Намерен ястреб Днес намерих ястреб - помагайте
Публикувано: 30 March 2009 - 07:41 PM
А иначе мисля, че не може да лети, поне когато кучето го е подгонило, не е излетял, жизнен е и стиска здраво с нокти, даже ме разрани леко :)
Публикувано: 31 March 2009 - 01:51 PM
Обади ми се да дойда да го взема и да осигуря транспорта му до Спасителния център за диви животни. Аз работя за Спасителния център.
Любомила Кривошиева
0884 877 544
Зелени Балкани - офис София
Публикувано: 31 March 2009 - 03:54 PM
Райа намери такъв миналата година. Беше се "забил" в едно дърво и кракът му се беше забил или оплел в крилото. Държахме го на терасата в клетка едно денонощие и на следващия ден започна да лети и го пуснахме.
Съжалявам, че "вашия" е починал!
Публикувано: 31 March 2009 - 09:36 PM
Tali, в Mar 31 2009, 02:54 PM, написа:
Райа намери такъв миналата година. Беше се "забил" в едно дърво и кракът му се беше забил или оплел в крилото. Държахме го на терасата в клетка едно денонощие и на следващия ден започна да лети и го пуснахме.
Съжалявам, че "вашия" е починал!
Това на снимката не е ястреб със сигурност.Малко кофти е сниман ,но все пак .Виждате ли тъмните "бакембарди" по окото ,те са характерни за соколите и някои ветрушки.Голямото тъмно око също.На ястреба окото не е такова и има типичен "строг" да не казвам злобен вид.Птицата на снимката е или мъжки малък сокол или женска вечерна ветрушка.Средиземноморския сокол и сокола орко също много приличат ,а и четирите вида са трудни за определяне поради сходството в окраската.Средиземноморския сокол обаче се среща доста по на юг,така ,че отпада.Останалите три са почти еднакво големи и ще е хубаво ако има и друга снимка и е хубаво да се види и подопашието.Но пък оранжевите крака го доближават до вечерната ветрушка .И според мен е такава.Хубаво е ,че сте го пуснали пилето.те са рядък вид и са вк;ючени в Червената книга

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 31 March 2009 - 11:46 PM
И на мен ми прелича на ветрушка...... каде сте го намерили?

Цитат
Арменски форум. - Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум - Задаваш въпрос, после в 50 поста ти разказват какъв си тъпак, че си попитал.
.gif)
Публикувано: 01 April 2009 - 12:08 AM
Публикувано: 15 May 2009 - 09:01 PM
Не е редно да го държиш при себе си. Даже да оставим настрана факта, че е забранено от закона, помисли над това, че тази птица трябва да лети свободна. Не и е мястото в клетка.
Ако има нужда от лечение, обърни се към Спасителния център за диви животни, където ще я лекуват и после ще я пуснат на свобода. Ако не се нуждае от лечение, дари и свободата ти. Това е отговорно отношение, всичко друго е егоизъм!
Публикувано: 20 June 2009 - 10:16 PM
Не знам дали с теб се засякохме при доктора...? Язък за птичето!!!

С риск falconess да не се съгласи с мен, Илиян наистина е добър. Трудно го намерихме, но от опит мога да твърдя, че е добър е! Знам къде е специализирал, виждал съм го как работи, асистирал съм му при операции на наши клубни птици, така, че моето мнение е такова. От доста време се занимавам с хищни птици и знам горе-долу кой как работи. И за Зелени Блакани знам.
Между другото, заради факта, че нямаме статут на спасителен център, ни е забранено да държим диви хищни птици. За това не еднократно сме изпращали или съветвали да се изпращат ранени хищни птици.
Имало е случаи, когато сме задържали ранени животни, взети от разни хора. Или в лошо състояние, или просто, защото е незаконно и сме ги убеждавали да ни ги предадат. Заради това сме били глобявани. Ей, така! Просто, защото сме ги взимали, за да ги изпратим! Разбирам, че това е закона, но въпреки, че го спазваме не съм съгласен с някои детайли в това отношение. Но все пак това е мое мнение.
Почти същото, както с оня човек от Гинци (май там беше, ако не се лъжа), дето беше намерил на пътя скален орел и после го глобиха, защото "държал" незаконна птица! А той, човека си идвал от Германия и на път за дома го видял омърлушен до пътя. Взел го и тръгнал да търси на кой да го предаде. Но, "будни" съседи се обадили, че държи "незаконна" птица. И така,...ходи доказвай, че няма сестра!

"Заклещеното" птиче е vespertinus. Красиво мъниче!

Само имам един въпрос. Ако се наложи да се научи една нелетяща хищна птица или да се възстанови възрастна такава в природата, какви методи ще се приложат? Въпросът ми е основно към falconess, но ако някой има мнение, нека сподели

Поздрав!
www.sokolarstvo.eu
Публикувано: 20 June 2009 - 10:29 PM

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND
Публикувано: 20 June 2009 - 10:52 PM
Както написа falconess, това, което си публикувал е мъжки възрастен кокошкар (Голям ястреб - Accipiter gentilis) в много лошо физическо състояние! Което ще рече, че трябва да смени перата, за да бъде пуснат. А, ако се държи в клетка без тренировки, това после ще постави под въпрос физическото му състояние и ловни възможности.
На обикновен език - в полет има много белези (разбирай, разлики) и, както в твоя случай, ако птицата е пред теб - също.
В полет - това, което имаш ти е с къси и широки криле, дълга опашка, отривисти махове с често спиране и планиране. Пре преследване коренно се преобразява. Енергичен, маневрен, целенасочен, устремен и безкомпромисен. Чудесен горски преследвач!
Соколът - обратното - дълги и тесни криле, сравнително къса опашка (зависи и от вида), полетът основно е непрестанен с пъргави махове. Обаче, за полета при двете птици има значение дали животното преследва (тръгва в гонка/атака) или просто се придвижва от дено място на друго

Аз сравнявам двата вида и оприличавам подхода към жертвите им като на рапирист (сокола) и уличен боец (ястреба)

Ако птицата е пред теб, тогава разликите са по-осезаеми. Както бе казано по-рано - очите (при ястребът са жълти, а с възрастта потъмняват и стават червеникави, докато при сокола са тъмно кафяви, до черни, като, разбира се имат ирис, но не се виждат толкова добре, като при ястреба

Толкова от непрофесионалист!
Дано да съм помогнал!