Публикувано: 17 September 2009 - 10:37 AM
Ронго наистина е особен.
От една страна той е куче, след което се обръщат и за което те спират да ти кажат колко е красив.
В същия миг, обаче, ако посегнат към него, продължава да се пази и предизвиква недоумение. Съвсем не е какъвто беше, но част от поведението му си остава, не толкова, че се страхува наистина, но се е превърнало в ритуал. Като си дойде мъжът ми, първата работа на Ронго е да се скрие в краката ми под бюрото, ще речеш този го пребива. Малко след това като види, че той е в добро настроение, се измъква и отива да му се глези.
Та, наистина, за него е нужен специален човек, който няма да се притеснява от тези му странности и ще се гордее с него такъв, какъвто е, той дава много поводи за гордост. Силно предпочитам човекът да е жена, с жените вече няма такива увъртаници. Но и мъж със спокоен характер ще му бъде чудесен стопанин. Не е подходящ за хора с експанзивен характер, такива, които говорят високо, много жестикулират и често сменят настроенията си, макар че мъжът ми е точно такъв и с него вече са приятели. Но и когато е най-най-притеснен Ронго не се сеща, че може да ръмжи на човек или да хапе, това не му минава изобщо през акъла, все едно му е ампутирано от мозъка. Харесва ветеринарни доктори, голям кеф. Недоверчивостта му към непознати си има и добра страна - като го пуснеш от повод по време на разходка си сигурен, че няма да отиде да досажда на никого, нито ще отиде при куче на повод със стопанин. Гостите, които не са кучкари, са във възторг, че кучето не им досажда и си тръгват чистички, ненакосмени и неналигавени.
Ронго е умен, лоялен, изпълнителен, изпълнява перфектно всичките ми желания. Весел е и много обича разходките, но когато остане сам не се оплаква и кротува като мушица. Разбира се с други кучета, с изключение на Реджо и някои много нахални мъжкари, но в тези моменти изпълнява "не" и веднага се отзовава на повикване. Единственото проблемно нещо в поведението му е, че е луд на тема кучки и навърти ли се разгонена наоколо, губи ума и дума и забравя всякакво послушание, за кучка е готов да се сбие. Кастрация ще му се отрази перфектно, просто трябва да се изчака малко с това, защото след дългото лечение на демодекозата не е добре да се подлага на оперативна намеса твърде скоро, има опасност да пламне пак.
Към котки, доколкото сме срещали на улицата, е абсолютно безразличен, изобщо не проявява никакви преследвачески инстинкти. Обича да си играе, най-много обича да си играе с малки кучета - бебета и просто малки на размер, все тях кани на игра. Не става за ловец, пазач и прочие, става за Приятел с голямо П.