Цитат
и според мен не може .......то си го е показало времето.
Какво според вас е нещото което прави кучетата толкова добри в охраната ?според мен е глутницата (освен качествата им),останалите са стадни.сами по себе си кучетата не са толкова силни ,но заедно са нещо страшно.само куче никога не би опазило стадо от хищници.вълците са същата работа (има много общо между двете глутници)сами са слаби и не биха оцелели ако не са в глутница,а в такава .........и мечки гонят понякога .
и овчарските кучета са тъи винаги са живяли в глутница .и десет да имаш ако не са сработена глутница ,нищо не са .тези дето си ги връзват на едно място а през деня ги бият ако се зъбят едно с друго ,те нямат нищо .
Разликата между стадо и глутница е само в наименованието. Всички животни, които спадат към групата на социалните, формират групи със строго изградени йерерхични структури. Според биологическия вид, са приети различни названия:
Глутница за вълците
Стадо -
за овце и кози
Табун за коне
Прайд за лъвове
и т. н.
В крайна сметка всички тези животни, имащи помежду си строго определени взаимоотношения могат да бъдат наречени
социална група или
социална структура.
Основният механизъм едно куче да е пазач независимо дали ще е на други животни, на хора или даден обект е елемент от неговата психоповеденческа програма стремежа и обособяването на т.н.
териториален инстинкт или
чувство за собственост.
Когато кучето е социализирано към конкретна среда или животни двора, семейството, стадото в процеса на ювенилното си развитие, някъде около 4-ия месец, започва да формира това свое
чувство за собственост. То започва да охранява
своето семейство (имам предвид семейството на стопанина му),
своя двор (мястото, където е отраснало и живее),
своето стадо (животните, които съпровожда от най-ранна възраст).
Да, само куче няма да може да опази стадо овце от глутница вълци, но то ще е не по-малък пазач, ако предупреди за намиращи се наблизо вълци и ако демонстрира готовност да загине за
своето си стадо. Но само куче, ако наистина е куче пазач, влиза смело в единоборство със сам вълк и се бие докрай.
Това, което казвате за овчарските, че ако са в глутница са едно, а ако не са сработени помежду си или стоят вързани през деня са нищо, е абсолютно вярно.
Някъде тук из форума бях писал за маниера на работа на групата кучета пазачи със стадото на моите приятели, където извършвах етограми къде върви мъжкия, къде се намира женската, какво става ако се чуе шум около мъжкия или около женската и т.н.
Също така, тук някъде писах как се придвижват и къде се намират кучетата пазачи, когато стадото също е в движение. Също така къде стоят кучетата пазачи, докато стадото пасе дали са наврени в него или се излежават по отделни височинки на разстояние (бях поместил и снимка), което им позволява да имат по-голям зрителен контрол, както и възможност за по-добро използване на обонятелните възможности, без да изпускат от поглед и пасящото стадо.