Ето я и манекенова
Ирландски сетер
Публикувано: 28 April 2010 - 06:14 PM
Здравейте да се включа и аз в темата за "Червените дяволи" въпреки че те са същински ангели.Имаме сетерка на 9 години - Клара.За тази порода мога да кажа само, че който 1 път е погледнал в очичките на това животинче повече няма да помисли за друга порода.Понякога си мисля, че единственото, което не могат да правят е да говорят.Клара също не е с потекло, но това едва ли има някакво значение.Любовта, с която те дарява това животно няма цена и няма история.Имам една молба към съфорумците, почитаели на тази порода:ако някой има бебенца да ми пише или да пише във форума, защото аз сега живея с приятеля си (той пък е почитател на английските сетери, а Клара с родителите ми.Мечтата на двамата ни е да си вземем сетерче (английско или ирландско) без значение какви са родителите му.Клара не е имала бебета, а ветеринаря каза, че вече й е късно.За това се обръщам към вас с тази молба
Ето я и манекенова

Ето я и манекенова
Публикувано: 28 April 2010 - 07:49 PM
Мои приятели в Сърбия имат много красиви английски сетери. Жената се казва Зорана и е идвала и в БГ, в Пловдив. Може да сте виждали някое от кучетата й. Не знам какъв точно смисъл влагате в думите "да си вземем" затова ако имате интерес ще ви свържа.

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 28 April 2010 - 10:30 PM
Не, в никакъв случай не мога да претендирам за особени познания при сетерите. Просто благодарение на Вихра съм добила едно по-особено отношение към тях и в някакъв смисъл са ми понятни като темперамент и проявление. Да ти призная за пръв път чувам да има развъдник за сетери в Асеновград, но ... предполагам, че по някакъв начин е свързан със съдията Георги Христозов. Знам, че той организира по някакъв начин киноложкия живот в Асеновград (разбира се, може и да греша). За 10-те години, в които активно се занимавам с киноложки прояви съм видяла много малко ирландци на изложби, а от тях само 2 са били българска собственост, внесени отнякъде. Собственикът им се появи на едни изложби на морето, в Камчия. Мъжкият беше много млад и си говорихме, че тепърва ще прави козина и ще се развива. Мнението на всички беше, че е много перспективно животно, но не знам какво стана после. Знам, че през 80-те години, благодарение на Пенчо Кубадински са били вкарвани много добри сетери (ирландски и английски) при това с работни изпитания, но като всяка българска работа "книжата" им са били буквално изпозагубени, а връзките между тях не особено добре проследени, пък и те са били развъждани в тогавашните ферми - тип ловни стопанства. Затова и дереджето на породата е такова. Може и да има тук-таме някое и друго куче, но не се показва на изложби или на тестове. А Зорана я познавам покрай далматините. Тя е приятелка на Ненад Девич от Ниш, той има развъдник за далматини, а тя за английски сетери. От него знам, че тя има много добри успехи на киноложките изложби, но не знам дали ги води на някакви изпитания.

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
Публикувано: 28 April 2010 - 10:53 PM
Благодаря за отговора...за този развъдник в Асеновград прочетох в ловният форум,но не съм сигурна дали е лигитимен,не си спомням много добре какво пишеше.А породата позачезна доста и аз затова питам дали някой не развъжда.Малкото сетери в Пловдив,които съм виждала са като нас нечистокръвни и се различават доста един от друг,а на мен ми се искаше поне да видя на живо както се казва един по изложбите:))
Публикувано: 28 April 2010 - 11:07 PM
rage1, според мен, като при всяка порода, за да добиеш по-добра представа и да си оформиш собствено мнение трябва да отидеш на изложби извън БГ. На картинка или поединично няма как да стане, защото виждаш отделни кучета и те сами по себе си са стандартни, но като видиш на куп 50 или 80 кучета вече е различно. Казвам го, понеже съм го преживяла лично. Няма да забравя когато за пръв път, през 2002 г., отидохме в Загреб със сегашната ми баба Ванеса в един развъдник за РР-ци и .... шок, изведнъж видях къща с 8-9 риджбека и то все такива, които са оценени като отлични. Тогава с Доктора (Лалев) много си променихме концепциите за развитието на развъдника ни. Престанахме да хвърчим в облаците и станахме много прецизни в подбора и принципите си. Много пътувам за да мога да гледам специалки и да слушам семинари на клубовете. Много неща се научават от прекия контакт с хората. Като те допуснат до дома си (до развъдника си) много от вижданията ти могат да се променят. Затова ако можеш, пътувай и говори с хората на изложбите.

Публикувано: 28 April 2010 - 11:18 PM
Е, то не се знае как ще се развият нещата. Кризата няма да е вечна. То и аз сега не мога да пътувам колкото преди, ама се надявам, че като се пооправят времената ще хукна пак.
И вашата порода не е лесна. Много активни кучета, с особен характер - не са лоши, но са инатливи. Хапят ги мухите като нашите, сигурно затова се разбират.
Пък и белите петънца - къде да ги има, къде да ги няма. Някой направи простотия и включи червено-бял в селекцията и после ... 100 години чистиш бели косми.... а не са много почитателите, защото това са спортни кучета, изискват активна разходка.
И вашата порода не е лесна. Много активни кучета, с особен характер - не са лоши, но са инатливи. Хапят ги мухите като нашите, сигурно затова се разбират.

Вход

Горе
Цитиране +