Dog.bg Форуми : Ирландски сетер

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (12 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Ирландски сетер

#121 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 11 March 2010 - 10:56 PM

За съжаление Ирландските сетери стават все по-голяма рядкост.Единственият съвет,който мога да ти дам е да не си взимаш куче от зоомагазин,защото вероятността да е болно е много голяма.Аз самата се сдобих с куче от частно лице(беше ми подарен),но при този вариянт,както разбрах по късно,се оказва,че кучето не е родолсовно,което пък значи,че няма да е точно както си си го представял.Това е единственото което мога да ти кажа,нямам представа от България къде можеш да намериш хубав ирландски сетер...дано съм ти била полезна.
User's Signature

Качена снимка

#122 Потребителят е офлайн   mayadanova Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 March 2010 - 09:05 AM

Цитат(rage1 @ Mar 11 2010, 11:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
За съжаление Ирландските сетери стават все по-голяма рядкост.Единственият съвет,който мога да ти дам е да не си взимаш куче от зоомагазин,защото вероятността да е болно е много голяма.Аз самата се сдобих с куче от частно лице(беше ми подарен),но при този вариянт,както разбрах по късно,се оказва,че кучето не е родолсовно,което пък значи,че няма да е точно както си си го представял.Това е единственото което мога да ти кажа,нямам представа от България къде можеш да намериш хубав ирландски сетер...дано съм ти била полезна.

Здравей отново, rage1 :)

И аз съм чувала, че кученцата от зоо-магазините лесно се разболяват и често умират скоро селд като си взел такова. Поразпитали сме насам-натам и засега имаме надежда да ни внесат породисто куче, ще видим дали ще бъде в обозримо бъдеще. Освен да чакаме да отмине истерията с хъскитата и хората пак да се поинтересуват и от други породи. Независимо, че сетерът ти не е родословен е невероятно красив и ми се иска моят да бъде точно толкова прелестен като твоят. :)

#123 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 March 2010 - 02:38 PM

Здравей,много ще се радвам ако се сдобиете с едно такова невероятно същество wub.gif Много ви благодаря за комплиментите,естествено моето си гардже си е най-хубаво и най-обичано,но аз ви пожелавам да успеете да се сдобиете с един истински представител на породата и да го споделите с нас(или само с мен ако може ab_041.gif )Пишете как се развиват нещата и не се залъгвайте с обявите в интернет.
User's Signature

Качена снимка

#124 Потребителят е офлайн   Princess_Brita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 April 2010 - 09:50 AM

Рейдж вече е телевизионна звезда! wub.gif

#125 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 April 2010 - 10:09 AM

Цитат(Princess_Brita @ Apr 11 2010, 09:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Рейдж вече е телевизионна звезда! wub.gif

Ти да не реши да раздвижиш ирландската темичка малко,че много сме умрели ab_041.gif
User's Signature

Качена снимка

#126 Потребителят е офлайн   Princess_Brita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 April 2010 - 09:11 AM

ae_085.gif
Дърпам ви за опашките ab_041.gif
Ох идва ми се до Пловдив!!!!!!!!!
Само да се позатопли да се метнем в джапанките и ще се видим!!!!!!!

#127 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 April 2010 - 10:21 AM

...и ние това чакаме wub.gif
я малко снимчица за разведряване;0

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

Качена снимка

#128 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2010 - 01:50 PM

Малко снимки на ирлански червено-бели сетери

User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#129 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 April 2010 - 01:52 PM

Страхотни са снимките,благодарим за разведряването ab_041.gif
User's Signature

Качена снимка

#130 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2010 - 01:53 PM

Не видях да има стандартите на двете породи, така че ето ги и тях:

Ирландски червен сетер
(Irish Red Setter)
FCI номер на стандарта: 120 от 18.07.2001 г.
Произход: Ирландия
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 13.03.2001 г.
Предназначение на породата: Ловно и домашно куче.
Класификация по FCI:
Група 7 - Кучета, работещи със стойка
Секция 2 - Британски и ирландски кучета, работещи със стойка, и сетери
Подсекция 2 - Сетери

С работни изпитания

Кратко историческо резюме:
Ирландският червен сетер се отглежда в Ирландия, в качеството си на ловно куче. Породата произлиза от червено-белия ирландски сетер и непознато куче с изцяло червен цвят на козината. Тя била окончателно консолидирана през 18-ти век. Клубът на червения ирландски сетер е създаден през 1882 г. за да я представя. Той публикува стандарта на породата през 1886 г., и от тогава организира представяне и изложби за да го затвърди. През 1998 г., клубът публикува стандарт за работни изпитания. Двата стандарта описват физиката и работните способности на породата. Еволюцията на червения ирландски сетер е създала едно смело, здраво, интелигентно куче, притежаващо отлични работни способности и голяма издръжливост.

Общ вид:
Живо и атлетично, способно, с добродушно изражение. Хармонично и в пропорции.

Поведение и темперамент:
Страстно, интелигентно, енергично, привързано и вярно.

Глава:
Издължена и суха, без да е груба при ушите. Муцуната и черепа са с еднаква дължина и с паралелни линии.
Черепна област:
Череп: Овален (между двете уши), предполагащ голям мозъчен капацитет, и с добре изразена окципитална изпъкналост. Веждите са повдигнати.
Стоп: Добре изразен.
Лицева област:
Носна гъба: Цветът на носната гъба е тъмен махагон, тъмен орех или черен, ноздрите са широки.
Муцуна: Умерено дълбока и леко квадратна в края. От стопа до края на носа, дълга, без увиснали устни.
Челюсти: Челюстите са с определено еднаква дължина.
Зъби: Ножична захапка.
Очи: Тъмен лешник или тъмно кафеви, без да бъдат много големи.
Уши: Средно големи, с фина структура, разположени ниско и доста назад, висящи, без гънки, плътно по главата.

Шия:
Умерено дълга, много мускулеста, не много дебела, леко извита, без тенденция за голяма гуша.

Тяло:
Пропорционално на размера на кучето.
Гърди: Дълбоки, доста тесни отпред, ребрата са добре извити, което дава достатъчно голям гръден капацитет.
Поясница: Мускулеста и леко сводеста.

Опашка:
Умерено дълга, пропорционална на размера на тялото, поставена по-скоро ниско, силна в основата, изтъняваща до фина на върха. Носи се на или под нивото на гърба.

Крайници:
Предни крайници:
Плешки: Фини в горната си част, дълбоки и добре разлети назад.
Лакти: Свободни и доста ниски, без да са завъртени навътре или навън.
Подрамене: Прави и жилести, със солидни кости.
Задни крайници:
Широки и мощни. Дълги и мускулести от бедрата до скакателните стави. От скакателните стави до лапите къси и силни.
Колене: Добре сгънати.
Скакателни стави: Никога извити навън или навътре.
Лапи:
Малки, много твърди, пръстите са силни, засводени и стегнати.

Походка и движения:
Свободни, плавни, с мощни тласъци, движения. Главата се държи високо. Предните крайници се изнасят доста напред, но ниско. Задните крайници оттласкват равномерно и много мощно. Кръстосване или преплитане на краката е нежелано.

Козина:
Косъм: По главата, предната част на краката и краищата на ушите - къс и фин; върху останалите части на тялото и краката умерено дълъг, гладък и толкова свободен, колкото е възможно. Покривните косми по външната част на ушите са дълги и коприненоподобни; по задната част на предните и задните крайници, дълги и фини. Наличната козина по корема образува ресни, които могат да се разпрострат до гърдите и гърлото. Лапите са добре окосмени между пръстите. Опашката има ресни от умерено дълги косми, скъсяващи се с приближаване на края и. Цялостно по-дългите украсяващи косми са прави и гладки.
Цвят: Обилно кестеняво, без следи от черно; бяло по гърдите, гърлото и пръстите, или малки звездички на челото, тънка черта или петно по носа не се дисквалифицират.

Размери:
Височина при холката:
Мъжки 5867 см;
Женски 5562 см.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#131 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2010 - 01:54 PM

Ирландски червено-бял сетер
(Irish Red and White Setter)
FCI номер на стандарта: 330 от 15.06.2005 г.
Произход: Ирландия
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 19.04.2005 г.
Предназначение на породата: Най-желания компаньон и приятел в къщи и на полето. Ирландският червено-бял сетер е порода преди всичко за полето. Стандартът е така поставен, че всеки съдия трябва да интерпретира преди всичко тези параметри и да отсъди от гледна точка на работните способности.
Класификация по FCI:
Група 7 - Кучета, работещи със стойка
Секция 2 - Британски и ирландски кучета, работещи със стойка, и сетери
Подсекция 2 - Сетери

С работни изпитания

Кратко историческо резюме:
Ирландският сетер вероятно получава своето признание в средата на 17-ти век. Извън границите на Ирландия, не се знае добре че съществуват две разновидности на сетера, но е сигурно че червено-белият сетер предхожда другия и чрез прецизна селекция е поставил началото на червените сетери. Когато ирландските сетери били представени, малко след средата на 19-ти век, господствало голямо объркване по отношение на цветовете им. В края на 19-ти век, червеният сетер съществено засенчва червено-белия, който въпреки, че е по древен е намаляваща разновидност. През 20-те години на 20-ти век е направен опит да се възроди породата. През 1944 г. популярността и се възстановява чрез създаването на клуб с доста членове и изложби в Ирландия. Съвременният клуб "Общност на червено-белите ирландски сетери" е създаден през 1981 г. и благодарение на неговите усилия и линия на действие в момента популярността на породата е възстановена в национален и световен мащаб. Червено-белият ирландски сетер, в конкуренция с останалите породи, работещи със стойка, днес дава доста шампиони на полеви изпитания и изложби.

Общ вид:
Силно, уравновесено и хармонично, без да е тежко; По-атлетично, отколкото изящно, ирландският червено-бял сетер е куче, преди всичко за полето и би трябвало да се оценяват най-вече работните му способности.

Поведение и темперамент:
Аристократично, живо и интелигентно, приятелски настроено куче, криещо в себе си решителност, смелост и усърдие. Червено-белият сетер е много дружелюбно, лесно обучаемо ловно куче, на което може да се разчита.

Глава:
Широка, спрямо пропорциите на тялото.
Черепна област:
Череп: Куполовиден, без изявена окципитална изпъкналост, както е при ирландския червен сетер.
Стоп:Добре изразен.
Лицева област:
Муцуна: Изчистена и квадратна.
Челюсти:Челюстите са еднакво или почти еднакво дълги.
Зъби: Нормални зъби; идеална ножична захапка; клещовидната захапка е приемлива.
Очи: Тъмен лешник или тъмно кафеви; кръгли, леко изпъкнали, без трети клепач.
Уши: Разположени на нивото на очите, и доста назад, висящи, прилегнали по главата.

Шия:
Средно дълга, много мускулеста, но не много дебела, леко извита, без всякаква тенденция за голяма гуша.

Тяло:
Силно и мускулесто.
Гръб: Трябва да е силен и много мускулест.
Гърди:Дълбоки, с добре извити ребра.

Опашка:
Умерено дълга, недостигаща скакателните стави, силна в основата, изтъняваща до фина в края; не изглежда провлачена и се носи на или под нивото на гърба.

Крайници:
Добре замускулени и жилести, със здрави кости.
Предни крайници:
Плешки: Добре разлети назад.
Лакти: Свободни, никога завъртени навътре, или навън.
Подрамене: Прави и жилести, със здрави кости.
Метакарпуси: Силни.
Задни крайници:
Широки и силни; задните крайници от бедрата до скакателните стави са дълги и мускулести.
Колене: Добре сгънати.
Скакателни стави: Доста ниски, не са завъртени нито навън, нито навътре. От скакателните стави до лапите - умерено дълги и силни.
Лапи:
Стегнати, с обилна козина между пръстите.

Походка и движения:
Когато се движи тръс, с дълги крачки, много жива, грациозна и ефективна. Главата се държи високо, задните крайници оттласкват равномерно и мощно. Предните крайници се движат с добър разкрач напред и остават ниско. Гледани отзад или отпред при движение предните и задните крайници, под скакателните стави, трябва да са перпендикулярни на земната повърхност, без да се кръстосват или преплитат отпред, или отзад.

Козина:
Косъм: Дълъг, копринен, фин косъм, наричан "украсяващ" по задната част на предните и задните крайници, и външната страна на ушите. Също така има умерено количество косми по хълбоците, стигащи до гърдите и гърлото под формата на ресни. Цялостно, украсяващите косми са прави, гладки и не са къдрави, но леко начупване на косъма е приемливо. Опашката трябва да е покрита с по-дълъг украсяващ косъм. По всички останали части на тялото, косъмът трябва да бъде къс, гладък и прав, без да е къдрав.
Цвят: Основен бял цвят с едноцветни червени петна (без "острови" в червения цвят), като и двата цвята трябва да са максимално контрастни. Приемат се ситни петна, но не така наречените смесени косми, на муцуната, лапите, предните крайници до лактите и задните крайници до височината на скакателните стави; петънца и капчици по всички други части на тялото са силно нежелани и са дисквалифициращ недостатък.

Размери:
Желана височина при холката:
Мъжки 62–66 см;
Женски 57–61 см.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен.

Сериозни недостатъци:
- Всяко куче несъответстващо на височината от стандарта.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Кучета показващи агресия;
- Мъжки, нямащи два нормални тестикули;
- Макар, че петънцата (не смесените косми), са допустими върху, муцуната, лапите, предните крайници до височината на лактите и задните крайници до височината на скакателните стави, ясни и прекомерно шарени, капчици и петънца по всички други части на тялото са неприемливи и се явяват дисквалифициращ недостатък.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#132 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 April 2010 - 01:57 PM

wub.gif

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

Качена снимка

#133 Потребителят е офлайн   Princess_Brita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2010 - 05:27 PM

аз не знаех, че червено-белите са ирландци smile.gif

пууу красота!!!!!

#134 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 April 2010 - 11:36 AM

Ирландчета са да wub.gif Винаги съм си мислила колко ли ще е хубаво да имаш и от четирите вида?Ще са еднакво весели по характер,само че ще са с различна окраска af_089.gif
User's Signature

Качена снимка

#135 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 April 2010 - 01:53 PM

wub.gif

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

Качена снимка

#136 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 April 2010 - 03:33 PM

rage1, аз понеже отскоро разбрах, че имаш ирландски сетер, та да те попитам откъде го имаш и знаеш ли нещо за родителите му?
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#137 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 April 2010 - 07:28 PM

Ами Rage не е с родословие,беше ми подарен преди две години и за родителите му знам единствено,че са от Берковица и че ги гледат като работни кучета(за лов)Само това знам за него:))Ако познаваш някой от Пловдив със сетери ги давай на сам,че няма с кой да си играем,поне ене от нашата порода:))
User's Signature

Качена снимка

#138 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 April 2010 - 11:33 PM

Моя изключително близка приятелка Вихра Григорова отглежда ирландски сетер вече почти 19 години. Сара почина на 16 години, а щерката е мисля на 13. Имам прекрасни наблюдения и преживявания с тези кучета, а Вихра ми е помогнала изключително много в образоването ми на тема 7-ма породна група. smile.gif
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#139 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 April 2010 - 11:39 PM

С тези кучета няма как да нямаш най-различни преживявания(повечето от които доста забавни)Много съжалявам за Сара,сигурно е била едно прекрасно куче...преди няколко месеца и ние се сбогувахме с една прекрасна сетерка на име Карла,която беше на 15 години.
Преди 2 седмици някъде на гребната база видях една сетерка на 18 години!!!Милата се държеше мъжката въпреки преломната си възраст...да не би да съм видяла това куче,за което ти говориш(което го гледат 18 години)
User's Signature

Качена снимка

#140 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 April 2010 - 11:55 AM

Не се изразих добре. Вихра и семейството й гледат сетери от горе-долу толкова години, но първата беше Сара и сега остана само щерката й Сузана, затова казвам, че гледат от 18-19 години ирландци. Нямам идея на колко стана Сузана вече (да е жива и здрава). Те са дълголетна порода и доста издържливи. Дълго време в парка на зала"Строител" гордо разхождаха един от синовете на Сара - Рей. Много красиво животно ! ... но ... за съжаление, той също почина.
User's Signature

• (12 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни