Dog.bg Форуми : Кучета пазачи на стадата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (136 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Кучета пазачи на стадата

#61 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 November 2005 - 03:15 PM

Цитат

Здравейте, г-н Атанасов!
Благодаря Ви много за подробният и изчерпателен отговор! Благодаря и че поправяте грешките ми! Снимките които сте приложил към темата са доста интересни и истински (макар никога да не съм присъствала на подобни отношения между куче и овце, или кози след фотографиите които публикувахте вече ми изглежда като нещо съвсем норбално... А не като прецедент!)...

Искам да попитам нещо, но не знам как ще прозвучи въпросът ми... Има много видове мутации - може ли да се говори за мутация на поведенчески гени? (докато препрочитах темата това ме затормози и...  l) ). Благодаря! А едни рефлекси могат ли да се развиват за сметка на други? (ако не им е тук мястото и сега-времето на тези въпроси - кажете, пиша, за да ги имам отбелязани по някакъв начин... )

Поздрави и лек ден!!! С уважение!

Здравейте Кристина,

На въпросите - малко по-късно. Питахте ме, мисля в лично съобщение, за моите кучета. Ще Ви разкажа и за тях (също в лично съобщение, може би). Сега помествам няколко снимки, които правих днес. Кучетата в момента са на възраст 3 месеца и 9 дни (всъщност между тях има разлика от 6 дни - женското е по-голямо):

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#62 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 03:22 PM

Да им имам петната!!! Пу-пу-пу!!! b) l) d) super best На третата снимка изглежда като че ли кученцето е по-високо от стола? Така ли е? Нормално ли е на тази възраст?

Поздрави!!!
Кристина

#63 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 04:25 PM

Ето аз какво открих (по повод снимките, които публикувахте...)

Агресия породена от страх (езика на тялото)
Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Това, за което говорим...
Качена снимка

#64 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 04:37 PM

Здравейте Кристина,

Виждам, че докато напиша следващите редове, Вие сте поместили нещо във форума. ще го разгледам обстойно след малко. А сега, опит да отговоря на поставените малко по-горе въпроси:

Аз не съм генетик и често казано, не съм абсолютно сигурен в правотата на отговора си, а и Вие задавате толкова странни (разбирай, ИНТЕРЕСНИ) въпроси, че наиситна никога не съм се замислял за отговора на въпроси от подобен род (имам предвид дали е възможна мутация на поведенчески гени).

Първо, нека да опитам да ви изясня какво означава мутация. Това са ненасочени (неконтролирани) изменения в генетичния апарат на живия организъм, които възникват (настъпват) спонтанно. Тези изменения могат да предизвикат алелите да преминат от едно състояние в друго, а така също да предизвикат различни изменения в броя на хромозомите или в тяхната структура.

Могат да възникнат мутации в половите клетки и те се наричат ПОЛОВИ МУТАЦИИ. Половите мутации се предават по наследство.

Могат да възникнат мутации и в соматичните клетки. Те се наричат ТЕЛЕСНИ МУТАЦИИ. Телесните мутации не се предават по наследство.

Когато в резултат на мутация се измени броя на хромозомния набор, такава мутация се нарича ГЕНОМНА МУТАЦИЯ.

Когато в резултат на мутация се измени броя на отделни хромозоми, това се нарича АНЕУПЛОДНА МУТАЦИЯ.

Когато има изменение в структурата само на отделни хромозоми, такава мутация се нарича СЕГМЕНТНА МУТАЦИЯ.

Когато мутацията промени даден ген, тя се нарича ГЕННА МУТАЦИЯ или още ТОЧКОВА МУТАЦИЯ.

Геномната, Анеуплодната и Сегментната мутации се обединяват под едно общо име ХРОМОЗОМНИ АБЕРАЦИИ.

Мутациите настъпват в резултат на въздействието на различни видове МУТАГЕНИ. Това са различни физични агенти или химични вещества (отрови, радиация и т. н.). В биологията и по-точно в генетиката се говори за естествен мутационен процес и според някои теории Мутациите са един от главните фактори на еволюцията.

Поведение е това, което животното извършва - двигателна активност на мускули и части от тялото, секреторна дейност на жлезите, поза и нейната смяна и др. Поведението е движение, но не само когато се проявават неговите външни форми. Поведение е например, когато животното не извършва движения, но да кажем наблюдава някакъв обект.

Поведенческите признаци имат наследствен характер, но трябва да се знае и прави разлика между вродено поведение и придобито поведение.

Също така, трябва да се знае, че поведенческите признаци могат да еволюират при участието на различни механизми. Така например, много кучета от различни направления (пастири, пазачи, правещи стойка пред дивеча) са придобивали навици, заимствайки ги от други кучета. По този начин информацията преминава от едно поколение в друго.

Конрад Лоренц предполага че поведението се детерменира непосредствено от гените. Други учени, чиито твърдения по-съм склонен да приема, твърдят, че гените дават определена степен на информация, но животното променя своето поведение и под влияние въздействието на околната среда (класическото взаимодействие ГЕНОТИП-СРЕДА).

Влиянието на гените и влиянието на околната среда са свързани в много сложна връзка, която се нарича епигенетична - всеки един етап от развитието създава основа за нов етап, но не го предопределя.

Поведението на животното зависи от множество външни и вътрешни фактори и е винаги мотивирано. То никога не извършва безцелни действия. Поради това, когато се анализира поведението трябва да се отчита моментното състояние, обстановката в която се намира, влиянието на заобикалящата го среда и т. н.

При кучето се установяват три основни типа поведение:
- инстинктивно;
- формирано под влияние на обучение;
- елементарна разсъдъчна дейност.

При мои проучвания с Немски Овчарски Кучета съм стигнал до следните изводи:

1. Кученцата, отглеждани съвместно с майката и своите връстници, при присъствие на човек, през целия критически период (от проглеждането до 2 месечна възраст) формират стабилно социално поведение, което впоследствие се отразява на тяхната по-добра приспособимост както в средата на себеподобните им, така и в ситуации, изискващи използване на техните вродени инстинкти.
2. Кученца, които през критическия период са отглеждани в компания на други животни (в моя опит, съвместно с агнета), се привързват към тях и формират единна социална група.
3. Кученца, отглеждани в група, но изолирани от присъствието на човека или други животни формират съобщество, присъщо в поведенческо отношение на дивите животни. Такива социални групи съм наблюдавали при бездомни кучета.

Кучетата бързо приемат хората като социални партньори (А НЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЕДНА И СЪЩА ГЛУТНИЦА). Това е причина в малкото кученце да се образува здрава продължителна връзка със стопанина, ако привързаността е възникнала в оптималните срокове, съответстващи на критическия (чувствителния) период.

Поведението се управлява от главния мозък. Той контролира дейността на организма, координира работата на отделните органи и системи, осъществява взаимодействието с околната среда.

Различните породи кучета се характеризират с различни поведенчески признаци. Трудно може да се прецени за всеки отделен случай до каква степен поведението на организма е генетически детерменирано и доколко то е резултат от действието на средата.

Много се разпрострях и спирам. По-подробно, след няколко дни, когато получите това, което ще Ви изпратя утре.

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#65 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 04:53 PM

Привет!
Г-н Атанасов, до колкото разбирам всяко изменение на дадена информация, или нейният носител е мутация. В този ред на мисли, следвайки логиката, ако вроденото поведение е вид информация и тя търпи промени, то не могат ли тези промени да бъдат наречени мутация на вроденото поведение? Благодаря!
С уважение!

#66 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 06:02 PM

Цитат

Ето аз какво открих (по повод снимките, които публикувахте...)

Агресия породена от страх (езика на тялото)
...
Това, за което говорим...

Кристина,

"Това, за което говорим" не е същото, за което Вие говорите в постинга си.

Това куче тук, което напада в гръб извършва целенасочено нападение, преследвайки "престъпник". В случая това е форма на обученост на кучето.

За разлика от дисциплината Шутцхунд по аналогичен начин нападат и хапят обучените по полицейски методики кучета. Те преследват, настигат, нападат и захапват. Целта е да неутрализират (престъпника).

Поздрави!

Николай Атанасов

П. П. Между другото, снимките от разходката с апартаментните ми кучета не са никак сполучливи. В момента ми се върти мисъл в главата да Ви запиша един диск със снимки и утре да Ви го изпратя по пощата заедно с книгата.
User's Signature

Качена снимка

#67 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 06:13 PM

Благодаря отново за поправката! l) Аз въобще не забелязах, че човекът е със специално облекло - мислех, че е "подлост", за която обяснявахте! Но сега разбрах! Относно снимките - нямам нищо против!

П.П. Доста съм боса на тема Шутцхунд, IPO, Mondioring... Не правя разлика между тях oleeee ouu , може би имам твърде малко информация и твърде малко съм чела за тях...

Поздрави!

#68 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 06:21 PM

Цитат

Привет!
Г-н Атанасов, до колкото разбирам всяко изменение на дадена информация, или нейният носител е мутация. В този ред на мисли, следвайки логиката, ако вроденото поведение е вид информация и тя търпи промени, то не могат ли тези промени да бъдат наречени мутация на вроденото поведение? Благодаря!
С уважение!

Всичко, различно от допустимото може ли да се нарече мутация? Мислите ли, че мутацията е нож с две остриета? Относно стъпките напред и еволюцията и опасностите, които крие (нещо, вече различно от стандарта)?

С уважение!!!

П.П. Май пак изместих темата, ако желаете не ми отговаряйте! Вие ли сменихте заглавието?

#69 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 06:50 PM

Цитат

Цитат

Привет!
С уважение!

Всичко, различно от допустимото може ли да се нарече мутация? Мислите ли, че мутацията е нож с две остриета? Относно стъпките напред и еволюцията и опасностите, които крие (нещо, вече различно от стандарта)?

С уважение!!!

П.П. Май пак изместих темата, ако желаете не ми отговаряйте! Вие ли сменихте заглавието?

Уважаема Кристина,

Лично аз не възприемам мутациите като нещо положително. Според мене те имат регресивен характер и не могат да допринесат за ефективността на еволюционния процес.

Не, не всичко може да се нарече мутация. За мутация може да се говори само в случайте, че се докаже изменение, съответстващо на това, което писах по-горе.

Всяка мутация е изменение, но не всяко изменение е мутация.

Заглавието промени г-жа Милена Македонска. Помолих я, защото смятам (или най-малкото искам) темата да бъде специализирана и се надявам в нея да не се появят наивни питания, ненаучни констатации или злонамерени вметвания.

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#70 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 06:58 PM

Благодаря!
Следва да се върнем към темата и да не я отклонявам повече... По дискавъри бях гледала научно-популярен филм за овчарски кучета и как са научени от овчарите при едно свирване да обграждат стадото и да бъдат в готовност за задаване на посока на движение. При две свирвания да разделят стадото на две части с по равен брой овце (и ако някоя липсва кучето отиваше при овчаля и започваше да лае, все едно дава отчет), при три свирвания друго заучено положение и т.н. До колкото имам спомен не бяха породисти...

Поздрави!

#71 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 07:27 PM

Цитат

Благодаря!
Следва да се върнем към темата и да не я отклонявам повече... По дискавъри бях гледала научно-популярен филм за овчарски кучета и как са научени от овчарите при едно свирване да обграждат стадото и да бъдат в готовност за задаване на посока на движение. При две свирвания да разделят стадото на две части с по равен брой овце (и ако някоя липсва кучето отиваше при овчаля и започваше да лае, все едно дава отчет), при три свирвания друго заучено положение и т.н. До колкото имам спомен не бяха породисти...

Поздрави!

Жалко, че нямате спомени дали наистинна са били или не са били породисти. Това е методика за работа с редица пастирски кучета. Най-често се използва при Бордър Коли, Австралийско Келпи, Австралийски Кетл Дог и Австралийска Овчарка.

Аз имам такава свирка. Тя наподобява двойно сгъната пластмасова пластина с малка дупчица в средата. Цялата свирка се лапа в устата, като се придържа с езика. Звука (свиренето) се получава според начина на изкарване на въздуха навън.

Има и други модели свирки, но тази е класическата пастирска свирка. В Унгария съм наблюдавал подаване на команди на пастирско куче със свирка, направена от кост, наподобяваща върбовите свирки (трудно ми е да обясня, ако не сте виждала никога върбова свирка).

Има и специален "речник", коя команда на какъв начин на изсвирване отговаря.

Работата с пастирско куче е много по-трудна отколкото работата с куче пазач. Методиките на обучение са много различни, условията на отглеждане също могат да бъдат различни от тези за кучета пазачи. Въобще, това е също една много обширна тема и сигурно и за нея трябва да се отвори отделен раздел.

Никога не трябва да се смесват (уеднаквяват) кучета пазачи и кучета пастири.

Поздрави,

Н. Атанасов

1. Австралийско Келпи

Качена снимка

2. Австралийско Келпи

Качена снимка

3. Австралийски Кетл Дог

Качена снимка

4. Австралийски Овчарки:

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#72 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 08:41 PM

Малко отклонение от темата - бегла снимкова информация за кучетата постири:

1. Схема, по която се провеждат изпитанията за пастирски кучета в САЩ:

Качена снимка

2. Схема, по която се провеждат международните изпитания за пастирски кучета:

Качена снимка

3. Бордър Коли - класическа форма на главата:

Качена снимка

4. Така нареченият "хипнотизиращ поглед" на Бордър Колито по време на работа:

Качена снимка

5. Бордър Коли по време на работа:

Качена снимка

6. Бордър Коли по време на състезание:

Качена снимка

7. Схематично изобразяване на породоформирането на Бордър Колито. С тази фотогрофия предлагам да приклучим с темата "пастирски" или най-малко - това да е не в този раздел. При наличие на желаещи и компетентни участници няма да бъде зле да се обособи и такава тема "Кучета пастири на стадата".

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#73 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2005 - 09:40 PM

Dog World, October 2005

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#74 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 November 2005 - 10:52 AM

Здравейте, г-н Атанасов!
За първи път от Вас научавам, че има изпитания за пастирски кучета! Това е също толкова интересно, колкото и изпитанията за служебни кучета (не знам защо не е толкова популярно в България, а може и аз да съм с грешно впечатление...)! Може ли да разкажите за системата на оценяване на изпитанията за пастирски кучета? Какви нива трябва да покрие едно куче, за да премине тези изпитания успешно и за да работи като пастирско? И още... Говорим за пастирски кучета, а още не сме споменали босерон (френско пастирско куче), а на мен ми е твърде интересна тази порода!(тъй като се смята, че е една от породите, участващи в селекцията на добермана... Ако се приеме, че е вярно, може ли доберман да бъде пастирско куче, някой работил ли е до сега с добермани? проверявани ли са тези качества?)... Нямам никаква информация за работните качества на босерона... Ако знаете нещо, бихте ли го споделили? Благодаря Ви!
Приятен ден!!!
С уважение!!!

#75 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 November 2005 - 10:55 AM

Цитат

Dog World, October 2005

Качена снимка

Направи ми впечатление, че това е станало тази година! Официална презентация на тема : " Кангал. Стандарт.", тази година ли се провежда за пръв път, или се провежда ежегодно? Благодаря!

Поздрави!!!

#76 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 07 November 2005 - 11:18 AM

Цитат

Направи ми впечатление, че това е станало тази година! Официална презентация на тема : " Кангал. Стандарт.", тази година ли се провежда за пръв път, или се провежда ежегодно? Благодаря!

Поздрави!!!

Здравейте Кристина,

Фестивал на породата се провежда от много години. Някъде отпреди 8-9 години започнаха да се провеждат симпозиуми към различни институти в Турция специално за местните породи кучета.

Преди три години се проведе първия официално признат като Научен Международен Симпозиум за породата Кангалско Куче. Тази година беше Втория симпозиум. Решихме да направим всичко необходимо това да се превърне в традиция с уговорката след три години да бъде Третият симпозиум.

За тазгодишния симпозиум имам материал в сайта си.

По отношение на пастирските кучета, изпитанията и Босерон-а.

Нека не се отклоняваме от основната тема "Кучета пазачи на стадата". Ако взема да обяснявам за пастирските кучета, за изпитанията, които се провеждат с тях, за методиките на обучение, ще трябва да обособим самостоятелна рубрика и най-важното е, че тя би ми отнела много повече време, отколкото да коментирам настоящата тема за кучетата пазачи.

С пастирските породи кучета нещата са много по-сложни и много по-обширни.

Специално за породата Доберман, това което мога да кажа (а това го знаят всички "доберманисти"), че е създадена и селекционирана да бъде служебно (полицейско) куче. Като порода е по-стара от НОК и дори в началото е била много по-популярна.

Тази година при посещението си в Иран разговарях с хора от Департамента на полицията. Те ми казаха, че предпочитат да работят с Добермани, а не с НОК. В процеса на разговора се оказа, че знанията им за НОК са изключително бегли, а за Белгийската овчарка Малиноа (още Малиноис) въобще не бяха чували.

Босерон, такова каквото е в момента, не е класическо пастирско куче. Породата повече клони към така наречените "комбинирани породи" - за пастирска работа и за полицейска работа. Според съответната методика на обучение той може да бъде подготвен да бъде "пастир" или "полицай".

Поздрави,

Николай Атанасов
http://www.cynology.info
User's Signature

Качена снимка

#77 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 November 2005 - 11:32 AM

Благодаря Ви за светкавичният отговор! b)

Радвам се, че все още има държави, в които добермани се ползват за служебни кучета и са предпочитани (поради страстта си към породата, а не че НОК, или малиноа отстъпват по нещо в работните качества)! От Вас разбирам за Иран.

Това за симпозиумите е доста интересно и се надявам такива събития да се случват все по-често! И за да уточним нещо, да не остане някой с грешно впечатление (а и аз да си изясня максимално) каква е разликата между пастирски кучета и кучета, пазачи на стада! Благодаря Ви!

Поздрави и с уважение!!!

#78 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 07 November 2005 - 09:08 PM

Здравейте Кристина,

Знаете, че снощи до късно бях ангажиран, което не ми позволи да подготвя обещаните разяснения за разликата между кучета пазачи и пастирски кучета.

Като своеобразна компенсация Ви изпращам мой материал относно произхода на кучетата.

ПРОИЗХОД НА КУЧЕТАТАТА

Връщайки се назад във времето, сме свидетели на незатихваща до днес полемичност за произхода на домашното куче - Canis Familiaris.

Изхождайки от външните му прилики с някои други представители на сем. Canidae (вълци, койоти, чакали, лисици) учените предполагат, че всички са негови прадеди. В своите съчинения Аристотел (384-332 г. пр. Хр.) пише за циренски кучета с произход от вълка, за лаконски кучета, които са възникнали при хибридизация с лисици и за индийски кучета, в чийто създаване са участвали тигрите. По-късно думата тигър е заменена с израза някакви едри зверове, приличащи на тигри.

През 1785 г. Хънтер (Hunter) изнася доклад пред Лондонското кралско дружество на тема: Свидетелства за принадлежността на кучето, вълка и чакала към един вид.

Първият природоизпитател, който прави опит научно да обясни произхода на кучето от няколко различни биологически вида е Сент Илер (Isidore Geoffroy St. Hilaire) (1805 - 1861) в своята публикация от 1861 г. Acclimatation et domestication des animaux utiles.

През 1901 г. Щудер (Studer) изказва хипотезата за произхода на съвременните кучета от някаква междинна форма между вълка и чакала, която нарича Canis ferus.

Морфологичните особености на неолитните кучета са проучвани от Дар (Dar, 1937). По негови данни те толкова много се различават от вълците, че за сходство въобще не може да се говори. За родоначалник на домашното куче трябва да се приеме някакво диво куче.

Според Хаг (Haag, 1948) на територията на Северна Америка домашните кучета се появяват около 1500 г. пр. Хр. През 1920 г. Алън (Allen) посочва в своите проучвания, че те са мигрирали от Азия, произлезли са от вълка и нямат нищо общо с койотите.

Привърженик и ревностен защитник на полифилитичната теория за произхода на кучето е и Чарлз Дарвин (1875), който развива своите възгледи в труда си The variation of animals and plants under domestication.

При цитологични проучвания на 15 вида хищници Матю (Mathey, 1954) установява, че хромозомният набор на кучетата съвпада само с този на вълците. Ученият утвърждава, че единствено вълкът е взел участие в произхода на домашното куче. Твърдението се подема от десетки генетици, анатоми, палеонтолози и бързо се превръща в доминираща научна хипотеза. Дори бащата на етологията, забележителният Конрад Лоренц - дългогодишен привърженик на полифилитичната теория, в класическото произведение за произхода на кучетата The Wild Canids (1975), се отказва от собствените си убеждения.

Своевременно в научния свят се появяват данни, които предизвикват колебание в това господствуващо твърдение. В публикации на Солдатович (Soldatovich, 1970), и Чиарели (Chiarelli, 1975) се изнася информация, според която кучетата, вълците, чакалите и койотите имат еднакъв кариотип:

Качена снимка

Още по-голям смут внасят публикациите на Кенели (Kennelly, 1969), Менгел (Mengel, 1971), Грей (Gray, 1972), Зенглауб (Senglaub, 1978) и Клътон-Брок (Clutton-Brock, 1984). Авторите съобщават за успешно кръстосване на кучета с вълци, койоти и чакали. При трите вида се е получило плодовито потомство. Въз основа на костни съпоставяния от времето на късния палеолит Kurten (1974) допуска косвена връзка между кучето и койота.

През 1988 г. за най-добра научна книга на САЩ бе обявена монографията на Райдл (Riddle) Кучетата в историята. В този изключително ценен труд авторът развива следната теза: В процеса на еволюцията вълците и кучетата са имали общ прародител. В резултат на дивергенция се обособяват самостоятелни биологически видове с множество сходни признаци. Най-важните от тях са еднаквият хромозомен набор, възможността за кръстосване и получаване на плодовито потомство. Напълно възможно е впоследствие да се е извършвало естествено вливане на кръв от вълци, но в никакъв случай не трябва да се допуска, че вълкът пряко е участвал в обособяването на домашното куче.

Макар че съвременните кучета могат свободно да се кръстосват с някои от представителите на сем. Canidae, неправилно е да се допуска, че познатите днес породи са произлезли директно от дивите си сродници. Доказателства за това дава палеонтологията, която се включва в помощ на кинологията много по-рано от генетиката.

През 1860 г. Рютимайер (Riutimeyer) описва типа Canis f. Palustris (торфено куче), открит в Швейцария. Черепът му е сравнително малък (не по-дълъг от 140 mm). Мозъчната част е по-дълга от лицевата, а преходът между тях е силно изразен. Тилният гребен е слабо развит. Муцуната е къса и тясна. Черепът като цяло наподобява този на чакала. В последствие находки от този тип са намерени в Швеция, Дания, Англия. Според Келлер това е единственият тип куче от неолита в Западна Европа. В Русия са открити находки от сходно на този тип куче - Canis f. Palustris ladogensis.

От съвременните породи най-близо до Canis f. Palustris стоят кучетата от групата на шпицовете. Предполага се, че той дава началото и на териерите, пинчерите и шнауцерите.

През 1884 г. Неринг (Nehring) описва примитивния тип Canis f. Decumanus. Авторът предполага, че той е родоначалник на кучетата пария, срещащи се и днес в Цейлон, Суматра, Ява, Индия, Сирия, Турция. В Африка са разпространени по цялото поречие на Нил, в Судан, Северна Сомалия, Занзибар, Конго.

През 1886 г. Анучин описва типа Canis f. Inostranzewi, открит в района на Ладожкото езеро и по поречието на р. Ока. Наподобява вълка - със сравнително голям череп, добре развити скулни дъги и тилен гребен. В мозъчната част черепа е по-нисък от този на Canis f. Palustris. Муцуната е къса, широка, със силни челюсти и широки, закръглени носни отвори. Преходът от челото към муцуната е по-слабо изразен от този на вълка. Предполага се, че от този тип са произлезли впрегатните породи и накои ловни северни кучета. Според други литературни източници Canis f. Inostranzewi стои в основата на мастифоподобните породи на Тибет и Асирия. За някои от гончеподобните породи се предполага, че произхождат от т. нар. пепелно куче - Canis f. Intermedius. Живяло е през бронзовата ера. По строеж на черепа заема междинна позиция между неолитните торфени кучета - Canis f. Palustris и бронзовите кучета - Canis f. Matris Optimae, на които е отделено специално внимание в тази книга.

През 1905 г. Щудер (Studer) описва примитивния тип Canis f. Putiatini, открит в района на Бологое. По някои измерения е подобен на Canis f. Inostranzewi. Различава се от него по по-късата и тясна мозъчна част на черепа и по-дълга лицева част. Според Studer типът е по-близък до Canis f. Matris Optime. Според редица автори Canis f. Putiatini, заедно с Canis f. Inostranzewi взема участие в създаването на впрегатните и накои ловни северни кучета.

Според Боголюбски (1959) кучето е одомашнено през мезолита - преди 12-15 хиляди години. Тезата на Брейдууд (Braidwood, 1975) е, че първото одомашняване на кучета е в Месопотамия и Палестина. Направените разкопки в Джармо, Гел Халаф, Тепе Гавра и други асирийски градове доказват, че по тези земи кучетата били познати като домашни животни преди 6-7 хиляди години. През 1984 г. Барлик (Barlik) изнася данни, че кучетата се появяват като вече одомашнени животни още през плейстоцена.

Аналогична е информацията и от Шнирелман (1985), който посочва, че между 33-22 хиляди години преди Хр. първобитните хора са живели в компанията на домашни кучета.

Най-ранното одомашняване на кучета в Западна Европа според Дагерболд (Dagerbol, 1927) е било в Дания.

В Централна Америка кучетата се появяват около 8900-6500 г. пр. Хр. Около 5500 - 4200 г. пр. Хр. те вече се срещат в Южна Америка на територията на Перу.

В Австралия и околните острови най-ранната информация за домашни кучета е от 1670-1000 г. пр. Хр.

По нашите земи първите следи от домашни кучета са от времето на средния неолит. По данни на Иванов (1949) около 2000 г. пр. Хр. на територията на днешна България се срещали кучета от типа палустрис и интермедиус. В своя публикация от 1932 г. Попов пише, че през 5-ти век пр. Хр. по нашите земи са съществували кучета, които по размери надминават типа Canis f. Intermedius. Авторът нарича тази порода делиорманска. Според него е получена от кръстосването между вълци и овчарски кучета. При проучване на Петров (1977) в древния Преслав е установено, че преди около 1000 години са били разпространени предимно ловните кучета и по-рядко овчарските.

Колкото по-назад се връщаме в историята на кучето, толкова повече въпросителни се изправят пред нас. Но едно е неоспоримо. Вярно и всеотдайно, кучето е първото и единственото животно, отдало се доброволно в служба на човека. Безкористно в чувствата си, безрезервно в любовта си, то е пример, който, ако следваме, безсъмнено ще ни направи по-човечни и по-добри.

Качена снимка

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#79 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2005 - 11:41 AM

Здравейте, г-н Атанасов!
Чела съм как ли не поднесена информация за произхода на кучето, но толкова конкретна и подробна, но кратко и ясно поднесена, като във Вашият материал не бях чела!

Цитат

По нашите земи първите следи от домашни кучета са от времето на средния неолит. По данни на Иванов (1949) около 2000 г. пр. Хр. на територията на днешна България се срещали кучета от типа палустрис и интермедиус. В своя публикация от 1932 г. Попов пише, че през 5-ти век пр. Хр. по нашите земи са съществували кучета, които по размери надминават типа Canis f. Intermedius. Авторът нарича тази порода делиорманска. Според него е получена от кръстосването между вълци и овчарски кучета. При проучване на Петров (1977) в древния Преслав е установено, че преди около 1000 години са били разпространени предимно ловните кучета и по-рядко овчарските.

Доста интересно... Жалко, че няма рисунки, скици, снимки, или компютърна графика изготвена по открити кости, за да разберем как са изглеждали тези кучета. И нещо повече за тях... Дали може някъде да се открие някаква информация? Благодаря!
С уважение!
Кристина

П.П. Напомням Ви за разликите и приликите между пастирски кучета и кучета, пазачи на стадото! Поздрави и лек ден!

#80 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 November 2005 - 02:25 PM

Цитат

Здравейте, г-н Атанасов!
Чела съм как ли не поднесена информация за произхода на кучето, но толкова конкретна и подробна, но кратко и ясно поднесена, като във Вашият материал не бях чела!

Цитат

Доста интересно... Жалко, че няма рисунки, скици, снимки, или компютърна графика изготвена по открити кости, за да разберем как са изглеждали тези кучета. И нещо повече за тях... Дали може някъде да се открие някаква информация? Благодаря!
С уважение!
Кристина

П.П. Напомням Ви за разликите и приликите между пастирски кучета и кучета, пазачи на стадото! Поздрави и лек ден!

Здравейте Кристина,

Преди по-малко от минута Ви писах в един друг раздел /мисля, че беше за НОК/.

Днес Ви изпратих книгата за Доберманите /по куриер/. Надявам се до утре да я получите, така както се надявам днес да получите, книгата, която вчера Ви изпратих.

Темата за произхода и породоформирането е една от базисните в моите първоначални стъпки в кинологията. Благодарение на тези разработки през 1988 г. бах приет за редовен член на Съюза на Учените в България и все още съм единственият такъв, който се занимава с проблеми на кинологията.

Любима тема ми е, може много да се говори по нея, но времето, пустото време... Все не достига.

Не съм забравил за пазачите и пастирите и направо ми е съвестно, че нищо не правя по въпроса, но имам други ангажименти в момента, а утре може би дори няма да има време и да вляза в интернет - ще ми се налага да отсъствам от офиса.

Ако желаете, можем да я оставим за петък /знаете кога/, а ако не, обещавам - ще намеря време /все някога/ и ще разясня накратко.

Поздрави и с най-добри чувства,

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

• (136 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5