Цитат
Разкажете, колко кучета имаше, каква беше атмосферата, въобще как протече всичко ... 1super
Както бях съобщил преди време, изложбата в Турция се проведе в рамките на два дни 6 и 7 май.
В Турция все още много неща в сферата на кинологията се правят на базата на ентусиазма и голямото желание, а не на компетентността. Така че, може би най-голяма заслуга за успешното провеждане на мероприятието има
г-н Георги Христозов, който бе изпратен от БРФК не само да съдийства, но и да помогне на организаторите.
Първият ден се проведе изложбата на Немски Овчарски Кучета. Съдия бе
г-н Ханс Мюлер от Германия, който въпреки изказването си, че е очаквал повече, даде висока оценка на представеното.
На втория ден се проведе изложбата на турската национална порода Кангал, а така също и на ловни породи кучета.
Първият ден имах ангажименти, които не ми позволиха да присъствам на изложбата, така че коментарите ми се базират само въз основа на разговорите, които проведох в последствие.
Вторият ден имах отношение единствено към представянето на Кангала, което свърши малко след обяд.
Следобедът се проведе изложбата на ловните породи, но аз имах среща с Обединението за НОК на Турция. Коментирахме надълго и на широко това, което са представили членовете на новата организация. Задоволството, което са получили, самокритиките, които си направиха, разказаха и за участниците от България, които и там спретнали поредната интрига.
Участието на кучетата Кангал не бе на достатъчно добро ниво. Много от кучетата бяха с лошо качество и както се очакваше отново призовите места грабна
Онур Канли. Шампиони при мъжките и при женските бяха негови кучета. Имаше животни, които се доближаваха до мастифовия тип. Имаше и такива, които не се вместваха в критериите на стандарта по отношение на захапки, размери, движения и т. н.
Това, което мога да заключа е, че Турция има огромен потенциал в кинологията, защото сега прохожда, на хората им е интересно, запалени са по това, което вършат, но за съжаление и там има тенденции на разцепления, игра на много пари и делене на структури.