Dog.bg Форуми : ХРАНЕНЕТО и злоядите кучета

Към съдържанието

БКК Китайски Шар-Пей

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

ХРАНЕНЕТО и злоядите кучета или как да ги накараме да се хранят както трябва, без да им навредим

#1 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Икона за мнението  Публикувано: 29 March 2009 - 04:02 PM

Както казах и в една друга тема, оставам с впечатлението, че много шар-пей са злояди.
Това може да се изрази както в нежелание да ядат гранулите си (говорим за висококачествени такива), така и в интересни прояви от сорта на разнасяне на купата из цялото помещение с побутване с муцуна, ядене само от земята, но не и от купата и т.н.

Тъй като и аз си имам такова злоядо екземплярче (макар че като малка не беше такава), мога да ви препоръчам няколко тактики, с които да поддържате кучето си във форма.

Овкусяване
Към порцията гранули может да добавяте по малко нещица, които да предизвикат интереса на кучето. Добавяйки ги, обаче, никога не забравяйте кои са много вредните неща за кучето (подправки, сол, захар, цитрусови плодове, грозде, ядки, прясно мляко и т.н.). Тоест, ЗАБРАВЕТЕ за всякакви колбаси или лакомства от човешкото меню! Да, те може би ще се усладят много на кучето, но много повече могат да му навредят!
Идеи за овкусяване:
- кисело мляко (2-3 лъжици, не повече)
- паучове (в малки количества, тоест не един пауч наведнъж), като е добре да не купувате от нискокачествените такива от рoда на Pedigree, а например можете да опитвате и с по една малка лъжичка от котешките паучове на Royal Canin (т.е. един пауч ще ви стигне за 4-5 дажби)
- зехтин (пак в малки количества, 1 супена лъжица например - в зависимост и от количеството гранули)
- масло (разтапя се 1 лъжичка в чашка в микровълновата и после разбърквате с гранулите)
- парченца плод, който кучето ви обича (не забравяйте никога - без семки, дръжки и люспи!!)
- домашно приготвена храна за кучето (тоест НЕ остатъци от вашата!) - например сварено пилешко или телешко месо (без кости!) с моркови, овесени ядки/ориз и зехтин/масло (без никакви подправки, вкл. никаква сол!)

"Заработване" на храната
Можете да намерите и от тези играчки, вътре в които се слагат гранули, които падат малко по малко докато кучето си играе с тях. Тогава, например, отделяте от дажбата толкова, колкото се събира в играчката, в която слагате и по-миризливи лакомства или кучешки бисквити, а останалата част от дажбата давате както обичано.

Важно е и да разберете, че карайки кучето да седне например, преди да му поставите купата с храната, не само му показвате мястото вкъщи, но и му давате вътрешното усещане, че то прави нещо, за да я спечели. Кучето е хищник, макар и отдавна одомашен, за него е удоволствие да "спечели" храната си. Това виждате и в желанието му да седне или да изпълни друго нещо, когато държите бисквитка в ръка. Затова, не считайте за ваша прищявка да искате нещо от кучето преди да му дадете храната.

Не забравяйте да наградите кучето си след като е изляло цялата или повечето си храна! Похвалете го, дайте му лакомство - както с останалите неща, на които го приучавате- покажете му, че е направило нещо правилно. Освен това, кучешките бисквити, кожени лакомства и т.н. са полезни за след хранене, тъй като почистват зъбите на кучето!

Режим
Не оставяйте пълната купа на кучтео непрекъснато на негово разположение. Така то ще знае, че може да яде когато си поиска и може и да изяде изобщо порцията си. В определеното от вас време му дайте купата, изчакайте го 10тина минути и я приберете! Дори и кучето нищо да не е яло, пак я махнете! Обикновено за няколко дни се усещат, че ако не ядат когато им се даде, няма да ядат изобщо.

Постарайте се да спазвате приблизително едно и също време за хранене всеки ден! Опитайте се да го спазвате дори и дасте някъде другаде на почивка с кучето (разбира се, ако кучето например повръща в кола не го хранете пред това, но и не оствяйте стомаха му съвсем празен- дайте му поне 1-2 бисквитки).

Има и злояди кучета, които обаче въпреки ината си да не ядат, повръщат ако не са яли изобщо. Ако случаят при вас се окаже такъв, давайте на кучето по една кучешка бисквитка, дори и да не е яло храната си.

Избор на храната
Само с две думи искам да намекна нещо, с което някои хора може би не са наясно.

Защо е важно да храните кучето си с висок клас гранули?
Защото по-ниските класове съдържат консерванти и овкусители, които в дълъг план се оказват много вредни за кучето ви, включително и за бъбреците му (като един от преработващите органи). Ето откъде идват и градските легенди, че гранулите увреждали бъбреците - ами да, нискокачествените гранули (тези, които виждате в супермаркета, макар и да ги има и в зоомагазина) правят точно това, тъй като съдържат много изкуствени съставки като горепосочените, както и други, които могат да навредят на кучето ви.
Не мисля да правя реклама на определени марки, а само ще напомня - ако цената на даден продукт е по-висока от тази на друг, обикновено има защо!

Забравете за "Ама то тази храна яде с по-голям апетит и много я обича, значи е по-хубава!"
Теоретично е едва ли не обратното. На кучето ви със сигурност повече ще се услади храна с изкуствени овкусители, но това съвсем не означава, че тази храна е добра. И едно дете със сигурност обича повече шоколад и бургери от McDonalds, но... по-добра ли е тази храна от пържола и салата?
Това се отнася и за случая, в който ще дадете колбас на кучето.

В заключение
Не забравяйте, че кучетата в сегашния си вид, още преди стотици години са се откъснали от природата, затова не можете да разчитате само на неговите инстинкти, особено за храненето!
Моля ви, помислете какво причинявате на кучето си, то зависи само и изцяло от вас!

ПОЛЕЗНИ СТАТИИ, свързани с ХРАНЕНЕТО на кучето:
- 10 "НЕ" в храненето на кучето и котката
- Ден първи до ден последен
- Подуване и превъртане на стомаха
- Ужасното превъртане

и още: в подфорум Хранене в този форум
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   6arpei4o Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 30 March 2009 - 10:55 PM

..... хахаха много точно казано за злоядите !!! Понеже и ние сме такива, му варя малко ориз и му го мешам с хрупките, който отказва да яде. Но напоследък почна да си ги яде без да им се мръщи. Само не ми стана ясно от линковете 10- те "НЕ" и " Ден първи до ден последен", в крайна сметка може ли да се ядат домати ? Понеже съм му давал 2- 3 пъти и доста му допадат, но не знам дали са полезни за него ? Защото в 10 - те НЕ се отричат а в ден първи ... се казва, че всякакъв зеленчук без суров картоф може да се дават и са полезни? Може би аз не съм разбрал правилно :oi_129: .
Не, че имам намерение да му забърквам манджички, но да съм сигурен, че не му правя лоша услуга като му давам някой зеленчук !

#3 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 March 2009 - 09:46 AM

Доматите не са препоръчителни, основно заради люспите и семките.

Ако вариш само ориз и го добавяш към гранулите, можеш да запечеш кучето, така че по-добре не добавяй нищо към самите гранули, щом все пак ги яде. Една от "екстрите" на качествените гранули са съставки, подпомагащи почистването на зъбите. Тези съставки губят ефекта си, когато гранулите не са сухи.

Можеш като награда след като е изял гранулите, да му даваш варено месце (без подравкли, вкл. без сол!), кис. мляко или плод (банан, ябълка, круша, кайсия...).

Не забравяйте - плодовете се дават винаги обелени и без дръжки и семки!!!
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   nestor-nesy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 May 2009 - 09:52 PM

Аз да споделя малко лично мнение и същевременно да се посаветвам!Та значи отидох аз в Понеделник да си купя храна (Royal canin) при което продавачката беше доста любезна и се заговорихме и тя ми силно ми препоръча друга храна за която имало много добри отзиви и ми каза че хората които я ползват казват че е значително по добра от Royal-a.Успя да ме ъбеди и си взех направо чувал(12кг),храната е Брит!Още с първата купа Лео направо откачи от кеф и буквално я олиза!Вече 5 дни му я давам и според мен има страхотен резултат!Стана много по игрив започна да натдава вече хапва с апетит и козинката му стана още по лъскава!ГЗасега има буквално очевадни резултати,но ще изчакам още 2-3 седмици и пак ще пиша.Храната е хипоалергична и според мен е страхотна за нашия вид кучовци!Засега горещо ви препоръчвам да опитате и вие!Споделете и вашият опит с храните! :ae_085:

#5 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 May 2009 - 11:39 PM

Това, че кучо я яде с апетит съвсем не е показател дали е добра, за съжаление! А и 5 дни са безкрайно малко за мнение - прочети и проучи състава й, изчакай поне месец.
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   nestor-nesy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 May 2009 - 12:21 AM

Показване на мнениетоNickey, в May 9 2009, 09:39 PM, написа:

Това, че кучо я яде с апетит съвсем не е показател дали е добра, за съжаление! А и 5 дни са безкрайно малко за мнение - прочети и проучи състава й, изчакай поне месец.

Апетита може да не е показател,но общото състояние на кучето е!Както вече казах има очевадна промяна за тези няколко дни.Знам че 5 дни са малко и затова и казах че ще пиша отново след 2 седмици.Просто изразих едно мое впечатление! :ba_025:

#7 Потребителят е офлайн   renshi Икона

• Συγγνώμη! ;)
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 May 2009 - 12:03 PM

Единственото, с което аз се съобразявам при избора на храна е как се отразява на кучето. Марки няма да споменавам, така или иначе изборът за всяко куче е индивидуален. Общо взето принципът е проба-грешка и няма оптимален вариант за всички. С хипоалергенна храна съм хранила веднъж за период от месец. Изводът, който съм си направила е, че при нас е все тая - и с нея, и без нея проблеми нямаме ;) Така че си храни кучо с това, което освен, че му харесва, му се и отразява най-добре. :ba_025:
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   Itsko_EliNka_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 May 2009 - 11:19 PM

Nestor може ли да напишеш колко протеини и колко мазнини се съдържат в тази храна ?

#9 Потребителят е офлайн   nestor-nesy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2009 - 05:28 PM

Показване на мнениетоItsko_EliNka_, в May 11 2009, 10:19 PM, написа:

Nestor може ли да напишеш колко протеини и колко мазнини се съдържат в тази храна ?

Има 28% Протеин и 14% мазнини! :ba_025:

#10 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 14 May 2009 - 08:28 AM

Ще споделя нещо с вас, свързано с възможна причина за злоядие при кучето ви, као го храните с гранули.
Фабела цял живот е яла основно гранули, и то с доста голям мерак. Яде една марка от около 4-5 месеца вече, и то с мерак. Взех два чувала с някакви определени качества, и в тях гранулите се оказаха доста дребни- колкото лешници приблизително. Изведнъж фабел спря да иска да яде гранули. Ама по никакъв начин не искаше. Отначало мислехме, че вкуса не е ок ( първия чувал беше с вкус на няква риба), взех втория с пиле- пак не щеше.. Накаря купих още един чувал храна с едри гранули за големи кучета... прояде много бързо и ефективно!
Може някое куче да не ще гравубите, поради причината че са му неудобни за похапване...
User's Signature

... and through it all,
she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..

#11 Потребителят е офлайн   Itsko_EliNka_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 May 2009 - 09:35 PM

Извинявам се ,че тук ще пиша , nestor писах ти на лични ,но май не си получил съобщението .Би ли споделил от къде купуваш тази храна,виждам че и ти си от Пловдив.А в наща компания, която се сабираме да разхождаме кучетата има една Шар-пейка,тя направо е трагичен случай. И да кажа на жената и тя да пробва с тази храна може и да прояде .Пък и ние да си купим за наща лигла ,че и тя се цупи нещо на гранулите. :smile: :smile: :smile:

#12 Потребителят е офлайн   papy Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 22 June 2009 - 01:14 PM

Здравейте, аз сам от скоро във форума и преди си мислех, че малките набръчкани сладури са всеядни, но сега разбирам че това си е до куче. Ние с яденето нямаме проблем ядем всичко и навсякъде. Сега сме на ELCANUBA, а преди това на HILLS и не намиран разлика в апетита му. Виждам че сте доста запознати с тази порода, а на мен това ми е първо куче и имам много въпроси, въпреки че вече сме близо на година.
Бих искала да ви питам за смяната на козината, защото си мисля че не я сменяме като нормалните кучета. Ще направя нов форум на тази тема и ще задам всичките си въпроси там.

#13 Потребителят е офлайн   kir4o19 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2010 - 10:55 PM

Имам кученце шарпей на 2 месеца и 22 дни тежи 6,400кг нормално ли е 150 гр на ден храна на ден . тоест 3х50 гр! давам и Purina Pro Plan PUPPY SENSITIVE 2-12 months или ROYAL CANIN Medium adult weight 11-25kг junior 32 2-12 months

#14 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 November 2010 - 01:09 AM

Всъщност на тази възраст трябва да храниш кученцето поне 4, дори по 5 пъти на ден!

За женски шар-пей на 2мес и половина 6,4кг ми се струва леко малко. Любимата ни бръчкава порода обикновено се развиват бързо в сравнение с много други породи и реално на около 8-9месечна възраст вече достигат пълните за развитието си килограми. Това не означава непременно, че кучето ти е слабо, може да се развива по-бавно или да не е толкова едро.

За съответната за всяка храна дажба виж таблицата на чувала. Според очакваните килограми на кучето в зряла възраст (да кажем, че в случая на Тера са 23кг) и възрастта в момента е указано по колко грама трябва да бъде дневната дажба. На Purina Pro Plan Puppy май е по-малка дажбата (не можа набързо да намеря таблицата онлайн), но за Royal Canin Medium Junior трябва да бъде по-скоро към 300гр дневната дажба!
Таблицата:
Качена снимка

Защо казваш две марки храни? Не е добре да ги смесваш, ако това правиш. Избери една марка висок клас, която се окаже подходяща за твоето куче! В случая от двете споменати от теб марки, бих ти препоръчала Royal Canin (Medium Junior).
А от другата защо си избрал Sensitive линия, има ли някакви алергии или други проблеми малката?
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   snezhinka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2010 - 01:14 AM

Здравей!Аз не съм специалист,но ще ти кажа как беше при нас! Мей никога не е бил от лакомите и в общи линии винаги се е хранил с ... малко над минималната дажба на ден :dh_188: Но не помня колко точно като грамаж. На тази възраст той се хранеше по 3 пъти на ден и много бързо премина към 2 хранения на ден (по негово желание), а сега (той вече на година и половина) ...е само на 1 хранене и то по 180-200 гр. Юкануба(адълт с агнешко за малки и средни породи и понякога сензитив скин) + нещо човешко... я месце, я сиренце, я яйчице.... НЕ ти препоръчвам да смесваш гранули с нещо човешко (както аз правех и продължавам), защото ефектът е този, че сега НЕ иска да яде гранули без в тях да има някаква глезотийка. :dh_188: И затова...си й даваш само гранулки за хапване, пък съвсем отделно наградки, когато си прецениш.
От личен опит: с Роял Канин се хранеше близо година и...страдаше от газове(и ние страдахме покрай него) :ab_041: . От както не е на Роял Канин-няма проблеми! Иначе лятото някъде месец го храних с Про План Сензитив и му се отрази много добре.Аз лично бях много доволна от резултата и в случай,че не мога да намеря Юкануба му купувам Про План Сензитив (пък и от време на време смятам, че е хубаво да се сменя храната...лично мнение) :ba_025: Той не е алергичен, нито пък има някакви здравословни проблеми. Давам му сензитив или гранули с агнешко, просто като предпазна мярка (така или иначе той не харесва нито един вид гранула). :md_064:

Това е снимка(от архива) на Мей ( 2м и 3седмици-6-7кг.)
Прикачена снимка Прикачена снимка Прикачена снимка

Сега (1г и 6 м-25кг) :
Прикачена снимка Прикачена снимка
User's Signature

Качена снимка
Precious Pei Kennel Bulgaria http://www.facebook....eciousPeiKennel

#16 Потребителят е офлайн   kir4o19 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 December 2010 - 05:02 PM

някой чувал ли е тази марка храна BELCANDO и имали някакви отзиви от нея доста ми я хвалят и мястото от кадето взехме малката храниха кучетата си с нея!

#17 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 December 2010 - 08:22 PM

Да, позната е марката.
Определено е от хубавите на пазара, но аз лично смятам, че на същата цена могат да се намерят и по-добри.
Доколкото си спомням, много от съставките й не бяха категорично описани и са с по-неясен произход и качество.

Но ако за момента куч се чувства и изглежда добре с нея, може да продължиш.
User's Signature

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   snezhinka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 December 2010 - 08:47 PM

Давала съм на кучо от нея,но съвсем за кратко и затова не мога да ти кажа ЗА или ПРОТИВ съм. Пробвахме я защото ни я описваха като много качествена и специално за злояди,но ...Мей така и не я прояде и от нея, и затова предпочетох да си се върнем към класиката :ab_041:
User's Signature

Качена снимка
Precious Pei Kennel Bulgaria http://www.facebook....eciousPeiKennel

#19 Потребителят е офлайн   kir4o19 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 December 2010 - 09:15 PM

като цена е по евтина тук от проплан-55евро 14 кг роялканин-60евро за 14кг ама нея я спираме белкандо цената е 45 евро за 15кг

#20 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 December 2010 - 11:25 PM

От изброените бих избрала ПроПлан. Можеш да опиташ и ако има канадските Orijen и Acana - за подрастващи и активни кучове са супер! Някои хора харесват и Bosch. А за по-малко пари, но добро качество е Happy Dog.

Аз лично храня моите с Eukanuba вече повече от година и съм много доволна. Преди сме били на Royal Canin, опитахме и Hills, Orijen, Acana и Nutram. Засега съм най-доволна от Eukanuba'та и също ти я препоръчвам.
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни