Няма две мнения по въпроса, че МОПС е уникална порода и не е за всеки! Затова нека всички бъдем абсолютно откровени и споделим със тези, които възнамеряват да съжителстват точно с тази порода. Мопса може би е единствената порода, която най-много се доближва до човешкото бебе. Казвам го от личен опит. Надявам се и други дами и майки живеещи с бебе и мопс да ме подкрепят. Те са палави и безумно своенравни. Всички домашни кучета докато са малки пишкат я по чергите, я по ъглите и всевъзможни други ВИДНИ места. За МОПСА няма лимит и ограничение и пишка навсякъде, дори и на мястото където спи. А когато се опиташ да му се скараш, той така те гледа все едно ти си виновен. Винаги е готов за бой с други животни, независимо габаритите им. Въпреки щурия си характер, лесно подлежи на дресировка ако стопанина е зареден с търепение, разбира се. Нашият Нерон се научи на команди "седни" и "легни" точно за 2 седмици. МОПСА не е булдог, нито пък пит-бул, нито пък някой обикновен домашен любимец. Мопса е
МОПС!!! Той изисква много повече внимание и любов!
Искаше ми се да напиша всичко това, защото напоследък съм безумно възмутена от факта, че разни новозабогатяли "галфони", около нас купуват за по 1000 лева недоразвити подобия на МОПС от разни смръдливи магазини тип "плесенясал аквариум", само за авторитет и престиж.
На мен и на г-н Павлов много ни се иска да поставим началото на фото-инициатива, наречена "Мое Величество МОПС и моят придворен", където да покажем любовната химия между куче и стопанин. Ще се радваме да видим и други лица. Най-малкото да се познаем когато се видим в парка или другаде.
Светлана Павлова