Здравейте,на едното ми куче му излезе образование някаде преди около 45 дена,в началото беше като пъпчица и постепенно взе да нараства,докторът го видя и каза че е папилома вирус,каза да не го пипам и че ще изчезне от самосебе си,или да го надраскам с бръснарско ножче докато пусне малко кръв,каза че не било заразно,нито опасно за други кучета,или хора,а вчера един друг доктор ми каза,че папиломата била силно заразна,че се предавала лесно по куетата,както и при хората и че е много опасна,при жените примерно се образувало рак на матката и подобни сериозни обвинения към папиломата,искам да попитам вярно ли е това,как се е заразило моето куче и какъв е най добрия метод за лекуване,онзи ден надрасках образуванието му,докато пусна малко кръв,както ми казаха,мога ли да имам контакт с кучето,опасно ли е
shaarkyy, втория доктор ти е дал, много вярна информация, относно папилома вируса, при хората наистина има такова действие и е особенно опасен, не само за жените, а и за мъжете, с тази разлика, че карантинния период при мъжете е по-голям, т.е. те са по-скоро преносители, но има вероятност и при тях да се развие. Относно лечението, на мен ми се струва, че идеята за нарязване, не е особенно добра, защото при хората, папиломните образувания се изгаря/изсушават, това става с едно лекарство, третира се в домашни условия, като с него се маже образуванието и до 5-6 дни то изчезва.
Общо взето бих те посъветвала, относно лечението да се довериш на втория доктор.