Dog.bg Форуми : Кучета пазачи на стадата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (136 Страници) +
  • « Първа
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Кучета пазачи на стадата

#501 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 October 2006 - 08:18 AM

Качена снимка

Качена снимка

Бих Ви изпратил и материали за използването на магарета за охрана на овцете, но са на английски език. Спомням си, веднаж бяхте ми писал, че не владеете английски.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#502 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 October 2006 - 07:05 PM

благодаря гн.Атанасов .жалко че не владея англииски да ,ще са ми безполезни наистина (благодаря и за това)
все пак не вярвам да могат да ми свуршат работа на мен магарета.....би било страхотно и мнооого практично.цяло лято ходя заради кучетата единствено ...е то пак ще се ходи сигурно ама си е друго като знаеш че не те чакат гладни.а магарета ше си пасат.
от какво охраняват ?
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#503 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 07 October 2006 - 11:02 PM

Цитат

благодаря гн.Атанасов .жалко че не владея англииски да ,ще са ми безполезни наистина (благодаря и за това)
все пак не вярвам да могат да ми свуршат работа на мен магарета.....би било страхотно и мнооого практично.цяло лято ходя заради кучетата единствено ...е то пак ще се ходи сигурно ама си е друго като знаеш че не те чакат гладни.а магарета ше си пасат.
от какво охраняват ?

Охраняват от скитащи кучета, а така също понякога налитат и на непознати хора, доближаващи до стадото.

Моята позната от САЩ твърди, че охраняват и от коьоти. Не зная дали е точно така или е малко преувеличено. Но четейки някои от материалите, срещам и други източници, които пишат, че магаретата охранявали стадото и от хищници.

Моята позната развива теория, че магарето е по-практично от кучетата (което приемам само по отношение на казаното от нея), защото движейки се със стадото то си самоосигурава прехраната. Да, с това съм съгласен, но по никакъв начин не приемам че кучето пазач може да бъде заменено със същия успех от някакво друго животно.
User's Signature

Качена снимка

#504 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 October 2006 - 01:02 PM

и според мен не може .......то си го е показало времето.
Какво според вас е нещото което прави кучетата толкова добри в охраната ?според мен е глутницата (освен качествата им),останалите са стадни.сами по себе си кучетата не са толкова силни ,но заедно са нещо страшно.само куче никога не би опазило стадо от хищници.вълците са същата работа (има много общо между двете глутници)сами са слаби и не биха оцелели ако не са в глутница,а в такава .........и мечки гонят понякога .
и овчарските кучета са тъи винаги са живяли в глутница .и десет да имаш ако не са сработена глутница ,нищо не са .тези дето си ги връзват на едно място а през деня ги бият ако се зъбят едно с друго ,те нямат нищо .
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#505 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 October 2006 - 02:13 PM

Цитат

и според мен не може .......то си го е показало времето.
Какво според вас е нещото което прави кучетата толкова добри в охраната ?според мен е глутницата (освен качествата им),останалите са стадни.сами по себе си кучетата не са толкова силни ,но заедно са нещо страшно.само куче никога не би опазило стадо от хищници.вълците са същата работа (има много общо между двете глутници)сами са слаби и не биха оцелели ако не са в глутница,а в такава .........и мечки гонят понякога .
и овчарските кучета са тъи винаги са живяли в глутница .и десет да имаш ако не са сработена глутница ,нищо не са .тези дето си ги връзват на едно място а през деня ги бият ако се зъбят едно с друго ,те нямат нищо .

Разликата между стадо и глутница е само в наименованието. Всички животни, които спадат към групата на социалните, формират групи със строго изградени йерерхични структури. Според биологическия вид, са приети различни названия:

Глутница за вълците
Стадо - за овце и кози
Табун за коне
Прайд за лъвове
и т. н.

В крайна сметка всички тези животни, имащи помежду си строго определени взаимоотношения могат да бъдат наречени социална група или социална структура.

Основният механизъм едно куче да е пазач независимо дали ще е на други животни, на хора или даден обект е елемент от неговата психоповеденческа програма стремежа и обособяването на т.н. териториален инстинкт или чувство за собственост.

Когато кучето е социализирано към конкретна среда или животни двора, семейството, стадото в процеса на ювенилното си развитие, някъде около 4-ия месец, започва да формира това свое чувство за собственост. То започва да охранява своето семейство (имам предвид семейството на стопанина му), своя двор (мястото, където е отраснало и живее), своето стадо (животните, които съпровожда от най-ранна възраст).

Да, само куче няма да може да опази стадо овце от глутница вълци, но то ще е не по-малък пазач, ако предупреди за намиращи се наблизо вълци и ако демонстрира готовност да загине за своето си стадо. Но само куче, ако наистина е куче пазач, влиза смело в единоборство със сам вълк и се бие докрай.

Това, което казвате за овчарските, че ако са в глутница са едно, а ако не са сработени помежду си или стоят вързани през деня са нищо, е абсолютно вярно.

Някъде тук из форума бях писал за маниера на работа на групата кучета пазачи със стадото на моите приятели, където извършвах етограми къде върви мъжкия, къде се намира женската, какво става ако се чуе шум около мъжкия или около женската и т.н.

Също така, тук някъде писах как се придвижват и къде се намират кучетата пазачи, когато стадото също е в движение. Също така къде стоят кучетата пазачи, докато стадото пасе дали са наврени в него или се излежават по отделни височинки на разстояние (бях поместил и снимка), което им позволява да имат по-голям зрителен контрол, както и възможност за по-добро използване на обонятелните възможности, без да изпускат от поглед и пасящото стадо.
User's Signature

Качена снимка

#506 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 October 2006 - 02:31 PM

Анадол

Кучета пазачи на стадото

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#507 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 October 2006 - 05:54 PM

Провинция Сивас, околностите на Кангал

Овце, магаре, куче и овчар

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#508 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 October 2006 - 10:22 PM

Дракула

снимката ми е предоставена от Принцеса фон Бухвалд - 08. 10. 2006 г. 23:20 лятно часово време

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#509 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 09 October 2006 - 06:46 PM

Балиоз в ринга - напорист и неудържим

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#510 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 09 October 2006 - 07:41 PM

Малко разказче за куче пазач от Средна гора b)

Кучето е неизвестна порода, поне не е от така наречените овчарски породи. Куче марка, както се изрази стопанина му - видимо почерпен в 11 часа на обед пастир на кози. Родено в "оборя|" при козите, " то там си и жевее, че къде другаде" - за съжаление трудно бих пресъздал диалекта на човека, но .. разбрах това, което ми казваше.

Пътя е асфалтов, между две махали в Средна гора. Човека пасеше козите от едната страна на пътя, кучето се беше разположило от другата страна на пътя, точно където започва гората, на една височинка. Когато се зададох отдолу, веднага стана и излая веднъж ... след това бързо се пренесе от страна на стадото от другата страна на пътя и започна да лае и да ръмжи.
Спрях, а стопанина се приближи към мен, за да поговорим, а кучето не мръдна от овцете ... не зная дали това е работа на куче пазач, но на мен ми беше интересно ... ето и малко снимки

1. Кучето е на едно възвишение на 10 метра от стадото кози, точно над него започва букова гора. Тук точно ме видя и скочи да излае веднъж

Прикачени файлове

#511 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 October 2006 - 07:43 PM

2. На прибежки се изнесе към стадото. Тогава това ми направи впечатление, защото казано честно, бях с куче и очаквах кучето да тръгне към нас и точно се чудех какво да правя, ако реши да постъпи така .. но то бързо се пренесе от хълма точно през козите от другата страна на пътя.

Прикачени файлове

#512 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 October 2006 - 07:45 PM

3. Вече смел, не спря да лае .. опитах да приближа, но то навежда глава и вместо предупредителен лай . бау, бау, се чува .. ъъъъъъъъау, но ниско и гърлено. Реших, че е по добре да не отивам, още повече че както казах бях с куче .. тук отзад са му козите b)

Прикачени файлове

#513 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 October 2006 - 07:47 PM

4. Ето го пак ... тук аз съм далеч.

Прикачени файлове

#514 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 October 2006 - 07:50 PM

1super Дойдох но наблизо, не спря да ме гледа и да ръмжи гърлено. Успокои се, когато стопанина му тръгна към мен, като го успокояваше ..

Човека, пастира, дойде и си разменихме няколко думи .. кучето е родено в обора при животните, там живее, там яде, не е връзван на двора, ходи непрекъснато с козите.

Въпроса ми е - само кучета от овчарските породи ли могат да бъдат кучета пазачи или всяко куче, което е израснало с стадото ?

Прикачени файлове

#515 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 09 October 2006 - 08:56 PM

Цитат

1super Дойдох но наблизо, не спря да ме гледа и да ръмжи гърлено. Успокои се, когато стопанина му тръгна към мен, като го успокояваше ..

Човека, пастира, дойде и си разменихме няколко думи .. кучето е родено в обора при животните, там живее, там яде, не е връзван на двора, ходи непрекъснато с козите.

Въпроса ми е - само кучета от овчарските породи ли могат да бъдат кучета пазачи или всяко куче, което е израснало с стадото ?

Кучетата пазачи са станали кучета пазачи именно, защото са отглеждани постоянно с животните. На тази основа преди хилядолетия е започнала тяхната селекция.

темата е много дълга - трябва да започнем от зараждането на номадството, присъединяването на кучето към стадата и последващата селекция - първоначано стихийна, а впоследствие - съвсем целенасочена.

Друг е въпросът, че като кучета пазачи са формирани предимно представители на молосоидния тип, защото, кучето пазач трябва да може и да отстоява на врага, а не само да го облайва. За този тип животно, който си фотографирал и който се доближава до Canis f. matris Optimae не може да се каже, че е куче пазач в класическия смисъл на понятието.
User's Signature

Качена снимка

#516 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 October 2006 - 11:07 AM

доги представи си че използваш ловно куче ,инстинктите са му други ,дори да прави като овчарските вследствие на обучението то винаги ще се интересува и от дивеча ,това значи да напуска поста,то не е толкова смело ,като овчарското ,не е и толкоз неподкупно .и както каза гн Атанасов не е и толкова силно.
не забравяи и издържливоста им на глад и непретенциозноста им към нея..........способноста да разитат силата си .........издържливоста кум лоши климатични условия ........ако кучето притежава всичко това ,то наи вероятно е от овчарска порода.впечатлил си се от поведението на това куче ,дотук добре ,но много качества ще му куцат или няма да ги има
User's Signature

#517 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 October 2006 - 02:13 PM

Не, не съм се впечатлил ... казано честно по скоро се разочаровах много от отношението към кучето в селата и от това, което видях. Зарязани кучета, лаещи като луди, вързани на едни въжето и синджири, видимо нехранени .. не ми хареса гледката, честно. Това беше може би най свестното куче, което видях и една барачка за лов. Казано честно, идеята ми беше да направя кратък репортаж за кучетата на село, но .. отказах се поради горните причини. И както казах, това куче и една барачка, с която ходят на лов бяха най добре гледаните кучета, които видях. Единствено впечатление ми направи, че не тръгна към мен, въпреки че бях с куче, а се изнесе към стадото и застана там и не мръдна. Приятен пес, донякъде щастлив, че не е на синджира в двора може би ...

#518 Потребителят е офлайн   duchi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 October 2006 - 03:33 PM

А къде в Средна гора, ако не е тайна?

#519 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 October 2006 - 03:43 PM

Цитат

А къде в Средна гора, ако не е тайна?

Скумца или ако трябва да съм по точен, една махала над Скумца, на два километра от селото.

#520 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 October 2006 - 05:22 PM

Цитат

Не, не съм се впечатлил ... казано честно по скоро се разочаровах много от отношението към кучето в селата и от това, което видях. Зарязани кучета, лаещи като луди, вързани на едни въжето и синджири, видимо нехранени .. не ми хареса гледката, честно. Това беше може би най свестното куче, което видях и една барачка за лов. Казано честно, идеята ми беше да направя кратък репортаж за кучетата на село, но .. отказах се поради горните причини. И както казах, това куче и една барачка, с която ходят на лов бяха най добре гледаните кучета, които видях. Единствено впечатление ми направи, че не тръгна към мен, въпреки че бях с куче, а се изнесе към стадото и застана там и не мръдна. Приятен пес, донякъде щастлив, че не е на синджира в двора може би ...

dog.bg , това е масовата сценка по нашите села.В повечето случаи кучето е вързано да не сгази посаденото по двора и второ за да не ухапе комшията.Да не забравяме ,че там кучетата най-често са пазачите на пенсионери с малки пенсийки,а сега пък като им сложат и такси за това ,че имат кучета няма и това да виждаме
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

• (136 Страници) +
  • « Първа
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни