидетно е убил Г-н Лепка и се е ошашавил супер много, близала ли го, смукала ли го, какво го е правила, тя си знае и накрая се е стигнало до поглъщането някак си. Чудя се дали е възможно на куче да му хрумне да си ,,прикрие следите,, като изяде трупа, след като пределно му е ясно, че е направило нещо лошо.
След случката Мики имаше много гузен поглед, беше се кротнала много и си понесе тридневното заточение на студа. Но предвид размера на кучето, случката и това, че аз не съм в състояние да нараня животно, че имам слабост към същества с козина, и че ненавиждам действия от вида изоставям, подарявам и т.н. присъдата е следната: пристройките за дърва, близо до котела за локалното парно са кучешката спалня, през деня ще е прибрано, ако няма възрастен човек, през ноща може да излиза по двора ако иска. И какво да се прави останалото по старому ....
Публикувано: 28 January 2009 - 07:46 PM
Публикувано: 28 January 2009 - 07:50 PM
Цитат
:palec:
Публикувано: 28 January 2009 - 09:42 PM
Мисля, че постъпвам правилно. Пристройката към къщата си е съвсем културна, част от къщата е, котела за парното е там - не е студено, не е мръсно. Може да бъде перфектно контролирано от възрастен човек. През ноща ще си има пълната свобода, току виж се изявило като пазач (никой, който го познава не би се страхувал от него, но за непознати с тоя си размер наистина е стряскащо). Разхождам го сутрин аз, бягаме из поляните наблизо, вечер мъжа ми. Като е прибрано през деня няма да се притеснявам малкия, че бяга из двора. Някой ден мога и котка да си взема пак при тези условия. Дори и огромна къща явно не е достатъчна за огромно куче, от време на време се губи от поглед. Вярно държа се по-резервирано, вече не е същото, но все пак си е моето кученце. И все пак не мога да пусна свободно 50кг животно до дете 18 кил. Може би затова Мики харесва мъжа ми повече от мен, той може да го посрещне като се втурне в тръс след като сме се прибрали вечер от работа (мен ме смъква). Какво остава за едно котенце. Котето пък обичаше мен повече, прибрах го болно като бебе и се грижих за него докато оздравее. Иронията е там, че аз съм любител на кучета, а мъжа ми на котки. Не знам как да опиша ситуацията, животните не говорят, езика на тялото е всичко. Личеше й че е гузна. Личи и че не е зла. Такива неща просто трябва д се видят за да се прецянат. Благодаря много за коментарите до сега. Наистина ми помогнахте много, повечето неща си ги мислех, но си е съвсем друго, когато непредубеден, непознат човек ти го каже. Приятелите са загрижени, за тях решаването на проблема е ликвидация на проблема. Така е когато има предрасъдъци и предубеждения.
Публикувано: 28 January 2009 - 11:18 PM
Публикувано: 14 February 2009 - 10:00 PM