Цитат
1.за да бъде опазено стадото, не е нужно всяко куче да може да се справи с вълк при "среща" на 4 очи
2.някой тук приписваше на ловна порода(мастино) качества на овчарско куче - просто невъзможно
3.ротовете и швейцарските овчарски кучета(апенцелер, ентлебухер,зененхунд и голямо швейцарско овчарско куче) и ротвайлерът произхождат от кучетата, оставяни от римските легиони на път за Галия и северните части на Европа-следователно са доста близки
4.питбулът има ефективна(не силна) захапка поради няколко причини, едната от които е , че има огромни мускули , които задържат много добре
5.има случаи на опитомени и гледани от хора вълци(до ден днешен в България това се случва)
мое лично мнение е , че ако едно куче от гигантските породи живее по начина, по който живее вълк , ако е отгледано от вълци(което не знам дали е възможно) и си е демек диво, то тогава то има големи шансове при битка 1vs1 с вълк(по тази тема има една много хубава книга на Джек Лондон-дивото зове - просто сюжетът е интересен)
Не съм казвал,че неаполитански мастиф може да пази стадо,казах,че,според мен,има шанс 1-1 срещу вълк,но вече много хора го отписаха,така че най-вероятно не съм бил прав.За питбулът ми омръзна да споря,но ти изкарваш,че едва ли не,това,че има огромни мускули го отличава от другите породи.Аз питах за нещо,с което ефективността на захапката на пита да е по-висока от тази на другите породи,както твърдеше един потребител.Мускулите хич не са нещо уникално-много кучета в добра форма имат огромни мускули.
Аз съм чувал и за кръстоска между женска НОК и вълк.Станало е доста силно,но изключително злобно същество.
Мисля,че темата вече се поизчерпа,освен ако някой не сподели нещо ново и интересно ;).